Respublik test Office Word


$$$001
Қан плазмасындағы қай электролиттің жетіспеушілігі ішек парезіне әкеледі?
D) калий
{ Дұрыс жауап } = D
$$$002
Селлика әдісі бұл:
C) Сахина тәрізді шеміршікті басу
{ Дұрыс жауап }=C
$$$003
Бронхоплевралды жыланкөзі бар науқаста қандай өкпелік желдетілу асқынулары болуы мүмкін :
С) пневмоторакстің өсуі
{ Дұрыс жауап } = С
$$$004
Созылмалы бүйрек жетіспеушілігімен ауыратын науқаста азот шығару қызметі төмендеген. Азотемияны азайту үшін қандай препарат тиімді?
D) глюкоза
{ Дұрыс жауап } = D
$$$005
Бір қапталында ұзақ уақыт жатқанда, қандай асқынулар кездеседі?
С) өкпенің желдету және перфузиясының бұзылуына
{ Дұрыс жауап } = C
$$$006
Жедел панкреатиті бар науқастарда өкпелердің жасанды желдетілісін (ӨЖЖ) қандай тәртіппен жүргізеді?
В) жеңіл асыра желдетіліспен
{ Дұрыс жауап }=В
$$$007
Асқазанның ойық жарасының тесілуіндегі перитониттің уыттылық фазасы немен сипатталады?
А) брадикардиямен
В) жүректің минуттық көлемінің (ЖМК) азаюымен
С) жалпы шеткі кедергінің (ЖШК) төмендеуімен
D) сол қарынша жұмысының төмендеуімен
Е) ентігумен
{ Дұрыс жауап }=В
$$$008
Перитониттің реактивті фазасындағы науқасты операция алдында дайындаудың ұзақтығы қанша уақытқа созылады?
А) дайындауды керек етпейді
В) 1-2 сағатқа
С) 3-5 сағатқа
D) 6-7 сағатқа
Е) 10-12 сағатқа
{ Дұрыс жауап } = B
$$$009
Қарау кезінде реаниматолог полижарақаты бар науқаста гипоксияны анықтады. Гипоксияны нақтылау үшін тырнақ үстіне басып қайтадан алғанда тырнақ үсті алғашында алқызыл сосын цианозды болды. Науқаста қандай гипоксия түрі?
A) гипоксиялық
B) циркуляторлы
C) гемиялық
D) гистотоксикалық
E) біріккен
{ Дұрыс жауап } = B
$$$010
Жедел қан жоғалтудың ең ерте белгісі болып табылады:
А) гемоглобиннің төмендеуі
В) гематокриттің төмендеуі
С) АҚ төмендеуі
D) диурездің азаюы
Е) диурездің көбеюі
{ Дұрыс жауап }=В
$$$011
Мендельсон синдромы дамуының алдын алу мақсатында асқазан қышқылдығын төмендететін препараттар қолданады. Қай препарат сәйкес келеді және асқазан құрамының көлемін кішірейтеді?
A) циметидин
B) трисиликат магний
C) су
D) скополамин
E) гидрокарбонат натрий
{ Дұрыс жауап } = A
$$$012
Абдоминалды хирургиядағы эпидуралды анальгезияның операциядан кейінгі кезеңдегі ағымына әсері?
A) тұрақсыз анальгезия
B) әсер етпейді.
C) әсері әлсіз
D) ішек маторикасын төмендетеді Угнетает моторику кишечника
E) адекватты анальгезия және ішек маторикасын күшейтеді
{ Дұрыс жауап }=E
$$$013
Жедел панкреатитті кешенді емдеуде ауырсыну синдромын басу үшін әртүрлі анальгетиктер қолданады. Көрсетілген патологияда қай анелгетиктің қарсы әсері бар?
A) анальгин
B) баралгин
C) промедол
D) морфин
E) брузепам
{ Дұрыс жауап }=D
$$$014
Кейбір науқастарда премедикация кезінде дроперидолды жібергеннен кейін уайым, шаршау, қауіптену сезімдерімен сипатталатын белгілер пайда болады. Бұл жағдай қалай аталады?
A) нейролепсия
B) нейроциркуляторная дистония
C) нейродислепсия
D) нейропения
E) атараксия
{ Дұрыс жауап }=E
$$$015
Қос тесікті түтіктің дұрыс орналасуын бақылау үшін жүргізіледі:
А) бронхографиямен
В) рентгеноскопиямен
С) өкпе аускультациясымен
D) ультрадыбысты зерттеумен
Е) перкуссиямен
{ Дұрыс жауап } = С
$$$016
Қандай анастетикті қолданғанда шынайы қауіптілік «тыныш» деп аталатын трахеобронхиалды бұтақта асқазан құрамымен тұншығу кезінде қышқылды- аспирациялық синдром дамиды?
A) виадрил
B) гексенал
C) натрий тиопенталы
D) рекофол
E) калипсол
{ Дұрыс жауап } = A
$$$017
Қандай анастетик ультрақысқа әсерлі және наркоздан кейін ұзақ емес депрессияға байланысты бақылауға жеңіл болады?
A) рекофол
B) кетамин
C) гексенал
D) промедол
E) фторотан
{ Дұрыс жауап } = A
$$$018
Релаксантсыз нейролептоанальгезиямен жасалған операциядан кейін науқаста кеуде клеткасы бұлшықеттерінің құрыспалық серпімділікпен қатар тыныс депрессиясы байқалады. Берілген симптоматиканы жою үшін қандай препарат қолданылады?
A) налорфин
B) прозерин
C) атропин
D) реланиум
E) кордиамин
{ Дұрыс жауап } = A
$$$019
Гемодинамиканы тұрақтандыру үшін геморрагиялық шокта және массивті қан кетуде тиімді анестетикті көрсет?
A) кетамин
B) фентанил
C) натрий оксибутират
D) дроперидол
E) рекофол
{ Дұрыс жауап }=A
$$$020
Екітесікті интубационды түтік мына жағдайда жүргізіледі:
А) тікелей ларингоскопия
В) рентгеноскопия
С) ультрадыбысты тексеру
D) бронхография
Е) рентгенография
{Дұрыс жауап} = A
$$$021
АҚК-нің 30-40%-ға азаюымен массивті қан жоғалтуда жарақат сәтінен 60 минут өткесін:
А) гематокриттің төмендеуімен гемодилюция орнайды
В) интерстициялық сұйықтық тамырлар арнасына баяу ауысады
С) гематокрит өзгермейді
D) гематокриттің көтерілуімен қан қоюланады (гемоконцентрация)
Е) гемоглобиннің мөлшері артады
{ Дұрыс жауап }=А
$$$022
Асқазаны толық болуына күмән болған жағдайда, науқасқа интубация кезінде жасайтын қажет манипуляция
А) селика әдісі
В) таза суға дейін асқазанға зондт салып жуу
С) бронхоскопия
D) эндоскопия
Е) трахеотомия
{ Дұрыс жауап } =А
$$$023
Гиповолемиялық шок патогенезіндегі негізгі үрдіс не болып табылады?
А) Күштеме алдылық төмендеу
В) Күштеме алдылық жоғарылау
C) Күштеме артылық төмендеу
D) Айналымдағы қан көлемінің (АҚК) жоғарылауы
E) Қанның минуттық көлемінің жоғарылауы
{Дұрыс жауап}= A
$$$024
ҮРДС кезінде өкпе ісінуінің жетекші үрдісі болып табылады:
А) Сол жақ жүрекшеде қысымның жоғарлауы
В) Өкпе артериясында қысымның жоғарлауы
С) Плевраішілік қысымның жоғарлауы
D) Қанның онкотикалық қысымының төмендеуі
Е) Альвеолярля-капиллярлы мембрана өткізгіштігінің жоғарлауы
{Дұрыс жауап }= E
$$$025
Қабылдау бөлімшесіне 48 жасар әйел барлық іш аймағындағы ауру сезіміне, әлсіздікке, құсуға, дене қызуының 38ºС дейін көтерілуіне,апта бойына үлкен дәретінің болмауына шағымданып түсті.Обьективті: тері жабындысы бозарған, тынысы беткей ТАЖ 28 рет минутына, гипотония, тахикардия, тілі құрғақ, іші кепкен, перистальтикасы жоқ, Щеткин-Блюмберг симптомы оң. Анамнезінен: 2 апта бойында ауырған, миокард инфарктісін өткерген, артериальды гипертензия және қант диабетімен сырқаттанады. Науқасқа өмірлік көрсеткіштер бойынша отаға дайындалуда. Жалпы анестезия өткізуге қауіп қатерді бағалауда қандай жіктелу дұрыс болып табылады?
А) ASA
В) SAPS
С) APACHE
D) Рябов
E) SOFA
{Дұрыс жауап}= D
$$$026
Отадан кейінгі кезеңде ер кісіде электролит алмасуының бұзылуы нәтижесінде ішектің салдануы дамыды, метиоризм, қуық салдануы байқалды. Электролит алмасуы бұзылысының қай түрі дамыған?
А) Гипернатриемия
В) Гипонатриемия
С) Гипокалиемия
D) Гиперкалиемия
E) Гиперкальциемия
{Дұрыс жауап}= C
$$$027
Зертханалық көрсеткіштердің қандай өзгерістері ағзадағы изотониялық дегидратацияға тән?
А) Су ↓ және электролит ↑
В) Су ↓ жәнеэлектролит ↓
С) Су және электролит қалыпты
D) Су ↑ және электролит ↓
Е) Су ↑ және электролит ↑
{Дұрыс жауап}= B
$$$028
Бүйрек жеткіліксіздігі кезіндегі гиперкальциемияны жедел қалыптастырудың неғұрлым нәтижелі және қауіпсіз әдісі болып табылады?
А) Салуретиктер енгізу
В) 5 %-дық глюкоза енгізу
С) Форсирленген диурез
D) Гемодиализ
Е) Каллий нитратын енгізу
{Дұрыс жауап}= D
$$$029
Анестезиолог дәрігер қабылдау бөлімшесіне шақырылды: 20 жасар жасөспірім құрсақ қуысына көптеген тығылып – кесілген жараларымен жеткізілді, есі шатасқан, тері түсі бозғылт, дем алысы беткей, гипотония, тахикардия, тахипноэ, ТАЖ 24 рет мин, SРO2 85 %, Т 36,0º С. Зертханалық мәліметтерден: эр 2,8 х 10 12/л, Hb 70 г/л , Ht 25%, тромбоциттер 140 х 109/л, лейкоциттер 10х 109/л, глюкоза 7,5 ммоль/л, Протромбинді индекс (ПТИ) 72%, фибриноген 5,2 г/л, фибриноген В оң (+++), Сухарев бойынша қанның ұюы 5 мин. Науқастың жағдайының ауырлық дәрежесін бағалаңыз? Ең дұрыс жауапты таңдаңыз.
А) Плевропульмональды шок
В) Жарақаттық шок
С) Гиповолемиялық шок
D) Кардиогенді шок
Е) Геморрагиялық шок
{Дұрыс жауап}= E
$$$030
68 жастағы ер кісіге: Қуық үсті безі аденомасы, 2 дәрежесі. ИККС (ПИКС). ЖМҚБ-нан (ОНМК) салдарынан кейінгі диагнозымен шұғыл түрде ота жасау болжамданады. Анестезияның қай түрін пайдаланған мүмкінірек?
А) Эпидуральды анестезия
В) К/і + ӨЖЖ+ НЛА ( Нейролепаналгезия)
С) К/і + ӨЖЖ(өкпені жасанды желдендіру)
D) Көктамыр ішілік анестезия
Е) Жұлындық анестезия
{Дұрыс жауап}= A
$$$031
65 жастағы ер кісіге жалпы наркозбен аденомэктомия- отасы кезінде қуықтан диффузды қан кету байқалды, ЖМП-ны (СЗП) 2л –ға дейін құю – нәтижесіз. Аталған жағдайда қан ұю бұзылысының қай түрі мүмкінірек ?
А) Антитромбин III жеткіліксіздігі
В) VIII фактор жеткіліксіздігі
С) IX фактор жеткіліксіздігі
D) VII факторының шектен тыс бөлінуі
Е) X фактор жеткіліксіздігі
{Дұрыс жауап}= B
$$$032
22 жастағы ер кісіге жалпы наркозбен аппендэктомия- отасы соңында бронхоспазм көріністері пайда болды. Аталған жағдайда интраоперациялық асқынуы немен байланысты? Ең дұрыс жауапты таңдаңыз.
А) Гиповолемия
В) Адекватты емес ауырсыну сезімін басу
С) Гиперволемия
D) Анафилаксия
Е) ӨЖЖ аппаратының техникалық ақауы
{Дұрыс жауап }= D
$$$033
Артериальды гипертониямен ауыратын 67 жастағы әйел кісіге жалпы наркозбен холецистэктомия- операция кезінде АҚҚ 80/40 мм с.б. дейін төмендеуі байқалды, тамыр соғысы 100 рет мин., SРO2 100%, дене қызуы 36,5 С. Интраоперациялық гипотония немен байланысты? Дұрыс жауапты таңдаңыз.
А) Гиповолемия
В) Гиперволемия
С) Адекватсыз ауырсыздандыру
D) Кардиогенді шок
Е) ӨЖЖ аппаратының техникалық ақауы
{Дұрыс жауап}= A
$$$034
23 жастағы ер кісіге жалпы наркозбен (ӨЖЖ) өткізіліп жатқан оң жамбас остеосинтезі отасы кезінде кенеттен жүрек қызметінің тоқтауы болды. Аталған жағдайда қандай диагноз неғұрлым мүмкінірек?
А) Жедел коронарлы синдром
В) Майлы эмболия
С) Ауырсыну шогы
D) Жарақаттық шок
Е) Ауа эмболиясы
{Дұрыс жауап }= B
$$$035
48 жастағы әйел адамға жалпы наркозбен (ӨЖЖ) өткізіліп жатқан гастротомия отасы кезінде қатерлі (басылмайтын) артериальды гипертензия анықталды. Қандай диагноз неғұрлым мүмкінірек?
А) Адекватсыз анестезия
В) Гипертониялық криз
С) Бас миының ісігі
D) Феохромоцитома
Е) Анестетиктермен улану
{Дұрыс жауап }= D
$$$036
48 жастағы әйел адамға жалпы наркозбен (ӨЖЖ) өткізіліп жатқан гастротомия отасы кезінде қатерлі (басылмайтын) артериальды гипертензия анықталды. Қандай ем әдісі дұрыс?
А) Анестетиктерді енгізуді ұлғайту
В) Нитраттарды енгізу
С) Ганглиоблокаторларды енгізу +
D) β-блокаторларды енгізу
Е) Анестетиктерді енгізуді азайту
{Дұрыс жауап }= C
$$$037
Пневмотороксы бар науқасты ұзақ тасымалдау кезінде жағдайы күрт нашарлай бастады, жүрек –қан тамыр жеткіліксіздігі белгілері пайда болып және жұтыну кезіндегі ауру сезімі байқалды. Сөзі күңгірлеп шығып, көкірекорта ағзаларының айқын ығысуы байқалмайды. Тыныс қарама−қарсы жағында жақсы естіледі. Қандай асқыну болуы мүмкін:
А) Эндоторакальды эмфизема
В) Орталықтық флегмона
С) Мойын флегмонасы
D) Күштемелі пневмоторакс
Е) Спонтанды пневмоторакс
{Дұрыс жауап }= A
$$$038
Хирургиялық отадан кейін науқасқа қандай жағдайда энтеральды тамақтануды тағайындамайды. Ең дұрыс жауапты таңдаңыз:
А) Ішектің салдануы болмаған жағдайда
В) Бірінші тәулікте
С) Ішектің салдануы кезінде
D) Гепато-ренальды синдромның болуы
Е) Гипергликемия
{Дұрыс жауап }= C
$$$039
Өт тас ауруы бар науқаста су-тұз алмасуының бұзылысын реттеу үшін қолданылатын инфузионды ем қандай. Ең дұрыс жауапты таңдаңыз:
А) Кристаллоидты ертінділер
В) Қан құю
С) Инфузионды еммен шектелу
D) 4% глюкоза ертіндісі
Е) 6% рефортан
{Дұрыс жауап}= A
$$$040
Глаукомасы және өт тас ауруы бар68 жасар әйел жоспарлы отаға дайындалуда. Жансыздандыру кезінде қандай препарат қолданылмайды. Ең дұрыс жауапты таңдаңыз:
А) Натрий тиопенталы
В) Пропафол
С) Кентамин
D) Натрий оксибутираты
Е) Севоран
{Дұрыс жауап }= C
$$$041
Гепатопанкреатодуоденалды аймақта болған жоспарлы отадан кейін жиі кездесетін асқыну:
А) Отадан кейінгі жедел панкреатит
В) Перитонит
С) Қан кету
D) Ішек түйілуі
Е) Ішектің салдануы
{Дұрыс жауап }= A
$$$042
Өтті, дуоденальды сөлді, ащы ішек бөліндісін шектен тыс жоғалтқанда, ішектік жыланкөз, диарея кезінде дамыған асқыну. Ең дұрыс жауапты таңдаңыз:
А) Гипертоникалық дегидратация, метаболикалық ацидоз
В) Гипотоникалық дегидратация, метаболикалық ацидоз
С) Изотоникалық дегидратация, метаболикалық алкалоз
D) Гипотоникалық дегидратация, метаболикалық алкалоз
Е) Гипертоникалық дегидратация, метаболикалық алкалоз
{Дұрыс жауап }= B
$$$043
Интубациялық наркоз арқылы өткізіліп жатқан ота уақытында тыныс алу кезіндегі қарсыластық, тыныс шығарудың соңындағы оң қысым, аускультативті екі жақта тыныстың күрт әлсізденуі, кеуде торы көлемінің ұлғаюы байқалды. Осы жағдайдың дамуы мүмкін себебі неде:
А) Бронхиолоспазм
В) Пневмоторакс
С) Ателектаз
D) Манжеттің бүтінділігінің бұзылуы
Е) ӨЖЖ аппаратының ақауы – тынысты шығарудың жоқтығы
{Дұрыс жауап }= E
$$$044
Сепсис кезінде антибиотиктерді алмастырудағы дұрыс деп табылған сипатбелгісі қандай?
А) Гемодинамикалық ауытқулар
В) Науқастың есінің бұзылуы
С) Микроциркуляция бұзылысының белгілерінің сақталуы
D) 24 сағат бойында клиникалық нәтижелілігінің жоқтығы
Е) Токсикалық әсерінің төмендігі
{Дұрыс жауап }= D
$$$045
«ауыз бен ауыз» тәсілімен өкпені жасанды желдету кезінде байқалатын асқынулар:
A) асистолия
B) жүрек қарыншаларының фибрилляциясыC) регургитация
D) өкпе альвеолаларының жарылуы, пневмоторакс
E) асқазаның жарылуы
{Дұрыс жауабы}= C
$$$046
Геморрагиялық шоктың бірінші белгісі:
A) АҚ төмендеуі
B) тахикардияC) ОВҚ төмендеуі
D) пульстық қысымның төмендеуі
E) экстрасистолия
{Дұрыс жауабы}= C
$$$047
Трахеостомия мыналардың ішінде қайсысына көрсетілген:
A) механикалық асфиксиядан кейін
B) қарыншалардың фибрилляциясынан болған апноэ
C) анафилакты шок кезіндегі бронхоспазмD) мойын омыртқасының сынуы
E) суға батқаннан кейін
{Дұрыс жауабы}= D
$$$048
Операциядан кейінгі кезеңде тромб пайда болуын алдын алу болып табылады:
A) кальций хлоридін енгізу
B) морфин енгізуC) гепарин енгізу
D) қан құю
E) эуфиллин енгізу
{Дұрыс жауабы}= C
$$$049
Науқасты ӨЖЖ ауыстырудың объективті белгісі:
A) тыныс алу жиілігі
B) қан қысымы
C) тері жабындысы түріD) қан газдарының көрсеткіштері
E) қарашықтардың кеңеюі
{Дұрыс жауабы}= D
$$$050
Токсико- инфекциялық шокта интенсивті терапияға жатады:A) жасанды гипотермия
B) плазмаферез, гемасорбция
C) жасанды қан айналымы
D) цитостатиктер
E) дифтерияға қарсы вакцина
{Дұрыс жауабы}= B
$$$051
Көбікті қан қай кезде байқалады:A) мұрыннан қан кетудеB) асқазаннан қан кетудеC) өңештен қан кетудеD) өкпеден қан кетуде
E) ішектен қан кетуде
{Дұрыс жауабы}= D
$$$052
Бұғана асты көк тамырын катетерлеуді оң жақтан жасаған дұрыс өйткені сол жақтан жасауға басқада қауыптер бар:
A) бұғана асты көк тамырды жарақаттау
B) көкірек лимфа ағымын зақымдау
C) плевра қуысын пункциясы
D) ыйық тарамын жарақаттау
E) ұйқы артериясын зақымдау
{Дұрыс жауабы}= B
$$$053
Мендельсон синдромы келесі факторларда болады:
A) химиялық
B) термикалық
C) вирусты
D) бактериалды
E) тамақтың қатты қалдықтарымен бітелу
{Дұрыс жауабы}= A
$$$054
Акушерлік операцияда қан жоғалту кезінде қандай анестезия қолдану керек
A) эпидуралді анестезия
B) электроаналгезия
C) бет перделік анестезия
D) көп компоненті анестезия және өкпе жасанды вентиляциясы
E) эпидуралді анестезия және эндотрахеалды наркозды біріктіріп қолдану
{Дұрыс жауабы}= D
$$$055
Енгізу кезінде электрлік дефибрилляцияның әсерін күшейтеді:
A) бемегрид
B) жүрек гликозидтері
C) сода ертіндісі (натрий гидрокарбонаты)
D) реополиглюкин
E) кордиамин
{Дұрыс жауабы}= C
$$$056
Атаралгезия ‰шін препараттар комбинациясын тањдањыз:
A) Дроперидол + фентанил
B) Седуксен + фентанил
C) Атропин + промедол
D) Виадрил + оксибутират натрия
E) Пропанидид + атропин
{Дўрыс жауабы}= B
$$$057
Науќасќа тотальды тамырішілік анестезияны ж‰ргізуге шешім ќабылданды. Ересек адамѓа трахея интубациясына ќажет дитилинніњ дозасын кµрсет:
A) 1,0мг/кг
B) 2,0 мг/кг
C) 3,0 мг/кг
D) 4,0 мг/кг
E) 5,0 мг/кг
{Дўрыс жауабы}= B
$$$058
Науќас аппарат арќылы газонаркотикалыќ ќоспасымен дем алуда, дем алуы аппаратќа да атмосфераѓа да жиілеу. Дем алуы ќай контур н±сќасымен іске асады?
A) Ашыќ
B) Жартылай ашыќ
C) Жабыќ
D) Жартылай жабыќ
E) Дем алуы контурсыз
{Дўрыс жауабы}= D
$$$059
Анестезия кезі дјрігер тримекаин ерітіндісін бел сегменттеріне енгізді. 3 минуттан кейін тµменгі жаќтарымен тµменгі дене т±сы терењ жансыздандыру байќалды. Аяќ бармаќтарыныњ ќозѓалыстары м‰лдем жоќ. Ќандай анестезия ќолданды?
A) Эпидуралды
B) Арќалыќ
C) Паравертебралды
D) Каудальды
E) Сакральды
{Дўрыс жауабы}= B
$$$060
Анестезиолог спиналды анестезия ж‰ргізуге шешім ќабылдады. Анестезия ќанша уаќытта јсер етеді:
A) 2-3 мин
B) 10-15мин
C) 25-30 мин
D) 50-60 мин
E) Спиналды анестезия жасалмайды
{Дўрыс жауабы}= A
$$$061
Науќас 18 жаста, ауруханаѓа ауыр шоктыќ жаѓдайымен т‰сті. Автокµлікпен соѓылѓан. Екі аяѓымен, ќабыртќасында кµптеген сыныќтар бар. Тыныс жетіспеушілігініњ белгілері байќалады. АЌ – 80/60 мм б.с. Ж¤В-ке µткізу барысында жаѓдайы к‰рт тµмендеді – тахикардия, тері асты эмфиземасы пайда болды. Осы жаѓдайдаѓы науќастыњ белгілерін атањыз?
A) К‰штенген пневмоторакс
B) ¤кпе артериясыныњ тромбоэмболиясы
C) Жедел инфаркт миокарды
D) Б‰йректіњ жараќаттыќ заќымдануы
E) Жедел респираторлы дистресс синдромы
{Дўрыс жауабы}= A
$$$062
Аппендоэктомия жµнінде тамыр ішілік анестезия кезінде пациентте тыныс алудыњ ќиындауы, инспираторлы ентікпе, ќосымша б±лшыќеттердіњ тыныс алуѓа ќатысуы, дистанционды сырылдар, аускультативті – тыныс естілмейді. Тыныстыњ б±зылуыныњ м‰мкін себебін аныќтањыз:
A) Бас миыныњ ісінуі
B) Тілдіњ т‰суі
C) Бронхоспазм
D) Бронхиолоспазм
E) ¤кпе ісінуі
{Дўрыс жауабы}= B
$$$063
Трансфузия µткізгеннен кейін ЭКГда эритроцитті массаныњ синустыќ тахикардиясы байќалды. P-pulmonale, тыныс алуы ќиыныраќ. Осы жаѓдайдаѓы себебі?:
A) ¤кпе артериясыныњ тромбоэмболиясы
B) Анафилактикалыќ шок
C) Гиперкалиемия
D) жедел инфаркт миокарды
E) Гиперкальциемия
{Дўрыс жауабы}= A
$$$064
Науќаста массивті пневмониядан кейін келесі ќышќылды-сілтілі кµрсеткіштері аныќталды: рН – 7,2; ВЕ – 0; рСО2– 70 мм рт. ст.; рО2 – 55 мм рт. ст. Б±л ќатысты:
A) Тыныс алу алкалозымен
B) Тыныс алу ацидозымен
C) Метаболикалыќ ацидозбен
D) Метаболикалыќ алкалозбен
E) Кµрсеткіштері ќалыпы жаѓдайда
{Дўрыс жауабы}= B
$$$065
750 мл эритроцитты массасын, 1000 мл плазманы, 500 мл стабизол мен 1500 физиологиялыќ ерітіндіні ќ±йѓаннан кейін науќаста тыныс алуыныњ ќиындыѓы, тµс сезімі ќысымы, ж‰рек т±сы ауруы, бетініњ цианозы, аритмия, тахикардия, АЌ тµмендеуі, диастолдаѓы ж‰регініњ тоќтауы пайда болды. Нв-86·г/л, эр-3,0·1012/л, Ht-21%. Науќаста ќандай асќынулар байќалады?
A) Ауалыќ эмболия.
B) Анафилактикалыќ шок.
C) ¤кпе артериясыныњ тромбоэмболиясы
D) Жедел инфаркт миокарды
E) Гипертрансфизия арќылы жедел ж‰рек кењеюі
{Дўрыс жауабы}= E

$$$066
Дјрiгер науќаста кењiрдек интубациясынан кейiн кеуде клеткасы, ерінніњ кµгеруі, капнографиялар нјтижесі, экскурсияныњ жоќтыѓын тапты. Аускультация кезінде – екі жаѓынан да нашар естiлетiн тыныс шумдары тыњдалуы, эпигастралыќ облысыныњ ќампаюы байќалды. Б±л к‰йдiњ себебiн атањыз.
A) Гиповентиляция
B) Оњ басты бронхты интубация
C) Кењiрдектiњ б±ѓылап тесуi
D) Сол басты бронхты интубация
E) ¤њештiњ интубациясы
{Дўрыс жауабы}= E
$$$067
Кµкiрек шеменiмен науќасында плевралыќ ќуыстыњ пункциясынан кейiн жјне транссудата 2, 0 литрлердiњ алып тастауы т‰кшелердi бозарыњќылыќ, ќан ќысымыныњ тµмендетуi, тахикардия атап µтiледi. Тыњдаудыњ жанында тыныстыњ µткiзу ќабiлетiнiњ жаќсартуы атап µтiледi. Ењ м‰мкiн кедергiнi атањыз?
A) Жаќќа кµкiрек ќуысыныњ органдарын жењiл жылжу тањдандырылѓан
B) Интакты жаѓына кµкiрек ќуысыныњ органдарын жылжумен
C) Иненiњ жараќаттануымен жењiл жјне кернеулi пневмоторакстiњ дамуымен
D) Жергiлiктi анестетиктi енгiзуге анафилаксиялыќ талыќсу ж±мсаќ кездемелердiњ сезiмciздендiруiнде
E) ¤ткiр миокард инфарктiсiмен
{Дўрыс жауабы}= A
$$$068
Науќас µте лабилды психикасымен операция алдында эмоционалды ќорќыныш сезімде болды. Премедикация препараттарынан тањдалады:
A) Промедол
B) Морфин
C) Дроперидол
D) Элениум
E) Димедрол
{Дўрыс жауабы}= D
$$$069
Интубация кезінде кµмей, трахеяныњ рефлексогенді аймаќтарыныњ ќозуынан рефлекторлы ж‰рек тоќтауы болды. Реанимациялыќ процессте келесі препаратты енгізеді:
A) Эуфиллин
B) Промедол
C) Атропин
D) Пипольфен
E) Лидокаин
{Дўрыс жауабы}= C
$$$070
¤ЖЖмен наркоз кезінде газонаркотикалыќ газдыњ µтуінен тыныс шыѓарудыњ ќиындауы байќалды. Алыстан бронхиалды шулар естіледі. Гипоксия мен гиперкапния µрши бастады. Реанимациялыќ шаралармен ќоса келесі препарат енгізіледі:
A) Тубарин
B) Прозерин
C) Эуфилин
D) Морфин
E) Атропин
{Дўрыс жауабы}= C
$$$071
20 жастаѓы науќаста жµтел ±стамасынан кейін кеуде т±сыныњ ауруы, ентікпе, дем алу ќиындыѓы пайда болды. Оњ жаѓынан тыныс шуылдары естілмейді. Пернутролы - жоѓарѓы тимпанитті дыбыс. Осы ќиын жаѓдайѓа т‰су себебін атањыз?
A) Оњ жаќ µкпе ателектазы
B) Тыныс жолдарындаѓы бµтен дене
C) ¤здігінен пневмоторакс
D) ¤кпе ісінуі
E) Миокард инфаркты
{Дўрыс жауабы}= C
$$$072
20 жастаѓы науќаста жµтел ±стамасынан кейін кеуде т±сыныњ ауруы, ентікпе, дем алу ќиындыѓы пайда болды. Оњ жаѓынан тыныс шуылдары естілмейді. Пернутролы - жоѓарѓы тимпанитті дыбыс. Науќасты алудаѓы сіздіњ тактикалыќ шарањыз?
A) Сілемей сорып алудаѓы бронхоскопиялар
B) Трахеостомиялар
C) СДППД режиміндегі µкпеніњ ќосымша вентиляциясы
D) 100% кислородпен оксигенотерапиялар
E) ¤кпеќап ќуысын дренаждау
{Дўрыс жауабы}= E
$$$073
60 жастаѓы науќасќа кешенді зерттеу негізінде диагноз ќойылды: жедел холецистит, холедохолитиаз, механикалыќ сарѓаю. Тµменде кµрсетілген консервативті терапияныњ ќайсысын ќолдануѓа болмайды?
A) Кристалоидтарды т/і енгізу
B) Реопрепараттарды т/і енгізу
C) Морфинді тері астына енгізу
D) Спазмолитиктер
E) Антибиотиктер
{Дўрыс жауабы}= C
$$$074
Ќабылдау бµлімшесіне 20 жасар науќас алдыњѓа мойын жараќатымен т‰сті. Есењгіреу. цианоз. Ќан кету белгілері. Жараќатта трахеяда аќауы. Тµменде кµрсетілген єдістіњ ќайсысы д±рыс емес?
A) Оротрахеальды жолмен трахея интубациясы
B) Аќау арќылы трахея интубациясы
C) Хирург ќатысуымен интубациялау
D) Шокќа ќарсы шаралар
E) Трахея мен бронх баѓанын санациялау
{Дўрыс жауабы}= A
$$$075
54 жастаѓы науќас кеше кешкісін параректалды абцесін ашуѓа реанимация бµлімшесіне т‰сті, ќант диабетімен ±заќ уаќыт азап шегуде. Науќастыњ ес т‰сі аныќ, мјњгірлеу, с±раќќа јзер жауап береді. Тері жамылѓысы с±рлау жјне сулы. Тыныс алуы беткейлі, пульс жиілігі баяу. Жедел т‰рле науќасќа кµмек кµрсету?.
A) ЭКГ т‰сіру
B) кеуде клеткасы рентгенографиясын істеу
C) зєрайдатќы дєрілерін беру
D) тамырішілік 40% глюкоза ерітіндісн енгізу
E) теріастына инсулинді енгізу
{Дўрыс жауабы}= D
$$$076
Науќас У., жоспарлы операцияѓа дайындалуда, операция кезінде ќан кетуі м‰мкін, діни себептерге байланысты гемотрансфузиядан бас тартты. Сіздіњ тактикањыз?
A) Операцияны µзгерту
B) Гемотрансфузияѓа кµндіру
C) Ќарсы дјлелдердіњ жоќ болуы жанында аутокровь дайындау
D) Науќастыњ ќарсыласуына ќарамай консилиум шешімімен компоненттерді ќ±ю
E) Бас дјрігердіњ б±йрыѓымен ќ±юѓа болады
{Дўрыс жауабы}= C

$$$077
Санныњ жабыќ сынуымен науќаста гемоглобинныњ ќан айыру дењгейi 75 г/л. Науќасќа біртопты эритромассалы гемотрансфузия кµрсетілдіме?
A) Жоќ
B) Ия
C) 70 г/л гемоглобинныњ дењгейiнде кµрсеткен
D) Кµрсетпеген, µйткенi сыртќы ќан аѓу жоќ
E) Кµрсетпеген, µйткенi м‰мкiн гемотрансфузиялыќ кедергiлер
{Дўрыс жауабы}=
$$$078
Ларингоспазмның анатомиялық негізі болып табылады:
А) дауыс саңылауының тарылуы
В) дауыс байламының ісінуі
С) дауыс саңылауының ұлғаюы
D) дауыс саңылауы-сезімталды рефлексті аймақ
Е) дауыс саңылауының жыртылуы
{Дұрыс жауап}=Д
$$$079
Науқастың артериалдық қанында оттегінің парциалды қысымы – 70 мм.сн.бғ., оттегінің кґлемдік құрамы -20 кґлем % құрайды. Болжамды себебі болып табылады:
А) тіндік тыныстың бұзылысы
В) тыныс бұзылысы жоқ
С) сыртқы тыныстың бұзылысы
D) анемия
Е) метгемоглобинтүзушілермен улану
{Дұрыс жауап}=Д
$$$080
Науқаста струмэктомия жасалғаннан кейін тырыспалар, Хвостек және Труссо симптомы дамыды, болжамды себебі болып табылады:
А) гипотиреоз
В) гипопаратиреоз
С) тиреотоксикалық криз
D) жұтқыншақ нервінің жарақаты
Е) тиреотоксикоздың қалдық кґріністері
{Дұрыс жауап}=В
$$$081
Науқастың сарысуындағы электролиттердің құрамында натрии катионының хлор аниондарымен салыстырғанда жоғарылағаны анықталды. Атап ґткен қатынастық бұзылыстар қышқыл-сілтілі жағдайдың қандай ґзгерісіне алып келеді?
А) метаболикалық алкалозға
В) метаболикалық ацидозға
С) компенсаторлы тыныстық алкалозға
D) қышқыл-сілтілі жағдайға әсер етпейді
Е) респираторлық ацидозға
{Дұрыс жауап}=А
$$$082
Бас–ми жарақаты кезінде қолданылатын кортикостероидтардың патофизиологиялық негізі болып табылады:
А) иммунодепрессия
В) натрий іркілісі
С) қабынуға қарсы әсер және капиллярлардың ґткізгіштігінің тґмендеуі+
D) калий шығарылуы
Е) калий іркілісі
{Дұрыс жауап}=С
$$$083
Жедел қан кету және гиповолемиясы бар науқастарда гиподинамикалық типті қан айналудың пайда болуын түсіндіруге болады:
А) қан айналудың орталықтандырылуымен
Б) қан ағысын шунтирлеумен
В) макроциркурляцияның бұзылысымен
Г) метоболикалық алкалозбен
D) метоболикалық ацидозбен
{Дұрыс жауап}=А
$$$084
Науқас 26 жастағы әйел, жасанды демалуға ауыстырылған. Қанда газдың құрамын зерттегенде анықталды: артериялық қанда оттегінің қысымы 100 мм сын. бағ., ал кґмір қышқыл газы-35мм сын.бағ. ҐЖЖ–аппаратында қажет.
А) ТЖЖ-ны азайту
В) корекцияның қажеті жоқ
С) ТЖЖ-ны кґбейту
D) ТК және ТЖЖ-ны кґбейту
Е) ТК –ны кґбейту
{Дұрыс жауап}=В
$$$085
Интубациялық наркоз арқылы жасалынып жатқан отада науқас дем алғанда қарсыласудың тґмендеуі анықталған, ґкпенің аускультациясының екі жағындада әлсіздігі, экскурсиясының тґмендеуі анықталған. Болған жағдайдың себебі болуы мүмкін.
А) оң бронхтағы интубационды түтіктің дислокациясы
В) пневмоторакс
С) ателектаз
D) бронхиолоспазм
Е) тыныстық контурдың разгермитациясы
{Дұрыс жауап}=Е
$$$086
Ингаляциялық анестезия жасалып жатқанда және реверсиялы ҐЖЖ–де оттегі таусылып қалды, сіздің іс-әрекетіңіз:
А) науқасты ґздігінен демалдыруға кґшіру
В) егер мүмкіндік болса ҐЖЖ-ның реверсиясына кґшу,анестетиктердің концентрациясын кґбейту
С) наркозды жалғастыру, анестетиктердің концентрациясын азайту
D) қосымша абсорберді қосу
Е) тамыр ішілік анестезияға кґшу және Амбу қапшығымен желдендіру
{Дұрыс жауап}=Е
$$$087
Науқас 56 жаста. Асқазанның ойық жара ауруымен ота жасалынған. Қосалқы аурулары-созылмалы алкоголизм. Отадан кейін жағдайы нашарлаған, мазасыздық, психомоторлы қозу дамыған. Жағдайы абстинентті деп бағаланды. Сіздің іс-әрекетіңіз:
А) седация
В) форсирленген диурезбен детоксикациялау
С) ҐЖЖ-ге аудару
D) тамыр ішіне спирт енгізуді бастау
Е) кристаллоидтарды инфузиялау
{Дұрыс жауап}=А
$$$088
Науқас 25 жаста, жедел деструктивті соқыр ішекпен және жайылмалы перитонитпен ота жасалған. Қосалқы аурулары-опиаттармен наркомания. Отадан кейін кезеңде абстинентті синдром дамыған. Сіздің іс-әрекетіңіз:
А) димедрол тағайындау
В) налорфин тағайындау
С) стадол тағайындау
D) әр 4-6 сағат сайын промедол тағайындау
Е) детоксикация жүргізу
{Дұрыс жауап}=Д
$$$089
Тыныс алу жолының жартылай ашық контурында, егер ТК=600 мл, ТЖ=15 минутына, газоток О2=3 л/мин, газоток NO2=6 л/мин., FiO2 (тыныс шығарудағы О2 проценттік мґлшері) құрайды.
А) 40%
В) 25%
С) 21%
D) 35%
Е) 33%+
{Дұрыс жауап}=Е
$$$090
Науқастың сарысуындағы электролиттердің құрамында натрии катионының хлор аниондарымен салыстырғанда жоғарылағаны анықталды. Атап ґткен қатынастық бұзылыстар қышқыл-сілтілі жағдайдың келесі ґзгерісіне алып келеді
А) метаболикалық алкалозға
В) метаболикалық ацидозға
С) компенсаторлы тыныстық алкалозға
D) қышқыл-сілтілі жағдайға әсер етпейді
Е) респираторлық ацидозға
{Дұрыс жауап}=А
$$$091
Абдоминалды хирургияда операциядан кейінгі ауырсынуды басу үшін оптималды препарат болып табылады.
А) спазмолитиктер
В) стероидты емес қабынуға қарсы препараттар
С) эпидуралды анестезия
D) СЕҚҚП және спазмолитиктерді қосарлана қолдану
Е) промедол
{Дұрыс жауап}=Е
$$$092
Шоктан кейін полиорганді жетіспеушілік дамуының патофизиологиялық негізі:
А) энцефалопатия
В) анемия
С) ауыр алкалоз
D) ауыр ацидоз
Е) капиллярлардың қайтымсыз құрсауы
{Дұрыс жауап}=Е
$$$093
Науқас 56 жаста. Асқазанның ойық жара ауруымен ота жасалынған. Қосалқы аурулары-созылмалы алкоголизм. Отадан кейін жағдайы нашарлаған, мазасыздық, психомоторлы қозу дамыған. Жағдайы абстинентті деп бағаланды. Сіздің іс-әрекетіңіз:
А) седация
В) форсирленген диурезбен детоксикациялау
С) ҐЖЖ-ге аудару
D) тамыр ішіне спирт енгізуді бастау
Е) кристаллоидтарды инфузиялау
{Дұрыс жауап}=А
$$$094
Науқаста қышқыл сілтілі анализінде: рН=7,38, РСО2=52; ВЕ=+7,5. ҚСЖ бұзылыс түрі:
А) қалыпты
В) комперсирленген тыныстық алкалоз
С) комперсирленбеген тыныстық ацидоз және метаболикалық алкалоз
D) компенсирленген метаболикалық алкалоз
Е) гипербаземия және гиперкапния
{Дұрыс жауап}=Д
$$$095
Науқаста қышқыл сілтілі анализінде: рН=7,20, РСО2=56; ВЕ=-10. ҚСЖ бұзылыс түрі:
А) компенсирленбеген метаболикалық және тыныстық ацидоз
В) субкомпенсирленген метаболикалық ацидоз
С) комперсирленбеген метаболикалық ацидоз
D) ацидемия және гипобаземия
Е) респираторлы ацидоз
{Дұрыс жауап}=А
$$$096
Науқас 28 жаста гидроторакс нәтижесінен плевралық қуысқа пункция жасалынды. Бір литр сұйықтықты шығарған кейін науқастың жағдайы кенеттен нашарлады, басы айналып, тахикардия дамып, естен танып қалды. Науқастың естен тануы бағаланды.
А) кґкірек аралық қуысының жылжуы
В) ауырсынуға реакция
С) қанның қайта бґлінуіне байланысты бас миының қан айналымының жетіспеушілігі
D) электролиттік баланстың жедел бұзылысы
Е) гиповолемия
{Дұрыс жауап}=С
$$$097
Науқаста эр.массаны және жаңа мұздатылған плазманы кґп мґлшерде құйғаннан кейін айқын метаболикалық алкалоз дамыды. Асқынудың даму себебі болып табылады.
А) цитратты интоксикация
В) ескі қанның құйылуы
С) ДФГ ның 2, 3 жетіспеушілігі
D) трансфузиядан кейінгі гемолиз
Е) жеке сәйкес келмеушілік
{Дұрыс жауап}=А
$$$098
Науқас жоспарлы отаға дайындалып жатыр, ота кезінде қан кетуі мүмкін, гемотрансфузиядан діндік кґз-қарас бойынша бас тартты.
Сіздің іс-әрекетіңіз:
А) отадан бас тарту
В) гемотрансфузияны жүргізуге кґндіру керек
С) қарсы кґрсеткіштері болмаса аутоқан дайындау+
D) науқастың келісімісіз консилиум шешімі бойынша қан құю
Е) бас дәрігердің шешімімен қан құю
{Дұрыс жауап}=С
$$$099
Деполяризациялаушы релаксанттарды енгізгенде бұлшықеттің фибрилляциясы байқалып, кейін бұлшықеттің ауырсынуына алып келеді. Миалгияның алдын алу мақсатымен енгізуді ұсынады.
А) атропин
Б) прозерин
С) аз мґлшерде тубарин
Д) аз мґлшерде бемегрид
Е) промедол
{Дұрыс жауап}=С
$$$100
Науқасты ЖӨВ-на ауыстыруға көрсеткіш?
А) артериалды қандағы оттегі кернеуі120 ммсын.бағ.
В) артериалды қандағы оттегі кернеуі60 ммсын.бағ.
С) артериалды қандағы көмірқышқыл газдың кернеуі35 ммсын.бағ.
Д) өкпенің өмірлік сыйымдылығы 80%
Е) гемоглобиннің оттегіге қанығуы 90%
{Дұрыс жауап}= B
$$$101
Жедел қан кетуде бірнеше минут ішінде?
А) интерстициалды сұйықтық тамыр қуысына палазманың тұрақты көлемін қамтамасыз ету үшін ауысады
B) гематокрит азаюмен гемодилюциядамиды
C) гематокритөзгермейді
D) гематокрит көбеюменгемоконцентрациядамиды
E) өзгеріс болмайды
{Дұрыс жауап}= A
$$$102
Гипертониялық дегидратацияны емдеу үшін қолдану қажет
A) 0,9% NaCl ерітіндісі
B) 5% глюкозаерітіндісі
C) 5% фруктозаерітіндісі
D) лактасол
E) 4% натрий гидрокарбонатыерітіндісі
{Дұрыс жауап}= B
$$$103
Емханаға дейінгі кезеңде наркотикалық анальгетиктерді келесіге күдіктенгенде қолдануға болмайды:
A) бассүйек ми жарақаты, ішкі мүшелер жарақаты
B) асқазан ішек жолынан қан кету
C) жамбас сүйегі сынуы
D) сан сүйегі сынуы
E) омыртқа сынуы
{Дұрыс жауап}= A
$$$104
Өкпеден қан кетуге тән клиникалық симптом:
А) «кофе қоюы» тәрізді құсық
B) қошқыл-қоңыр қақырық
С) қан түкіру, көпіршікті қақырық
D) «таңқурай желесі» тәрізді бөлініс
Е) қошқыл вена қаны болуы
{Дұрыс жауап}= C
$$$105
Операциядан кейінгі ерте кезең асқынуы:
А) қан кету
B)анастомоздың тыртықты тарылуы
С) ісік рецидиві
D)операциялық жара іріңдеуі
Е) іш қату
{Дұрыс жауап}= A
$$$106
Пневматоракс кезінде қай қабырға аралықта пункция жасалады:
А) жауырын сызығы бойынша 7 қабырғааралық
B) орта сызық бойынша 5 қабырғааралық
С) артқы қолтықасты сызық бойынша3 қабырғааралық
D) орта қолтықасты сызық бойынша7 қабырғааралық
Е) бұғанаорта сызығы бойынша2 қабырғааралық
{Дұрыс жауап}= E
$$$107
Бұғана асты венасын катетеризациялаудың ең жиі асқынуы:
А) пневмоторакс
B) дисфагия
С) дизартрия
D) энофтальм
Е) птоз
{Дұрыс жауап}= A
$$$108
Хирургиядағы экстрокорпоралды детоксикацияға көрсеткіш:
А) қан кету
B) перитонит
С) сарғаю, азот қалдықтары көбею
D) ауырсыну синдромы
Е) пневмоторакс
{Дұрыс жауап}= C
$$$109
Жүрек-өкпе реанимациясы кезінде қолданылатын препараттар:
А) адреналин, атропин, амиодарон
B) адреналин, магний сульфаты, кордиамин
С) адреналин, калий хлориді
D) эпинефрин, мезатон
Е) кордиамин, мезатон, магний сульфаты
{Дұрыс жауап}= A
$$$110
Қосымша артериалды гипотониясы бар қарт науқасқа көктамырлық анестезиологиялық көмектің ең оптималды түрі:
А) кетамин
B) профол
С) диазепам
D) дитилин
Е) жергілікті анестезия
{Дұрыс жауап}= A
$$$111
Аллергияны алдын алу үшін премедикацияда қолданатын дәріні көрсет:
A) седуксен
B) аминазин
C) тавегил
D) промедол
E) гексенал
{Дұрыс жауап}= С
$$$112
Анафилактикалық шокта гипотензия не есебінен дамиды:
A) тамыр өткіздігіштігінің жоғарлауынан және тамыр ішілік сұйықтықты жоғалтудан
B)симпатиқалық тонустың жоғалуынан
C)простагландиндердің босауынан
D)брадикардия
E) тахикардия
{Дұрыс жауап}= A
$$$113
Оталық күйзеліс дегеніміз не?
A)хирургиялық жарақатқабиологиялық жауабы
B) әр түрлі ықпалдаркешені қосындысының биологиялық жауабы: қорқу, қозу,ауырсыну, наркоз, теріде жараның және жарақатың болуы .
C) ауырсынудыңбиологиялық қорғанысы. Жансыздандыру күйзеліс факторы болмайды
D) биологиялық қорғаныс - күйзеліс–ота басталғанда дамып ота аяқталғанда басылады
E)жарақат және қан жоғалтуға биологиялық қорғаныс
{Дұрыс жауап}= В
$$$114
Ерте реанимация алды кезеңге тесілі:
A)метаболикалық алкалоз
B)метаболикалық ацидоз
C)респираторлы алкалоз
D)респираторлы ацидоз
E) аралас алкалоз
{Дұрыс жауап}= В
$$$115
Анестезия кезінде бронхиолалардың тарылуы :
A)жалғасатынфорсирленген тыныс шығарумен
B)жалғасатын тыныс алумен
C) жалғасатын тыныс алуменжәне жалғасатынфорсирленген тыныс шығарумен
D) әлсіреген тыныс алумен және әлсіреген тыныс шығару
E) қысқа тыныс алумен және пролонгирленгентыныс шығару
{Дұрыс жауап}= Е
$$$116
Жіті бүйрек жетімсіздігінің информативі көрсеткіші болады?
A)плазмадағыэлектролиттердің концентрациясы
B)сағат бойынша диурез
C)ОКҚ
D) зәрдің тығыздығы
E) қан плазмасындағы кортикостероидтардың құрлымы
{Дұрыс жауап}= В
$$$117
Егер ота және наркоз жүректің тоқтауы(асистолия) болса , ЖӨР қандай кезекпен орындалады?
A) отаны тоқтату, наркоза дозасын көбейту, жүрек ішіне адреналин енгізу, жүрекке ткелей емес массаж жасау
B)отаны тоқтату,жараға таңғыш салу , анестетик енгізуді тоқтату,науқасты гипервентиляция режимінде100% O2мен желдету,жүрекке ткелей емес массаж жасау
C) наркозды жалғастыру оттегінің фракциондыконцентрациясын жоғарлату 100%, отаны тоқтату және реанимациялық бригаданы шақыру
D) отаны тоқтату , жүрекке ткелей емес массаж жасау ,жүрек ішіне адреналин ингізу, оттегімен ингаляция жасау наркотикалық анестетиктерсіз, электродефибрилляция жасау
E) отаны тоқтату, наркозды тоқтату, "АМБУ" қабымен желдету, электродефибрилляция жасау және одан кейін жүрекке ткелей емес массаж жасау
{Дұрыс жауап}= В
$$$118
Интубация кезінде көмей мен жұтқыншақтың рефлекторлы шетін тітіркендіргенде рефлекторлы жүректің тоқтауы болды . қандай дәріні бірінші реанимация кезінде қан айналымға енгізеді?
A) эуфиллин
B) промедол
C) атропин
D) пипольфен
E) листенон
{Дұрыс жауап}= С
$$$119
Лечение олигурии при геморрагиялық шокта олигурия емі?
A) АҚК толтыру
B) тамыр ішінеманит енгізу
C)тамыр ішіне лазикс енгізу
D)тамыр ішіне эуфиллина енгізу
E) гемодиализ жасау
{Дұрыс жауап}= A
$$$120
Созылмалы обструктивті өкпе ауруымен ауыратын ентігуі бар науқасқа жоспарлы амбулаторлы ота жасалады. Қауіп факторын анықтауға және жансыздандыруға пайдалы тестерге кіреді:
A) азотпен жууға сынама
B) дыхательный ответ на ингаляцию 100%ды отегіге тыныс жауабы
C)спирометрия(FEV1, FVC)
D)калориялық сынама
E) эргометрия
{Дұрыс жауап}= С
$$$0121
Премедикация мақсаты: седацияжәненейровегетативті тежеу, потенцирлеушіәсер, жағымсыз рефлекторлы , вагусты әсерді алдын алу және болдырмау. Төменде көрсетілген қосарланған дәрілердің арасынан еі тиімдісін көрсет:
A) промедол 2% - 1,0 мл, атропин 0,1% - 1,0 мл, димедрол 1% - 0,8-1,0 мл
B) диазепам 0,14 мг/кг, дроперидол 2,5% - 5,0 мг, атропин 0,1%-0,5 мг
C) аминазин 1,0 мл, седуксен 20 мг, димедрол 1% - 1,0 мл
D) анальгин 50% 2,0 мл, сульфокамфокаин 2,0 мл, клофелин 1,0 мл
E) диазепам 0,14 мг/кг, атропин 0,1% - 0,5 мг, димедрол 1% - 1,0
{Дұрыс жауап}= Е
$$$122
Операциядан кейінгі кезеңде сепсистік асқынудың алдын алу
A)Антибиотикті интраоперационды енгізу
B)Науқасты ерте белсенділендіру
C)Аштық
D)Гепаринотерапия
E)Парентералды тамақтандыру
{Дұрыс жауап}= А
$$$123
Ауыр септикалық шокқа не тән
A)Тромбопластина уақытының активизациясының ұзаруы
B)Тромбоцит санының азаюы
C)Фибрин дегродациясының өнімінің болуы
D)Плазминоген концентрациясының жоғарылауы
E)Сарысулық фибрин деңгейінің төмендеуі
{Дұрыс жауап }= D
$$$124
Перитонит, асқазанның ойық жарасына жедел операция кезінде, лабороторлы ҚСО белгісін анықтады: рН = 7,60; рСО2 = 45; ВЕ = + 10,3. ҚСО бұзылу түрін көрсетіңіз
А)Декомпенсирленген метаболикалық алкалоз
В)Субкомпенсирленген метаболикалық алкалоз
С)Тыныстық ацидоз және метаболикалық алкалоз
D)Алкалемия и гипербаземия
Е)Қалыпты
{Дұрыс жауап}= A
$$$125
Интубациялық наркозбен операция үстінде тыныс алу кезінде қарсыласу байқалды, сол жақтан аускультативті әлсіреу, экскурсия асимметриясы. Себебі не
А)Бронхиолоспазм
В)Пневмоторакс
С)Ателектаз
D)ИВЛ апаратының дұрыс жұмыс атқармауы
Е)Оң жақ бронхтың интубационды трубкасының дислокациясы
{Дұрыс жауап}= E
$$$126
Науқасқа наркоз енгізбес бұрын, асқазанына зонд енгізді, асқазанын шайды да зонды алып тастады. Фовлер қалпында жатқызды. Бұл өткізілген шаралар не үшін
А)Регургитация профилактикасы
В)Асқазанды тазалау
С)Төменгі шеткі мүшелерінің қан айналымын жақсарту үшін
D)Ми ісінуінің профилактикасы
Е)Гиповентиляция профилактикасы
{Дұрыс жауап}= A
$$$127
Науқас А., 37 жаста. Диагнозы тускен кезде: санның төменгі үштен бір бөлігінің ашық сынығы. 2 дәрежелі шок. Іштің жабық жарақаты. Науқас бозарған, суық тер басқан. Қозғыш. АҚҚ– 85/50 мм сын.бағ. Пульсі – 110 рет/мин,жіп тәрізді. Алғашқы көмекке және операция алдынғы дайындыққа не кірмейді
А)Ауырсынуды басу және седация
В)Қан кетуді тоқтату
С)Коллоидты ерітінділер
D)эритроцитарлы масса трансфузиясы
Е)Кристаллоидты ерітінділер
{Дұрыс жауап}= D
$$$128
Науқас М. 42 жаста, өкпенің жасанды вентиляциясында 2 апта болды, диагнозы Жедел бас ми қан айналымының бұзылуы, геморрагиялық түрде, операция краниотомия, гематоманы алып тастау. Кеуде торының бастапқы R- граммасында: өкпелік сурет күшейген, өкпенің түбірі кеңейген, құрлымды. Екі аптадан кейін науқаста оң жақ өкпесінің төменгі бөлігінде әлсіз везикулярлы тыныс, ылғалды сырылдар естіледі. Лейкоциттер - 10*1012,таяқшалы ядролы лейкоциттер 10, ЭТЖ- 45 мм/сағ. Жоғарыда талған бұзыылыстардың себебін атаңыз
А)Ауруханаішілік пневмония
В)Ауруханадан тыс пневмония
С)Созылмалы бронхит, өршу
D)Жедел плеврит
Е)Өкпесінің ісінуі
{Дұрыс жауап }= A
$$$129
Науқасқа эпидуральды кеңістікке лидокаин енгізгеннен кейін тыныс алуы бұзылып, кейін тыныс алу спонтанды тоқтайды. Не себептен
А)Эпидуральды анестезияның жоғарғы деңгейі алынды
В)Анестетиктің субдуральды кеңістікке түсуінен
С)Қанның жүрекке қайтып келуінің азайуынан
D)Жергілікті - анестезирлейтін затқа аллергиялық реакция
Е)Гемодинамикалық жылжу
{Дұрыс жауап}= B
$$$130
Шұғыл холецистэктомияға дайындалған, пневмониясы бар науқастың қышқыл сілтілі орта бұзылысының түрін анықтаңыз, егер рН = 7,1; рСО2 = 62; ВЕ = + 5,2
А)Декомпенсирленген тыныс алу ацидозы мен гипербаземия
В)Компенсирленген тыныс алу ацидозы
С)Субкомпенсирленген тыныс алу ацидозы мен гипербаземия
D)Декомпенсирленген тыныс алу алкалозы
Е)Метаболикалық ацидоз, тыныс алу алкалозы
{Дұрыс жауап}= A
$$$131
Науқас П. 32 жаста, сол жақ төменгі бөліктік пневмония қосымша патологиясы бар науқасқа экстренді холецистоэктомия операциясы жасалады. Лабораторлы субкомпенсирленген тыныс алу ацидоз, гипоксиемия анықталды, гипоксиемия пайда болуының негізгі факторлары
A) Өкпенің желдетілмейтін аймағынан қан ағысының қысқаруы
B) Тыныс алу ауасында оттегінің жеткіліксіз түсуі
C) Метаболизма жоғарлауы
D) Айналымдағы эритроциттер санының жеткіліксіздігі
E) Тахипное, гипервентиляция
{Дұрыс жауап}= A
$$$132
Анестезиолог дәрігер тексеру мақсатында бел сегментінің біреуіне тримекаин ертінідісінің сынама дозасын енгізді.Үш минуттан кейін аяқтары және құрсақтың төменгі кең аймақтары терең жансыздандырылды. Аяқ бақайларының белсенді қозғалысы жоғалды. Қандай анестезия жасалды
A) Эпидуральды
B) Спинальды
C) Паравертебральды
D) Каудальды
E) Сакральды
{Дұрыс жауап}= B
$$$133
Науқасқа электроанестезия жасау үстінде, ауырсыну күшейді, қимыл және вегетативті қозу симптомдары, тырыспа болуы мүмкін. Электроанестезияның стадиясын анықтаңыз
A) 1 стадия
B) 2 стадия
C) 3 стадия
D) 4 стадия
E) 5 стадия
{Дұрыс жауап}= B
$$$134
Операциядан кейіңгі 3 күні науқастың жағдайы нашарлады. Науқас әлсіреген, хирургиялық асқынуларсыз тежелген. Науқастың жағдайының нашарлауын төмендегі қан анализінің қайкөрсеткішінен көруге болады
A) Плазмадағы белок концентрациясы – 74 г/л
B) Плазмадағы глюкоза концентрациясы– 5 ммоль/л
C) Мочевина концентрациясы – 5 ммоль/л
D) Калий концентрациясы – 3,1ммоль/л
E) Натрий концентрациясы – 141ммоль/л
{Дұрыс жауап}= D
$$$135
Науқас И. 44 жаста, салмағы 80 кг., анестезиямен операция жоспарланды, лидокаиннің мөлшерін тағайындаңыз
A) 100 мг
B) 90 мг
C) 80 мг
D) 50 мг
E) 20 мг
{Дұрыс жауап}= C
$$$136
КОС: рН- 7,01; рСО2- 32 мм. рт. ст., рО2- 90%, Na- 125, K- 3,0, BЕ- -15.
NaНСО3 нқандай көлемін науқасқа енгізу қажет
A) 180 мл
B) 150 мл
C) 140 мл
D) 120 мл
E) 100 мл
{Дұрыс жауап}= A
$$$137
КОС: рН- 7,32, рСО2- 33мм. с. б., рО2- 95%, Na- 128, K- 3,2, BЕ- -15.
Калий дефицит терапиясының орын алмастырушы дозасын анықта
A) 22,0
B) 19,5
C) 15,9
D) 7,8
E) 6,2
{Дұрыс жауап}= D
$$$138
Науқас 40 жаста, 70 кг., ұзақ перидуралды анестезиямен оперативті кірісулер жоспарланған. 0,5 % бупивакаиннің тест дозасын есепте
A) 12 мл
B) 10 мл
C) 8 мл
D) 5 мл
E) 2 мл
{Дұрыс жауап}= D
$$$139
Науқас 31 жаста, 70 кг., ұзақ перидуралды анестезиямен оперативті кірісулер жоспарланған. 0,5 % бупивакаиннің орташа бір реттік енгізу дозасын есепте
A) 40 мл
B) 30 мл
C) 20 мл
D) 15 мл
E) 10 мл
{Дұрыс жауап}= C
$$$140
40-литрлік баллонда 150 атм. оттегі. 2 л/мин газшығаруда қаншаға жетеді
A) 90 сағ
B) 50 сағ
C) 40 сағ
D) 30 сағ
E) 20 сағ
{Дұрыс жауап}= B
$$$141
Науқас салмағы 100 кг. Инфузионды терапияның көлемін есептеңіз
A) 6000 мл
B) 5000 мл
C) 4000 мл
D) 3000 мл
E) 500 мл
{Дұрыс жауап}= C
$$$142
Жартылай ашық тыныс алу контурындағы FiO2( тыныс шығару кезіндегі О2нің проценттік құрамы анықтаңыз. ТК (ДО)=600 мл, ТЖ=15 минутына, газшығару О2=4 л/мин
A) 30%
B) 35%
C) 44%
D) 56%
E) 65%
{Дұрыс жауап}= E
$$$143
науқас 55 жаста ортаңғы құлаққа операция жоспарланды. Соматикалық компенсирленген ауырсынуды басудың қандай әдісі бұл науқасқа көрсетілген
A) Жергілікті анестезия
B) Алдын ала премидекациямен жергілікі анестезия
C) Эндотрахеалды наркоз
D) Нейролептаналгезиямен жергілікі анестезия
E) Ингаляционды маскалық наркоз
{Дұрыс жауап}= D
$$$144
Науқас 35 жаста, 70 кг., операция кезінде қан жоғалту 700 мл. жалпы инфузионды терапияның қаншасы құрамында эритроциті бар зат енгізілді
A) 1550 мл
B) 1030 мл
C) 1000 мл
D) 910 мл
E) 850 мл
{Дұрыс жауап}= B
$$$001
Пилоростеноз – даму ақауы:
А) асқазан түбінің
В) өңештің
С) асқазанның антральды бөлімінің
D) 12 елі ішектің
Е) асқазанның пилорикалық бөлімінің
{Дұрыс жауабы} = Е
$$$002
Кіндік жарығы деп аталады:
A) орта сызық орналасқан шандыр (апоневроз) ақауы
B) алдыңғы іш қабырғасындағы ақау
C) алдыңғы іш қабырғасының даму ақауы
D) іш қуысы мүшелерінің ішастардан тыс орналасуымен сипатталатын кіндік сақинасының аймағындағы ақау
E) шап сақинасы аймағындағы ақау
{Дұрыс жауабы} = D
$$$003
«Жасыл» бұтақ тәрізді сынық жиі кездеседі:
А) метафизде
В) эпифизде
С) метафизарлы аймақта
D) диафизде
Е) жалпақ сүйектердің сынықтары кезінде кездеседі
{Дұрыс жауабы} = D
$$$004
Өңеш атрезиясын анықтайтын зерттеу әдісі:
A) өңешке түтік сүңгі(зонд) салу, эзофагоскопия
B) құсықты зерттеу
C) бронхография
D) кеудеге шолу рентгенографиясы
E) лапароскопия
{Дұрыс жауабы} = А
$$$005
Ру-Краснобаев бойынша жарықты тілудің Мартынов бойынша жарықты тілуден айырмашылығы:
A) шап каналын ашу
B) шап каналына пластика
C) шап каналын ашпай пластика жасау
D) жарық қабын ашу
E) жарық қабын негізінен байлау
{Дұрыс жауабы} = С
$$$006
Гидроцелленің пайда болуы немен байланысты?
A) қынаптық өсіндінің бітіспеуі
B) қабынумен
C) шап аймағындағы жарақатпен
D) басқа аурулар себебінен
E) аталық безі дистопиясы
{Дұрыс жауабы} = А
$$$007
Қысылған шап жарығының клиникасы:
A) баланың мазасыздығы,құсу,шап аймағындағы ауырсыну
B) зәрін қстай алмау,кіші дәрет кезіндегі кесіп ауырсыну, шап аймағындағы ауырсыну
C) ұлы дәрет пен кіші дәреттің тоқтауы
D) лейкоцитоз, ұлы дәрет пен желдің болмауы
E) іштің жайылмалы ауырсынуы,ұлы дәреттің болмауы.
{Дұрыс жауабы} = А
$$$008
Ішек инвагинациясы жиі кездеседі:A) екі айға дейін
B) үш айдан бір жасқа дейін
C) бір жастан үш жасқа дейін
D) үш жастан жеті жасқа дейін
E) жеті жастан жоғары
{Дұрыс жауабы} = B
$$$009
Кеш жабысқақты ішек өткізбеушілігі деп саналады:A) екі аптадан кейін
B) бір айдан кейін
C) үш айдан соң
D) бір жастан кейін
E) ауруханадан шыққан соң
{Дұрыс жауабы} = B
$$$010
Рефлекторлы құсық инвагинацияның қай сатысына тән:A) бастапқы
B) инвагинаттың түзілу сатысы
C) асқыну сатысы
D) компенсаторлы сатысы
E) субкомпенсаторлы сатысы
{Дұрыс жауабы} = А
$$$011
Шап жарығының белгілері:
A) шап аумағында эластикалы тотмпаюы анықталады, оның құрамы қүрсақ қуысына енгізіледі
B) диафаноскопия белгісінің оң болуы
C) ұманың қызаруы және ісінуі
D) ұма тамырларынынң варикозды кеңеюі
Е) ұрық баудың бойынында ауыру сезімнің болуы
{Дұрыс жауабы} = А
$$$012
Пилоростеноздың айқын рентгенологиялық белгісі:
A) контрасты заттың асқазаннан эвакуациясының баяулауы, асқазанның пилорикалық бөлімінің тарылуы
B) пилорикалық арнаның ашылып тұруы
C) асқазан шырышты қабатының гипертрофиясы
D) ұлтабар диаметрінің тарылуы
E) асқазанда ауаның болмауы
{Дұрыс жауабы} = А
$$$013
Хирургиялық бөлімшеге жедел аппендицит диагнозымен түскен баланы қарағанда аз жылжымалы, қатты, әлсін ауыратын аппендикулярлы инфильтрат табылған. Дене қызуы 36,8 С. Сіздің іс-әрекетіңіз:
A) жедел операция
B) жоспарлы операция
C) консервативті ем (антибиотиктер, физиологиялық емдеу)
D) динамикадағы бақылау
E) амбулаторлық емделуге жіберу
{Дұрыс жауабы} = С
$$$014
Бес жасар баланы тексергенде ұманың оң жағында аталық безі анықталмайды, аталық без шап арнасының бойында жатыр. Диагноз:
A) шаптағы крипторхизм
B) еннің шаптағы эктопиясы
C) қиылысқан эктопия
D) абдоминальды крипторхизм
E) аталық без аплазиясы
{Дұрыс жауабы} = А
$$$015
6 айлық балада ұстама тәрізді қайталамалы мазасыздану, құсу анықталады. Тексергенде оң жақ мықын аймағында ісік тәрізді түзіліс пальпацияланады, рer rectum қарағанда қан аралас нәжіс анықталды. Ауру уақыты 6 сағат. Дұрыс жауапты табыңыз:
A) жедел аппендицит
B) ішек инвагинациясы
C) ішек инфекциясы
D) іш қуысының ісігі
E) аппендикулярлы инфильтрат
{Дұрыс жауабы} = B
$$$016
Хирургиялық стационарға 14 жасар бала жеткізілді. Анамнезінде аспирин қабылдағаннан кейін 1 апта көлемінде эпигастрий аймағында ауырсынуы, жүрек айнуы болған. Ауруханаға түсер алдында 2 сағат бұрын пышақ сұққандай сезімді ауырсынуы басталған. Ішкен тамағын қан аралас құсқан. Баланың жағдайы ауыр. Бет әлпеті қиналған. Мәжбүр қалыпта, оң жақ бүйірімен, аяқтары ішіне бүгілуі. Тілі құрғақ, жабындымен жабылған. Іші тыныс алуға қатыспайды, пальпацияда қатаюы бар. Қатты ауырсынады. Іштің тітіркену симптомы бар. Пульс 120 рет минутына, температура 37,5. Дұрыс жауабын атаңыз:
А) жедел гастрит
В) улану
С) жедел холецистит
D) асқазан жарасының тесілуі
E) жедел панкреатит
{Дұрыс жауабы} = D
$$$017
Қабылдау бөліміне 2 жасар бала келіп түсті. Тәулі бойы бала мазасыз, ұйқысы беткей, ұйықтамайды, оң жақ қырымен жатады, құсуы, сұйық нәжісі болған. Ішті пальпациялағанда бала мазасызданып жылайды,қарауға қарсыласады, іш бұлшық еттерін белсенді қатайтады. Динамикада ұйқы кезінде Филатов симптомы және оң жақты пеританизмнің оң симптомдары байқалады. Пульс 132 рет минутына,температура 38,1ºС.Дұрыс диагнозды көрсетіңіз:
А) энтеровирусты инфекция
В) төменгі бөліктік пневмония
С) инвагинация
D) жедел аппендицит
Е) глисті инвазия
{Дұрыс жауабы} = D
$$$018
2 айлық балада, айқын кекіру симптомы, салмақ қосуы нашар, пневмониямен жиі ауырады, құсық массасында қанмен шырыш аралас,емізу кезінде мазасызданады.Ұйқыда жөтел симптомы анықталады.Алғашқы диагнозыңыз:
А) пилороспазм
В) диафрагма өңештік тесігінің жарығы
С) жоғары бөліктік ішек өткізбеушілігі
D) гипоксиядан кейінгі энцефалопатия
Е) муковисцидоз
{Дұрыс жауабы} = B
$$$019
Туылғаннан соң 6 сағаттан кейін нәрестеде ентігу, көгеру пайда болды. Перкуссия кезінде он жақта өкпе дыбысы; сол жақта перкуторлы дыбыстың қысқаруы, кей жерлерде тимпанит анықталады. Рентгенограммада кеуденің орта қуысы оң жаққа қарай ығысқан, сол жақта көкет жиегі байқалмайды және жекеленген майда ауалы қуыстар көрінеді, диагноз:
A) көкет жарығы
B) буллезді пневмония
C) пневмоторакс
D) көптеген өкпе абсцестері
E) өкпенің поликистозы
{Дұрыс жауабы} = А
$$$020
Екі жасар бала бір күн бұрын әлсіреп, жылай бастады, ұйқысы шала, оң жақ қырына жатып, тізесін ішіне бүгіп алады, бір рет құсқан, іші өткен. Тілі құрғақ, ақ жамылғысы бар. Пальпация кезінде бала мазасызданып, жылайды, іштің бұлшық еттерін қатайтып, қолды итереді. Диагноз:
A) жедел аппендицит
B) ішек инфекциясы
C) тамақтан улану
D) неврастения
E) оң жақ бүйректің шаншуы
{Дұрыс жауабы} = А
$$$021
12 жастағы қыз баланың жағдайы ауыр, 5 күн бұрын суықтап қалған. Деңе қызуы 39,9* С. Оң санынын төменгі 1/3 бөлігі көлемінде үлкейген, ісінген, санды пальпациялағанда өткір ауыру сезімі болады. Оң аяғына осьтік салмақ түсіргенде ауырсынады. Қанның анализіндегі өзгерістер: лейкоцитоз, формуланың солға қарай ығысуы; оң тізе буынының бүгілген контрактурасы, СРБ +++.Диагноз:
A) санның жедел гематогенді остемиелиті
B) ревматоидты артрит
C) тізе буынының іріңді жұқпалы артриті
D) санның лимфонгаиты
E) тізе асты шұңқырының жедел лимфоадениті
{Дұрыс жауабы} = А
$$$022
Бес айлық балаға турап езілген алма берген соњ ішінде ұстамалы ауыру сезімі пайда болған, көп рет құсқан. Оң жақ қабырға астында кішкене ауыратын жылжымалы сопақша түзілім анықталады. Тік ішек арқылы тексергенде – саусақ басында қан бар. Диагноз:A) жедел аппендицит
B) аппендикулярлы инфильтрат
C) копростаз
D) Вильмс ісігі
E) ішек инвагинациясы
{Дұрыс жауабы} = Е
$$$023
Шейнлейн – Генох ауруының абдоминальді түріне тән белгілері:
А) Буынның ауру сезімді ісінуі
В) Терідегі геморрагиялық бөртпе
С) Гематурия, альбуминурия
D) Шымшу симптомынан кейін теріде нүктелі бөртпе қалуы.
Е) Айтылған симптомдардың комбинациясы
{Дұрыс жауабы}= С
$$$024
Жедел аппендицитке күмәндаған баланың төсектегі қалпы:
А) Он жағынан аяғын ішке бүккен+
В) Сол жағынан
С) Арқасынан
D) Ішінен
Е) Отырған
{Дұрыс жауабы}= А
$$$025
Қуық-несепағар рефлюксінің хирургиялық емі болып:
Нефрэктомия
Пиелостомия
C) Қуыққа несепағарды шырыш асты қабаты арқылы орналастыру
D) Несепағар саңылауының тарылуы
E) Цистостомия
{Дұрыс жауабы}= С
$$$026
Портальді гипертензия түрінің жиі кездесетіні:
A) Бауырүстілік.
B) Бауырішілік.
C) Бауырдан тыс.
D) Аралас.
E) Комбинацияланған.
{Дұрыс жауабы}=С
$$$027
Ерте жабысқақтық іш өтімсіздігі кезінде консервативті ем жүргізу уақытысы:
А) 3-6 сағат
В) 6-12 сағат
С) 12-24сағат
D) 18-24 сағат
Е) 24-36 сағат
{Дұрыс жауабы}=С
$$$028
Отадан кейін 4 сағат өткен, ерте жабысқақтық іш өтімсіздігі кезінде қажет:
А) Жедел ота, бақылау
В) Жоспарлы ота
С) Ауыз арқылы барий ерітіндісін беру және консервативті емдеу
D)Лапороцентез
Е) Стационарлық бақылау
{Дұрыс жауабы}= С
$$$029
Балада суық аппендикулярлы инфильтрат анықталды:
А) Стационарлық бақылау
B) Амбулаторлық бақылау
С) Антибиотикті ем,физиоем, бақылау
D) Жедел түрде ота жасау
E) Жоспарлы түрде ота жасау
{Дұрыс жауабы}= С
$$$030
Іріңді жараны өңдеу кезіндегі анестезия
А) Жалпы анестезия
В) Жергілікті инфильтрациялық анестезия
С) Жергілікті өткізгішті анестезия
D) Жергілікті хлорэтил
E) Индивидуальді көрсеткіш
{Дұрыс жауабы}= А
$$$031
Сепсис кезінде қоздырғыштың тарауы
А) Біріншілік ошақта
В) Екіншілік ошақта
С) Қан арқылы
D) Индивидуальді жағдайда
E) Барлық вариантта
{Дұрыс жауабы}=С
$$$032
5 жастағы балада конус тәрізді көптеген іріңді ошақтар бар.Ошақ ортасында іріңді өзегі бар. Жеделдеу кезеңге тән. Процесс неге тән:
А) Тері клетчаткасының абсцесіне
В) Фурункулезға
С) Рожалы қабынуға
D) Флегмонаға
E) Пседофурункулезға
{Дұрыс жауабы}=В
$$$033
Жаңа туған нәрестелердегі туа пайда болған аномалиялардың ішіндегі ең жиі тарағаны:
А) Туа пайда болған кеңірдек – өңештік жыланкөзі
B) Жоғарғы және төменгі жыланкөзбен өңеш атрезиясы
С) Жыланкөзсіз өңеш атрезиясы
D) Төменгі кеңірдек – өңештік жыланкөзімен өңеш атрезиясы
E) Жоғарғы кеңірдек – өңештік жыланкөзімен өңеш атрезиясы
{Дұрыс жауабы}= D
$$$034
Пилоростеноздың клиникалық симптомдары әдетте анықталады:
А) Туған соң алғашқы күндері
B) Өмірінің екінші аптасында
С) Өмірінің үшінші аптасында
D) Өмірінің төртінші аптасында
E) Өмірінің 1 айынан кейін
{Дұрыс жауабы}= D
$$$035
3 апталық нәрестеде «фонтанша» құсу және дене салмағының төмендеуіне, 2-3 күнге дейін ішінің жүрмеуіне, зәрінің азаюына шағымданып хирургия бөлімшесіне түседі. Ауырғанына 4 күн болған. Қарағанда бала өте мазасыз. Іші қабысқан, «құм сағаты» симптомы оң.
Науқастың болжам диагнозы қандай?
А) Ішек өтімсіздігі.
B) Жедел аппендицит.
C) Пилороспазм.
D) Пилоростеноз.
E) Өңеш стенозы.
{Дұрыс жауабы}= D
$$$036
Анасы 1 айлық баласымен поликлиникаға келіп қаралды. Нәрестеде айқын кекіру мен ұйықтап жатқанда жөтелу симптомына шағымдалады. Анамнезінде белгілі: бала салмақты дұрыс қоспайды, жиі өкпесі қабынады, құсығы шырыш пен қан аралас, тамақтандырғанда мазасызданады.
Науқастың болжам диагнозы қандай?
А) Пилороспазм.
B) Жоғарғы жартылай ішек өтімсіздігі.
C)Көкеттегі өңеш тесігінің жарығы.
D) Гипоксиядан кейінгі энцефалопатия.
E) Муковисцидоз.
{Дұрыс жауабы}=С
$$$037
Поликлиникаға мамасы 2 жастағы қызымен келіп қаралды. Негізгі шағымы – нәжісінде қан бара. Анамнезінде белгілі, бала жасына сәйкес өсіп келеді. Тәбеті жақсы. Нәжісі күнделікті, қалыпты,ауырусыз.
Науқастың болжам диагнозы қандай?
А) Анустың жырығы.
B) Инвагинация.
C) Анустың стенозы.
D) Тоқ ішек жарасы.
E) Тік ішек полипі.
{Дұрыс жауабы}= Е
{күрделілігі}=3
{Оқулық}= Исаков Ю.Ф. Хирургические болезни детского возраста М., 2 тома. ГЭОТАР Мед., 2004 ж.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$038
Поликлиникаға мамасы 2 жастағы қызымен келіп қаралды. Негізгі шағымы – нәжісінде қан бара. Анамнезінде белгілі, бала жасына сәйкес өсіп келеді. Тәбеті жақсы. Нәжісі күнделікті, қалыпты, ауырусыз.
Бұл жағдайда ең алғаш қандай әдіспен тексеру жүргізіледі?
А) ирригография.
B) Рer rectum қарау.
C) Колоноскопия.
D) Құрсақ қуысы ағзаларына УДЗ жасау.
E) Нәжісін дисбактериозға зерттеу.
{Дұрыс жауабы}=В
$$$039
Нәрестелер хирургиясы бөлімшесіне туылғанынан 4 сағат өткен қыз бала келіп түсті. Түскен кезде: жалпы жағдайы орташа ауырлықта, тамақтандырғанда құспаған, бала мазасыз. Бұл жағдайда диагнозды анықтау ең алғаш қандай әдіспен тексеру жүргізіледі?
А) Құрсақ қуысы ағзаларына шолу рентген суретін түсіру.
B) УДЗ құрсақ қуысы ағзаларына.
C) ЭКГ.
D) Ректосигмоскопия
E) Колоноскопия.
{Дұрыс жауабы}=А
$$$040
Емханаға 8 жасар қыз баланы анасы алып келді. Негізгі шағымы – жағылып жүрген нәжіс (каломазание). Анасының сөзіне қарағанда бала 2 жастан бастап іш қатумен зардап шегеді екен. Бірнеше ай бұрын жағылып жүрген нәжіс анықталды. Қарап тексергенде анусында ерекшеліктер жоқ. Саусақ арқылы ректальді тексеру жасалды. Тексеру барысында қандай белгіге көңіл бөлу керек?
А) Анустың тарылуы
В) Анальді каналда ісіктің болуы
С) Анустың жарақаты
D) Анальді сфинктердің бос болуы
E) Тік ішектің полипі
{Дұрыс жауабы}= D
$$$041
8 айлық баланы емханада қарап тексеру барысында табанның иілу, супинация мен аяқ басының ішке қараған белгілері анықталды. Сіздің диагнозыңыз?
А) Артрогриппоз
В) Полая стопа
С) Параличтік ат тұяғы
D) Литтл ауруы
E) маймақтық
{Дұрыс жауабы}=Е
$$$042
8 айлық балада жамбас буынын рентген суретке түсіріп қараған кезде сол ортан жілік басының жоқ екені, орнынан тайғаны анықталды. Оң жақ буыны қалыпты. Анамнезінен белгілі болғаны 2 айлық кезінде дене қызуы 39 гр дейін жоғарылап, сол жақ аяғын қозғалтуы шектелген болған. Антибиотик алғаннан кейін белгілер жойылып кеткен. Сіздің болжам диагнозыңыз?
A) Рахит
B) Эпифизарлы остеомиелит
C) Полиомиелит
D) Туберкулез
E) Ортан жіліктің сынығы
{Дұрыс жауабы}=Э
$$$043
Бала 1 жаста. Қабылдау бөліміне ортан жілік аймағының ісінуі мен пальпация жасағандағы ауру сезіміне шағымданып келді. Бала жүрмейді. Анамнезінен – 3 сағат бүрын каляскадан құлап кетке. Рентген жасағанда – ортан жіліктің ортаңғы 3/1 бөлігінің қисық сынығы. Емдеу тактикасы қандай?
A) Cкелетті таңу
B) Кред-Кефор әдісі
C) Шпиц әдісі
D) Шаде бойынша тарту
E) Гипсті таңу
{Дұрыс жауабы}= D
$$$044
Қабылдау бөліміне 5 жастағы бала келіп түсті. Достарымен шырақ жағып отырғанда күйік алған. Іш пен кеуде бөлігінің көпіршігі бар күйік жарасы, кей жерлерінде геморрагиялық бөлініспен, кей жерлерде қоңыр өліеттенуі байқалады.Термиялық күйіктің қай дәрежесіне жатады.
A) Беткейлі күйік
B) бірінші-екінші дәрежелі күйік
C) екінші дәрежелі күйік
D) Үшінші А дәрежелі күйік
E) IIIA-IIIB дәрежелі терең күйік
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$045
Жас балалардағы жедел аппендицитке тән клиникалық көріністер:
Жергілікті симптомдардың басым болуы
Диспепсия, диструктивті формаларның тез дамуы, жергілікті симптомдарға қарағанда жалпы симптомдардың басым болуы
Тік ішектен қандаы бөліністер, диспепсия
Диструктивті формалардың тез дамуы, диагностикадағы қиындықтар
Диструктивті формалардың тез дамуы, аурудың ауыр ағымда өтуі
{Дўрыс жауап}=B
$$$046
Балалардағы шап жарығы неге байланысты дамиды:
Іштің қиғаш бұлшық етінің апоневрозының шамасыздығынан
Шамадан тыс физикалық күштемелер
Құрсақ ішілік қысымның жоғарылығынан
Көлденең фасцияның шамасыздығынан
Ішперденің қынып өсіндісінің облитирациясының болмауы, мезинхимиальді тіннің дамуының бұзылысы
{Дўрыс жауап}=Е
$$$047
Несепағар – қуықтық рефлюксті анықтаудағы қандай зерттеу түрі ақпаратты болады:
Шолушы урография
Экскреторлы урография
Цистография
Уретроскопия
Ультра дыбыстық зерттеу
{Дўрыс жауап}=С
$$$048
3-б дәрежедегі қүйікке не тән:
Теріасты шелмайымен терінің некрозы басталады
Некроз эпидермистің өскінді қабатын алады
Терінің бүтіндігі түгелімен бұзылады (эпидермис және дермамен қоса), және терінің қайта қалпына келуі мүмкін емес
Терең жатқан тіндер мен тері зақымдалады
Жоғарыда көрсетілгендердің барлығы біреуінен басқа
{Дўрыс жауап}=С
$$$049
Жас балалардағы бұғана сынуында иммобилизацияның қандай түрі қолданылады:
Сегіз тәрізді фиксирлеуші таққыш жасау
Дезо типті таңғыш
Эполентті гипсті лангета
Артқы гипсті лангета
Киршнер спициясымен фиксациялау
{Дўрыс жауап}=А
$$$050
Жаңа туған нәрестелерде бауырдың капсулаасты гематомасын диагностикалау үшін:
Құрсақ қуысының шолушы рентгенографиясы
Гемоглобин мөлшерін анықтау
Лапароцентез
Ультра дыбыстық зерттеу
Рентгенконтрастты зерттеу
{Дўрыс жауап}=D
$$$051
Крипторхизм кезінде ата безінің түйілуі қай жасқа тән:
Жаңа түған нәрестелерге
Туғанына 1 ай болған нәрестелерге
Емшек жасындағы нәрестелерге
1 жасқа толған балаларда
Мектеп жасындағы балаларда
{Дўрыс жауап}=D
$$$052
Балаларға шап жарығына ота жасаудың міндеті неде:
Ішкі шап каналы аймағында жарық қапшығын алып тастау
Сыртқы шап каналы аймағында жарық қапшығын алып тастау
Шап каналының алдыңғы қабырғасын қатайту
Шап каналының артқы қабырғасын қатайту
Айтылғандардың барлығы
{Дўрыс жауап}=А
$$$053
Крипторхизм кезіндегі отаның маңызы:
Ата безін астыға тарту
Ата безінің қан тамырларын мобилизациялап, ата безін астыға тартып ұмаға орналастыру
Ата безін мобилизациялау
Ата безін алып тастау
Ұмада тоннель жасап ата безін астыға тарту
{Дўрыс жауап}=В
$$$054
Верльгоф ауру кезінде – спленэктомия қай кезде жасаған жөн:
Конесерватитті терапия шамасыздығында
Ремиссия кезеңінде
Созылмалы және рицидивирлеуші түрлерінде
Ауыр, және орташа ауыр ағымда
Жоғарыда көрсетлігеннің барлығында
{Дўрыс жауап}=Е
$$$055
Мидың зақымдалуына тән клиникалық симптомдар:
Есінен тану, бұлшық еттік ауырсынулар, құсу, дене температурасының жоғарлауы
Есінен ұзақ уақытқа тану, шырышты және аузының кебуі, құсу, сұйық үлкен дәрет
Есінің ұзақ уақытқа бұзылуы, мұрынауыз үшбұрышының цианозы, ошақты невралогиялық симптоматика
Есінің бұзылысы, құсу
Бас ауыру, құсу, іштің кебуі
{Дўрыс жауап}=С
$$$056
Шап жарыєыныѕ операцияєа негізгі кґрсеткіші болып табылады:
A) Жарыќ ќапшыєын алып тастау
B) Жарыќ ќапшыєын алып тастау, шап ґзегініѕ пластикасы
C) Жарыќ ќапшыєын ашу, іштіѕ сыртќы ќиєаш балшыќ етін тілу
D) Беткей шап ґзегін тілмей, алдынєы шап ґзегініѕ ќабырєасын тілу
E) Жарыќ ќапшыєын ашу жјне оныѕ ќўрамына ревизия жасау
{Дўрыс жауабы}= B
$$$057
Ќуыќ зјр аќќыш рефлюксы мына себептен пайда болады
A) Уретра клапаны
B) Ќуыќ тасы
C) Зјр аќќыштыѕ тасынан
D) Зјр аќќыштыѕ атониясы
E) Зјр аќќыштыѕ стриктурасы
{Дўрыс жауабы}= D
$$$058
Аталыќ безініѕ умаєа тїсуініѕ бўзылысымен ќатар жїреді:
A) Шап жарыєыныѕ ќысылуы
B) Аталыќ безініѕ температуралыќ режимініѕ бўзылысы
C) іма ісігі
D) Лимфа тїйіндерініѕ ќабынуы
E) Аталыќ безініѕ жедел ауруы
{Дўрыс жауабы}= B
$$$059
Балаларда шап жарыєыныѕ ќай тїрі жиі кездеседі:
A) Ќиєаш
B) Тік
C) Ќысылєан
D) Сырєымалы
E) Енгізілмейтін
{Дўрыс жауабы}= A
$$$060
Крипторхизм диагностикасында басты мјн беріледі:
A) Рентгенограмма
B) Ќарау
C) Экскреторлы урограмма
D) Жалпы ќан анализі
E) Зјр анализі
{Дўрыс жауабы}= B
$$$061
Склероздау терапиясында ќай затты ќолданєан жґн
A) Новокаин
B) 90 град спирт
C) Сутегі ќышќылы /перекись водорода/
D) 40 град спирт
E) 70 град спирт
{Дўрыс жауабы}= E
$$$062
Ќуыќта рентген контрастты тас бар екенін мына јдіспен білуге
болады?
A) Инфузиялы урография
B) Ангиография
C) Жолу рентгенографиясы
D) Ретроградты уретопиелография
E) Ирриография
{Дўрыс жауабы}= C
$$$063
Нјрестеніѕ уретрасыныѕ сыртќы тесігі уманыѕ тїбінде орналасќан
Жыныс мїшесі ќисайєан. Диагноз.
A) Ќуыќ экстрофиясы
B) Гипоспадия
C) Эписпадия
D) Уретра атрезиясы
E) Уретра гипоплазиясы
{Дўрыс жауабы}= B
$$$064
Ќуыќ зјр аќќыш рефлюксы мына ауруєа јкеп соєуымен ќатерлі
A) Поликистоз
B) Зјр аќќыштыѕ стенозы
C) Нефроптоз
D) Кальциноз
E) Пиелонефрит
{Дўрыс жауабы}= E
$$$065
Гидронефроздыѕ себебі
A) Бїйрек гипоплазиясы
B) Созылмалы пиелонефрит
C) Ќуыќтыѕ дивертикулы
D) Зјр аќќыштыѕ обструкциясы
E) Бїйрек дистопиясы
{Дўрыс жауабы}= D
$$$066
Аталыќ безініѕ су ісігі кезінде негізгі жасалатын операция:
A) Баиров
B) Волковичу-Дьяконову
C) Винкельман
D) Краснобаев
E) Фреде-Рамштедт
{Дўрыс жауабы}= C
$$$067
Ќуыќ зјр аќќыш рефлюксы мына себептен пайда болады
A) Зјр аќќыштыѕ атониясы
B) Ќуыќ тасы
C) Зјр аќќыштыѕ тасынан
D) Уретра клапаны
E) Зјр аќќыштыѕ стрктурасы
{Дўрыс жауабы}= A
$$$068
Крипторхизмде орнына тїспеген аталыќ бездерінде дегенерациялыќ процестер ќай кезде аныќ кґрінеді:
A) Туа салысымен
B) 2 жастан
C) 12 жастан
D) 6 жастан
E) 6 жастан
{Дўрыс жауабы}= D
$$$069
Аталыќ без шеменініѕ ен айќын белгісі
A) Ума аймаєында ауырсыну
B) Шап аймаєында ауырсыну
C) Диафоносокпия кезінде жарыќ ґткізу
D) Умада жўмсаќ эластикалыќ тїзілісттіѕ болуы
E) Ума терісініѕ гиперемиясы
{Дўрыс жауабы}= C
$$$070
Жараќат алєан науќаста экскреторлыќ урограммасында контрасты заттыѕ бїйрек аймаєында тўрып ќалуы.Диагноз:
A) Бїйрек соќќысы
B) Бїрек жарылуымен тостаєаншаныѕ заќымдалуымен
C) Бїрек жарылуы
D) Ќуыќтыѕ соќќысы
E) Ќуыќтыѕ жарылуы
{Дўрыс жауабы}= C
$$$071
Бїйректіѕ функциональды ќызметін аныќтау јдісі:
A) Аддис-Каковский сынамасы
B) Нечипоренко сынамасы
C) Зимницкий сынамасы
D) Амбурже сынамасы
E) Жалпы ќан анализі
{Дўрыс жауабы}= C
$$$072
Зјр шыєару жїйесініѕ ќандай жараќаты ануриямен кґрінеді:
A) Уретраныѕ жыртылуы
B) Несепаєардыѕ жыртылуы
C) Бїйректіѕ жыртылуы
D) Бїйректіѕ соќќысы
E) Ќуыќтыѕ соќќысы
{Дўрыс жауабы}= A
$$$073
Науќастыѕ тґсекке зјр шыєаруы еріксіз. Диагноз:
A) Энкопрез
B) Энурез
C) Несеп ўстамау
D) Цистит
E) Пиурия
{Дўрыс жауабы}= B
$$$074
Балада ќысылєан шап жараєы, ауысынатын ісік, їстінде перкуторлы тимпанит . Ќандай мїшеніѕ ќысылуы туралы ойлауєа болады?
A) Ќуыќ
B) Ішек ілмектері
C) їлкен шарбы
D) Ішек шажырќайы
E) Ќосалќы
{Дўрыс жауабы}= B
$$$075
Ќандай жарыќтар бала жасында жиі кездеседі ?
A) Кіндіктік
B) Шаптыќ
C) Эмбриональді
D) Аќ сызыќ жарыєы
E) Диафрагма жарыєы
{Дўрыс жауабы}= A
$$$076
Варикоцеленіѕ емі:
A) Консервативті
B) Оперативті
C) Физиолечение
D) Гармонотерапия
E) Комбининерленген ем
{Дўрыс жауабы}= B
$$$077
Бїйректердіѕ ўзара ќатынастарыныѕ аќаулары мыналар
A) Гидронефроз
B) Мультикистозды бїйрек
C) Таєа тјрізді бїйрек
D) Екеуленген бїйрек
E) Дистопияланѓан бїйрек
{Дўрыс жауабы}= C
$$$078
Ата-анасы баласының ұмада аталық безінің жоқ екеніне шағымданды. Бала 5 жаста. Қарау кезінде сыртқы жыныс мүшесі дұрыс дамыған, бірақ ұмада аталық без анықталмады. Кремастерлік рефлекс сақталған. Екі аталық безде де сыртқы шап сақинасында пальпацияланады және түсуі тез.
ЕҢ тиімді болжам диагнозыңыз қандай?
A) Жалған крипторхизм
B) Орхоэпидедимитит
C) Анорхизм
D) Монорхизм
E) Аталық безінің эктопиясы
{Дұрыс жауап}=А
$$$079
Ата-анасы баласының ұмада аталық безінің жоқ екеніне шағымданды. Бала 5 жаста. Қарау кезінде сыртқы жыныс мүшесі дұрыс дамыған, бірақ ұмада аталық без анықталмады. Кремастерлік рефлекс сақталған. Екі аталық безде де сыртқы шап сақинасында пальпацияланады және түсуі тез. «Жалған крипторхизм»-ге күмандану.
ЕҢ тиімді тәсіл қандай?
A) Физиопроцедура
B) Гормоналды ем
C) Операция
D) Бақылау
E) Шап аймағының массажы
{Дұрыс жауап}=D
$$$080
11 жасар бала сол жақ ұманың үлкеюуіне және ауырсынуына шағымданады. Қарау кезінде және пальпацияда сол жақ ұма қан тамырлары «жүзім ґрімі» тәрізді үлкейген. Күшенген кезде толып үлкейеді. Аталық бездері ұмада орналасқан. «Варикоцеле» - деген диагноз қойылды.
Хирург тактикасының ЕҢ тиімдісі қандай?
A) Иванисевич - Ерохин операциясы
B) Динамикалық бақылау
C) Консервативті терапия
D) Склерозирлеуші терапия
E) Веналы тестикулосафенді анастомоз
{Дұрыс жауап}=А
$$$081
Бір айлық баланың ұмасында жұмыртқаның жоқ екендігі байқалады, пальпацияда шап каналының жолында да байқалмайды. Сыртқы жыныс мүшелері еркек типті дамыған. Ұма гипоплазияланған.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Екі жақты крипторхизм
B) Бір жақты крипторхизм
C) Жалған крипторхизм
D) Аталық бездің эктопиясы
E) Монорхизм
{Дұрыс жауап}=А
$$$082
2 жасар ұл баланың мазасыздануына, соңғы 5 сағат ішінде ішінің ауырсынуына шағымданып емханаға жеткізілген. Қарау кезінде баланың сол жақ ұма аймағында қозғалуы қиын, контуры анық жұмсақ мґлшері 6х4 см ауырсынумен жүретін түзіліс байқалады. Екі жұмыртқа да ұмада. Лоқсу, құсу болмаған.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Шап лимфадениті
B) Аталық без қыбығының су шемені
C) Қысылған шап жарығы
D) Крипторхизм
E) Аталық без эктопиясы
{Дұрыс жауап}=C
$$$083
Ұл баланың туылғанынан бастап үрпінің ажырауы байқалған. Бала күшеніп жіңішке үзік-үзік дәрет алады. Уретраның сыртқы тесігі тәж тәрізді жылға аймағында орналасқан нүктесі. «Гипоспадия» - деген диагноз қойылды.
ЕҢ тиімді хирург тактикасы қандай?
A) Уретраның V-тәрізді пластикасы
B) Эндоскопиялық электрорезекция жасау
C) Меатотомия
D) Бужирлеу
E) Жергілікті тіндермен уретра қабырғасына пластика жасау
{Дұрыс жауап}=C
$$$084
4 айлық баланың туылғанынан ұмасының сол жағы үлкейген. Пальпацияда ісік тәрізді жұмсақ, контуры анық ауырсынусыз, мґлшері 5 х 3,5 см іш қуысына енбейтін түзіліс байқалады. Кешке қарай түзіліс мґлшері үлкейеді. Сыртқы шап сақинасы ұлғаймаған.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Байланысқан аталық без су шемені
B) Крипторхизм
C) Ұрық бауының кистасы
D) Аталық без қабығы су шемені
E) Аталық без эктопиясы
{Дұрыс жауап}=А
$$$085
3 айлық қыз баланың кіндік сақинасында жұмсақ консистенциялы мґлшері 1,5х1,5 см іш қуысына оңай енетін, ауырсынусыз түзіліс байқалады. «Кіндік жарығы» - деген диагноз қойылды.
ЕҢ тиімді тактика қандай?
A) Шұғыл түрде оперативті емдеу
B) Жоспарлы түрде оперативті емдеу
C) Склероздеуші терапия
D) Жабысқыш пластырь, массаж, ЛФК
E) Гормоналды дәрілерді тағайындау
{Дұрыс жауап}=D
$$$086
Профилактикалық қарау кезінде 6 жасар қыз баланың кіндік сақинасынан 3 см жоғары ортаңғы сызық бойында мґлшері 0,5 х 0,5 см, іш қуысына оңай енетін, ауырсынусыз түзіліс байқалған. Ортаңғы сызық бойында мґлшері 0,5 х 0,5 см апоневроз дефекті анықталады.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Іштің ақ сызығы жарығы
B) Кіндік жарығы
C) Кіндік бауының жарығы
D) Жай омфалит
E) Флегмонозды омфалит
{Дұрыс жауап}=А)
$$$087
1 айлық ұл баланың туылғанынан бастап оң жақ ұмада ісік тәрізді түзіліс анықталады, пальпацияда жұмсақ-эластикалық консистенциялы, ауырсынусыз, іш қуысына кіріп кетеді, бірақ бала мазасызданғанда қайтадан шығады. Оң жақ шап сақинасы кеңейген.
ЕҢ тиімді тактика қандай?
A) Шұғыл операция
B) Динамикада бақылау
C) Жоспарлы түрде оперативті емдеу
D) ЛФК, массаж
E) Антибактериальды терапия
{Дұрыс жауап}=C
$$$088
1 айлық нәрестеде құрсақ ішілік жүктіліктің 32 аптасында УДЗ-ден соң ұрықтың екі бүйрегінің мґлшері 14 мм, екені анықталды, тостағанша-астауша жүйесі кеңейген. Туылған соң осы диагноз дәлелденген. Зәр анализі қалыпты.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Гидронефроз
B) Вильмс ісігі
C) Бүйректің солитарлы кистасы
D) Пиелонефрит
E) Шажырқай кистасы
{Дұрыс жауап}=А
$$$089
11 жасар бала сол жақ ұманың үлкеюіне және ауырсынуына шағымданады. Қарау кезінде және пальпацияда сол жақ ұма қан тамырлары «жүзім ґрімі» тәрізді үлкейген. Күшейген кезде толып үлкейеді. Аталық бездері ұмада орналасқан. ЕҢ тиімді болжам диагнозыңыз қандай?
A) Варикоцеле
B) Аталық безінің инфаркты
C) Орхиоэпидидимит
D) Крипторхизм
E) Аталық безінің шемені
{Дұрыс жауап}=А
$$$090
11 жасар бала сол жақ ұманың үлкеюуіне және ауырсынуына шағымданады. Қарау кезінде және пальпацияда сол жақ ұма қан тамырлары «жүзім ґрімі» тәрізді үлкейген. Күшенген кезде толып үлкейеді. Аталық бездері ұмада орналасқан. «Сол жақ варикоцеле» - деген диагноз қойылды.
ЕҢ тиімді қолданатын хирургиялық бару жолы қандай?
A) Шап аймағын қиғаш кесу
B) Параректалді кесу
C) Мықын сүйегінің деңгейінде кґлденең кесу
D) Ұма арқылы бару жолы
E) Сол жақ мықын аймағын қиғаш кесу
{Дұрыс жауап}=E
$$$091
1 ай 2 күндік қыз баланың оң жақ шап аймағында ісік тәрізді мґлшері 1,5 х 1 см домалақ ауырсынусыз іш қуысына түспейтін түзілістің пайда болғанына ата-анасы шағымданады. Баланың жағдайы жақсы.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Шап лимфадениті
B) Түзелмейтін шап жарығы
C) Қысылған шап жарығы
D) Нукке кистасы
E) Шап аймағы флегмонасы
{Дұрыс жауап}=D
$$$092
1 ай 2 күндік қыз баланың оң жақ шап аймағында ісік тәрізді мґлшері 1,5х1 см домалақ ауырсынусыз іш қуысына түспейтін түзілістің пайда болғанына ата-анасы шағымданады. Баланың жағдайы жақсы. «Нукке кистасына» күмяндану.
ЕҢ тиімді хирург тактикасы қандай?
A) Операция
B) Жарықты қолмен орнына салу
C) Қысқа мерзімді наркозбен орнына салу
D) Жатырдың дґңгелек байламдарының новокаин блокадасы
E) Динамикада бақылау
{Дұрыс жауап}=А
$$$093
Ұл баланың туылғанынан бастап үрпінің ажырауы байқалған. Бала күшеніп жіңішке үзік-үзік дәрет алады. Уретраның сыртқы тесігі тәж тәрізді жылға аймағында орналасқан нүктесі.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Гипоспадия
B) Қуықтың экстрофиясы
C) Эписпадия
D) Уретра атрезиясы
E) Уретра гипоплазиясы
{Дұрыс жауап}=А
$$$094
4 айлық баланың туылғанынан ұмасының сол жағы үлкейген. Пальпацияда ісік тәрізді жұмсақ, контуры анық ауырсынусыз, мґлшері 3 х 1,5 см іш қуысына енбейтін түзіліс байқалады. Кешке қарай түзіліс мґлшері үлкейеді. Сыртқы шап сақинасы ұлғаймаған. «Құрсақ қуыспен байланысқан аталық без су шемені» деген диагноз қойылған.
ЕҢ тиімді тактика қандай?
A) Гормоналды дәрілерді тағайындау
B) Жоспарлы түрде оперативті емдеу
C) Сұйықтықты сыртқа шығарып пункция жасау
D) Гидрокортизонды енгізіп пункция жасау
E) Динамикада бақылау
{Дұрыс жауап}=E
$$$095
3 айлық қыз баланың кіндік сақинасында жұмсақ консистенциялы мґлшері 1,5х1,5 см іш қуысына оңай енетін, ауырсынусыз түзіліс байқалады.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Кіндік жарығы
B) Іштің ақ сызығы жарығы
C) Кіндік бауының жарығы
D) Жай омфалит
E) Флегмонозды омфалит
{Дұрыс жауап}=А
$$$096
Профилактикалық қарау кезінде 6 жасар қыз баланың кіндік сақинасынан 3 см жоғары ортаңғы сызық бойында мґлшері 0,5 х 0,5 см, іш қуысына оңай енетін, ауырсынусыз түзіліс байқалған. Ортаңғы сызық бойында мґлшері 0,5 х 0,5 см апоневроз дефекті анықталады. «Іштің ақ сызығы жарығы» - деген диагноз қойылды.
ЕҢ тиімді тактика қандай?
A) Склероздаушы терапия
B) Жабысқыш пластырь, массаж
C) Жоспарлы түрде оперативті емдеу
D) Шұғыл түрде оперативті емдеу
E) Медикаментозды емдеу
{Дұрыс жауап}=C
$$$097
1 айлық ұл баланың туылғанынан бастап оң жақ ұмада ісік тәрізді түзіліс анықталады пальпацияда жұмсақ-эластикалық консистенциялы, ауырсынусыз іш қуысына кіріп кетеді, бірақ бала мазасызданғанда қайтадан шығады. Оң жақ шап сақинасы кеңейген.
ЕҢ ықтимал болжам диагнозыңыз қандай?
A) Шап-ұма жарығы
B) Орнына түспейтін шап жарығы
C) Қысылған шап жарығы
D) Шап лимфадениті
E) Аталық без қабының шемені
{Дұрыс жауап}=А
$$$098
Бір айлық нәрестеде құрсақ ішілік жүктіліктің 32 аптасында УДЗ диагностикасында ұрықтың екі бүйрегінің мґлшері 14 мм, екені анықталды, тостағанша-астауша жүйесі кеңейген. Зәр анализі қалыпты.
Диагнозды нақтылау үшін қандай зерттеуді жүргізу керек?
A) Лабораторлы зерттеу
B) Антеградты пиелография
C) Цистоскопия
D) Инфузионды урография
E) Цистография
{Дұрыс жауап}=D
$$$099
Бір айлық нәрестеде құрсақ ішілік жүктіліктің 32 аптасында УДЗ диагностикасында, ұрықтың екі бүйрегінің мґлшері 14 мм, екені анықталған, тостағанша-астауша жүйесі кеңейген. Туылған соң осы диагноз дәлелденген. Зәр анализі қалыпты.
Қандай тактика дұрыс келеді?
A) Операциялық
B) Консервативті
C) Динамикада бақылау
D) Тері арқылы пункция
E) Операцияны кейінге қалдыру
{Дұрыс жауап}=А
$$$100
Іріңді омфалит кезінде қандай аурумен ажыратпалы диагноз жүргізіледі?
A) Сары уыз жылѓасының бітелмеуі (толық емес жыланкөз)
B) Кіндік бауының жарығы
C) Кіндік жарыѓы
D) Қуықтың экстрофиясы
E) Терілі кіндік
{Правильный ответ}= А
$$$101
Омфалиттің қандай түрінде кіндік сақинасы арқылы ішек эвентрациясы болуы мүмкін?
A) Жай түрі
B) Құрама түрі
C) Некрозды
D) Флегманозды
E) Суланатын кіндік
{Правильный ответ}= С
$$$102
Флегманозды омфалиттің белгілерін көрсетіңіз:
A) Кіндіктен шырышты бөлінулер болады
B) Кіндік шұңњқырының түбінде іріңді-фиброзды қабыршақтар болады
C) Іштің төменгі жағында шекарасы анық қызарудың болуы
D) Кіндік шұңқырының түбінде грануляция бар, кальцинаттар анықталады
E) Кіндік шұңқырының айналысындағы терінің некрозы
{Правильный ответ}= В
$$$103
Жедел бейспецификалық қолтықтағы лимфаденитте жиі болатын ену жолдарын көрсетіңіз:
A) Асқазанның шырышты қабыѓы
B) Білезіктегі іріңді жара
C) Кариесті тістер, жаралы стоматит
D) Қолтық аймағындағы гидраденит
E) Мастит
{Правильный ответ}= В
$$$104
Инфильтрация сатысындағы жедел бейспецификалық лимфадениттің емдеу принциптерін көрсетіңіз:
A) Қабыну инфильтратын тілу
B) УВЧ (УЖЖ) қолдану, антибиотиктер тағайындау
C) Антибиотиктер тағайындау, қабыну инфильтратына суық басу
D) Тілуден кейін антибиотик тағайындау
E) УВЧ және жылу процедураларын тағайындау
{Правильный ответ}= В
$$$105
Бронхопневмониямен емделіп жатқан үш айлық баланың жалпы жағдайы нашарлады, бастың шашты бөлігінде, мойнында майда түзілімдер пайда болды. Терінің бетінде көтеріліп тұратын, диаметрі 0,5 - 1 см, қара, көк түсті, тығыз ісіктер пайда болды. Сіздің диагнозыњыз:
A) Сепсис, псевдофурункулез
B) Тілме қабынудың буллезді түрі
C) Антибактериальды терапияға аллергиялық реакция
D) Сепсис, бактериальді эмфизема
E) Тершеңдік
{Правильный ответ}= А
$$$106
Сегіз жастағы бала бес күн бойы ауырады. Оң балтыры және сол білегіндегі қатты ауыру сезіміне шағымданады, балтырдың және білектің көлемі үлкейген. Сипағанда және перкуссия жасағанда қатты ауыру сезімі бар, жалпы жағдайы ауыр, уыттану айқын байқалады. Екі өкпеде де көп мөлшерде ылғалды сырылдар естіледі. Алдын ала қойылған диагноз:
A) Біріккен токсикалық бронхопневмония
B) Оң балтырдың және сол білектің флегмонасы
C) Жедел гематогенді остеомиелиттің септикопиемиялық түрі
D) Жедел гематогенді остеомиелитің жергілікті түрі
E) Эрба параличі
{Правильный ответ}= С
$$$107
Жедел остеомиелиттің токсикалық түрін сипаттайтын белгіні атаңыз:
A) аяқ-қолда ауыру сезімі, жалпы жағдайы орта дәрежелі
B) Сандырақтау, есінен тану, аяқ-қолдағы ауыру сезімі
C) Сүйек үсті қабатының ажырауы және қабаттануы
D) Сүйектің патологиялық сынуының пайда болуы
E) Үйрек тәрізді жүріс
{Правильный ответ}=В
$$$108
Жедел гематогенді остеомиелиттің ерте диагностикасына (алғашқы 1-2 күн) бағытталған әдістердің қайсысы жатады?
A) рентгенологиялық зерттеу
B) жұмсаө тіндердің іздеуші пункциясы
C) буын пункциясы, пунктатты зерттеу
D) сүйекішілік қысымды өлшеу
E) қанның жалпы анализі
{Правильный ответ}= D
$$$109
Ішек өтімсіздігі кезіндегі консервативті емнің нәтижелігін анықтайтын критерийді атаңыз:
A) Газ бен нәжістің шығуы, ауыру сезімінің жоқ болуы
B) Лейкоцитоздың азаюы
C) Дене қызуының төмендеуі
D) Артериальды қысымның көтерілуі
E) Рентгенограммада Клойбер табақшаларының болмауы
{Правильный ответ}= А
$$$110
Жаңа туған нәрестеде босану залында-ақ анал тесігінің жоқ екені анықталды. Бқл ақаудың клиникалық түрін қандай әдіспен анықтауға болады?
A) Вангестин бойынша рентгенография
B) ирригография
C) құрсақ қуысының шолу рентгенографиясы
D) лапароскопия
E) УДЗ
{Правильный ответ}= А
$$$111
Жедел деструктивті аппендицитпен ауырған балада құрт тәрізді өсіндінің қандай орналасуында Щеткин-Блюмберг симптомы мен бұлшықеттік дефанс әлсіз байқалады?
A) өсіндінің ретроцекальді орналасуында
B) оң жақ қабырға астында
C) сол жақ мықын аймағының жамбас астауында
D) оң жақ мықын аймағында
E) кіндік аймағында
{Правильный ответ}= А
$$$112
12 жастағы қыздың жағдайы ауыр, 5 күн бұрын суықтап қалған. Дене қызуы 39,9 С. Оң санының төменгі 1/3 бөлігі көлемінде үлкейген, ісінген, санды сипағанда өткір ауыру сезімі болады. Қанның анализіндегі өзгерістер: лейкоцитоз, формуланың солға қарай ығысуы; оң тізе буынының бүгілген контрактурасы, СРБ+++. Алдын алу диагнозы койыңыз:
A) Санның жедел гематогенді остемиелиті
B) Ревматоидты артрит
C) Тізе буынының іріңді жұқпалы артриті
D) Санның лимфоангаиты
E) Тізе асты шұңқырының жедел лимфоадениті
{Правильный ответ}=А
$$$113
Бес айлық балаға езілген алма берген соң ішінде ұстамалы ауыру сезімі пайда болған, көп рет құсқан. Оң жақ қабырға астында кішкене ауыратын жылжымалы сопақша түзілім анықталады. Тік ішек арқылы тексергенде - саусақта қан бар. Диагноз қойыңыз:
A) Жедел аппендицит
B) Аппендикулярлы инфильтрат
C) Копростаз
D) Вильмс ісігі
E) Ішек инвагинациясы
{Правильный ответ}= E
$$$114
Ішек инвагинациясының айқын белгісін атаңыз:
A) Нәжіс жүруінің нашарлауы
B) Кіші дәреттің жиілеуі
C) құсу
D) Дене қызуының көтерілуі
E) Инвагинатты пальпациялау
{Правильный ответ}=E
$$$115
Ішектің кеш жабыспалы өтімсіздігі кезінде консервативті емдеу жүргізудің уақытын белгілеңіз:
A) 1 - 3 сағтқа дейін
B) 3 - 6 сағтқа дейін
C) 12 сағтқа дейін
D) 24 сағтқа дейін
E) 48 сағтқа дейін
{Правильный ответ}=А
$$$116
Егер анустың және тік ішек атрезиясы бар нәрестеде зәрдің барлық порциялары мекониймен жасыл түске боялса, тік ішектің жыланкөзі қайда ашылған?
A) зәр шығару өзегіне
B) несепағарға
C) қуыққа
D) қынаптың кіреберісіне
E) балада тотальді эписпадия
{Правильный ответ}= С
$$$117
Анус пен тік ішектің атрезиясынің төменгі түрін анықтайтын қандай клиникалық белгә бар?
A) іштің кебуі
B) зәрі мекониймен боялған
C) құсу
D) тері астында меконийдің көрініп тұруы, итеру симптомы
E) анустың орнында нүктелік өзектің болуы
{Правильный ответ}= D
$$$118
Төмендегі белгілердің қайсысы гемангиомаға тән?
A) теріде алқызыл түсті ісіктің болуы
B) теріде көк түсті шашталған ісіктің болуы
C) ісіктің үстіндегі тері боялмаған, флюктуация анықталады
D) ісіктің үстіндегі тері боялмаған, ісікті пальпациялағанда тығыз болып келеді
E) ісік флюктуацияланады, үстіндегі терісі көк түсті болады
{Правильный ответ}=А
$$$119
Оташалуға дейінгі кезеңде жедел аппендициттің асқынуын атаңыз:
A) копроcтаз
B) ішектің жабыспалы өтімсізідігі
C) ішетік жыланкөздер
D) жергілікті және жайылған перитонит
E) илеоцекальді инвагинация
{Правильный ответ}= D
$$$120
Хирургиялық бөлімшеге жедел аппендицит диагнозымен түскен баланы зерттеу барысында оң жақ мықын аймағында тығыз қозғалмалы, ауырсынатын аппендикулярлы инфильтрат анықталды. Сіздің іс-шараңыз?
A) жедел оташа жасау
B) жоспарлы түрде оташалау
C) конcервативті емдеу(антибиотиктер, физиотерапия)
D) динамикада бақылау
E) амбулаторлы түрде емдеуге жіберу
{Правильный ответ}=С
$$$121
Балалардағы перитониттің себептерін атағыз:
A) Меккель дивертикулының перфорациясы
B) кіндіктің толфқ жыланкөзі
C) урахустың бітіспеуі
D) некротикалық флегмона
E) пилороcпазм
{Правильный ответ}=А
$$$122
Балалардаєы шыбыќ сїйегініѕ шыєуына тјн белгі:
A) Шынтаќ буынындаєы патологиялыќ ќозєалыс
B) Шынтаќ буынында ќозєалыстыѕ болмауы
C) Шынтаќтаєы ротациялыќ ќозєалыстаєы ауырсыну
D) Перифериялыќ нервтердіѕ салдануы
E) Фолькманныѕ ишемиялыќ контрактурасы
{Дўрыс жауабы}= B
$$$123
4 жасар ќыз бала, аппендэктомиядан кейін 3-ші кїн. Шаєымдары: зјр шыєарудыѕ жјне дефекацияныѕ ауырсынуы. Нјжіс аз кґлемде, шырыш аралас. Кейде іштіѕ толєаќ тјрізді ауырсынуы. Ректальды тексергенде – ќатты ауырсынатын, тыєыз, жоєары орналасќан инфильтрат. Диагноз ќойыѕыз:
A) Ішек аралыќ абсцесс
B) Жедел аппендицит
C) Перитонит
D) Дуглас кеѕістігініѕ абсцессі
E) Диафрагма асты абсцесс
{Дўрыс жауабы}= A
$$$124
Жаѕа туєан нјрестеде кіндіктіѕ тїсуінен кейін алєашќы кїндерден бастап кіндіктен ішектік бґлініс шыєуы байќалды. Кіндік домбыќќан, ќызарєан. Бала салмаќты аз ќосады. Жїдеген. Физикалыќ дамуы жаєынан ќалыс ќалєан. Жалпы жаєдайы кїннен кїнге нашарлауда. Ќандай ауру жґнінде айтылєан:
A) Флегманозды омфалит
B) Кіндік жарыєы
C) Кіндік бауы жарыєы
D) Меккел дивертикулы
E) Кіндіктіѕ толыќ жыланкґзі
{Дўрыс жауабы}= E
$$$125
Бір айлыќ балада јлсіздік, селќостыќ, 3 кїн бойы нјжістіѕ болмауы байќалєан. Анамнезінде туєаннан бері нјжісі ґз еркімен болмаєан, тек тазалау клизмасынан кейін. Кейінгі кезде ата-анасы нјжіс пен газдыѕ шыєуы ќиындыќпен. Баланыѕ жаєдайы ауырлаєан, тамаќтанудан бас тартады. Ішініѕ кґлемі ўлєайєан. Болжам диагноз:
A) Гиршпрунг ауруы
B) Пилоростеноз
C) Мегаколон
D) Мегадолихосигма
E) Созылмалы іш ќату
{Дўрыс жауабы}= A
$$$126
6 жасар ќыз бала іштіѕ оѕ жаќ аймаєындаєы тўраќты сыздап ауырсынуєа шаєымданады. Соѕєы 2 жылда науќаста пиурия байќалады. Баланыѕ жалпы жаєдайы ќанаєаттанарлыќ. Физикалыќ зерттеу барысында патологиясыз. Зјр анализінде – белок, лейкоцитурия. Цистоскопия барысында патология аныќталмады, урограммада оѕ жаќта тостаєаншалар мен тїбек айќын тїрде ўлєайєан, тїбек-несепаєар сегменті тарылєан, несепаєар тїзу, тарылєан, орналасуы ќалыпты. Болжам диагноз:
A) Бїйрек ісігі
B) Гидронефроз
C) Гидрокалиоз
D) Пионефроз
E) Уретерогидронефроз
{Дўрыс жауабы}= B
$$$127
10 жастаєы бала. Ішініѕ жјне ќуыќтыѕ тўсынан ауырсынуєа шаєымданады. Жаєдайы орташа ауырлыќта. Дене температурасы 37,50С. Ауырсынуы зјр шыєару каналы мен тік ішекке тарайды. Кіші дјретке отырєанда ашып ауырады. Ішті пальпациялаєанда ќуыќтыѕ тўсында жјне оѕ жаќ мыќынында ауырсыну байќалады. Ќанында: лейкоцитоз - 11x109 г/л, нейтрофилез-78. Тік ішекті тексерген кезде - алдынєы жаєы ауырады жјне бїлкілдейді. Сіздіѕ болжам диагнозыныз:
A) Ретроцекалді жедел аппендицит
B) Жедел цистит
C) Жамбас ќуысындаєы жедел аппендицит
D) Бауыр астындаєы жедел аппендицит
E) Мыќын аймаєындаєы жедел аппендицит
{Дўрыс жауабы}= C
$$$128
Жеті жастаєы ўл бала іштіѕ тґменгі бґлігіндегі ауырсынумен, ґздігінен зјр шыєарудыѕ болмауы шаєымдарымен шўєыл тїрде жеткізілді. Ќарау кезінде ќуыќ ўлєайєан жјне ауырсынады. Зјр шыєару он саєатќа дейін болмаєан. Емдік тактика:
A) Эпицистостома, уретролитотомия
B) Инфузионды терапия, нефростомия
C) Консервативті ем, диуретиктерді таєайындау
D) Эпицистостома, ќуыќќа пункция жасау
E) Эпицистостома, антибиотиктерді таєайындау
{Дўрыс жауабы}= A
$$$129
Бала 3 жаста. Анамнезі бойынша анасы байќаусызда баланыѕ сол жаќ ќолынан тартып ќалєан, содан кейін балада мазасыздану. Ќараєан кезде сол жаќ ќолы кеуде бойымен сјл созылєан, шамалы бїгілген жјне пронацияланєан. Шынтаќ буынындаєы ќозєалыс жедел ауырсыну шаќырып, бала жылайды. Сіздіѕ емдік тактикаѕыз, неге:
A) Таѕєышты тыєыз орап таѕу – ќолдыѕ ісінуін басады
B) Ќаѕќалы созу – буыннан шыєуды біртіндеп орнына келтіреді
C) Шыєуды жабыќ орнына келтіру – физиологиялыќ, азыраќ жараќаттайды
D) Шыєуды ашыќ жолмен орнына келтіру – толыќ орнына келтіруге мїмкіндік
E) Лейкопластырлыќ созу – терініѕ ќабынуына жол бермейді
{Дўрыс жауабы}= C
$$$130
Ўл бала, 6 ай бойы сырќат. Шаєымдары: дене ќызуыныѕ жоєарылауы, оѕ жаќ санныѕ ортаѕєы 1/3 бґліміндегі жыланкґзден, ўсаќ сўйек тїйіршіктерімен іріѕді бґлініс шыєады, сан жуандаєан. Рентгенограммада: санныѕ ортаѕєы 1/3 бґлімінде остеосклерозды остеопороз ошаќтары, ўсаќ сїйектері бар капсула аныќталады. Дјрігердіѕ диагностикасы жјне емдік тактикасы:
A) Юинг саркомасы, операция-сїйек ошаєын резекциялау
B) Остеоид-остеома, операция-сїйек ошаєын резекциялау
C) Сан сїйегініѕ тїберкулезі, заќымданєан ошаќты алып тастау
D) Созылмалы остеомиелит, операция-секвестрді алып тастау
E) Остеомиелиттіѕ склероздаушы тїрі, сїйек ошаєын резекциялау
{Дўрыс жауабы}= E
$$$131
Науќас З., 3,5 жаста. Табан деформациясы келесі компоненттерден тўрады: эквинус, супинация, аддукция. Балтыр бўлшыќ еттерініѕ гипотрофиясы, балтыр сїйектерініѕ ішкі торсиясы. Сіздіѕ тактикаѕыз
A) Консервативтік, табанды дўрыс ќалпында бинтпен орау
B) Консервативтік, кезеѕді коррекциялаушы таѕєыштар
C) Консервативтік, емдік денешыныќтыру, массаж
D) Операция- Зацепин бойынша лигаментокапсулотомия
E) Табан сїйектерініѕ сына тјрізді резекциясы, лигаментокапсулотомия
{Дўрыс жауабы}= E
$$$132
Анасыныѕ айтуы бойынша 5 айлыќ балада мазасыздану, анус аймаєында тыєыз тїзіліс байќалады. Дене температурасы 380С. Жергілікті: анус аймаєында 9 саєат тілі мґлшерінде кґлемі 2см болатын тїзіліс аныќталады. Емдік тактика:
A) Жўмсаќ тінді кесу, дренаждау, УВЧ, антибактериалды терапия
B) Жўмсаќ тінді кесу, инфузиялыќ терапия, антибактериальды терапия
C) Инфильтратты радикальды кесу, УВЧ, антибактериальды терапия
D) Жмсаќ тінді кесу, УВЧ, антибактериалды терапия
E) Жўмсаќ тінді кесу, Вишневский майымен таѕєыш, антибактериалды терапия
{Дўрыс жауабы}= A
$$$133
Аталєан аурулардыѕ ішінде ќайсысы ќаѕќа дисплазиясына жатады:
A) Дисхондроплазия, Блаунт ауруы, Моделунг ауруы, сїйек-шеміршек экзостоздары
B) Рахиттік деформациялар, остеохондропатиялар, сїйек-шеміршек экзостоздары
C) Дистрофиялыќ сїйек кисталары, Моделунг ауруы, рахиттік деформациялар
D) Остеохондропатиялар, Блаунт ауруы, дистрофиялыќ сїйек кисталары
E) Рахиттік деформациялар, остеохондропатиялар, дистрофиялыќ сїйек кисталары
{Дўрыс жауабы}= A
$$$134
Ўл бала 7 жаста. Шаєымдары: аз уаќытќа дене температурасыныѕ јредік-јредік кґтерілуі, мазасыздану, нјжісініѕ ќараюы. Анамнезінде: 2 жыл бўрын Боткин ауруымен ауырєан. Сіздіѕ зерттеу жоспарыѕыз:
A) ФГДС, ќанныѕ биохимиялыќ анализі
B) ќанныѕ жалпы анализі, ќанныѕ биохимиялыќ анализі
C) ФГДС, спленопортография, бауыр биопсиясы
D) колоноскопия, ирригография, бауыр УДТ
E) АІЖ-н контрастты зерттеу, бауырдыѕ МРТ
{Дўрыс жауабы}= B
$$$135
Бала 5 жаста. Ауру 6 саєат бўрын басталєан. Оѕ жаќ шап аймаєында ісік тјрізді тїзілістіѕ пайда болуына, жїрек айнуына, ќўсуєа шаєымданады. Жергілікті: оѕ жаќ шап аймаєында кґлемі 3х4см ісік тјрізді тїзіліс аныќталады, тыєыз, консистенциясы эластикалы, ауырсынады, іш ќуысына ќайта енбейді. Сіздіѕ болжам диагнозыѕыз:
A) Ўрыќ бауыныѕ жедел кистасы
B) Ќысылмаєан шап жарыєы
C) Шап лимфадениті
D) Шап крипторхизмі
E) Ќысылєан шап жарыєы
{Дўрыс жауабы}= E
$$$136
Нјресте 2400 г. Туєаннан 2 саєаттан кейін дјрігер кезенді тїрде пайда болатын кґгеруді, шырышпен ќўсуды, аузынан жјне мўрынынан кґбікті бґлініс шыєуын байќады. Диагноз ќою їшін ќандай тексерулер керек:
A) Ґнешке зонд енгізу
B) Тік ішекке зонд енгізу
C) Іш ќуысыныѕ рентгені
D) Кеуде ќуысыныѕ рентгені
E) Трахеобронхоскопия
{Дўрыс жауабы}= A
$$$137
Аппендицит. Операция кезінде аш ішектен Меккель дивертикулы табылды. Сіздіѕ тактикаѕыз:
A) Аппендэктомия, дивертикулды ќалтыру
B) Аппендэктомия, девертикулды алып тастау
C) Дивертикул тўсынан стома салып кету
D) Дивертикулды 3 айдан кейін алып тастау
E) Дивертикулды 1 айдан кейін алып тастау
{Дўрыс жауабы}= A
$$$138
Јкесі 1жасар баласын жоєары лаќтырып тўрып, байќаусызда еденге ќўлатып алды. Бала басымен соєылып, ќысќа уаќытќа есінен тану, тынысыныѕ тоќтауы, тері жабындары бозаруы, бір ретті ќўсу болды. Соѕынан бала ўйыќтап ќалды. Ќараєанда оѕ жаќ тґбе кґлемі 3х2 см аймаєында ішке ќарай, тереѕдігі 0,7 см-ге кіріп тўр. Сол жаќ білектіѕ деформациясы, пальпацияда ќатты ауырсынады. Неврологиялыќ статусында патологиялыќ белгілер жоќ. Диагноз ќою їшін ќандай тексеру жїргізу керек:
A) Бас сїйегініѕ жјне білек сїйектерініѕ рентгенографиясы, бастыѕ КТ
B) Бас жјне білек сїйектерініѕ рентгенографиясы, люмбалды пункция
C) Бас жјне білек сїйектерініѕ рентгенографиясы, бас миын УДТ
D) Бас жјне білек сїйектерініѕ рентгенографиясы, артериалды ќысымды ґлшеу
E) Бас жјне білек сїйектерініѕ рентгенографиясы, кґз тїбін тексеру
{Дўрыс жауабы}= A
$$$139
Ќыз бала 4 жаста. Ауырєаннан екі саєаттан соѕ тїсті. Ауыру оѕ жаќ шап аймаєында ісік тјрізді тїзіліс пайда болудан жедел басталды. Ќўсу мен ауырсынуєа шаєымданады. Жергілікті: оѕ жаќ шап аймаєындаєы ісік тјрізді тїзіліс 3х4 см, тыєыз, консистенциясы эластикалы, ауырсынады, іш ќуысына енбейді. Емдеу тактикасы:
A) Тренделенбург ќалпы, спазмолитиктер, ауырсынуды басатын препарататар
B) Шап аймаєындаєы ісік тјрізді ќўрылымды ќўрсаќ ќуысына кїшпен енгізу
C) Жедел операция - жарыќты кесу, Краснобаев бойынша пластика
D) Спазмолитиктер мен анальгетиктер таєайындау, шап аумаєына жеѕіл массаж
E) Шап аймаєына жеѕіл массаж жасау, шап аймаєына жылытќыш салу
{Дўрыс жауабы}= D
$$$140
9 жастаєы бала жол апаты орнынан ауруханаєа жеткізілді. Шаєымы: ішініѕ ауырсынуы. Зјр шыєарєан жоќ. Жергілікті: ішінде аздаєан кебу, пальпация кезінде ќатты ауырсыну, іш пердесініѕ тітіркену белгісі оѕ. Ќуыќќа катетер енгізгенде ќан аралас зјр шыєады. Жалпы ќан анализінде - Нв – 80г/л, эритроциттер -2,89*1012 г/л, лейкоциттер -12*109 г/л. Сіздіѕ тактикаѕыз:
A) Ќуыќты пальпациялау, экскреторлыќ урография,
B) Шолу рентгенографиясы, ќуыќты катетеризациялау, цистоскопия
C) Шолу рентгенографиясы, ќуыќты катетеризациялау, цистография
D) Шолу рентгенографиясы, ќуыќты катетеризациялау
E) Шолу рентгенографиясы, ќуыќты катетеризациялау, хромоцистоскопия
{Дўрыс жауабы}= D
$$$141
9 жастаєы ўл балада тексеру кезінде бетініѕ асимметриясы, басыныѕ алдыєа еѕкеюі жјне оѕєа ќарай бўрылуы байќалды. Мойын аймаєында оѕ жаќтан тері астында тыєыз бўлшыќ ет контуры кґрінеді. Сіздіѕ емдеу тактикаѕыз жјне неге:
A) Ортопедтіѕ диспансерлік баќылауында болу - емдеусіз, ґз бетімен жазылады
B) Физиотерапия таєайындау – мойын бўлшыќет аймаєындаєы гематоманыѕ сорылуы
C) Маќталы-гипстік «жаєа» салу – басты ќалыпты жаєдайда фиксациялайды
D) ЛФК жјне массаж таєайындау – бастыѕ жаєдайын жаќсартады
E) Микулич бойынша миотомия – ќалыпты жаєдайєа келтіруге жол береді
{Дўрыс жауабы}= E
$$$142
Нјресте. Туєаннан кейін 3-ші аптада «фонтан» тјрізді ќўсу, терісініѕ ќўрєауы, еѕбегініѕ батыѕќылыєы, салмаєын жоєалту аныќталады. Іші эпигастрий аймаєында ўлєайєан, «ќўм саєат» тјрізді перистальтиканыѕ кїшеюі. Диурездіѕ азаюы. Сіздіѕ диагнозыѕыз:
A) Спазмолитиктер таєайындау, ґйткені балада пилороспазм
B) Диуретик таєайындау, ґйткені балада туєан кездегі жараќат
C) Операция – пилоромиотомия, ґйткені балада пилоростеноз
D) Шўєыл лапоротомия, ґйткені балада туа біткен шек ґтімсіздігі
E) Ішектерді стимуляциялау, ґйткені балада туа біткен паралитикалыќ ішек ґтімсіздігі
{Дўрыс жауабы}= C
$$$143
Емханада профилактикалыќ ќарау кезінде 3 айлыќ баланыѕ сол жаќ шап аймаєында сопаќ, ісік тјріздес, жўмсаќ, консистенциясы эластикалы, ауырсынусыз тїзіліс аныќталды. Ќўрсаќ ќуысына женіл енеді. Ќандай емдеу тактикасын ќолданасыз, неге:
A) Диспансерлік есепке алу, 6 айлыєында операция жасау – ќысылмаєан шап жарыєы
B) Диспансерлік есепке алу, 1 жасында операция жасау – шап жарыєыныѕ ќысылуы байќалады
C) Диспансерлік есепке алу, 3 жастан асќанда операция жасау – шап жылєасыныѕ айќын деформациясы
D) Диспансерлік есепке алу, 5 жасында операция жасау – ќысылмаєан шап жарыєы//
E) Шўєыл операция жасау – шап жарыєыныѕ ќысылуы байќалады
{Дўрыс жауабы}= A
$$$001
Өңеш көленкесінің ықшамдалған жерде дөңгелек немесе овалды кеңеюі қай ауруға тән?
А) эзофагитте
В) пульсионды дивертикулде
С) өңеш рагында
D) тракциялық дивертикулде
Е) ахалазияда
{Дұрыс жауабы}= В
$$$002
Қандай жағдайда орталық мүшелер сау жаққа қарай ығысады?
А) крупоздық қабынудың бауырлану сатысында
В) эхинококк кистасының жабық сатысында
С) өкпе ателектазында
D) өкпенің төменгі бөлімнің ошақтық қабынуында / ошақтық пневмонияда/
Е) экссудативтік плевритте
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$003
Кең көлемді жарықтану тән:
А) дренаждалған абсцеске
В) крупоздық пневмонияға
С) босатылған эхинококке
D) ауа кистасына
Е) бронхтың вентилдік (клапандық) бітелуіне
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$004
Аурудың плевралдық куысында қараю байқалады. Сіздің мақсатыңыз қалталанған плевритпен бос плевральдық сұйқтықтықтың арасында дифференциалды анықтау жүргізу.
А) гиперлордоз проекцияда зерттеуВ) латеропроекция ауру жағында жатқандаС) латеропроекция сау жағында жатқанда
D) етпетінен жатқанда
Е) оптимальдық проекция жоқ
{Дұрыс жауабы}= В
$$$005
Өңеш пен асқазанды контрастпен зерттеу уақытында, жалпы шолу рентгенограммада асқазанның бір бөлігі кеуде қуысында жатыр. Өнеш ұзармаған. Қандай диагноз қоюға боладыю?
А) параэзофагиалды жарығыВ) өнеш ахалазиясы С) іштен туа қысқа өңеш D) Кардиоспазм
Е) өңеш күйігі
{Дұрыс жауабы}= С
$$$006
Өкпенің қансыраған орынын қандай сәулелік әдіспен зерттеу мүмкін?
А) рентгеноскопия
В) бронхография
С) бронхиалдық ангиография
D) УЗИ
Е) эхография
{Дұрыс жауабы}= С
$$$007
Пневмогидроторакстың рентгендік белгісі:
А) біртекті қараюдың болуы
В) біртекті жарықтанудың болуы
С) жоғарғы бөлігінде жарықтануы бар көлденең деңгейлі біртекті қараюдың болуы
D) екі жағы томпайған қараюдың болуы
Е) өкпенің толық басылып кеуде қуысы мүшелерінің сау жаққа қарай ығысуы
{Дұрыс жауабы}= С
$$$008
Онекі елі ішектің жарасы кай бөлігінде жие кездеседі?
А) буылтығында
В) жоғарғы көлденен бөлігінде
С) төмендейтін
D) төменгі көлденен бөлігінде
Е) өрлейтін
{Дұрыс жауабы}= А
$$$009
Қақпашының стенозының негізгі рентгендік белгісі:
А) қансырау
В) пенетрация
С) перфорация
D) ниша
Е) кортрастық заттың эвакуациясының кідіруі
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$010
Баланың анамінезінде рентгенконтрастық емес затты жұтып қойғаны айтылған (балық сүйегі). Қандай негізгі оптималдық рентген әдісін қолдануға болады?
А) қалыпты снимок
В) барий қосындысын жұтқаннан кейін зерттеу
С) УЗИ
D) радионуклидтік әдіс
Е) сызық томография
{Дұрыс жауабы}= В
$$$011
Жалпы шолу рентгенограммада асшекте «арка»мен «чаша Клойбера» белгілері байқалады. Бол белгі:
А)Тоқ шектің түйінуіВ) Функциональдық түйінуіС) Механикалық асшектің түйінуіD) жараның пенетрациясы
Е) жараның перфорациясы
{Дұрыс жауабы}= С
$$$012
Бронхтың клапанды бітелуі симптомы немен сипатталады?
А) демді ішке алу кезінде көкірек аралық мүшелер көлеңкесінің сау жаққа қарай ығысуымен
В) демді ішке алу кезінде көкірек аралық мүшелер көлеңкесінің зақымдалған жаққа қарай ығысуымен
С) көкірек аралық мүшелер өзінің қалпын өзгертпейді
D) көкірек аралық мүшелер көлеңкесінің ығысуы тыныс алу актысына тәуелді емес
Е) көкірек аралық мүшелер көлеңкесінің демді сыртқа шығару кезінде сау жаққа қарай ығысуымен
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$013
49 жасар ер адам. Құрсақ қуысы мүшелерін УД зерттеумен тексергенде бауырының мөлшері кішірейген, паренхимасының эхогенділігі жоғарлаған, қақпа венасы – 1.8 см. Көкбауыры ұлғайған, көкбауыр венасы – 1.7 см. Өңешті контрастап зерттеген кездегі мүмкін болатын рентгенологиялық симптомды атаңыз:
A) Контрасты заттың депосы
B) Иректелген толу дефектісі
C) Шырышты қабаттың қалыңдауы
D) Шырышты қабат қатпарларының деформациясы
E) Супрастеноздық кеңею
{Дұрыс жауап}= B
$$$014
48 жастағы ер адам- құрсақ үсті аймағында аяқ асты пайда болатын ауру сезімі мазалайды, анамнезінде ұзақ уақыттан бері мазалайтын «аш қарынға» және «түнгі» эпигастрий аймағындағы және оң жақ қабырға астының ауру сезімдері. Газдалған сусындарды, ащы, майлы тағам қабылдаған соң және ұзақ уақыт тамақтанбаған соң ауру сезімі күшейеді. Мүмкін болатын рентгенологиялық симптомды атаңыз:
A) Диафрагма қызметі мен қалпының бұзылуы
B) Асқазанның газ қапшығының болмауы
C) Құрсақ қуысындағы бос сұйықтық
D) Құрсақ қуысындағы бос газ
E) Клойбер табақшалары
{Дұрыс жауап}= D
$$$015
58жастағы науқас қатты тағам қабылдаған соң дисфагияға, жұтқанда өңеш бойымен ауру сезіміне шағымданады. Өңеш рентгеноскопиясында ретрокардиальды сегментте 4 см бойында тарылу, шекрасы тегіс емес, осы деңгейде шырыштың рельефі бұзылған, үлкен емес параэзофагальды көлеңке көрінеді. Бұл рентгенологиялық симптомдар қандай ауруға тән:
A) Эзофагит
B) Өңештің ойық жарасы
C) Өңеш рагы
D) Өңеш веналарының варикозы
E) Өңеш ахалазиясы
{Дұрыс жауап}= C
$$$016
48 жасар ер адамның асқазанының рентгеноскопиясында асқазан көлемі ұлғайған, ішінде аш қарынға көп сұйықтық бар. Кіші иіні қысқарған, қақпашасы тарылған, асимметриялы. Он екі елі ішек пиязшығы деформацияланған. Асқазаннан эвакуация баяулаған. Рентгенологиялық сурет тән:
А) Эндофитті ракқа
В) Антралды ригидті гастритке
С) Қақпашаның тыртықты–ойық жаралы деформациясына
D) Туа біткен пилоростенозға
E) Асқазанның антралды бөлімінің малигнизацияланған ойық жарасына
{Дұрыс жауап}= C
$$$017
23 жасар ер адам. Жедел жәрдеммен жеткізілді. Үшкір затпен кеуде торының оң жақ бөлімінің жарақатын алған. Бозарған, ентігеді, ауа жетіспеу сезімі, жүрек соғысы жиілеген. Мүмкін болатын рентгенологиялық симптомды атаңыз:
A) Жайылған жарықтану
B) Жайылған көлеңкелену
C) Субтоталды көлеңкелену
D) Көптеген сақина тәрізді көлеңкелер
E) Ошақты жарықтану
{Дұрыс жауап}= A
$$$018
Науқас 5 жаста, кеуде клеткасының ағзаларының КТ сканында оң жақта төменгі бөлігінде шекарасы анық емес инфильтративті көлеңке, d-1,0 см, түбіріне перибронхиалді инфильтрация анықталады. Бронхопульмоналді лимфа түйіндердің ұлғаюы . Төменде берілген диагноздың қайсысы тән:
A) Лимфогранулематоз
B) БТК (біріншілік туберкулезды комплекс)
C) Бек саркоидозы
D) Инфильтративті туберкулез
E) Обыр
{Дұрыс жауап}= B
$$$019
67 жасар науқастың сүйектерінің рентгенограммасында дисталды фалангаралық буын беттерінің шекарасы желінген, буын беттері асимметриялық тарылған, тармақталған: остеофиттер, эпифиздерінің үшкірленуі, дисталды фалангтерінің ұшында және ортаңғы фалангтерінің бастарында массивті сүйек өсінділері (костные разрастания) көрінеді. Мүмкін болатын диагноз:
A) Артрит
B) Хондроматоз
C) Сүйек-шеміршекті экзостоз
D) Хондродисплазия
E) Деформациялаушы артроз
{Дұрыс жауап}= E
$$$020
63 жасар әйелде кеуде клеткасы ағзаларының рентгенограммаларында сол жағында 5 қабырғаның алдыңғы кесіндісінде ашық түсті, тегіс(2 мм) сызық көрінеді, ол қабырғаны көлденеңінен кесіп өтеді, сызыққа дейінгі қабырғаның проксималды және дисталды кесінділері бір деңгейде орналасқан (ығысуы 3 мм дейін). Ауру сезімі мен дем алуының қиындағанына шағымданады, жарақат болмаған, саяжайда көп еңбек еткенін айтады. Осы рентгенологиялық сурет қай патологияға сай келеді:
A) Лоозерлік қайта құрылу аймағы
B) Қабырғасының сынуы
C) Өкпенің тамырлық суретінің қабаттасуы
D) Артефакт
E) Патологиялық сынық
{Дұрыс жауап}= B
$$$021
70 жасар ер адамның кеуде клеткасының рентгенографиясында оң жақта жоғарғы зоналді бронхта 1,0*1,2 см, қуысты тарылтып және толықтай жабатын, интенсивтілігі орташа қосымша көлеңке анықталды. Жоғарғы бөліктің аталектазы. Бұл тән:
A) Орталық рак эндобронхиалді өсу типімен
B) Орталық рак аралас өсу типімен
C) Перифериялық рак
D) Орталық рак экзобронхиалді өсу типімен
E) Бронх ішілік аденома
{Дұрыс жауап}= A
$$$022
37 жасар ер адам. Кеуде торының шолу рентгенографиясында сол жақта І доғаның кішіреюі мен ІІІ доғаның үлкеюі анықталады. УД зерттеуде қойылатын диагнозды атаңыз:
A) Сол қарынша гипертрофиясы
B) Өкпе артериясы сабауының кеңеюі
C) Қолқа түбірінің кеңеюі
D) Сол жүрекше гипертрофиясы
E) Қолқаның ұзаруы
{Дұрыс жауап}= D
$$$023
37 жастағы ер адам, мамандығы ұзақ сапарға шығатын көлік жүргізушісі, эпигастрий аймағындағы және оң жақ қабырға астында пайда болатын «аш қарынға» және «түнгі» ауру сезімдеріне шағымданады. . Газдалған сусындарды, ащы, майлы тағам қабылдаған соң және ұзақ уақыт тамақтанбаған соң ауру сезімі күшейеді. Мүмкін болатын рентгенологиялық симптом болып табылады:
A) Шырышты қабаттың қалыңдауы
B) Контрасты заттың депосы
C) Овалды толу дефектісі
D) «Желінген» аймақ
E) Асқазан алаңының ұяшықты сүреті
{Дұрыс жауап}= B
$$$024
40 жасар ер адам.Ішінің аяқ асты пайда болатын толғақ тәрізді ауру сезіміне шағымданады. Бір рет құсқан, іші қатқан. Қарап тексергенде- іші кепкен. Мүмкін болатын рентгенологиялық белгі болып табылады:
A) Диафрагма қызметі мен қалпының бұзылуы
B) Құрсақ қуысындағы бос газ
C) Құрсақ қуысындағы бос сұйықтық
D) Асқазанның газ қапшығының болмауы
E) Клойбер табақшалары
{Дұрыс жауап }= E
$$$025
Рентгенограммада көрсетілген сурет сипаттамасы тән:
A) қатерлі ісік метастазы
B) өкпенің кавернозды туберкулезі
C) созылмалы бронхит бронхоэктазбен
D) өкпе абсцессі
E) ошақты пневмония
{Дұрыс жауабы}= D
$$$026
Тікелей рентгенограммада көрсетілген өкпе тінінің патологичиялық өзгерістері тән:
13860-3037

323088083185
A) сол жақ өкпе түбірі аумағының қабыну инфильтрациясы
B) өкпе түбірінің қатерлі ісігі;
C) сол жақ өкпенің қатерсіз ісігі;
D) сол жақ бөліктік пневмоторакс;
E) сол жақ өкпе түбңрірінің лимфа түйіндерінің ұлғаюы
{Дұрыс жауабы}= D
$$$027
Коранарлы артерияларды қалпы жайлы ақпарат беретін әдіс түрі:
A) эхокардиография
B) радионуклидті зерттеу
C) рентгеноконтрасты коронарография
D) КТ
E) МРТ
{Дұрыс жауабы}= C
$$$028
3239770118745Сигмо тәрізді шектің ирриграммасыны фрагментіндегі анықтылған өзгерістер тән:
A) сигма тәрізді ішекктің эндофитті ісігі 00
B) сигма тәрізді ішекктің экзофитті ісігі
C) Гиршпрунг ауруы
D) спастикалық колит
E) Крон ауруы
{Дұрыс жауабы}= A
$$$029
КТ сканерде қандай ауруға тән көрініс екенін анықта:
A) омыртқа сынығы
B) қатерлі ісік
C) туберкулезді спондилит
D) іріңді спондилит
E) қатерсіз ісік
{Дұрыс жауабы}= C
$$$030
Рентгенограммадағы өзгерістер қандай процесске тән:
A) қабыну процессі
B) қатерлі ісік
C) қатерсіз ісік
D) фиброзды дисплазия
E) остеохондропатия
{Дұрыс жауабы}= D
$$$031
Науќас 32 жаста, кеуде жасушасы сол бґлігіндегі ауырсынуєа шаєымданды, дем алу ќиындыєымен демікпе кґрсетілген. Кенеттен ауырєан, жґтелдін јсерінен кеуде жасушасыныѕ сол жаќ бґлігінде ауырсыну пайда болды, тездетіп демікпе їдей бастады. Объективті: ерін цианозы, кеуде жасушасыныѕ сол жаќ жартысы їлкейгені соншама, тыныс алу актісінен ќалып ќояды, мойын тамырларыныѕ ісінуі белгіленді. Перкуссияда: сол жаќта дыбыстын тимпаникалыќ тїрі, перкуторлы сол жаќ ґкпеніѕ тґменгі шегі тґмен тїскен (аурудын ауыр жаєдайына байланысты тґменгі шетініѕ ќозєалєыштыєы аныќталмаєан). Аускультацияда везикулярлыќ тыныс алу кенеттен босаѕсыѕєаны байќалады. Кеуде ќуысы шолымды рентгенографиясы таѓайындалды.

Наќты клиникорентгенологиялыќ сурет ќандай патологияѓа їзінді:
A) Пневмоторакс
B) ґкпе циррозы
C) Кавернозды туберкулез
D) Пневмония
E) Гидроторакс
{Дўрыс жауабы} = A
$$$032
Науќас 25 жаста, жіті ауырып ќалды. Безгектік жјне ќўрѓаќ жґтел пайда болды, оѕ жаќ бїйірінен ауырсыну ќосылды. Оѕ жаќ ґкпеніѕ астын перкуссиялаєанда ґкпе дыбысы женіл јлсіреді, аускультацияда дем алуы бјсеѕ. Кеуде ќуысы мґшелеріне 2-і стандартты проекцияда рентгенография таєайындалды.

Наќты клиникорентгенологиялыќ сурет ќай ауруєа сјйкес келеді:
A) Кавернозды ґкпе туберкулезіне
B) ґкпеніѕ орталыќ обыры
C) їптенген пневмония
D) Ошаќты пневмония
E) ґкпеніѕ инфильтративті туберкулезі
{Дўрыс жауабы} = C
$$$033
Науќас 28 жаста, 1,5 жўма бўрын дене температурасы 38,6 С дейін кґтеріліп жіті ауырып ќалды, ќўрєаќ жґтел, дем алєанда кеуде жасушасыныѕ сол жаќ бґлігінде ќатты ауырсыну бар. Кеуде ќуысы аєзалары рентгенограммасында жоєарєы ќисыќ контурымен сол жаќ ґкпе шеттеріне дейін, гомогенді субтотальды ќарайєан аныќталды, кґкірек мїшелері оѕєа ыєыстырылєан.

Ќандай патология наќты рентгенологиялыќ синдромда кґрсетіледі:
A) Жіті пневмония
B) ґкпе ателектазы
C) Экссудативті плеврит
D) ґкпе циррозы
E) Пульмонэктомии кейінгі фиброторакс
{Дўрыс жауабы} = C
$$$034
Науќас Е., 42 жаста, дисфагияєа жјне эпигастрияда ауырсынуєа шаєымданады. ґнешті рентгенологиялыќ зерттеуде асќазан бґлігі кеуде ќуысына ауытќуы байќалады, ол ґнештін саѕылауындаєы абдоминальды артќы ќабырєасындаєы бґлігінде ґѕештін саѕылауы бекіген, дґѕгелек шыєыѕќы барийлік жїзінді – ќуыс, ќуыстын шетіндегі ґѕештін ќабырєасы ригидті. Наќты рентгенологиялыќ сурет ґнештін ќандай ауруына сјйкес:

A) ґнеш ахалазиясы
B) ґнеш обыры
C) ґнештін химиялыќ кўйюі
D) ґнештін тыртыќты деформациясы
E) ґнеш ойыќжарасы
{Дўрыс жауабы} = E
$$$035
Ер адам 57 жаста. ўйыєан ќанмен ќаќырыќтын бґлінуіне, кеуде жасушасында ілеспелі ауырсынуєа ќоса, ќатты жґтел, дене температурасыныѕ ўзаќ 37,6оС кґтерілуіне, орташа жїктеме демікпе пайда болатынына шаєымданады. Жыл аєымында 15 кг арыќтаєан. Жаєдайыныє кўрт тґмендеуін соѕєы 2 айда байќаєан. 25 жылдан аса уаќыт темекі тартады. Кеуде жасушасыныѕ 2-і стандартты проекциясыныѕ рентгенограммасында, оѕ жата 2 сегменттін аймаєында сјулелі контурымен жјне ґкпе тамырына жолмен дґнгелек кґленке бар. Жоєарыда берілген анамнездін жјне рентгенологиялыќ зерттеулердін ќайсысы мейлінше ќай ауруєа їзінді

A) ґкпеніѕ жоєарєы оѕ жаќ бґлігі
B) оѕ жаќ ґкпе ателектазы
C) пневмоторакс
D) созылмалы бронхит
E) ґкпе эмфиземасы
{Дўрыс жауабы} = A
$$$036
Науќас 76 жаста. Рентгенограммада оѕ жаќ ґкпе тамырында сјулелі пішіндегі интенсивті дґнгелек тїзу емес пішінде кґлеѕке, рентгенологилыќ белгілері ґкпе гиповентиляциясы. Гиповентиляцияда кґкірекортасы ќайда жылжиды?

A) ќалыпты жаєдайда ќалады
B) заќымдалу жаєына ќарай ыєысады
C) сау жаєына ќарай ыєысады
D) жоєарыєа ыєысады
E) тґмен ыєысады
{Дўрыс жауабы} = B
$$$037
Науќас 59 жаста, кеуде ќуысы аєзасыныѕ шолымды рентгенограммасында оѕ жаќ ґкпе тґбесінде ќарауытуы белгіленген, тґменгі шегі доєа тјріздес, дґнестігімен жоєарыєа баєытталєан, кґленкенін жоєарєы бейнесі баќыланбайды, 2-ші ќабырєа деструкциясы белгіленеді. Наќты рентгенологиялыќ сурет ќандай патологияєа типті:
A) Орталыќ обыр (рак)
B) Пэнкоста ісігі
C) Ќалталанєан плеврит
D) Ателектаз
E) Біліктік пневмония
{Дўрыс жауабы} = B
$$$038
Науќас 67 жаста. 52 темекі тартады. Рентгенограммада ґкпеніѕ оѕ жаќ тамырында дўрыс емес ќарќынды сопаќ пішінді сјулелі контурымен кґленке бар. Рентгенологиялыќ сурет оѕ жаќ ґкпе орталыќ экзобронхиалды обырына кїдік тудырады. Ќандай рентгенологиялыќ јдіс диагнозды аныќтауєа жјне ауру сатысын аныќтауєа артыќшылыќты болады:
A) Бойлыќ томография
B) КТ
C) Бронхография
D) МРТ
E) Сонография
{Дўрыс жауабы} = B
$$$039
Науќас 26 жаста. Анамнезде бронхоэктатикалыќ ауру. Сол жаќ ґкпе алаѕыныѕ тґменгі бґлігі рентгенограммасында перибронхиальды склероз байќалады, ґкпе суреті ќарќынды, деформацияланѓан, ўялы. Ќандай заманауи сјулелік зерттеу јдістері, бронхоэктазды аныќ визуализациялауѓа мїмкіндік береді :
A) Магнитті-резонансты томография
B) Рентгеноскопия
C) Шолымды рентгенография
D) Пневмомедиастинография
E) Компьютерлік томография
{Дўрыс жауабы} = E
$$$040
Науќас 18 жаста. Ќўрсаќїстілік аумаќта тїнгі уаќытта жјне тамаќтын алдында жергілікті ауырсынуєа, ќышќыл кекіріктін, жїрек айнуына шаєымданады. Рентгенологиялыќ зерттеулерде ныєыздалып толтырылєан асќазанда 0,5 см їшбўрыш пішінді асќазан денесініѕ кішкентай ќисыќтыєы бойынша «ќуыс» аныќталды, ќарама-ќарсы жаѓында жергілікті тїйірілу байќалады. Наќты клиникалы рентгенологиялыќ кµрініс ќай ауруєа сјйкес келеді:
A) эрозиялыќ гастрит
B) асќазан обыры
C) асќазан ойыќжарасы
D) жараєа айналєан асќазан обыры
E) полип
{Дўрыс жауабы} = C
$$$041
Науќас Д., 56 жаста. Дисфагия шаєымданды. ґѕештін рентгенологиялыќ зерттеуінде 3х4 см кґлемде адыр-бўдырлы пішінде шеттік толу дефектісі белгіленді. Осы бґлімдегі сілемей іркістері ќайта ќўрылєан, перистальтика жоќ. Наќты рентгенологиялыќ сурет ґнештін ќай ауруы сјйкес:
A) ґнеш ахалазиясы
B) ґнеш обыры
C) ґѕештіѕ химиялыќ кўюі
D) ґѕештіѕ тыртыќты деформациясы
E) ґѕеш ойыќ жарасы
{Дўрыс жауабы} = B
$$$042
Науќас Т. 22 жаста. Ауырлыќсезіміне, тамаќ ішер алдындаєы жјне эпигатральді аймаќтаєы тїнгі ауырсыну, ќышќылды кекірік, ќўсќысы келуіне шаєымданады. Асќазанды тыєыз толтырып рентгенологиялыќ зерттеу кезінде асќазанныѕ кіші иіні бойынша «ќуыс» аныќталды, їшбўрыш пішінді, 0,5 см, ќарама – ќарсы бетте жергілікті тарылу, заќымдану аумаєында контрастын ґтуініѕ жеделдеуі байќалады. їлкен иін бойынша аймаќтыќ спазм. Ойыќ жара ауруыныѕ ќандай рентгенологиялыќ симптомдары жанама белгілеріне не жатады:
A) рельефегі ќуыс, ќабынбалы белдік
B) гиперсекреция, сілтеуші жїзік симптомы, гипермотильдік
C) контурдаєы ќуыс, іркістер конвергенциясы
D) ќабынбалы белдік, іркістер конвергенциясы, ќуыс
E) іркістер конвергенциясы, жергілікті ауырсыну
{Дўрыс жауабы} = B
$$$043
Әйел жыныс ағзаларын бағалауда тиімділігі аз әдіс
А) радиоизотопты
В) трансабдоминалды эхография
С) трансвагиналды эхография
Д) МРТ
Е) КТ
{Дұрыс жауап}=А
$$$044
Мына әдіс бойынша фиброманың кґлемін, сандарын және локализациясын анық бағалайды.
А) УДЗ
В) КТ
С) рентгенологиялық
Д) МРТ
Е) рентгеноскопиялық
{Дұрыс жауап}=А
$$$045
Рентгенография кемшіліктері
А) ұзақ уақыт қажет, қымбат әдіс.
В) объективті құжаты жоқ.
С) ұзақ уақыт қажет етеді.
Д) сәулелік жүктеменің кґптігі (жоғары) .
Е) қиын зерттеу әдісі.
{Дұрыс жауап}=А
$$$046
Жасанды контрасттау дегеніміз
А) асқазанға күкіртқышқыл бариді енгізу
В) жұлын – миының пункциясы
С) Бұғана асты артериясының пункциясы
Д) ағзаға ауаны енгізу
Е) ағзаға контрасты заты енгізу
{Дұрыс жауап}=А
$$$047
Рентгенограмма сапасын бағалау
А) рентгенограммда зерттелетін дене бґлігі және органның толық кґрінуі.
В) рентген суретте артефакт болмау қажет.
Д) науқасты дұрыс орналастыруын түсіндру қажет.
С) сурет контрастты болуы қажет.
Е) сурет анық болуы қажет.
{Дұрыс жауап}=А
$$$048
МРТ – бұл
А) Ағзаны ядерлі-магнитті резонансты әдіспен зерттеу.
В) Рентгенологиялық зерттеу
С) Ультрадыбысты зерттеу
Д) Радиоизототы зерттеу
Е) Термографиялық зерттеу
{Дұрыс жауап}=А
$$$049
Аналық безді бағалаудағы визуализация әдісі
А) УДЗ
В) МРТ
С) КТ
Д) рентгенологиялық
Е) рентгеноскопиялық
{Дұрыс жауап}=А
$$$050
Аналық бездің гиперстимуляциясына байланысты.
А) текалюитинді киста
В) дермоидты киста
С) фолликулярлы киста
Д) қосарланған дермоидты және фолликулярлы киста
Е) геморрагиялық киста
{Дұрыс жауап}=А
$$$051
Трансвагинальды эхографияның негізгі кемшіліктері
А) кґру аймағы шектелген.
В) ақпараттылығы аз.
С) сәулелік жүктеме.
Д) аллергиялық реакция.
Е) әдістен жарақаттану.
{Дұрыс жауап}=А
$$$052
УДЗ принциптері
А) әр тінде ультрадыбыстың біркелкі емес кґлеңкеленуі.
В) гамма сәулесін қолдану.
С) рентген сәулесінің бір келкі емес жұтылуы.
Д) инфра қызыл сәулкесін қолдану.
Е) ядролық магнитті резонансқа негізделген.
{Дұрыс жауап}=А
$$$053
Рентгенологиялық зерттеуді ґткізуге қарсы кґрсетпелер ... .
А) пациенттің ґміріне қауіп тудыратын жағдай, жүктілік.
В) 12-кі жасқа дейінгі балалар.
Д) 2-кі жасқа дейінгі балалар.
С) егде науқастар .
Е) онкологиялық аурулар.
{Дұрыс жауап}=А
$$$054
МРТ – бұл .
А) Ағзаны ядерлі-магнитті резонансты әдіспен зерттеу.
В) Рентгенологиялық зерттеу
С) Ультрадыбысты зерттеу
Д) Радиоизотопты зерттеу
Е) Термографиялық зерттеу
{Дұрыс жауап}=А
$$$055
Пульсионды және тракционды дивертикулдар рентгенограммада қандай белгі бойынша ажыратылады:
А)Өлшемі бойынша
В) Орналасуы бойынша
С) Пішіні бойынша
D) Структурасы бойынша
Е) Контуры бойынша
{Дұрыс жауабы}=С
$$$056
Өт жолындағы конкремент стандартты ультрасонографияда қалай көрінеді:
А) Инкапсулирленген структура
В) Солидті түзіліс
С) Гиперэхогенді структура
D) Анэхогенді түзіліс
Е) Гиперэхогенді солидті түзіліс
{Дұрыс жауабы}=С
$$$057
Қабырғалық түрі бойынша қалталанған сұйықтық ығысады:
А) Апикальды және қабырғалық
В) Парамедиастенальды
С) Қабырғалық және диафрагмальды
D) Апикальды және диафрагмальды
Е) Қабырғалық
{Дұрыс жауабы}=Е
$$$058
Перитонит кезінде құрсақ бөлігінде газ пайда болады:
А) Жатыр сыртылық жүктілік
В) Ащы ішек қабырғасының өткізгіштігі бұзылғанда
С) Перфорации полых органов
D) Абсцессе поджелудочной железы
E) Көк бауыр абсцессі
{Дұрыс жауабы}=С
$$$059
Көкірек аралықтың сау жаққа ығысуы тән:
А) Өкпе қатерлі ісігі
В) Экссудативті плеврит
С) Өкпелік прогресті дистрофия
D) Созылмалы пневмония
Е) Туберкулез
{Дұрыс жауабы}=В
$$$060
Өкпе эмфиземесы кезінде диафрагма күмбез қозғалғызтығы:
А) Төмендеген
В) Өзгермеген
С) Күшейген
D) Жоғарлаған
Е) Шұғыл жоғарлаған
{Дұрыс жауабы}=В
$$$061
Асқазанда өзгерген шырышта диаметрі 0,5-1 см домалақ, анық және біркелкі пішінді көптеген толу ақаулар - рентгенологиялық симптом
А)Венаның варикозды ұлғаюы
В) Шырыш көбеюі
С) Полиптар
D) Полипозды гастрит
Е) Эрозивты гастрит
{Дұрыс жауабы}=С
$$$062
Жұтқыншақтың парезі мен салдануындағы рентгенологиялық симптомдар
А) Жүзік арты жұмсақ тінді кеңістіктің кеңеюі
В) Алмұрттәрізді синустардың деформациясы
С) Контраст заттың тоқтауы
D) Жұтқыншақ арқылы контраст заттың ассиметриялық өтуі
Е) Жүзік артыжұмсақ тінінің кішіреюі
{Дұрыс жауабы}=С
$$$063
Білезікте ладья тәрізді сүйектің сынығын анықтауда оптимальды болып табылады:
А) Тура проекция
В) Алақан қисық проекция
С) Алақан сырты қисық проекция
D) Бүйір проекция
Е) Тура проекция томограммасы
{Дұрыс жауабы}=В
$$$064
Ревматологиялық аурулар кезінде ерте рентгенологиялық сакроилеит белгісі болып табылады:
А) Параартикулярлы сүйектің борпылдақ склерозы
В) Буын саңылауының кеңеюі
С) Буын саңылауының тарылуы
D) Сегізкөз мықын жігін қосатын пластинаның айқын болмауы
Е) Буын беткейіндегі шеткері сүйектік өсінділер
{Дұрыс жауабы}=D
$$$065
Сүйек қабынудың ерте рентгенологиялық белгісі:
А) Периостит
В) Остеопороз
С) Остеосклероз
D) Деструкция
Е) Периостит, остеопороз
{Дұрыс жауабы}=Е
$$$066
Берілген рентгенограммада өкпеде қандай патологиялық процесті көріп тұрсыз?

A) оң жақ өкпе пневмониясы
B) оң жақ өкпе пневмотораксы
C) оң жақ өкпе эмфиземасы
D) оң жақ өкпе ателектазы
E) оң жақ өкпе циррозы
{Дұрыс жауап}=B
$$$067
Берілген рентенограмма бойынша диагноз қойыңыз:

A) оң жақ өкпе абсцессы
B) оң жақ өкпе гангренасы
C) оң жақ өкпе кистасы
D) оң жақ өкпе туберкулезды кавернасы
E) оң жақ өкпенің перифериялық рагы ыдырау сатысы
{Дұрыс жауап}=A
$$$068
Науқас, 40 жаста, оң жақ балтыр аймағында ауырсынуға, дене температурасының көтерілуіне шағымданады. Анамнезінен, 3 апта бұрын, науқасқа оң жақ балтыр сүйегінің ашық сынығына байланысты сүйек остеосинтезі жүргізілген. Рентгенологиялық өзгерістер сүйек остеопорозымен, асықты жілік денесі бойымен сызықты периоститімен сипатталады. Сүйек маңы тінінде экссудат жиналған. Қандай сырқат пайда болғаны туралы ойлауға болады?
A) остеогенді саркома
B) асық сүйегінің қатерсіз ісігі
C) балтыр сүйегінің жедел остеомиелиті
D) балтыр сүйегінің туберкулезі
E) созылмалы остеомиелит
{Дұрыс жауап}=C
$$$069
Кеуде қуысы ағзаларының тура шолу рентгенограммасында оң жақ өкпеде ІІІ қабырғаның алдыңғы кесінді деңгейінде домалақ формалы диаметрі 3см түзіліс кедір-бұдырлы дұрыс емес контурымен анықталды. Берілген рентгенологиялық көріністер бойынша қандай диагноз қоюға болады:
A) өкпенің инфильтративті туберкулезы
B) өкпенің перифериялық рагы
C) өкпенің ауалы кистасы
D) өкпенің ошақты туберкулезы
E) өкпенің бөгде заты
{Дұрыс жауап}=B
$$$070
Берілген ауру кезінде емдеу тактикасын атаңыз және себебі:

A) Радио- және химио- терапия, науқаста өкпе рагы болғандықтан зақымдалған өкпе сегментін хирургиялық алып тастау
B) Саңырауқұлаққа қарсы терапия,ошақты хирургиялық алып тастау, себебі ауру Aspergillus туындыдағы саңырауқұлақтарымен зақымдалу нәтижесінде туындаған
C) Антибиотикотерапия, қабынуға қарсы терапия, тыныштық, себебі ауру  Streptococcus pneumoniae бактериясымен шақырылған
D) Химиотерапияның төрткомпанентті сызбасы, себебі ауру Кох таяқшасымен шақырылған
E) Антибиотикотерапия, су-электролитті бұзылыс коррекциясы, себебі ауру  Legionella туындыдағы бактериямен шақырылған
{Дұрыс жауап}=B
$$$071
Берілген ауру кезінде ауырсыну синдромын жою үшін арналған препаратты ата және себебі?

А) Но-Шпа, папаверин – спазмолитиктер
B) Гидроксизин, бенактизин – психотропты препараттар
C) Эналаприл, каптоприл –АПФ ингибиторлары
D) Анальгин, аспирин – анальгетиктер
E) Ципромет, амоксиклав – кең спектрлі әсер ететін антибиотиктер
{Дұрыс жауап}=D
$$$072
R графияда оң жақ өкпенің төменгі бөлігінде тегіс емес жіңішке қабырғасымен және айқын емес кедір-бұдырлы тегіс контурымен 7,5см өлшемді сақина тәрізді көлеңке анықталды, түзілістен плевраға тәж кетеді. Түзіліс ішінде аздаған сұйықтық деңгейі бар. Науқасқа қандай зерттеу әдісін тағайындау қажет және себебі?
A) Кеуде клеткасы ағзаларының КТ-ы контрастты күшеюімен, себебі түзілістің таралу кеңістігі жақсы көрінеді
B) Вентиляционды сцинтиграфию I-мен131, себебі жүргізілген емді бағалау үшін жүргізіледі
C) КТ – ПЭТ – РФП-мен анатомиялық және функционалды ақпаратты алуға мүмкіндік береді
D) МРТ – себебі жұмсақ-тінді өзгерістер жақсы визуализацияланады
E) ОФЭКТ – зерттелетін ағзада РФМ таралуы туралы жалпы пікір алуға болады.
{Дұрыс жауап}=C
$$$073
Берілген рентгенологиялық көрініс кезінде патологиялық түзіліс орналасады:

A) Қолқадан шығады, себебі жоғарылаған бөлігі кеңейген
B) Көкірекаралықта, себебі оған көлемді негізімен жатыр
C) Өкпеде, себебі көлеңкенің көп бөлігі өкпе алаңында орналасқан
D) Қабырғадан шығады, себебі оған көлемді негізімен жатыр
E) Омыртқа бағанынан шығады, себебі қабырға-омыртқа бұрышында орналасқан
{Дұрыс жауап}=C
$$$074
Берілген КТ томограммада емдеу әдісін атаңыз

A) қабынуға қарсы және сіңірту терапия
B) УДЗ бақылауында пункция
C) түзілісті оперативті алып тастау
D) түзілісті және жақын орналасқан лимфа түйіндерін оперативті алып тастау
E) Бюллау бойынша плевра қуысын дренаждау
{Дұрыс жауап}=В
$$$075
Берілген рентгенограммада басты рентгенологиялық синдромды атаңыз:

A) Шырыш рельефінің бұзылысы
B) Ішек саңылауының толу дефектісі
C) Ішек саңылауының шектелген кеңеюі
D) Ішек саңылауының шектелген тарылуы
E) Ішек саңылауының тотальды тарылуы
{Дұрыс жауап}=D
$$$076
Берілген рентгенограмма бойынша диагноз қойыңыз:

A) Ішек өтімсіздігі
B) Асқазанның жара ауруы
C) Гришпрунг ауруы
D) Ішек дивертикулезы
E) Қуысты ағза перфорациясы
{Дұрыс жауап}=А
$$$077
Берілген КТ суретінде сіздің емдеу тактикаңыз:

A) қабынуға қарсы және сіңірту терапия
B) УДЗ бақылауында пункция
C) түзілісті оперативті алып тастау
D) түзілісті және жақын орналасқан лимфа түйіндерін оперативті алып тастау
E) Бюллау бойынша плевра қуысын дренаждау
{Дұрыс жауап}=Е
$$$078
Тоқ ішекті зерттеудің негізгі рентгенологиялық әдісі болып табылады:
А) Ауыз арқылы толтыру
В) Ирригоскопия
С) Сулы клизма және жоғары вольттырентгенография
D) Шерижье әдісі
Е) Ауыз арқылы толтыру және сулы клизма
{Дұрыс жауабы}=В

$$$001
Гидроаденит дегеніміз не?
A) шажырқай безінің қабынуы
B) шашты фолликуланың қабынуы
C) лимфа түйіндердің қабынуы
D) тері бездерінің қабынуы
E) тері асты қабатының қабынуы
{Дұрыс жауап} = D
$$$002
Пандактилит дегеніміз не?
А) бүкіл тіндерге таралумен жүрет ін саусақтың іріңді қабыну ауруы
В) теріасты эпидермаастылық абсцессі
С) саусақтың тырнақ ойығының қабынуы
D) саусақтың теріасты клетчаткасының қабынуы
Е) фаланга остеомиелиті
{Дұрыс жауап}= А
$$$003
Қол саусақтарының сүйекті панарициясына тән:
А) саусақ фалангілерінің аймағындағы флюктуация
В) жергілікті гипертермия
С) қалтырау
D) саусақтың соңғы фалангілерінің «солқылдатып» ауруы
Е) саусақтардың парестезиясы
{Дұрыс жауап}=D
$$$004
Сепсис кезінде біріншілік ошақты емдеуді неден бастау керек?
А) жарақатты тампондау
В) жарақатты хирургиялық өңдеу
С) гипербарилік оксигенация
D) антибиотиктерді тағайындау
Е) иммуномодуляторлаушы препаратты енгізу
{Дұрыс жауап}= В
$$$005
Науқасқа қойылған диагноз: сол жақ сүт бездерінің ретромаммарлы абсцессі. Оперативті ем жургізудегі ең қолайлы ену жолы қандай?
А) емізікшенің аймағындағы тілік
В) жоғарғы квадрантадағы радиарлы тілік
С) төменгі квадрантадағы радиарлы тілік
D) сүт безінің қыртыс астындағы көмкерілген тілік
Е) жоғарғы квадрантадағы көмкерілген тілік
{Дұрыс жауап}=D
$$$006
30 жастағы науқасқа оң жақ аяқтың анаэробты газды инфекциясы диагнозы қойылды. Сіздің тактикаңыз қандай?
А) оперативті ем- кең көлемде лампастық тілігі
В) консервативті ем- антибиотиктік терапияны тағайындау
С) консервативті ем- гипербарилік оксигенотерапия жасау
D) оперативті ем- аяқтың ампутациясы
Е) консервативті ем- гангренозға қарсы сарысуды енгізу
{Дұрыс жауап}= A
$$$007
25 жастағы науқаста жоғарғы ернінің іріңдеген фурункулі анықталды. Тағайындалған оперативті емнен бас тартып, үй жағдайында өзіндік ем жүргізді. Қандай асқынудың пайда болуын күту қажет?
А) гематогенді остеомиелит
В) іріңді гайморит
С) кавернозды синустың тромбозы
D) жоғарғы жақтың периоститі
Е) бет тілмесі
{Дұрыс жауап}= С
$$$008
Хирургиялық инфекция бөліміне іштің оң жақ бөлігінің артқы бүйір қабырғасының «инфильтратымен» науқас келіп түсті. Өзін 8 күннен бері науқаспын деп есептейді, дене қызуы кешкілік 38-39°С дейін көтерілген.
Үш жыл бұрын мықын сүйегі қырының алдыңғы беткейінің оқпен атылған остеомиелиті диагнозымен емделген. Консервативті ем нәтижесінде қабыну басылған. Содан бері өзін саумын деп есептейді. Науқаста қандай асқыну болып тұр?
біріншілік остеомиелит асқынуы
созылмалы остеомиелит асқынуы
оқпен атылған созылмалы остеомиелиттің ішпердеден тыс флегмонамен асқынуы
сүйекшілік Броди абсцессінің асқынуы
гемотогенді остеомиелит асқынуы
{Дұрыс жауап} = С
$$$009
Амбулаторлы хирургқа оң жақ білектің ластанған тістелген жарақтымен науқас қаралды. Анамнезінен –белгісіз ит қапқан. Тез арада жарақат орны залалсызданып, антибиотикті терапия тағайындалды. Сонымен бірге науқасқа тағы қандай емді міндетті түрде тағайындау қажет?
А) қолын гипсті иммобилизациялау
В) сіріспе және құтыруға қарсы профилактика жүргізу
С) плазмофарез жүргізу
D) иммуномодуляторды тағайындау
Е) физиотерапиялық ем жасау
{Дұрыс жауап}=В
$$$010
Ортан жіліктің ампутациясынан кейін науқаста 3 тәуліктен соң дене қызуы 38,9°С көтерілген. Науқаста қозу байқалады. Пульс 100 мин. АҚҚ- 105/70 мм.сын.бағ. Сан аймағында байламның енуі анықталады және байламды алу кезінде тігістердің қыйылуы байқалады. Тері қабығында геморрагиялық сұйыққа толы төмпешік, кей жерлерінде крепитация анықталады. Сіздің тактикаңыз қандай?
А) антибиотиктік терапияны күшейту
В) аяқтың реампутациясын жасау
С) барлық тігісті шешіп, озонотерапия жасап, жараны дренаждау
D) физиотерапиялық ем тағайындау
Е) иммуномодуляторларды тағайындау
{Дұрыс жауап}= C
$$$011
Науқас ауру басталғанына 3күн өткен соң емханаға қаралуға барды. Дәрігер оны жұмысқа қабілетсіз деп санап, ауруханаға емделуге жолдайды. Жұмысқа қабілетсіздік парағының толтырылу тәртібін көрсетіңіз:
Емхананың емдеуші дәрігері қаралуға келгеннен бастап жазып, аурухана дәрігері ауруханада жатқан күндерін ұзартып отырады
Емхана дәрігері жұмысқа жарамсыздық парағын толтырады және ауруханаға жатқызылған күні жабады, аурухана дәрігері ауруханаға жатқан күндерін жаңа жұмысқа жарамсыздық парағына жазады
Емхана дәрігері ауру басталғаннан бастап жұмысқа жарамсыздық парағын ашады, аурухана дәрігері ауруханаға жатқан күндерін ұзартып отырады
Аурухана дәрігері жұмысқа жарамсыздық парағын ауырғаннан бастап ашады
Аурухана дәрігері жұмысқа жарамсыздық парағын науқас ауруханаға келген кезден бастап ашады
{Дұрыс жауап} = A
$$$012
58 жастағы науқас амбулаторлы жағдайда келіп қаралды, көп жылдан бері артериялық гипертониямен науқастанады. Сол жақ білегінің ауырсынуына, дірілді бұлшықеттердің қозуы, жұтыну кезінде ауырсынуға, проксимальді орналасқан нерв талшықтарын басқанда ауырсыну, тершеңдік, рефлекстердің жоғарылауына шағымданады. Жарақатты 10 тәулік бұрын саябақта жұмыс жасау кезінде алған. Науқас өз ісіне жауап бермейді, өзіне не болды деп сұрақ қояды? Алғашқы диагнозды қойыңыз?
А) сепсис
В) иық нервінің плевриті
С) сіріспе
D) жедел ми қан айналысының бұзылысы
Е) қол басының флегмонасы
{Дұрыс жауап}=С
$$$013
Төмендегілердің қайсысы газды гангренаның арнайы емес алдын-алу шарасы болып табылады?
А) Жараны біріншілік хирургиялық өңдеу
В) Массивті антибактериальді ем
С) Гангрена қарсы сарысу енгізу
D) Иммуномодуляторлар енгізу
Е) Дезинтоксикациялық ем
{Дұрыс жауабы }=В
$$$014
Қандай заттардың бөлінуімен жара үрдісінің бірінші фазасында тамырлардың өткізгіштігінің бұзылуымен жүретін олардың кеңеюі байланысты?
A) Лактатдегидрогеназа;
B) Сілтілі фосфатаза;
C) Қышқыл фосфатаза;
D) Гистамин, серотонин;
E) Қышқыл РНКаза;
{Дұрыс жауабы }=D
$$$015
25 жастағы ер адам емханадағы хирургқа оң жақтағы қолтық аймағындағы ауру сезіміне, дене температурасының жоғарлауына шағымданды. Ауырғанына 3 тәулік болды. Ауруды еш нарсемен байланыстырмайды. Тексергенде: оң жақ қолтық аймағында көлемі 2,0х1,5 см гиперемиясы және жұмсақ аймағы бар, қатты ауырсынған ісік байқалған. Науқастағы қандай дивгноз анағұрлым ықтимал ?
A) Флегмона;
B) Карбункул;
C) Гидраденит;
D) Лимфаденит;
E) Лимфангоит;
{Дұрыс жауабы }=С
$$$016
Науқас Л. 51 жаста, қабылдау бөліміне түсер алдында мас күйінде 6 сағат бойы ашық тереземен ұйықтап қалған. 2 күннен кейін жоғары температура, кеуде торындағы ауру сезімі, жөтел пайда болды. 3 аптадан кейін жөтел кезінде науқаста іріңді, жағымсыз иісті қақырық бөлінген. Науқаста анағұрлым ықтимал болжам диагноз қандай?
А) Сол өкпе рагі ыдыраумен
В) Сол өкпе абсцессі
С) Жедел трахеобронхит
D) Экссудативті плеврит
E) Сол жақты пневмония
{Дұрыс жауабы }= В
$$$017
Науқас Р. 49 жаста, хирургиялық инфекция бөліміне қақырықпен жөтелге, 390С дейінгі жоғары температураға, қалтырауға, кеуде торындағы ауру сезіміне, ентігуге, әлсіздікке шағымданып түсті. Бір ай бұрын пневмония бойынша емделген. Жағдайы соңғы 2 аптада нашарлаған. Қарап тексергенде: бет цианозы, АҚ 90/60, пульс 110 соғу 1 мин. ТЖ 28 рет 1 мин. Тынысы оң жақтан қатты әлсіреген. Қан анализінде: лейкоциттер-26,6х109, эритроциттер-3,5х1012, гемоглобин-90 г/л, СОЭ-51. Кеуде қуысының 2 проекциялы рентгенограммадасынан кейін анықталған: оң жақтан ауа және 5 қабырғааралыққа дейін сұйықтық деңгейінің бар екені анықталды. Науқаста қандай диагноз анағұрлым ықтимал?
А) Пиопневмоторакс оң жақтан
В) Іріңді плеврит оң жақтан
С) Оң өкпе абсцессі
D) Оң өкпе гангренасы
E) Спонтанды пневмоторакс
{Дұрыс жауабы }= А
$$$018
Науқас С., 16 жаста, жаңып жатқан үйден қашқанда оң жамбас-сан буыны аймағын соғып алған. 2 аптадан кейін келген. Тексергенде: ісік, домбығу, оң жамбас-сан буыны контурының тегістелуі. Пальпация кезінде оң жамбас-сан буынында қатты ауырсыну. Буын қозғалысы ауру сезімінен шектелген. Рентгенограммада: оң ортан жіліктің жоғарғы 1/3-де көптеген деструкция ошақтары. Науқаста қандай болжам диагноз анағұрлым ықтимал?
A) Жас өспірімдік остеомиелит
B) Жедел гематогенді остеомиелит
C) Созылмалы сүйектік остеомиелит
D) Созылмалы гематогенді остеомиелит
E) Терезелік сынық
{Дұрыс жауабы }=В
$$$019
34 жастағы әйел М., қабылдау бөліміне хирургқа, 390С дейінгі жоғары температураға, қалтырауға, кеуде торындағы ауру сезіміне, ентігуге, әлсіздікке шағымданып түсті. Ауырғанына 3 апта болған. Осы жағдайын суық тиюмен байланыстырады. Жағдайының нашарлауы 4 тәулік бойы. Қарап тексергенде: бет цианозы, АҚ 100/70, пульс 90 соғу 1 мин. ТЖ 24 рет 1 мин. Тынысы қатты әлсіреген. Қан анализінде: лейкоциттер-19,0х109, эритроциттер-3,0х1012,гемоглобин-90г/л, СОЭ-39. Қандай зерттеу әдісі бүл жағдайда диагнозды анықтау үшін алдыңғы кезекте?
А) Кеуде қуысының КТ- сы;
В) Жедел торокаскопия;
С) Кеуде қуысының УДЗ- сы;
D) Кеуде қуысының рентгенографиясы;
E ) Плевра ішкілік пункциясы
{Дұрыс жауабы }= D
$$$020
Науқас Т. 57 жаста, қабылдау бөліміне қақырықпен жөтелге, 390С дейінгі жоғары температураға, қалтырауға, кеуде торындағы ауру сезіміне, ентігуге, әлсіздікке шағымданып түсті. Бір ай бұрын пневмония бойынша емделген. Жағдайы соңғы 4 күнде нашарлаған. Қарап тексергенде: бет цианозы, АҚ 90/60, пульс 100 соғу 1 мин. ТЖ 26 рет 1 мин. Тынысы оң жақтан қатты әлсіреген. Қан анализінде: лейкоциттер-29,0х109, эритроциттер-3,0х1012, гемоглобин-90 г/л, СОЭ-49. Рентгенограммада оң жақ ортаңғы бөлігінде сұйықтық көрсеткіші бар қараюы байқалған. Науқаста қандай диагноз анағұрлым ықтимал?
А) Жедел трахеобронхит;
В) Бронхоэктатикалық ауру;
С) Абсцестелген пневмония;
D) Жедел вирусті инфекция;
E) Сол өкпенің туберкулезі;
{Дұрыс жауабы }= С
$$$021
Ер адам А., 65 жаста, қабылдау бөліміне оң сан аймағындағы ауру сезіміне, әлсіздік, температураның 38-390С дейін көтерілуі, кешкілік дененің қалтырауы. Аптаа бойына жағдайының нашарлауы. Анамнезінен: үш апта бұрын жұмыста оң сан жарақатын алды. Тексергенде: оң санның с/3 және н/3 аймағының айқын ісінуі, гиперемия, ауру сезімі. АД 100/60, пульс 98/1 мин., ЧД 24/1 мин., қандағы лейкоциттер саны 19,7х109, ПТИ 89 %, МНО 1,2. Оң санның флегмонасы диагнозымен ауруханаға жатқызылды. Қандай асқыну науқастағы клиникалық көріністерге сәйкес келеді?
А) Ауыр сепсис;
В) Септикалық шок;
С) Гемокоагуляциялық синдром;
D) Полиорганды жетіспеушілік;
E) Жүйелі қабыну жауабы синдромы;
{Дұрыс жауабы }= Е
$$022
Ер адам 57 жаста реанимация бөлімшесіне ауыр жағдайда ауыстырылды. Бес күн бұрын науқас ашы ішек жыртылуы мен жайылған фибринозды-іріңді перитонитке байланысты операция жасалған. Тексергенде: АҚ 70/40, пульс 128/1 мин, тыныс алу жиілігі 36/1 мин., дененің жоғарғы бөлімінде айқын цианоз. Науқастың жағдайы неге байланысты ауыр?
A) Септикалық шок;
B) Респираторлы синдром;
C) Интоксикациялық синдром;
D) Ішектің операциядан кейінгі парезі;
E) Жүйелі қабыну жауабы синдромы;
{Дұрыс жауабы }= А
$$$023
Науқас Е., 76 жаста, реанимация бөлімшесінде 11 тәулік жатыр. Науқас сигма тәрізді ішектің ісігіне байланысты операция жасалған. Қазіргі уақытта науқастың клиникасы абдоминальды сепсисты көрсетеді. Науқас цефепим, амикацин және метрогил алған. Антибиотиктерді ауыстыру керек. Осы жағдайда ең тиімді қандай антибактериальды ем қолдану керек?
A) Цефепима дозасын максималды көтеру;
B) Цефтриаксон және метрогил тағайындау;
C) Цефазолин және гентамицинге ауыстыру;
D) Монотерапияда цифлоксацин тағайындау;
+E) Монотерапияда меропенем тағайындау;
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$024
Хирургиялық инфекцияның қабылдау бөліміне 79 жасар науқас С. ауыр жағдайда, айқын интоксикация белгілерімен, жағдайы нашарлағаннан 2 апта өткеннен кейін түсті. Диагнозы: Қант диабеті, 2 тип, ауыр ағымы. Диабеттік табан, нейроишемиялық түрі, зақымдану деңгейі 5 ылғалды ган грена түрінде. Кезекші дәрігер оң аяқ басы мен балтырдың ортаңғы 1/3-нің ылғалды ганренасын анықтады. Осы жағдайда қандай емдік тактика анағұрлым орынды?
А) Гемосорбция сеансын жүргізу
В) Аяқтың біріншілік ампутациясын жасау
С) Қосарланған антибактериальді терапия тағайындау
D) Некрэктомия жасау және лазеротерапия сеансын жүргізу
Е) Озонотерапия сеансын жүргізіп және антисептикпен өндеу
{Дұрыс жауабы }= В
$$$025
Іріңді жаралардың 2 фазасы кезінде қандай препараттарды пайдалану керек:
A) Кортикостероидтар
B) Кардиопрепараттар
C) Қызу түсіретін дәрілер
D) Көп компонетті суда еритін және майлы негізде жасалған майлар E) Антикоагулянтар
{Дұрыс жауап}=D
$$$026
Жара аймағындағы инфекцияны болдырмау үшін ең тиімді алдын алу әдісі қандай:
A) Асептикалық таңғыш салу
B) Қан тамыпына антибиотиктер жіберу
C) Жараларға алғашқы хирургиялық өңдеу жасау
D) Жараға протеолитикалық ферменттер жіберу
E) Жара аймағына антибиотиктер жіберу
{Дұрыс жауап}=С
$$$027
Жара инфекциясының алдын-алуда төменде көрсетілген жараны дренаждау әдістерінің қайсысы тиімді:
A) Дәке турундасын енгізу
B) Резиналық шығарғыш
C) Редон бойынша дренаж
D) Ағылып жуылатын дренаждар
E) Жартылай түтік
{Дұрыс жауап}=Е
$$$028
Жедел медиастенит дамуының жиі себебі болып:
A) Өңештің жарылуы
B) Хирургиялық іс-әрекеттер
C) Іріңді лимфаденит
D) Мойынға іріңді процесстердің жайылуы
E) Туберкулез процесі немесе өкпенің саңырауқұлақты зақымдану
{Дұрыс жауап}=А
$$$029
Тырнақ маңындағы жастықшасы қызарған. Тырнақ шетінде тері астында ірің бар. Диагноз:
A) Паронихий
B) Тері панарициі
C) Флегмона
D) Абсцесс
E) Тері панарициі
{ Дұрыс жауап }=А
$$$030
Науқас 26 жаста,іріңдеген аппендикулярлы инфильтрат көрінісімен түсті.Сіздің әрекетіңіз:
A) Көктамырішілік антибиотиктерапия
B) Дезинтоксикациялық ем
C) Физиотерапия
D) Іріңдікті ашу және дренаждау
E) Жергілікті рентгенотерапия
{Дұрыс жауап}=D
$$$031
Медициналық университеттің екінші курс студенті лабораториялық сабақ кезінде соқырлыққа себеп болған беті мен көзінің күйігін алған. МСЭК 1 топ мүгедегі шешімін шығарған. Мүгедектік себебін анықтаңыз.
A) Жалпы ауру.
B) Бала кезінен мүгедек.
C) Еңбекке байланысты жарақат.
D) Жағымсыз жағдай.
E) Созылмалы аурудың өршуі.
{Дұрыс жауап}=C
$$$031
Науқас тырысқақпен ауырғанда қандағы токсиндерді нейтролизациялау үшін қолданылады:
А) Гормональді препараттарды
В) Тырысқаққа қарсы емдік дозада сарысу және анатоксинді
С) Гангренаға қарсы сарысуды
D) Таза қанды
Е) Тамыр ішілік сілтілі ертінділерді
{ дұрыс жауап} = В
$$$032
Аудандық емханаға жол апатынан 3 науқас аяқ сирақтарының сынуымен аяқтарының жыртылған жараларымен және осы жаралардың топырақпен ластануымен келіп түсті. Науқастарға қандай емдік шаралар қажет:
А) Шокпен күресу, жараны тазалау, ассептикалық таңу
В) Тырысқаққа қарсы сарысуды және анатоксинді енгізу
С) Антибиотиктер мен инфузиялық терапия жүргізу
D) Шұғыл түрде спецификалық тырысқаққа қарсы және гангренаға қарсы препараттарды енгізу
Е) Спецификалық тырысқаққа және гангренаға қарсы препараттарды енгізу, және спецификалық емес шаралар жүргізу, шокпен күресу.
{ дұрыс жауап} = Е
$$$033
Инфицирленген жараны соѕєы хирургиялыќ ґѕдеу ќандай уаќыт аралыєында жасалады?
A) 18–24 сає
B) 24–36 сає
C) 36–48 сає
D) 48–72 сає
E) 72 саєаттан жоєары
{Дўрыс жауабы}= А
$$$034
Жеѕілгек(закопка) тїріндегі панарация бўл:
A) теріасты іріѕініѕ эпидермиске ґтіп кетуі
B) буынныѕ панарациясы
C) сіѕірлік
D) паронхия
E) сїйектік панорация остеомеилиттіњ дамуымен
{Дўрыс жауабы}=А
$$$035
Ќандай ауру кґп жаєдайда жергілікті процесс болып жїреді?
A) карбункул
B) тілме
C) фурункул
D) гидроденит
E) абсцесс
{Дўрыс жауабы}= C
$$$036
Науќас сол жаќ балтырыныѕ ауырсынуына, дене ќызуыныныѕ 390С кґтерілуіне, жалпы јлсіздікке, пальпациялаєанда – сол жаќ балтырдыѕ алдыѕєы жјне медиальді ауырсынуы; гиперемия жоќ, жергілікті сол жаќ шап лимфадениті. Алєашќы диагноз ќандай болуы мїмкін?
A) тілме
B) карбункул
C) лимфангоит
D) абсцесс
E) флегмона
{Дўрыс жауабы}= E
$$$037
Ќабылдау бґлімшесіне науќас тїсті: оны ќараєанда оѕ жаќ балтырдыѕ ісінуі, наќты шекраларымен гиперемия учаскесі бар, пальпациялаєанда – ауырсыну. Ќандай диагноз болжамдалады?
A) лимфэдема
B) он жаќ балтырдыѕ тереѕ кґк тамырыныѕ жедел тромбозы
C) жедел тромбофлебит
D) эритематозды тілме
E) жедел лимфангоит
{Дўрыс жауабы}= D
$$$038
Фурункулдыѕ ќандай орналасуы ќауіпті?
A) шап аумаєында
B) перианальды аумаќта
C) оѕ жаќ бїйір аумаєы
D) иегінде
E) ќўлаќ аркасында
{Дўрыс жауабы}= D
$$$039
Алаќан беткейінде тенер флегмонасын ашу ќандай тілік арќылы жїреді:
A) изелен мен Канавел бойынша
B) Воробьев бойынша
C) Шабанов бойынша
D) Романовский бойынша
E) Кохер бойынша
{Дўрыс жауабы}=A
$$$040
Сепсистін ќандай тїрі жедел басталып, ауыр интоксикациямен жјне бірнеше саєатта септикалыќ шокпен жїреді?
A) герпес вирусымен болатын сепсис
B) менингококкты
C) стафилококкты
D) хламидийлі
E) стрептококкті
{Дўрыс жауабы}= B
$$$041
32 жасар Ж. атты науќаста ретромаммарлы мастит диагнозы ќойылєан. Маститті оперативті емдеуде тіліктіѕ орналасуын:
A) радиарлы тілік
B) циркулярлы тілік
C) сїт безініѕ тґменгі жаєымен сопаќша келген тілік
D) сїт безініѕ їстіѕгі жаєымен сопаќша келген тілік
E) сїт безініѕ латеральды жаєымен сопаќша келген тілік
{Дўрыс жауабы}=С
$$$042
Перитонит болжамды науќас стационарєа келіп тїсті, науќасты ќараєанда оєан консервативті ем ќолдану шешілді. Ќандай диагноз кезінде бўл тактика дўрыс деп есептеледі?
A) ойыќ жараныѕ тесілудіѕ уаќытша жаќсару кезеѕі кезеѕінде
B) јр тїрлі жаєдайєа байланысты жергілікті перитонит кезеѕінде
C) гонококкті пельвиоперитонит кезінде
D) жедел миокард инфарктісі кезіндегі жедел аппендицит
E) перитонит кезінде науќасты Тейлор јдістемесімен жїргізгенде
{Дўрыс жауабы}=C
$$$043
Остеомиелит кезінде сїйек заќымдалуын жиілік ретімен:
A) иыќ, кіші балтыр, сан, їлкен балтыр
B) сан, їлкен балтыр, иыќ, кіші балтыр
C) сан, иыќ, кіші балтыр, сјулелік
D) сјулелік, шынтаќ, сан, иыќ
E) бўєана, кіші балтыр, сјулелік, сан
{Дўрыс жауабы}=B
$$$044
42 жасар Д. атты науќас оѕ жаќты ќабырєа астынын ауырсынуына, дене ќызуыныѕ 38,0С дейін кґтерілу шаєымдарымен келіп тїсті. Анамнезінде: екі ай бўрын іш ќуысыныѕ пышаќталєан жарасымен жєне бауыр жараќатымен операция жасалєан. Науќасќа лапаротомия, бауыр жараќатын тігу жасалєан. Науќастыѕ ќазіргі жаєдайыныѕ нашарлауы бір аптадан бері. Бґлімшеде науќас ќаралєан, одан алдыѕєы диафрагма астылыќ абсцесс ќойылєан.
Ќандай тілікпен абсцессті ашуєа болады?
A) Троянов тілігі
B) клермон тілігі
C) мельников тілігі
D) лапаротомды ашу
E) арќалыќ ашу
{Дўрыс жауабы}=B
$$$045
Уақытша жұмысқа жарамсыздықты дәлелдейтің құжат болып табылатын:
А) Еңбекке жарамсыздық парағы
В) 084у анықтамасы
С) 085у анықтамасы
D) Еркін түрдегі анықтама
Е) 011у анықтамасы
{Дұрыс жауап}=A
$$$046
ЦРБ негізгі функциялары:
А) Аудан және аудан орталығының халықтарына жоғары сапалы стационарлы және поликлиникалық медициналық кґмек кґрсету
В) Ауданның барлық емдеу-профилактикалық мекемелерді оперативті басқарма
С) Бекітілген хаттамалар бойынша құжаттарды жүргізудегі бақылауды жүзеге асыру
D) Денсаулықсақтау басқармасына алдыңғы қатарлы тәжірибені енгізу
Е) Науқастарды емдеу сапасын бақылауды ұйымдастыру
{Дұрыс жауап}=А
$$$047
Науқас Ш.28 жаста әйел, асқазанның ойық жарасы қабынуымен байланысты жұмыстан 15.08 бастап босатылған (094у түрдегі анықтама) .17.08 хирургиялық бґлімшеге асқазанның ойық жарасының тесілуіне байланысты жеткізілген. Қандай құжат еңбекке жарамсыздықты дәләлдейді?
A) Еңбекке жарамсыздық парағы 17.08 бастап
B) Еңбекке жарамсыздық 25.08 бастап
C) 094у түрдегі анықтама жалғастырылуда
D) Ешқандай құжатсыз
E) Ерікті түрдегі анықтама
{Дұрыс жауап}=A
$$$048
Қабылдау бґлімінде Дуглас кеңістігі абсцессі диагнозымен науқас түсті ең алғашқы қандай ақпаратты әдісті ґткізу керек?
A) Лапароскопия
B) Іш қуысының шолу рентгенографиясы
C) Тік ішекті және қынапты саусақпен тексеру
D) УДЗ
E) Тік ішекті және тоқ ішектің тґменгі бґлігін контрастпен тексеру
{Дұрыс жауап}=C
$$$049
Операциядан кейінгі леталділік-бұл:
А) Операциядан кейін қайтыс болған науқастардың госпиталды науқастарға қатынасы
В) Қайтыс болған науқастардың жазылып шыққан науқастарға қатынасы
С) Операциядан кейін қайтыс болған науқастардың барлық операция жасалынған науқастарға қатынасы
D) Операциядан кейін қайтыс болған науқастардың стационарда қайтыс болған науқастарға қатынасы
Е) Операциядан кейін қайтыс болған науқастардың шұғыл операция кезіндегі науқастарға қатынасы
{Дұрыс жауап}=Е
$$$050
30 жасар ер науқас Е, дене қазуы 37,8 дейін жоғарлауына сегізкґз аймағындағы ауырсынуға шағымданып түсті. Суық тиюмен байланыстырады. 2 жыл бұрын эпителиалды құйымшақ жолы диагнозы қойылып, операциядан бас тартқан. Жергілікті жерде боксеаралық қатпарда сегізкґз тусында ісік тәрізді түзілім терісі қызарған, флюктуация симптомы оң. Тиімді ем әдісін кґрсетіңіз қарағанда ауырсынатын түзіліс, гиперемия, оң флюктуация симптомы оң. Ем әрекеті:
A) Абсцесс пункциясы, жуу және антибиотик енгізу
B) Абсцессті ашу, дренаждау
C) Жараны бос тігумен эпителиалды жолды кесу
D) Эпителиалды жолды кесумен абсцессті ашу
E) Эпителиалды жолды кесумен абсцессті ашу және жара жиегін түбіне тігу
{Дұрыс жауап}=E
$$$051
Гидроаденит жийі кездеседі:
A) Қолтық асты шунқырда
B) Жаурын аймағында
C) Мықын аймағынды
D) Қулақ қалқаны арқасындағы аймақта
E) Іш аймағында
{Дұрыс жауап}=A
$$$052
Эритиматозды рожа кезінде емдеу мероприятиясы:
A) Пеницилин қатарында антибиотиктар қолдану, физиотеропия
B) Хирургиялық ем
C) Дезенсибилиреуші теропиясы, димидрол хлористый кальций
D) Фурацилин ерітіндесіндегі таңғыш салу
E) Марганцовка калий ертіндісі бар ванный жасау
{Дұрыс жауап}=A
$$$053
Гемотогенды остемиолиттың дамуының негіз себептері
A) Іріндік қабынуы процессты болуы
B) Жалпы және жергілікті қабынуы
C) Ґткен инфекция
D) Авитаминоз
E) Сүектің зақымдалуы
{Дұрыс жауап}=A
$$$054
36 жастағы ер кісінің жалпы суықтаудан кейін мойынық артқы бет жағында ауырсынатын қаты туйіндер пайда болды 4х5 см – инфильтрат пайда болған жерде бір неше некрозы бар орталығында, айнасындағы тері гипермирленген, тырысқан. Дене температурасы 38,2С. Операция жасайтын амал:
A) Крест сияқты кесу, некротикалық тінді кесу, антибактериятерапия
B) Анибиетиктермен және физиотерапия тағаиндау
C) Іріңді пункци жасау
D) Іріңді ашу
E) Ломпасты кесу
{Дұрыс жауап}=A
$$$055
Жумсақ тіндердің флегмонасы кезінде не істеу керек:
A) Қабаттап кесу және санация – дренаж жасау
B) Пункция алып бактереологиялық флорасыны анықтау керек
C) Майлы – бальзамдық танғыш салу
D) Навокаинды улкен асері бар антибиетикпен салу
E) Физо – терапиялық процедура
{Дұрыс жауап}=A
$$$056
Жумсақ тіндің флегмонасының флюктуациясы болған кезіндегі емнің тактикасы:
A) Іріңдік ісінуді ашу, антибактериялық ем, жедел дизинтаксикайциялық терапия
B) Қабынған ошақты алуп тастау
C) Толғымен біріншік хирургиялық обработка жасау
D) Ерте іріңдік ошақты табу
E) Эндолимфатикалық жолмен медика ментозды дәрілерді ендіру
{Дұрыс жауап}=A
$$$057
Фурункул қоздырғышы болып табылады:
А) Cтрептококк
B) Cтафилококк
C) Гонококк
D) Көкіріңді таяқша
E) Протей
{Правильный ответ}= В
$$$058
Жараланғаннан кейін екінші күні жасалынған хирургиялық өңдеу қалай
аталады?
А) Ерте
B) Кейінге қалдырылған
C) Кеш
D) Кайталап
E) Екіншілік
{Правильный ответ}= В
$$$059
Жаралық инфекцияны болдырмау үшін ең тиімді алдын алу әдісі қандай?
А) Асептикалық таңғыш салу
B) Тамыр ішіне антибиотиктер енгізу
C) Жараға алғашқы хирургиялық өңдеу жүргізу
D) Жараға протеолитикалық ферменттер енгізу
E) Жара аймағына антибиотиктер жіберу
{Правильный ответ}= С
$$$060
Іріңді ошаққа толық хирургиялық өңдеу жүргізуге қарсы көрсеткіш:
А) Қандағы қант мөлшерінің жоғарлауы
B) Өмірге маңызды түзілістердің –нервтер, ірі тамырлардың, сіңір, буын қалтасының зақымдануына қауіптілігі
C) Тыныс жетіспеушілігі
D) Үлкен көлемді іріңдіктердің табылуы
E) Дене қызуының жоғарлауы
{Правильный ответ}= В

$$$061
Жедел медиастенит ересектерде дамуының жиі себебі болып табылады:
А) Өңеш жарақаттары
B) Хирургиялық іс-әрекеттер
C) Іріңді лимфаденит
D) Мойынның іріңді процесстерінің таралуы
E) Туберкулез процесі немесе өкпенің саңырауқұлақты зақымдану
{Правильный ответ}= А
$$$062
Клостридиальды инфекция кезінде жара сипаты:
А) Фибринмен жабылған, бөлінісі-серозды
B) Фибринмен жабылған, бөлінісі- іріңді, некрозды тін бөліктері
C) Лас-сұр түсті жабынды, бөлінісі- сұр, жарадан қоңыр түсті бұлшықеттер бұлтиып шығып тұрады
D) Қоңыр түсті грануляциялармен жабылған, бөлінісі- серозды-іріңді
E) Бөлінісі- іріңді, тері жамылғысының перифокальды гиперемиясы, тіндердің аздап ісінуі
{Правильный ответ}= C
$$$063
Сепсистің негізгі клиникалық симптомокомплексі болып табылады:
А) Эйфория, апатия, бетінің ысуы, бозаруы
B) Беті гиперемияланған, көзқарасы бірқалыпты қатыссыз, полиағзалық жетіспеушілік
C) Қатты қалтырау, шырыш қабатының қансырауының жоғарлауы
D) Еріндері көгерген, көз коньюктивасына қанталау
E) Тынысы қиындаған, септицемия, септикопиемия, полиағзалық жетіспеушілік
{Правильный ответ}= Е
$$$064
Іріңді-септикалық процестің білекке таралу қаупі панарицийдің қай саусағында кездеседі?
А) Екінші саусақ
B) Төртінші саусақ
C Үшінші саусақ
D) Бірінші және бесінші саусақ
E) Екінші және төртінші саусақ
{Правильный ответ}= D
$$$065
Мойынның терең флегмонасының ең қауіпті асқынуы:
А) Менингоэнцефалит
B) Іріңді медиастенит, плевра қуысына ірің тесіліп шығуымен
C) Тыныс жолдарының компрессиясы
D) Төменгі жақтың остеомиелиті
E) Өңеш зақымдануы
{Правильный ответ}= В
$$$066
Тілменің рецидивирлеуші түрінің жедел кезеңінде науқастың аяқтарының ісінуі және көлемінің жедел ұлғаюы байқалады. Тілмелік қабыну немен асқынған?
А) Остеомиелитпен
B) Лимфостазбен
C) Сепсиспен
D) Тромбофлебитпен
E) Периоститпен
{Правильный ответ}= В
$$$067
Желке аймағында ісік тәрізді түзілістің пайда болғанына шағымданып хирургиялық стационарға 22 жасар науқас түсті. Желке аймағын қарау кезінде ортасында жұмсарған аймағымен гиперемияланған ауырсынатын түзіліс анықталды. Емнің дұрыс тәсілін атаңыз:
А) Іріңдікті ашу және дренаждау
B) Физиотерапиялық ем жүргізу
C) Іріңдікті пункциялау
D) Жүйелі антибиотикотерапия
E) Вишневский майын жағу
{Правильный ответ}= А
$$$068
Емхана дәрігеріне дене қызуы 390С жоғарылаған, оң жақ сүт безінің ісінуі мен ауыру сезіміне шағымданып 22 жасар науқас қаралды. Екі апта бұрын босанған. Оң жақ сүт безінің жоғарғы сыртқы квадрантында ісіну, қабынулық инфильтрация, жергілікті гипертермия, терісінің қызаруы анықталды. Пальпациялағанда сүт безі ауырсынады. Қолтық асты аймағын пальпациялағанда ауырсынатын, ұлғайған лимфа түйіндері анықталды. Сіздің еміңіз?
А) Сүт безі абсцессін ашу (іріңді мастит)
B) Қарапайым мастэктомия, операциядан кейінгі сәулелі ем
C) Консервативті, симптомдық ем
D) Радикальді мастэктомия
E) Секторальді резекция жедел биопсиямен
{Правильный ответ}= А
$$$069
Емхана дәрігеріне қолтықасты аймағында ауырсынатын түйіннің пайда болғанына шағымданып жас әйел қаралды. 5 күн бойы ауырады. Үй жағдайында өздігінен емделген. Локальді: оң жақ қолтықасты аймағында 4 х 3 см өлшемді инфильтрат анықталды, терісі гиперемияланған, пальпациялағанда ауырсынады. Инфильтрат орталығында іріңді фокус анықталады. Дұрыс емді таңдаңыз:
А) Антибиотик енгізу, Вишневский майымен компресс
B) Массаж, емдік физкультура
C) Іріңдікті ашу, дренаждау
D) Витамин енгізу, қан құю
E) Функциональді тыныштық жасау
{Правильный ответ}= C
$$$070
Аппендикулярлы перитонитке байланысты жасалған лапаротомиядан кейінгі 6-шы тәулікте науқаста ішінің төменгі бөлігінде ауру, тенезімдер, дизуриялық белгілер пайда болды, дене қызуы 39,5°С гектикалық түрде, қалтырайды. Тілі ылғал, ақ жабынмен жабылған. Іші жұмсақ, гипогастрий аймағында ауырсыну бар. Ректальды тексергенде: тік ішектің алдыңғы қабырғасы арқылы үлкен, қатты ауырсынатын, жұмсаруы бар инфильтрат анықталады. Қан анализінде лейкоцитарлы формуланың солға ығысуымен лейкоцитоз. Диагнозыңыз қандай?
А) Пилефлебит
B) Кіші жамбас қуысының абсцессі
C) Периаппендикулярын абсцесс
D) Ілмекаралық абсцесс
E) Сепсис
{Правильный ответ}= В
$$$071
Орта жастағы әйел, оң жақ бөксе аймағында ауру сезімі мен тығыздалған түзіліске шағымданады. Анамнезінде осыдан 7-күн бұрын үй жағдайында бауырлық коликаға байланысты бұлшықетішілк инъекция жасалған. Локальді: оң жақ бөксе аймағының жоғарғы квадратында 8 х 8 см өлшемдегі инфильтрат анықталды. Жергілікті тері гиперемияланған, пальпация кезінде ауырсынады және жергілікті гипертермия байқалады. Ортасында флюктуация анықталады. Қабынудың берілген сатысында науқасқа не істеу керек?
А) Кеңінен кесу және дренаждау
B) Іріңдікке пункция жасап, материалды бактериологиялық зерттеу
C) Жергілікті суық (гипотермия) қою
D) Новокаинды антибиотикпен енгізу
E) Физиоемдеу (УВЧ)
{Правильный ответ}= А
$$$072
Орта жастағы науқас оң қол басы сыртқы аймағының жайылған флегмонасымен хирургиялық ауруханаға жеткізілді. Ауырғанына 7 күн болған. Амбулаторлы емделген, жағдайы жақсармаған соң стационарға жеткізілген. Науқасқа қандай ем тағайындау керек?
А) Антибактериалдық ем, бақылау
B) Ірің алу мақсатымен флегмона пункциясы
C) Физиоем
D) Инфузионды-трансфузионды емді жалғастыру, кең спектрлі антибиотиктер
E) Флегмонаны кеңінен ашу, санация, адекватты дренаждау
{Правильный ответ}= Е
$$$073
Науқаста пандактилит анықталды (барлық саусақтардың айқын ісінуі, қызметі жойылған, бірнеше іріңді жыланкөздер анықталды, олардан ірің бөлінеді). Емдік тактика және оперативті емнің түрі?
А) Саусақты алып тастау
B) Некрэктомия
C) Жыланкөзді ашу, некрозды жою
D) Жыланкөздерді дренаждау
E) Консервативті ем
{Правильный ответ}= А

$$$074
Емханаға білектің ішкі беті бойынша оң жақ білезіктің саусақтарымен қозғалысы кезіндегі ауырсынуға шағымданып жас әйел келді. Қарау кезінде қабыну белгілері жоқ. Білезік саусақтарымен кәрі жілік білезік байламының қозғалысы кезінде сықырлар анықталды, білезік сіңірлері бойымен «қар сықыры» (хрустящий снег) типті. Сіздің диагнозыңыз және емдік тактикаңыз?
А) Tілмелік қабыну, антибиотиктер және УК-сәулелену
B) Байламдардың созылуы, массаж және емдік дене шынықтыру
С) Лимфангоит, антибиотиктермен сульфаниламид препараттарын енгізу
D) Гематогенді остемиелит, сүйек қабын тілу
E)Тендовагинит, зақымдалу аймағына функциональды тыныштық ұйымдастыру
{Правильный ответ}= E
$$$075
Хирургиялық науқастарды диспансеризациялау қамтамасыз етеді:
A) Хирургиялық профилді науқастар контигенттерін уақытында анықтау үшін.
B) Қажетті емдеу әдістерін оптималды уақытта қолдану үшін
C) Стационардағы және поликлиникадағы жұмыстың үйлесімділігі үшін.
D) Хирургиялық төсектерді рационалды қолдану үшін.
E) Хирургиялық көмектің негізгі сапалық көрсеткіштерін жақсарту үшін.
{Дұрыс жауап}=С
$$$076
Диспансеризацияға ең бірінші төменде көрсетілген хирургиялық аурулары бар науқастар жатады:
A) тік ішек аурулары
B) құрсақ қуысы ағзаларына жасалған операциядан кейінгі науқастар
C) қан тамыр аурулары: облитерирлеуші эндартерит және аяқтың атересклерозы, посттромбофлебиттік синдром
D) Тірек- қимыл жүйесінің аурулары
E) Тоқ ішектің ауруы
{Дұрыс жауап}=С
$$$077
Науқас 32 жаста хирург қарауына мынадай шағымдармен келді: сол қолдың 2-ші саусағының пандактилиті. Хирург тактикасы:
A) Науқасты стационарда емдеу: операция- тілу, дренаждау, антибактериалды терапия
B) Науқасты поликлиникада емдеу: операция- тілу, дренаждау, антибактериалды терапия
C) Науқасты поликлиникада емдеу: антибактериалды , сәулелі терапия
D) Науқасты поликлиникада емдеу: симптоматикалық терапия
E) Науқасты күндізгі стационарда емдеу: симптоматикалық, антибактериалды терапия.
{Дұрыс жауап}=А
$$$078
Хирург қарауына науқас мынандай шағымдармен келді: оң иығында ауырсыну, оның қызаруы, гипертермия, температура 39,5. Науқастың анамнезінде: орындықтан құлап, оң иығын соққан. Қарау кезінде: оң иығының ісінуіне байланысты көлемі ұлғайған, терісі гиперимерленген, сипап сезу кезінде ыстық, пальпация кезінде ауырсынады. Хирург тактикасы:
A) Науқасты поликлиникада емдеу: операция- тілу, дренаждау, антибактериалды терапия
B) Науқасты стационарда емдеу: операция- тілу, дренаждау
C) Науқасты поликлиникада емдеу: антибактериалды, сәулелі терапия
D) Науқасты поликлиникада емдеу: симптоматикалық терапия
E) Науқасты күндізгі стационарда емдеу: симптоматикалық, антибактериалды терапия.
{дұрыс жауап}=B
$$$079
Науқас В., 55 жаста, жиһаз фабрикасында столяр. Демпинг синдромының 2 дәрежелі ауырлығымен асқынған асқазанның кіші иірімінің ойық жарасы бойынша операцияны кейінге қалдырған. Науқаста еңбекке жарамсыздықтың қандай түрі:
A) Уақытша еңбекке жарамсыздық
B)І топ мүгедегі
C) II топ мүгедегі
D) IIІ топ мүгедегі
E) Еңбекке жарамды
{дұрыс жауап}=С
$$$080
Науқас А., 52 жаста, іш сүзегі бойынша емделіп жатқан инфекция бөлімшесінен жеткізілді. Ауруының 20 күні кешке іште ауырсыну, қайталанған құсу пайда болған. 16 сағаттан кейін дәрігер қарап хирургиялық бөлімшеге жолдаған. Қарау кезінде: температура 38,6; жағдайы ауыр, есі тежелген, пульс 120 рет минутына, тілі және ұрттың шырышты қабаты құрғақ. Іші үрленген. Бұлшықеттің ең кернелген жері және ауырсыну оң жақ мықын аймағында анықталады. Щеткин - Блюмберг симптомы іштің ең жоғарғы бөлімінен басқа барлық іш аймағында айқын. Іштің кейбір аймақтарында перкуторлы дыбыс тұйықталған. Ішек шұрылы тыңдалмайды. Қан талдауы: Л – 6,8х109 /л , з - 0, ю - 1, п/я - 15, с/я - 72, л - 8, м - 4, COЭ - 40 мм/сағ. Сіздің емдік әдісіңіз қандай //
А) Комплексті консервативті терапия, динамикалық бақылау//
В) Операция: лапаротомия, перитонит көзін жою, санация және дренаждау
С) Этиотропты антибактериалды терапия//
D) Антибактериалды және иммуномодуляциялық терапия//
E) Іш қуысын лапароскопиялық санациясы
{дұрыс жауап}=В
$$$081
5 күн бұрын жедел флегмонозды аппендицит бойынша операция жасалған науқаста тыныс алу кезінде күшейетін оң жақ қабырға астында ауырсыну пайда болған. Температурасы 38,5 градусқа дейін жоғарылаған. Пульс жиі, тілі ылғалды. Іші жұмсақ, бірақ оң жақ қабырға доғасы астында аздап ауырсыну бар. Бауыр қабырға доғасынан 6 см шығып орналасқан. Ортнер - Греков симптомы оң. Өкпеде везикулярлы тыныс. Өкпе паренхмасында рентгенологиялық өзгерістер жоқ. Оң жақ плевральды синуста аздаған мөлшердегі сұйықтық бар. Диафрагма жуандаған, қозғалысы шектелген. Лейкоцитоз - 16х109г/л. Емдік тактика:
А) оң жақты диафрагма асты абсцесі. Қосымша іш қуысы УДЗ жасау
Операция. Дренаждау
B) Релапаротомия, бауыр абсцесін ашу
C) Релапаротомия, ішекаралық абсцесті
D) Комплексті антибактериалды және инфузионды терапия, плевралық қуыс пункциясы
E) Комплексті антибактериалды және инфузионды терапия, лапароскопиялық санация және іш қуысын дренаждау
{дұрыс жауап}=A
$$$082
Қабылдау бөліміне бас ауруы, ұйқысыздық, тітіркенгіштік, тершеңдік, оң жақ білек аймағындағы жара маңының бұлшықетінің тартулары және ауырсынуы, ауызды ашудың қиындауы шағымымен науқас келіп түсті. Анамнезінен белгілі болғаны: науқас 20 күн бұрын оң жақ білек аймағының кенеттен жарақатын алған (картошка қазу кезінде ағаш бөлігімен кесіп алған). Қаралмаған. Жараны сумен жуып, бинтті таңғыш салған. Таңғышты 2 – 3 күн сайын ауыстырып отырған. Қарау кезінде: науқас есі сақталған, адекватты, оң жақ білегінің ортаңғы үштігінде бүккіш бетінде саңылау тәрізді формалы, шеттері тегіс, бұрышы сүйір, геморрагиялық қыртыспен қапталған жара бар. Жара маңында гиперемия, аздаған ісіну бар. Науқас мазасыз, қатты дыбыстарға тітіркенеді, ауызды ашу кезінде шайнау бұлшықетінің спазмы бар. Алдын ала диагноз:
A) Сепсис
B) анаэробты инфекция
C) Эризепилоид
D) Сіреспе
E) Құтырма
{дұрыс жауап}=D
$$$083
Қабылдау бөліміне оң жақ санның жұмсақ тінінің тұйық оқ атылған жарасымен науқас түсті. Жара топырақпен ластанған. Емдік тактика:
A) Жараның радикалды хирургиялық өңдеуі, барлық қалталарды ашу, некрэктомия, жара ашық қалтырылады
B) Жараның радикалды хирургиялық өңдеуі, жара шетін кесу, біріншілік тігіс салу
C) Жараның радикалды хирургиялық өңдеуі, барлық қалталарды ашу, некрэктомия, жараны бітеу тігу
D) Протеолитикалық ферментпен таңғыш салу, гипертоникалық таңғыш
E) Н2О2, протеолитикалық ферменттермен өңдеу, жараны дренаждау
{дұрыс жауап}=A
$$$084
Науқас 22 жаста, температурасының 39° С көтерілуіне, сүт безіедегі ісіну мен ауырсынуға шағымданып келді. Екі апта бұрын босанған. Сүт безі ісінген, қою қызыл түсті. Пальпация кезінде - ауырсыну, диффузды инфильтрат. Қолтық асты аймағында лимфа түйіндері ауырсынады. Диагноз:
A) жедел мастит
B) диффузды мастопатия
C) созылмалы мастит
D) тілме тәрізді рак
E) түйінді мастопатия.
{дұрыс жауап}=A
$$$085
Науқас 2 тәулік бұрын шеге басып кеткен. Жалпы жағдайы өте ауыр, аяғы ісінген, башпайларының сезімталдығы және қозғалысы жоқ, интоксикация өршуде. Аяқ пальпациясы кезінде «қар сықыры» анықталады. Өмірлік көрсеткіш бойынша науқас төмендегі шаралардың қайсысын қажет етеді:
A)дезинтоксикациялық терапия
B)гипербариялық оксигенация
C) лампасты тіліктер
D) өлі тіндерді кесумен лампасты тіліктер
E)аяқтың ампутациясы.
{дұрыс жауап}=E
$$$086
Науқас оң жақ санының жұлынған жарасымен келіп түсті. Жағдайы ауыр. Тері жабындысы бозарған. Температура - 39,5°С. Пульс - 120 рет мин. Оң жақ саны айқын ісінген. Жара маңының тінін пальпациялау кезінде тері асты крепитациясы анықталады. Қандай қосымша зерттеу әдістері қолданылады және неге:
A) Науқаста газды гангрена болғандықтан бұлшықет аралық кеңістіктердегі газды анықтау үшін сан рентгенографиясы
B) Науқаста сан флегмонасы болғандықтан ірің эвакуациясы үшін сан пункциясы.
C) Науқаста венозды тромбоз белгілері болғандықтан оң жақ аяқ қантамырларының УДДГ
D) Гангрена дамуымен артерия тромбозы дамығандықтан оң жақ аяқтың артериографиясы
E) Науқаста тілмелі қабыну болғандықтан бактериологиялық зерттеу жасау.
{дұрыс жауап}=A
$$$087
Табанның тесілген жарасымен 5 тәуліктен кейін қабылдау бөліміне науқас жеткізілді. Шағымы: бас ауруы, шаршағыштық, жара маңының ауырсынуы. Температура 38,5°, пульс 110, АД 110/70 мм сын.бағ. Тершеңдік. Оң жақ табанның өкше жағында жара - диаметрі 0,7 см, іріңді-қан аралас бөлініспен. Жара маңында – тырыспалы қозғалыстар. Сіздің диагнозыңыз, емдік шаралар:
A) Диагноз: іріңдеумен асқынған табанның тесілген жарасы. Көмек – жараны ашу, антибактериальды терапия, таңғыштар.
B) Диагноз: құтырумен асқынған табанның тесілген жарасы. Көмек – 2 күн ішінде антирабикалық сарысу, антибактериалды терапия, сіреспеге қарсы терапия.
C) Диагноз: сіреспемен асқынған табанның тесілген жарасы. Көмек - СҚС (ПСС), антибактериалды терапия, сіреспеге қарсы терапия.
D) Диагноз: флегмонамен асқынған табанның тесілген жарасы. Көмек –флегмонаны ашу, антибактериалды терапия, таңғыштар.
E) Диагноз: гангренамен асқынған табанның тесілген жарасы. Көмек – балтырдың төменгі үштен бір бөлігі деңгейінде ампутация антибактериалды терапия, инфузионды терапия
{дұрыс жауап}=С
$$$088
Науқас Е., 30 жаста, сегізкөз аймағының ауырсынуы, дене температурасының 37,8 С көтерілуіне шағымданып келді. Суық тиюмен байланыстырады. Екі жыл бұрын эпителиалды құйымшақ жолын диагностикалады, ұсынылған оперативті емнен бас тартқан. Жергілікті қарау кезінде бөксе аралық қатпар, құйымшақ аймағында ісік тәрізді түзіліс, тері гиперемиясы және флюктуация симптомы оң. Оптималды хирургиялық тактика:
A) Абсцесс пункциясы, оны жуу және антибиотик енгізу
B) Абсцессті ашу және іріңді қуысты дренаждау
C) жараны бітеу тігу
D) Абсцесті эпителиалды жолды кесумен ашу және жараны ашық қалдыру
E) Абсцесті эпителиалды жолды кесумен ашу және жараның шетін түбіне тігу
{дұрыс жауап}=E
$$$089
Науқас П., 15 жас, оқушы. 1 жыл ауырады. Иық соққысынан кейін ауырған. Жедел түрде жоғары температурамен ауырып қалған. Жергілікті ауруханада емделген. Қарау кезінде: ісіну, оң жақ иықтың диафизі аймағында іріңді жыланкөз. Ренгенограммада – иықтың үлкен секвестрі айқын секвестрлі қораппен қоршалған. Секвестр ұзындығы 10 см, тоталды. Іріңнен мономицинге сезімтал алтындалған стафилококк бөлінді. Науқасқа қандай ем көрсетілген:
A) Консервативті – таңғыштар, УЖЖ (УВЧ), антибиотиктер, антисептиктердің ерітінділерімен жыланкөзді жуу
B) Консервативті – иммобилизация, антибиотиктер, таңғыштар
C) Оперативті – секветрнекрэктомия, антибиотиктер, УЖЖ (УВЧ)
D) Оперативті – жыланкөзді кесу, секвестрлерді алып тастаумен сүйек трепанациясы, бұлшықет пластикасы
E) Оперативті – жыланкөзді кесу, бұлшықет пластикасы
{дұрыс жауап}=D
$$$090
Оң жақ табанның 1- ші бақайының ауырсынуымен науқас шағымданып келді. Ем тағайындаңыз
A) іріңдікті ашу
B) тырнық пластинкасын алып тастау
C) оң жақ табанның 1-бақайының дезартикуляциясы
D) іріңдікті ашу және дренаждау
E) саңырауқұлаққа қарсы мазь тағайындау
{дұрыс жауап}=B
$$$091
Науқас поликлиникаға іштегі ауырсынумен келді. Рентгенде: Сіздің тактикаңыз
A) Спазмолитиктер, тазалау клизмасын тағайындау
B) Ирригография тағайындау
C) Іш қуысының КТ немесе МРТ тағайындау
D) Ургентті клиникаға жолдау
E) 1 тәуліктен кейін динамикадағы рентгенді тағайындау
{дұрыс жауап}= D
$$$092
Науқасқа 2 ай бұрын тыртық аймағына жасалған операциядан 3 аптадан кейін жарықты тілу жасалған. Содан бері диаметрі 0,3 см жарада іріңді бөлініс бар. Сіздің тактикаңыз
A) Іріңдікті ашу, лигатураны алып тастау
B) Ургентті клиникаға жолдау
C) Левомеколмен таңғыш салу
D) жоспарлы оперативті емге жолдау
E) жақындытып тігіс салу
{дұрыс жауап}=A
$$$001
Рихтер қысылуы дегеніміз не?
А) дуоденальды-ащы ішек қапшығы айналасындағы
ішектің қысылуы
B) айналған сигма тәрізді ішектің қысылуы
С) диафрагмальды жарықтағы асқазанның қысылуы
D) ішектің қабырғалық қысылуы
Е) Меккел дивертикулының қысылуы
{Дұрыс жауап}=D
$$$002
Рувилуа-Грегуар сынамасы нені дәлелдейді?
А) клапанды пневмотораксты
B) плевра қуысындағы құрылымның іріңдеуін
C) жалғасқан қан кетуді
D) плевра қуысына қан кетудің көлемін
E) пневмоторакстың көлемін
{Дұрыс жауабы} = С
$$$003
Ішкі жарықтарда аш ішектің қысылуындағы ерте клиникалық көрінісін көрсетіңіз?
A) диарея
B) коллапс
C) қатты толғақ тәріздес ауырсыну, жел шығуының тоқтауы
D) іш перденің тітіркену белгісі
E) дегидратация
{Дұрыс жауап} = C
$$$004
Асқазан-ішек жолдарынан қан кетуінің ең тиімді диагносикалық әдісі болып табылады:
A) фиброэзофагогастродуоденоскопия
B) Барий езбесін қолдана отырып R-гр.
C) сцинтиграфия
D) ангиография
E) диагностикалық лапароскопия
{Дұрыс жауабы} = A
$$$005
Ер адам 31 жаста, құрсақ қуысының жоғарғы бөлігінде өте қатты ауырғандық шағымымен бөлімшеге түсті. Бұрын ауырмаған. Пульс-78 рет. Пальпация жасағанда: Құрсақтың алдыңғы қабырғасының бұлшық еттері қатайған. Құрсақты жалпы шолу рентгенографиясында іш қуысында «бос» ауаның бар екендігі анықталады.Сіздің әрі қарай тактикаңыз қандай?
А) эндоскопиялық эзофагогастродуоденоскопия
В) асқазанды барий жіберіп, рентген сәулесімен қарау
С) жедел құрсақ қуысын ашу
D) науқасқа бақылау тағайындау
Е) іш қуысын ультрадыбыспен қарау
{Дұрыс жауап}=С
$$$006
Аппендикулярлы перитонитке байланысты жасалған лапаротомия 6 күннен кейін іштің төменгі бөлігінде ауырсыну, тенезм, дизуриялы белгілер пайда болды. Дене қызуы 39ºС, гектикалық қалтырау болды. Тілі ылғалды, іші жұмсақ. Шап үстінде аздаған ауырсыну бар. Ректальды қарағанда – кіші жамбасында үлкен және ауырсынатын инфильтрат анықталады. Сіздің диагнозыңыз қандай?
A) тұзақ аралық абсцесс
B) Дуглас кеңістігінің абсцессі
C) переаппендикулярлы абсцесс
D) сепсис
E) пилефлебит
{Дұрыс жауап} = B
$$$007
Іш қуысының мүшелерін рентген әдістімен зерттегенде ішек түйілуіне (өтпеуіне) қандай белгі тән?
А) іш қуысының төменгі бөлігінде бірнеше жартылай овалды пішінді жарықтанулардың болуы
В) көк-ет күмбезінде жарықтанудың пайда болуы
С) жасанды контрасты затты қолданбай ауытқуды анықтау мүмкін емес
D) төменгі бөлігі горизонталды қараю деңгейімен шектелген көптеген жартылай овалды жарықтанулардың болуы
Е) іш қуысының төменгі бөлігінде көптеген қараюлардың болуы
{Дұрыс жауап} = D
$$$008
Жедел ішек түйілуі кезінде науқасты зерттегенде Цеге-Мантейфель және Обухов ауруханасы белгілері анықталса ол қандай ауруға тән?
А) илеоцекальды инвагинация
В) өрлемелі ішектің ісікпен обтурациясы
С) аш ішектің айналып кетуі
D) сигма тәрізді ішектің айналып кетуі
Е) инвагинация .
{Дұрыс жауап}=D
$$$009
75 жасар науқас кейінгі төрт тәулік ішінде ішінің кебуіне, ауасының, нәжістің жүрмеуіне шағымданып хирургия бөліміне түскен. Ішіндегі ауру сезімі толғақ тәрізді, басқа аймақтарға берілмейді. Жалпы жағдайы қанағаттанарлықтай. Пальпация жасаағанда іші жұмсақ, төменгі бөлігінде ауру сезімі бар. Құрсақ қуысының тітіркену белгісі жоқ. Сол жақ мықын аймағында шекаралары анық емес ісік тәрізді өсінді бар. Ректалды – Обухов ауруханасы симптомы оң мәнді. Сіздің диагнозыңыз қандай?
А) копростаз
В) ащы ішектің қатерлі ісігі
С) жабысқақ ауруы
D) сигма тәрізді ішектің қатерлі ісігі
E) иерсиниоз
{Дұрыс жауап} = D
$$$010
Науқас 26 жаста,іріңдеген аппендикулярлы инфильтрат көрінісімен түсті.Сіздің әрекетіңіз:
A) Көктамырішілік антибиотиктерапия
B) Дезинтоксикациялық ем
C) Физиотерапия
D) Іріңдікті ашу және дренаждау
E) Жергілікті рентгенотерапия
{Дұрыс жауап}=D
$$$011
Науқас лапароскопиялық холецистэктомиядан 48 сағаттан кейін ішінің ауырсынуына, кебуіне, жүрегінің айнуына шағымданады. Қандай емдік диагностикалық ісәрекеттер жүргізген жөн?
A) қан анализін қадағалап, динамикалық бақылау
B) релапароскопия
C) перистальтиканы комплексті стимуляция жасау
D) антибактериальды терапия
E) лапаротомия, іш қуыс мүшелеріне ревизия жасау
{Дұрыс жауап}=C
$$$012
Науқас К. 37 жаста тиреотоксикалық жемсауға байланысты струмэктомия жасалған 2 тәулiкте мынадай белгiлер пайда болды: дене қызуының 39 С дейiн көтерiлуi, бетiнiң қызаруы, тахикардия минутына 150 соққыға дейiн, аритмия, тахипноз, науқас мазасыз, қорқыныш сезiмi бар. Бұл жағдайы немен байланысты:
A) Операциядан кейiнгi тетания
B) Операциядан кейiнгi тиреотоксикалық криз
C) Трахеомаляция
D) Ауа эмболиясы
E) Жара жағынан iрiңдi инфекциялық асқынудың болуы
{Дұрыс жауап}=В
$$$013
Ішек өткізбеушілігінің қандай түрінде тік ішектен қанды бөлініс бөлінуі мүмкін?
А) паралитикалық
B) спастикалық
С) инвагинация
D) тоқ ішектің айналып кетуі
Е) ішек инфаркты
{Дұрыс жауап}=C
$$$014
Сарғаю, асцит, ауыр бауыр циррозы жағдайындағы өңештің варикозды веналарынан қан кетуде науқасты емдеу кезіндегі хирургтың тактикасы қандай?
А) портокавальды анастомоздар салу
В) Блекмор зондымен өңешті обтурация жасау
С) асқазан резекциясы
D) асцитикалық сұйықты бөлу
Е) спленоренальды анастомоздар салу
{Дұрыс жауап}=В
$$$015
Диагностикалық лапароскопия кезінде ісікті панкреатит, ферментативті перитонит табылды, не істеу керек?
A) лапаротомия, шарбы май қабын ашу, ұйқы безін мобилизация жасау, холецистостомия және іш қуысын дренаждау
B) іш қуысын дренаждаумен шектеліп, әрі қарай консервативті еммен жалғастыру
C) лапаростома салу
D) лапаростомия, іш қуысы мен шарбы май қабын дренаждау
E) шарбы май қабы мен іш қуысын лапароскопиялық дренаждау, холецистостомия
{Дұрыс жауабы}=E
$$$016
Жедел панкреатитпен ауырған науқаста, ауырғаннан кейiн 15 тәулiкте эпигастральды аймағынан аздап ауырсынатын эластикалық түзіліс пальпация жасау кезінде анықталады. Қандай диагноз болуы мүмкін?
A) iш пердесiнен тыс флегмона
B) iш пердесiнен тыс қан ұюы
C) жедел обструктивтi холецистит
D) оментобурсит
E) iшекаралық абсцесс
{Дұрыс жауабы}=D
$$$017
Науқас 38 жаста деструктивті панкреатитке байланысты 14 тәулікте гектикалық температура, қалтырау, тахикардия, солға ығысумен лейкоцитоз, эпигастрий аймағында размері 15х20 см инфильтрат анықталады. Сіздің диагнозыңыз қандай?
А) холангит
В) пневмония
С) ішпердеден тыс флегмона
D) шарбы майы қалтасының абсцессі.
Е) жедел холецистит
{Дұрыс жауап} = D
$$$018
Миокард инфарктісімен ауырған 72 жастағы науқасты жедел түрде хирургия бөліміне ауыстырды. Бірнеше күн бұрын іші қатты ауырған. Қараған кезде перитонит белгілері анықталады. Операцияда тоқ ішектің сол жақ бөлігі, сигма тәрізді ішектер некрозға ұшыраған. Қандай артерияда қан айнылымы бұзылған?
A) орта тоқ ішек артериясы
B) оң жақ тоқ ішек артериясы
C) жоғарғы шажырқай артериясы
D) төменгі шажырқай артериясы
E) сигма артериясы
{Дұрыс жауап} = D
$$$019
12-елі ішектің ойық жарасында ауру сезімі басылып, қара май тәрізді нәжістің пайда болуы неге тән:
А) ойық жарасың малигнизациялануына
В) ойық жарасың тарылуына
С) ойық жарасың көрші ағзаға өсуіне
D) ойық жарасынан қан кетуіне
E) ойық жарасының тесілуіне
{Дұрыс жауап} = D
$$$020
Науқас 66 жаста, жедел тоқ ішек түйілуі клиникасымен шұғыл түрде операцияға алынды. Лапаротомия кезінде-сигма тәрізді ішектің циркуляциялы тарылуға әкелген ісігі, парааортальды лимфа түйіндердің ұлғайғаны және бауырға метастаз бергені анықталады. Гартман операциясы жасалды. Бұл қандай операция болып табылады:
А) симультантты
В) паллиативті
С) радикальды
D) біріккен (комбинированный)
E) қабаттасқан (сочетанная)
{Дұрыс жауабы} = B
$$$021
24 жастағы науқас әйел жүрек айнуына, құсыққа, ұзақтығы 4 сағатқа созылған кіндік маңындағы ауырғандықтың іштің төменгі бөлігіне ығысуына, дене қызуының 37,8 °С көтерілуіне шағымданады, лейкоциті 12,0х109/л. Қандай диагноз қоясыз?
А) жедел пиелонефрит
В) жедел оң жақты аднексит
С) овариальды кистаның жарылуы
D) жатырдан тыс жүктіліктің бұзылуы
Е) жедел аппендицит.
{Дұрыс жауап}=Е
$$$022
54 жастағы науқас қабылдау бөліміне келіп түсті. Түскен кезде жағдайы орташа ауыр. Шағымы: 5-6 рет құсу болған, соңғы рет құсқан кезде құсығы қан аралас болған, әлсіздік пайда болды. Дәрігерге 2 күн бұрын қаралған, ФГДС-те жара ауруы анықталмаған. Алғашқы диагнозыңыз қандай?
А) асқазан жарасы, қан кетумен асқынуы
В) 12- елі жарасы, қан кетумен асқынуы
С) синдром Мелори-Вейса
D) өкпеден қан кету
Е) геморрагиялық гастрит.
{Дұрыс жауап}=С
$$$023
Ер адам 31 жаста, құрсақ қуысының жоғарғы бөлігінде өте қатты ауырсыну шағымымен бөлімшеге келіп түсті. Бұрын ауырмаған. Пульс-78 рет. Пальпация жасаған кезде - құрсақтың алдыңғы қабырғасының бұлшық еттері қатайған. Құрсақты жалпы шолу рентгенографиясында іш қуысында «бос» ауаның бар екендігі анықталады.Сіздің әрі қарай тактикаңыз қандай?
А) эндоскопиялық эзофагогастродуоденоскопия
В) асқазанды барий жіберіп, рентген сәулесімен қарау
С) жедел түрде лапаротомия жасау
D) науқасқа бақылау тағайындау
Е) іш қуысын ультрадыбыспен қарау
{Дұрыс жауап}=С
$$$024
36 жасар науқасқа жайылмалы перитонитке байланысты тесілген ойық жараны тігу операциясы жасалды, 5-ші тәулікте ішінің ұстамалы ауруы, жүрек айну, қайталап құсу пайда болды. Медикаментозды терапиядан кейін аз мөлшерде желі шықты. Бірақ біраздан соң ауырсынуы қайта басталып, өт аралас құсқан. Жағдайы орташа ауырлықта, пульсі 100, тілі құрғақ, іші аздап кепкен, жұмсақ, ішектің сирек, бірақ күшейген перистальтикасы, «шалпу шуы» анықталады. Іш қуысының қайталанған R – граммасында (біріншісінен 4 сағ кейін жасалған) көптеген Клойбер тостағаншалары анықталады. Науқаста қандай диагноз?
A) Диафрагма асты абсцессі
B) Жедел панкреатит
C) Перитонит
D) Жедел жабыспалық ішек түйілуі
E) Ішек аралық іріңдіктер
{Дұрыс жауап}=Е
$$$025
Асқазан жарасынан қан кетумен зардап шегетін науқасты жүргізілген емнен кейін шоктан шығарылды, бірақ жүргізілген консервативті шаралар гемостаздың толық қалпына келуіне мүмкіндік бермей тұр. Бұндай жағдайда не істеу керек?
A) лапаротомия және асқазанды резекция жасау
B) гастростома салу
C) гастростоманы қолдану
D) консервативті терапияны жалғастыру, Мейленграхт диетасымен
E) лапаротомия, гастроэнтероанасомоз, тамырдан қан кетуді тоқтату
{Дұрыс жауап}=А
$$$026
Ұйқы безін қарау және дренаждау үшін қандай байламды кескен жөн?
A) асқазан-көкетті
B) асқазан-көкбауырлық
C) асқазан-көлденең тоқ ішекті
D) бауырлық-асқазан
E) бауырлық-бүйректік байлам
{Дұрыс жауап} = C
$$$027
Жедел панкреатит және тесілген асқазан жарасын бір-бірінен ажырату үшін не істеу қажет?
A) жалпы қан анализі
B) іш қуысының жалпы шолу рентгенографиясы
C) колоноскопия
D) көктамырішілік холицистохолангиография
E) жалпы зәр анализі
{Дұрыс жауабы} = B
$$$028
Науқас қабылдау бөліміне ішінің ауырсынуына, іш өтуге және көп ретті құсуға шағымданып келді. Науқас ішінің ауырсынуын кеше кешке тамақ қабылдаумен байланыстырады. Қабылдау бөлімінде инфекционист сальмонеллез диагнозын қойды. Бірақ хирург жедел аппендицит диагнозын жоққа шығара алмайды. Науқас қай бөлімшеге жатқызылуы тиіс?
инфекциялық аурулар бөлімшесіне жатқызып, хирургті қайталап консультацияға шақырамыз
хирургия бөлімшесіне жатқызып, инфекционистті қайталап консультацияға шақырамыз
диагнозын толық анықтағанша, науқас қабылдау бөлімінде болуы керек
хирургия бөлімінің изоляторына
реанимация бөлімшесіне
{Дұрыс жауабы}=D
$$$029
35 жастағы науқаста жедел флегмонозды аппендицитке байланысты жасалған операциядан кейінгі 7-ші тәулікте қалтырау, тік ішекте ауырсыну, тенезмдер, зәр шығаруының жиіелеуі байқалады. Ректальды қарау кезінде кіші жамбаста инфильтрат анықталады. Науқастың жағдайы жылы сифонды клизма мен антибиотикті қосып емдесе де 3 күннен кейін жақсарған жоқ. Қайталап ректальды қарау кезінде кіші жамбастағы инфильтрат жұмсарған. Дене қызуы гектикалық. Сіздің диагнозыңыз қандай?
А) іріңді сальпингоофорит
B) тік ішектің қатерлі ісігі
С) кіші жамбас абсцесі
D) нәжістік тас
Е) цистит
{Дұрыс жауап}=C
$$$030
Науқас 70 жаста, ішек қатуымен зардап шегеді, ауруханаға түсерден 2 күн бұрын ішінің төменгі бөлігінде толғақ тәрізді сипаттағы аздаған ауырсыну пайда болған, ауасы шықпайды. Жағдайы орташа ауырлықта, пульс 90 рет, тілі ақ жабындымен жабылған, құрғақ, қарау кезінде ішінің оң жақ бөлігі кепкен, сол жағы төмендеген. Іші жұмсақ, оң жағында ауырсынады, пальпация жасау кезінде 15х20 см болатын тығыз эластикалық түзіліс анықталады. “Шалпыл шуы” симптомы оң мәнді. Ішперденің тітіркенуі белгілері жоқ. Іші қуысының рентгенограммасында тоқ ішек және ащі ішектің пневматозы, тоқ ішектегі Клойбер тостағаншалары анықталады. Науқасқа қандай диагноз қоясыз және қалай емдейсіз?
А) аппендикулярлы инфильтрат, консервативті емдеу
B) созылмалы колит, консервативті емдеу
С) тоқ ішектің майлы салбырауығының айналып кетуі, некрозы, оперативті ем
D) соқыр ішек ісігі, оперативті ем
Е) аппендикулярлы инфильтрат, оперативті ем
{Дұрыс жауап}=D
$$$031
Қабылдау бөліміне 35 жастағы ер кісі, эпигастрий маңындағы «қанжар сұғу» тәрізді оң жақ мықын аймағына таралатын ауырсынуға, құсу, әлсіздік, дем жетіспеу сезіміне шағымданып түсті. Анамнезінен 3 жыл шамасында 12 елі ішек жара ауруымен науқастанған. Осы аурумен бірнеше рет стационарда ем алған. 2 жыл бұрын десируктивті холецистит аурумен операция жасалған. Іш қуысының жалпы шолу R-граммасында диафрагма астында бос ауа жоқ. Іш қуысының УДЗ-нде оң жақ мықын аймағында сұйықтық анықталады. Сіздің диагнозыңыз қандай?
А) жедел аппендицит
B) деструктивті панкреатит
С) перфорациялық жара
D) жабысқақты ішек өткізбеушілігі
Е) бауыр кистасының жарылуы
{Дұрыс жауап}=С
$$$032
Ауруханаға ауыр дәрежелі жедел панкреатит дигнозымен түскен науқасқа сырқаттың бастапқы кезеңінде хирург құрамына келесі дәрілер кіретін кешенді емді тағайындады - атропин (инъекциядағы), промедол (инъекциядағы), 5% глюкоза ертіндісі инсулинмен бірге, тұзды ерітінділер, интралипид, аминопептид, гемодез, антибиотиктер. Ферментті уыттануды басу үшін қандай дәріні тағайындау керек еді?
A) протеаз ингибиторлары
B) өт айдағыш
C) құртты шығарғыш
D) бронхолитиктерді
E) зәр айдағыш
{Дұрысжауабы}=A
$$$033
Науқас “Іштің енбелі тесіп-кесілген жарақаты. Ішперде ішілік қан кету. Геморрагиялық шок III-IV дәрежесі” диагнозымен қабылдау бөліміне келіп түсті. Дәрігердің тактикасы қандай?
A) гемодинамиканы қалпына келтігенге дейін шокқа қарсы шаралар жүргізу, содан кейін оперативті араласу
B) қан кетуді тоқтату мақсатында шұғыл түрде операция жасау, содан кейін шокқа қарсы шаралар жүргізу
C) қан кетуді тоқтату мақсатында шұғыл түрде операция жасау, қосымша шокқа қарсы шаралар жүргізу
D) консервативті гемостатикалық шаралар жүргізу
E) шұғыл түрде реанимациялық шаралар жүргізу
{Дұрыс жауабы} = С
$$$034
53 жастағы адамда іштің қатты ауырсынуы пайда болды. Бірнеше рет қан құсты, үлкен дәреті сұйылып қан аралас болды және әлсіздік қосылды. Жедел жәрдем дәрігері қарап науқастан ауру таппады, ем тағайындап үйде қалдырды. Науқастың іші кеуіп, перитонит белгілері пайда болды, сонымен ауырған мерзімінен 20 сағаттан кейін жедел жәрдем ауруханасына жеткізілді. Диагноз қандай?
A) жедел аппендицит
B) жедел ішек өтімсіздігі
C) жедел мезентереальді қан айналымының бұзылуы
D) жедел панкреатит
E) тесілген асқазан жарасы
{Дұрыс жауабы} = С
$$$035
46 жасар науқасқа жабысқақтық жедел ішек түйілуіне байланысты операция жасалған. Операция барысында ащы ішектің бір бөлігінің қарайғаны байқалған. Өзгерген аймақта ішек перистальтикасы жоқ, шажырқай тамырларының пульсациясы анықталмайды. Серозды перитониті бар. Хирургтің тактикасы қандай болу керек?
А) Шальков зондымен ішекті интубациялау
В) ішекке тимей іш қуысын дренаждау
С) энтеростомия
D) айналма анастамоз
E) ащы ішекке резекция жасау
{Дұрыс жауабы} = Е
$$$036
Қабылдау бөліміне 43 жастағы науқас А. ішінің қатты ауру сезімімен жеткізілген. Ауру сезімі кенеттен, пайда болған. Науқастың айтуынша 10 жыл бойы 12 елі ішектің созылмалы ойық жарасымен ауратыны белгілі болды. Қозғалыс кезінде ауру сезімі күшейеді. Екі сағаттан кейін ауру сезімі басылып, науқас үйіне өз еркімен кетті. Ертесіне науқас дәрігерге келіп, оң жақ қабырға астында ауру сезімінің барлығын және дене қызуының 37,6 болғанын айтты. Тексеру барысында іші жұмсақ, ауру сезімі оң жақ қабырға астында, бұлшық етінің қатаюы байқалды. Щеткин-Блюмберг симптомы күмәнді. А/Қ 130/80 мм.сын.бағ. Тамыр соғысы минутына 86. Лейкоциттері 9 мың. Диагнозын пысықтау үшін қандай зерттеу әдісі тиімді болып саналады?
А) іш қуысының жалпы рентгені
В) пневмогастрография
С) колоноскопия
D) ирригоскопия
E) іш қуысының УДЗ
{Дұрыс жауабы} = Е
$$$037
Төменде аталғандардың қайсысы қабыну үрдісінің париетальды ішпердеге жайылғандығы жөнінде мәлімет береді?
А) Температураның жоғарылауы;
В) Жергілікті ауру сезімінің болуы;
С) Аурудың ұзақ уақытқа созылуы;
D) Қандағы лейкоцитоздың жоғарылауы;
Е) Бұлшық ет кернелуінің пайда болуы
{Дұрыс жауабы }=Е
$$$038
Төменде көрсетілген симптомдардың қайсысы жедел панкреатит кезінде сол қабырға-омыртқа бұрышының пальпациясы кезінде ауру сезімін туғызады?
A) Мондор
B) Грей-Тернер
C) Грюнвальд
D) Мейо-Робсон
E) Воскресенский
{Дұрыс жауабы }= D
$$$039
Ауру сезімінің асқазан аймағында пайда болып, бірнеше сағаттан кейін оң жақ мықын аймағына ығысуы қандай симптом деп аталады?
А) Кохер;
В) Ровзинг;
С) Ситковский
D) Воскресенский;
Е) Бартомье-Михельсон
{Дұрыс жауабы }= A
$$$040
Қабылдау бөлімінде дәрігер науқасты қарау барысында оң жақ бел аймағында оң бүйірлі каналда ауру сезімі бар екендігін анықтады. Құрт тәрізді өсінді қалай орналасқан жағдайда осы ауру тән болып табылады?
А) Құрт тәрізді өсінді жамбастық бөлікте орналасқан жағдайда;
В) Құрт тәрізді өсіндінің типтік орналасуы жағдайында;
С) Құрт тәрізді өсіндінің медиальды орналасуы жағдайында;
D) Құр тәрізді өсіндінің бауыр астында орналасқаны жағдайында;
Е) Құр тәрізді өсіндінің ретроцекальды орналасуы жағдайында;
{Дұрыс жауабы }= E
$$$041
34 жасар С. науқаста қысылған шап жарығы себебінен болған операция кезінде жарық қабының жалпы қынаптық қабықтан тыс және шап байламының элементтерінен медиальді орналасқаны анықталды. Осы жағдайда төменде көрсетілгеннің қайсысы сипатталған интраоперациондық суретіне сәйкес?
A) Сан жарығы
B) Тік шап жарығы
C) Бүйір жарығы
D) Спигельді сызығының жарығы
E) Туа біткен шап жарығы
{Дұрыс жауабы }=В
$$$042
Науқас А., 26 жаста, қысылған шап жарығы себебінен болған операция кезінде жарық қабының жалпы қынаптық қабықтың ішінде, шап байламының элементтерімен бірге орналасқаны анықталды. Осы жағдайда төменде көрсетілгеннің қайсысы сипатталған интраоперациондық суретіне сәйкес?
A) Сан жарығы
B) Тік шап жарығы
C) Қиғаш шап жарығы
D) Спигельді сызығының жарығы
E) Туа біткен шап жарығы
{Дұрыс жауабы }=С
$$$043
Науқас К., 72 жаста, хирургиялық бөлімшеге іштегі толғақ тәрізді ауру сезіміне, іштің кебуіне, газ мен нәжістің шықпауына шағымданып түсті. Ауырғанына 3 тәулік болды. Анамнезінде: МҚЖБ болған. Соңғы уақытта іш қату мазалаған және салмақ жоғалтқан. Қаралмаған. Қарап тексергенде: іші кепкен, ассиметриялы, шылпыл шуылы естіледі, барлық бөлімдерде тимпанит, ішек перистальтикасы естілмейді. Науқастағы өтімсіздіктің анағұрлым ықтимал себебі қандай?
A) Айналма ішектің қабынуы
B) Аппендикулярлы инфильтрат
C) Тік ішектің ұстама процессі
D) Тік ішектің фитобезоаромен абтурациялау
E) Нейрогенді сипаты бар ішек жұмысының бұзылысы
{Дұрыс жауабы }= А
$$$044
67 жасар әйелде оң жақ қабырға астындағы ауру сезімінен кейін 4-тәулікте тері мен көздің шырышты қабатының сарғаюы, кешке қарай қалтыраумен жоғарғы температура, әлсіздік пайда болды. Анамнезінде өт-тас ауруы. Қан анализінде лейкоциттер 11,4х109, жалпы билирубин 68 ммоль/л,тік билирубин – 43 ммоль/л, тік емес билирубин – 25 ммоль/л, зәрде өт пигменттері оң. Осы науқаста қандай асқыну анағұрлым ықтимал?
A) Жедел панкреатит
B) Жедел холангит
C) Өттік перитонит
D) Перивезикальді абсцесс
E) Өт қабының перфорациясы
{Дұрыс жауабы }= D
$$$045
Науқас Ж., 63 жаста, хирургиялық бөлімшеге ішінің ұстамалы түрде ауруына, іштің кебуіне, үлкен дәретінің болмауына шағымданды. Ауырғанына 4 тәулік болған. Өзінің ауырғандығын сүт өнімдерін пайдаланғандығымен байланыстырады. Қарау барысында: іші кепкен, ассиметриялы, перкуторлы дыбыста тимпанит жоғары, ішінде көкшіл таңбалар байқалады, ішектің перситальтикасы естілмейді. Науқаста қандай алдын ала диагноз анағұрлым тән болып табылады?
A) Жедел аппендицит;
B) Жедел панкреатит;
C) Асқазанның тесілген жарасы;
D) Тағамдық токсикоинфекция;
E) Ішектің тарылуы;
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$046
34 жасар ер адам хирургияның қабылдау бөліміне жайылмалы перитонит клиникасымен ауыр жағдайда жеткізілді. 1 тәулік бұрын эпигастрий аймағында қатты ауру сезімі, суық тер болған, бірақ бірнеше сағаттан кейін ауру сезімі басылған. Дәрігерге бармаған. Осы науқаста перитониттің анағұрлым ықтимал себебі қандай?
A) Жедел аппендицит
B) Тесілген ойық жара
C) Жедел панкреатит
D) Қысылған жарық
E) Ішек өтімсіздігі
{Дұрыс жауабы }= В
$$$047
Әйел адам Е.; 65 жаста хирургиялық бөлімшеге ауырғанына 2 тәулік өткеннен соң перитонит клиникасымен жатқызылды. Лапаротомия кезінде науқаста бүкіл құрсақ қуысында серозды бөлініс, үлкен шарбыда, шарбы қалтасында, ұйқы безі денесінде стеатонекроздар анықталды. Ұйқы безі ісінген, көлемі үлкейген. Ұйқы безінің осы патоморфологиялық өзгерістері немен байланысты?
A) Жедел панкреатиттің ісінген түрімен
B) Инфицирленген панкреонекрозбен
C) Геморрагиялық панкреонекрозбен
D) Панкреатогенді абсцесспен
E) Майлы панкреонекрозбен
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$048
76 жасар әйел қабылдау бөліміне хирургқа ауырғанына 10 сағаттан кейін іштегі қатты ауру сезіміне, шөлдеуге, әлсіздікке, бір рет болған іш өтуге шағымданып түсті. Анамнезінде: ЖИА және АГ. Қарап тексергенде: тілі кепкен, науқас мазасыз, акроцианоз бар, пульс 110 рет 1 мин., АҚ 90/60. Қан талдауында: лейкоциттер 29,0х109. Құрсақ қуысының рентгенограммасында жіңіщке ішекте газ. Төмендегі диагноздардың қайсысы анағұрлым ықтимал?
A) Тамақтық токсикоинфекциясы
B) Мезентериалды тамыр тромбозы
C) Асқазанның ойық жарасы
D) Жедел панкреатит
E) Жедел ішек өтімсіздігі
{Дұрыс жауабы }= В
$$$049
46 жасар ер адамға жедел гангренозды аппендицит себебінен операция жасалған. Операциядан кейінгі 6 тәуліктен соң іштің төменгі жағындағы ауру сезімі, іш өту, қалтыраумен жоғарғы температура мазалай бастады, қандағы лейкоциттер 14,0х109. Науқаста қандай асқынудың дамығаны анағұрлым ықтимал?
A) Жедел пилефлебит
B) Диафрагма асты абсцесс
C) Жедел ішек өтімсіздігі
D) Жамбастық абсцесс
E) Өсіндінің тұқылы тігістерінің тұрақсыздығы
{Дұрыс жауабы }= D
$$$050
Қабылдау бөлімшесіне хирургқа 45 жастағы науқас Н. оң жақ қабырға астының ауру сезімен, жүрегінің айнуына, және құсуға шағымданды түсті. Жедел ауырған. 3 жыл бойына калькулезды холециститтен зардап шегуде. Қарау барысында тері жабындысы қалыпты түсінде, дәрігер пальпациялау барысында өт қапшығының ұлғайғандығын анықтады. Төменде аталғандардың қайсысы өт қабының ұлғайуына әкеп соққан?
A) Холецисто және холедохолитиаз;
B) Гепатикохоледохтың жедел топтамасы;
C) Өт қапшығының жедел топтамасы;
D) Оң жақ бауыр өзегінің жедел топтамасы;
E) Сол жақ бауыр өзегінің жедел топтамасы
{Дұрыс жауабы }= C
$$$051
35 жасар ер адам хирургияның қабылдау бөліміне әлсіздікке, бас айналуға, қара нәжіске шағымданып келді. Жағдайы нашарлағаннан 1 апта бұрын науқасты эпигастрий аймағындағы ауру сезімі мазалаған, алмагель ішкен. Осы жағдайда төмендегі зерттеу әдістерінің қайсысы анағұрлым мәліметті?
A) Асқазанды зондтау
B) Диагностикалық лапароскопия
C) Құрсақ қуысының рентгенографиясы
D) Фиброэзофагогастродуоденоскопия
E) Өңеш, асқазан және он 12 елі ішек рентгеноскопиясы
{Дұрыс жауабы }= D
$$$052
28 жасар ер адам жуықта хирургияның қабылдау бөліміне іштің ауру сезіміне шағымданып келгенде үйіне қайтарылған.18 сағаттан кейін тесілген ойық жара, перитонит клиникасымен қайта түсті. Дәрігер ойық жарақатты тұжырымдап, бос газы бар, құрсақ қуыс рентгенографиясын тағайындады. Осы жағдайда диагностикада қателіктер неден туындайды?
A) Бос құрсақ қуысына перфорациясы
B) Аузы жабылған және шарбы қалтасына тесілгенде
C) Перфорацияның қан кетумен қосарланғанда
D) Перфорацияның қалтқы стенозбен қосарланғанда
E) Ойық жара перфорациясы мен малигнизациясы қосарланғанда
{Дұрыс жауабы }= В
$$$053
Науқас К. 45 жаста емхананың хирург дәрігеріне эпигастрий аймағындағы сыздаған ауру сезіміне, ауырлық сезіміне, тамқтанудан кейінгі құсуға шағымданды. Анамнезінен: 5 жыл бұрын 12 елі ішектің артқы қабырғасындағы тесілген ойық жара тігу себебінен операция болған. ЭФГДС кезінде пилородуоденальді стенозбен (субкомпенсация сатысы) асқынған 12 елі ішектің созылмалы каллезді ойық жарасы анықталды. Осы жағдайда операцияның қай түрі анағұрлым оңтайлы ретінде көрсетілген?
A) Асқазан резекциясы
B) Бағаналық ваготомия
C) Гастроэнтероанастомоз
D) Джадд бойынша пилоропластика
E) Антрумэктомия ваготомиямен бірге
{Дұрыс жауабы }= А
$$$054
Науқас А., 25 жаста, хирургиялық бөлімшеге жүктілігі 37-38 апта, клиникаға жедел аппендицитпен 5 сағаттан кейін түсті. 1 сағаттан кейін науқаста толғақ басталды. Осы жағдайда сіздің ары қарайғы іс тәсіліңіз қандай?
A) Антибиотикті көк тамыр ішіне енгізіп, кесарь тілігін жасау;
B) Алдымен босандырып, содан кейін аппендэктомия жасау
C) Босанғаннан соң 2 күн өткеннен кейін аппендэктомия жасау;
D) Туу үрдісін тоқтатып, аппендэктомия жасау
E) Толғаққа қарамастан аппендэктомия жасау;
{Дұрыс жауабы }= В
$$$055
Ер адам 36 жаста, қабылдау бөліміне хирургқа асқазан ішек жолынан қан кету белгісімен ауыр жағдайда түсті. Анамнезінде бауыр циррозы 5 жыл бойы болған. Эндоскопиялық зерттеу кезінде өңештің төменгі жағының үштен бір бөлігінде қан кету анықталды. Науқасқа Сенстакен-Блейкмор зонды қойылды, қан кету тоқталды, бірақ қауіптілік әлі төніп тұрды. Төменде аталғандардың қайсысын қан кету рецидивінің алдын алу үшін науқасқа тағайындау қажет?
A) Гемостатикалық және алмастырылатын терапияны күшейту;
B) Сенстакен-Блейкмор зондын тез арада алып тастау қажет;
C) Портокавальды анастомозды тез арада қою қажет;
D) Өңеш тамырын эндоскопиялық түрде тығындау;
E) Торакотомия жасау өңеш тамырын тігу;
{Дұрыс жауабы }= D
$$$056
38 жастағы Ч., науқаста құрсақ қуысына енген жарақаты бар ревизия кезінде жіңішке ішектің бірнеше жерден зақымданғаны (20 см қашықтықта 3 жара бар, өлшемдері 2х1, 1х1, 0,9х0,6 см) анықталды. Осы жағдайда операцияның қандай көлемі анағұрлым орынды?
A) Ішек жараларын бөлек-бөлек тігу;
B) Ішек жарақаттарын сына тәрізді кесіп алу;
C) Жараларды тігіп жіңішке ішек интубациясын жасау;
D) Зақымданған ішек бөлігін құрсақ қабырғасына шығару;
E) Ішек сегменті резекциялау және ұшпа-ұш анастомоз жасау;
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$057
Науқас 26 жаста, хирургиялық бөлімшеге аппендикулярлы инфильтрат көрінісімен жатты. Шыққаннан кейін денсаулықтың нашарлауы байқалды, дене температурасы 390С дейін көтерілді, іште ауырсыну сезімі және әлсіздік байқалды, 3 тәулікте инфильтраттың абсцесстенуі белгілерімен түсті. Осы жағдайда Сіздің емдік тактикаңыз қандай?
A) Қор антибиотиктерін көктамырға тағайындау;
B) Дезинтоксикациялық терапия жүргізу;
C) Плазмаферез және физиоем тағайындау;
D) Абсцессті ашу және дренаждау;
E) Диагностикалық лапароскопия жасау;
{Дұрыс жауабы }= D
$$$058
Науқас Ж., 34 жаста хирургиялық бөлімшеге өңештің варикозды кеңейген веналарынан қан кетумен түсті. Науқас вирусты гепатиттен кейін бауыр циррозымен ауырғанына 10 жыл болған. Шемен себебімен бірнеше рет ауруханада жатқан. Науқасқа Блейкмор зонды қойылды, консервативті ем тағайындалды, жүргізілген емге қарамастан қан кету жалғасуда. Науқасқа операция көрсетілген. Осы жағдайда қандай кең таралған операция түрі көрсетілген?
A) Спленэктомия және гепатофренопексия;
B) Портокавальді анастомоз бүйір бүйіріне;
C) Портокавальді анастомоз ұшы бүйіріне
D) Спленоренальді анастомоз ұшы бүйіріне;
E) Гастротомия, варикозды веналарды тігу
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$059
Науқас В., 56 жаста қабылдау бөлімінің хирург дәрігеріне ауыр жағдайда жеткізілді. Төс артындағы вуру сезіміне, жұтынудың қиындауына, ентігуге шағымданады. Анамнезінен: жуырда шарап қабылдағаннан кейін бірнеше рет құсқан. Содан кейін төс артында күйдіру мен ауру сезімдері, ентігу пайда болған. Қарап тексергенде: цианоз, АҚ 90/60, пульс 100 рет 1 мин., ТЖ 22 рет 1 мин., бұғана үсті және асты аймақтарында теріасты эмфизема анықталады. Шолу рентгенографиясы кезінде сол плевра қуысында 1,5 литр сұйықтық анықталады. Өңештің конрасты зерттелуі кезінде өңештен тыс контрастың кішкене ұюуы байқалады. Осы жағдайдағы сіздің ары қарайғы емдік тактикаңыз қандай?
А) Сол жақтан Бюлау бойынша дренаж орнату;
B) Антибиотиктерді тағайындап, бақылау;
С) Плевра қуысын пункциясын жасау керек;
D) Сол жақтан шұғыл торакотомия жасау;
Е) Асқазанға тамақтануға зонд қою керек;
{Дұрыс жауабы }= D
$$$060
Науқас Д., 45 жаста хирургиялық бөлімшеге іштің жоғарғы бөлігіндегі ауру сезіміне, жүрек айнуға, асқазан ішіндегісімен екі рет құсуға, әлсіздікке, 37,6 С дейін дене температурасының жоғарлауына шағымданып түсті. Ауырғанына 5 тәулік, емдәм бұзғаннан кейін болған. Жалпы жағдайы ауыр. Іші кернелген, жоғарғы бөлімдерінде ауру сезімді. Ортнер, Мерфи, Керр және Щеткин- Блюмберг симптомдары оң. УДЗ: өт қабы көлемі үлкейген, екі контуры бар. Оң бүйір каналында бос сұйықтық. Осы жағдайда қандай тактика анағұрлым орынды?
A) Қосарланған антибиотикотерапия тағайындау
B) Жедел оперативті ем дайындықтан кейін жасау
C) Консервативті терапия, новокаинді блокада жасау
D) Жедел түрде құрсақ қуысының лапароскопиясын жасау
E) Жоспарлы оперативті ем, ауру сезімі басылғаннан кейін
{Дұрыс жауабы }= В
$$$061
Ер адам 38 жаста, хирургиялық бөлімшеге жаралық этиологиялы декомпенсация сатысында пилородуоденальды тарылу клиникасымен түсті. Жүргізілген тексерулерден кейін және операцияға дайындық жүргізілген соң науқасқа операция тағайындалды. Төменде аталған операциялардың қайсысы науқас үшін тиімді болып табылады?
A) Асқазанды субтотальды кесу;
B) Антрумэктомия және бағандық ваготомия;
C) Гейнек-Микулич операциясы және бағандық ваготомия;
D) Финне операциясы және селективті проксималды ваготомия ;E) Айналмалы гастроэнтероанастомоз және бағандық ваготомия;
{Дұрыс жауабы }= D
$$$062
Науқас К., 23 жаста, хъирургиялық бөліміне оң жақ шатының кенеттен ауырғандығына шағымданып түсті. Осыған қоса науқаста жүрегінің айнуы, құсу, жоғарғы температура болған. Ауырғандығына 18 сағат болған. Дәрігер қарау барасында іштің кепкендігін, шат аймағында басқан кезде ауру сезімі бар, жайылған ісік, қызарған, жері айқындалды. Осы жағдайда төменде аталғандардың қайсысы сәйкес келеді?
A) Ішектің жедел тарылуы;
B) Оң жақ бөлігінде іріңдеген шат лимфадениті;
C) Оң жақ бөлігінде жедел іріңді паранефрит;
D) Оң жақта іріңдеген жедел эпидидимит;
E) Жарық мүшегінің флегмонасы және қысылған шат жарығы;
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$063
Науқас Л., 68 жаста қысылған шат жарығы бар науқасты оталау кезінде хирург жарық мүшегін ашқан уақытта шажырқайға қарсы шеті бойынша аш ішектің азғантай ғана бөлігінің қысылғандығын анықтады. Хирург осы жағдайда қысылудың қандай түрімен соқтығысты?
A) Сырғанаған қысылу;
B) Ішектің іш жағынан қысылуы;
C) Ішектің шажырқай бөлігінің қысылуы;
D) Ішектің Рихтерлік қысылуы;
E) Меккелев дивертикулының қысылуы;
{Дұрыс жауабы }= D
$$$064
Науқас К., 72 жаста, хирургиялық бөліміне оң жақ шап аймағындағы ісік тәрізді түзіліс, ауру сезімі, 37,30С шамасындағы температура деген шағымдармен жатқызылды. Кезекші хирург шап лимфаденитіне күмәнданды және қысылған шап жарығын да жоққа шығармады. Осы жағдайда қандай емдік тактика анағұрлым дұрыс?
A) Жоспарлы операцияны жасау
B) Құрсақ қуысына УДЗ жасау
C) Шұғыл операцияны жасау
D) Салқын қойып, спазмолитиктерді енгізу
E) Антибиотиктерді тағайындап, бақылау
{Дұрыс жауабы }= С
$$$065
Науқас А., 26 жаста, қысылған шап жарығы себебінен болған операция кезінде жарық қабының жалпы қынаптық қабықтың ішінде шап байламының элементтерімен бірге орналасқаны анықталды. Осы жағдайда шап өзегінің қай қабырғасын қатайту керек?
A) Бүйір
B) Артқы
C) Медиальді
D) Жоғарғы
E) Алдыңғы
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$066
Науқас Н., 44 жас панкреонекроз және перитонит қатысты ота кезінде, Пиковский бойынша холедохты дренаждаумен холецистэктомия жасалды. Бұл жағдайда қандай мақсатпен осы ота түрі жасалды?
A) Детоксикациялау мақсатында өтті алу
B) Холангит дамудың алдын-алу
C) Панкреато-билиарлы жүйенің декомпрессиясы
D) Жедел холангиттің дамуының алдын-алу
E) Өт қабы қабырғасының ферментативті лизисін алдын-алу
{Дұрыс жауабы }= С
$$$067
34 жастағы науқаста 12 елі ішектің ойық жарасы себебінен болған лапаротомия барысында үлкен көлемді перфоративті тесік және айқын перифокальді қабыну бар екені анықталды. Төменде көрсетілгеннің қайсысы осы жағдайда перфорациялық тесікті тігудің әдісі анағұрлым тиімді?
A) Түйінді тігіспен тігу
B) 2 қатар тігіспен тігу
C) "П" тәрізді тігіспен тігу
D) Ойық жараны кесіп алып тігу
E) Оппель-Поликарпов бойынша тігу
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$068
Науқас Д., 47 жаста, қабылдау бөліміне хирургқа бірнеше реттік қан аралас құсу, қара нәжіс, ес-түсін жоғалту, қатты әлсіздік, бас айналу деген шағымдармен жеткізілді. Ойық жара анамнезі 5 жыл. Түскен кезде жағдайы ауыр: пульс 100 соғу минутына, АҚ 80/40 мм рт. ст., боз. Қан анализінде: эритроциттер 2,2х1012, Hb 80 г/л, гематокрит 20%. Шұғыл ЭФГДС кезінде – асқазанның созылмалы каллезді ойық жарасы 3 см дейін, қызыл жұмсақ тромбпен жабылған. Осы жағдайда анағұрлым дұрыс емдік тактика қандай?
A) Динамикалық бақылау жүргізу
B) Реанимациялық бөлімшеге аудару
C) Дайындықтан кейін шұғыл операция жасау
D) Асқазанға жергілікті гемостатиктер енгізу
E) Дайындықсыз бірден операция жасау
{Дұрыс жауабы }= С
$$$069
Науқас Ч., 65 жаста оң шап аймағындағы жиі қысылатын жарықтың барына шағымданады. 1 сағат бұрын қысылу сезімі пайда болды. Жедел көмекті шақырды. Қысылғанда шат үстіндегі аймақта тартып ауырады және жиі зәр шығарғысы келеді. Осы науқаста анағұрлым ықтимал жарық түрі қандай?
A) Сан жарығы
B) Жылжымалы жарық
C) Қиғаш шап жарығы
D) Жапқыш тесік жарығы
E) Спигелий сызығының жарығы
{Дұрыс жауабы }= В
$$$070
Науқас Б., 43 жаста, холецистэктомия болған. Жалпы өт өзегінен 2 конкрементті алғаннан кейін Т-тәрізді дренаж қойылған. Операциядан кейін 7-тәулікте қан сары суындаға билирубин деңгейі әлі де жоғары, арқа берілетін ауру сезім ұстамасы болған. Осы жағдайда сіздің қолданатын іс шараныз қандай?
A) Дренажға қысқыш салу
B) Т-тәрізді дренажды алып тастау
C) Консервативті емді жалғастыру
D) Фистулохолангиография жасау
E) Қайталанбалы операция жасау
{Дұрыс жауабы }= D
$$$071
45 жастағы науқас И. Бильрот II бойынша асқазан резекциясынан 1 сағаттан кейін назогастральді зонд арқылы 500 мл қан бөлінді. Өткізіліп жатқан гемостатикалық және орын басушы терапия нәтижесіз. Қандай емдік тактика анағұрлым тиімді?
A) Асқазанды суық сумен тазалау
B) Науқасқа қайталама операция жасау
C) Орын басушы терапия жүргізу
D) Асқазан тұқылына зонд өткізіп, жергілікті ем жүргізу
E) Жергілікті гемостатикалық терапияны жалғастыру
{Дұрыс жауабы }= В
$$$072
Науқас С., 31 жаста, хирургиялық бөлімшеге ішектің тарылуы мен перитонит белгілерімен 19 сағаттан кейін түсті. Операцияға дайындықтан кейін науқас операцияға алынды. Операция барысында аш ішектің қуысы шажырқаймен қоса ілмек тәрізді жабысып қалған. Ішектің ілмегі 15см ге дейінқып қызыл болып кеткен, перистальтикасы жоқ, шажырқай тамырының соғысы білінбейді. Осы жағдайда сіздің ары қарайғы тәсіліңіз қандай?
А) Жабысқан жерін кесіп тастап, ішекті жылыту қажет;
В) Шажырқай түбіне гепарин енгізіп, ішекті жылыту қажет;
С) Ішектің өзгерген бөлігін кесіп алып тастау керек;
D) Жабысқан жерді тіліп, шальков зондын ішекке өткізу керек;
E) Шажырқай тамырына новокаиннің 0,5% ерітіндісін енгізу керек;
{Дұрыс жауабы }= С
$$$073
Суық аппендикулярлы инфильтрат анықталғанда операция немен аяқталуы керек:
A) Инфильтратты ажырату, аппендэктомия
B) Инфильтратқа дәкелі тампонмен
C) Микроирригатором
D) Резинка шығарғыш қою арқылы
E) Жарақатты тігу, антибактериальды және физиотерапия шарасын жүргізу
{Дұрыс жауап }=В
$$$074
Пельвеоперитнитпен асқынған аппендицит кезінде қандай ену жолын пайдалану керек:
A) Көлденең
B) Трансректальды
C) Параректальды
D) Орта-ортаңғы лапаротомия
E) Төменгі-ортаңғы лапаротомия
{Дұрыс жауап}=Е
$$$075
Жедел холецистите кезінде хирург гепатикохоледохтың 2,5 смге кенейгенін көптеген пальпацияланатын. Тастарды көрді, Операцияны қалай аяқтаймыз?
А)Холедохты екі ретті дренаждаумен холедохолитотомия
В)өт жолдарының тері және бауыр арқылы дренаждау холедохолитотомиямен бірге.
С) холедохолитотомиямен холедхты сыртқы Т тәрізді дренажбен дренаждау;
D) холедохолитотомия және холедохты жабық тігіспен;
E) холедохолитотомия және холедоходуоденоанастомозды қалыптастыру
{Дұрыс жауап}= Е
$$$076
Холецистомияның ең қауіпті асқынуын таңда:
A) Өт қалтасын алып жатқанда тесіп алу
B) Холедохта тас қалдыру
C) Өт қалтасы тұқылын ұзын қалдыру
D) Үлкен дуоденальды емізікшенің стенозын қалдыру
E) Жөалпы өт жолын зақымдау
{Дұрыс жауап }=E
$$$077
28 жасар науқас К, жедел флегмонозды аппендецитке аппенд-эктомиядан кейін, операциядан кейінгі кезеңде 6 тәулікте дуглас-іріңдігі дамыды. Іріңдікті қандай әдіспен ашу және дренаждау керек:
A) Алдыңғы құрсақ қабырғасы
B) Тік ішек
C) Аралық
D) Қынап
E) Бір мезетте алдыңғы құрсақ қабырғасы және тік ішек арқылы
{Дұрыс жауап}=В
$$$078
24 жасар ер кісі, 5 сағаттан кейін іштің жабық жарақатына байлансты диагностикалық лапаротомия жасалынды. Бауырдың оң жақ бөлігінің висцеральды беткейінде, диафрагмальды беткейден ауысатын субкапсулярлы гематома 12х15 см анықталады.Іш қуысында қан және басқа зақымдану жоқ. Не істеу керек:
A) Гематоманы пункция жасап босату
B) Капсуланы ашып, гематоманы босату
C) Зақымдалған бауыр паренхимасын; диаметрмокоагуляциялау немесе гемостатикалық тігіс салу
D) Бауыр асты кеңістігін дренаждау
E) Іс-әрекет керек жоқ
{Дұрыс жауап}=С
$$$079
Асқазан жарасынан қан кетумен зардап шегетін науқасты жүргізілген емнен кейін шоктан шығарылды, бірақ жүргізілген консервативті шаралар гемостаздың толық қалпына келтіруге мүмкіндік бермейді. Бұндай жағдайда не істеу керек:
A) Лапаротомия және асқазанды резекциялау
B) Гастростома салу
C) Гастростоманы қолдану
D) Консервативті терапияны жалғастыру, Мейленграхт диетасымен
E) Лапаротомия, гастроэнтероанасомоз, тамырдан қан кетуді тоқтату
{Дұрыс жауап}=А
$$$080
37 жасар науқас Л, аудандық ауруханаға асқазанның теспелі ойық жарасы клиникасымен түсті. Ауруханада анезтезиолог болмады. Хирург Тейлор әдісі бойынша консервативті ем әдісін таңдады. Аталған ем әдісі қандай:
A) Cілті және асқазан перистальтикасын төмендететін заттарды қолдану
B) Әрбір 4-5 сағат сайын асқазанды зондтау, көктамыр ішкілік сұйықтық енгізу, және кезбе жүйкені фармакологиялық блокада жасау
C) Үнемі асқазанды салқын физиологиялық ерітіндімен жуу
D) Жергілікті гипотермия және көктамы ішілік сұйықтық енгізу
E) Антибиотик тағайындау, көктамыр ішілік сұйықтық енгізу кезінде азқазан ішіндегісін үнемі аспирациялау
{Дұрыс жауап}=Е
$$$081
72 жасар науқас К, ішінің толғақ тәрізді ауырсынуына, кебуіне, газ және нәжіс болмауына шағымданады. Үш тәулік бойы ауырған. Соңғы кездері іш қатуымен зардап шегуде, дене салмағы азайған. Қарағанда: іші үрілген, ассиметриялы, шалпы шуы, тимпанит, перистальтика естілмейді. Жедел ішек өтімсіздігін анықтауда шешу зерттеу әдісі:
A) Ирригоскопия
B) Қан, зәр анализі
C) УДЗ
D) Шолу рентгеноскопиясы
E) Лапароскопия
{Дұрыс жауап}=D
$$$082
Тґменде кґрсетілген операциялардыѕ ќайсысы симультанттыќ операцияєа жатпайды:
A) асќазан резекциясы жјне аппендэктомия
B) ваготомия жєне холецистэктомия
C) баєаналыќ ваготомия жєне Джабуле јдісімен пилоропластика
D) холецистэктомия жјне аппендэктомия
E) холецистэктомия жјне алдынєы курография
{Дўрыс жауабы}=С
$$$083
Ќысылєан шап жарыєын аныќтау кезінде тґмендегілердіѕ ќайсысын ќолданудыѕ ќажеті жоќ:
A) барийдыѕ ішек бойымен жїруін аныќтау
B) іш ќуысына жјне томпайып тўрѓан жерге УДТ жасау
C) жалпы ќарау жєне палпация жасау
D) жґтел серпілісі белгісін аныќтау
E) колоноскопия жасау
{Дўрыс жауабы}=Е
$$$084
Миллер-Эбботт зондты не їшін ќолданылады:
A) тоќ ішектіѕ интубациясы
B) іш ќуысын дренаждау
C) ащы ішекті интубациялау
D) холедохты дренаждау
E) лапароскопиялыќ холецистостома салу
{Дўрыс жауабы}=С
$$$085
Операциядан кейінгі тиреотоксикалыќ криз кезінде аталєандардыѕ барлыєы ќолданылады, біреуінен басќасы:
A) кортикостероидтар
B) жїрек дјрілері
C) ыстыќты тїсіретін дјрілер
D) глюкоза новокаин ќоспасы
E) антикоагулянттар
{Дўрыс жауабы}=E
$$$086
Асќынєан аппедициттіѕ этиолигиясында басым:
A) ішек таяќшасы
B) протей
C) стрептококк
D) ішек таяќшасы мен стафилакокк
E) стафилакокк
{Дўрыс жауабы} = D
$$$087
Жедел флегманозды холецистит операциясы кезінде шарбы май бетінде стеаринді майлы некроздары аныќталады, гепатодуоденальді байлам айналасыныѕ іш пердесі астында ґтті сўйќтыѕ тізілген . Хирургтыѕ тактикасы:
A) холецистэктомия, іш ќуысын дренаждау
B) холецистостомия, шарб ќалтасын дренаждау
C) холецистэктомия, шарб ќалтасын жјне холедохты сыртќа дренаждау
D) шарбы ќалтасын дренаждау
E) холецистостома ќалдыру
{Дўрыс жауабы}=С
$$$088
Ґѕештіѕ варикозды кеѕейген веналарынан ќан кетуді дереу тоќтату їшін не ќолдану керек?
A) массивті гемостатикалыќ препараттар
B) гипотензивті дјрілер
C) ќанныњ аз гемостатикалыќ дозаларыњ ќўю
D) блекмор зонды
E) ќанап тўрєан тамырларды хирургиялыќ жолмен тігу
{Дўрыс жауабы }=D
$$$089
Холецистэктомия 1 жыл ґткен соѕ ауырсынусыз сарєаю пайда болды, 18 кг жїдеді. Ќандай ауруєа кїманданасыз?
A) вирусты гепатит
B) токсикалыќ гепатит
C) холедохолитиаз
D) асќазан рагі
E) ўйќы безі басы ісігі
{Дўрыс жауабы}=С
$$$090
Асќазанныѕ жарасыныѕ тесілуі кезінде міндетті тїрде жасау керек:
A) жедел лапаротомия жјне іш ќуысыныѕ жаєдайын ескере отырып
операцияныѕ кґлемін аныќтау
B) интенсивті емнен, белок жјне минеральды алмасуды коррекциялаудан кейін
операция жасау
C) контрасты жјне гастроскопиялыќ асќазанды тексеру, тўз ќышќылы
ертіндісімен асќазанды ќайта жуу
D) консервативті емнен кейін арасына 3-6 апта салып операция жасау
E) жоспарлы оперативті ем
{Дўрыс жауабы }=А
$$$091
Жедел ішек ґтімсіздігімен науќасты тексергенде: Цеге Мантейфеля жјне Обуховский аурухана симптомы оѕ мјнді екендігі аныќталды. Ішек ґтімсіздігініѕ ќандай тїріне бўл сипаттама тјн:
A) илеоцекальды инвагинацияєа
B) тоќ ішектіѕ тґмендеген бґлігініѕ ісікпен обтуpациялануына
C) аш ішектіѕ бўралуына
D) сигма тјрізді ішектіѕ бўралуы
E) жабысќаќ ішектіѕ тїйілуі
{Дўрыс жауабы}=В
$$$092
Науќас 55 жаста, жедел панкреатитке кїдігімен. Ферментативті зертеу їшін тґменде келтірілген зертханалыќ јдістердіѕ ќайсысы еѕ тиімдірек:
A) трипсинді аныќтау
B) липазаны аныќтау
C) диастазаны аныќтау
D) инсулинді аныќтау
E) сілтілі фосфатазаны аныќтау
{Дўрыс жауабы}=С
$$$093
Науќаста холцистэктомия операциясы жасалєаннан кейін алєашќы жылында, оѕ жаќ ќабырєа астыныѕ кезеѕдік ўстамалы ауырсыну, сарєаю пайда болды. Ќандай сырќат болуы мїмкін?
A) операция барысында фатеров їрпісініѕ аныќталмаєан ісігі
B) созылмалы панкреатит
C) холедохтыњ ќайталамалы тасы
D) холедохта іркілген тастар
E) ґт жолдарыныѕ ўзын тўќылы
{Дўрыс жауабы}=С
$$$094
Сыртќы ґт жылан кґзі бар науќастарда ґт шыєарєыш ґзектерініѕ жаєдайын аныќтау їшін ќандай ќарапайым баєалау јдісін пайдаланады:
A) УДЗ
B) РХПГ
C) тері жєне бауыр арќылы холангиография жасау
D) фистулохолангиография
E) бауыр сцинтиграфиясы
{Правилильный ответ }=D
$$$095
Холецистэктомиядан кейін 15 жыл ґткен соѕ постхолецистэктомиялыќ синдром басталды, їлкен дуоденалды ґзектіѕ стенозы, жалпы ґт жолыныѕ диаметрі 20 мм їлкен болды. Емніѕ ќай тїрі бўл жаєдайда тиімсіз:
A) лапаротомия холедохты сыртќы дренаждау
B) лапаротомия трансдуоденалды папиллосфинктеропластика
C) Эндоскопиялыќ папилотомия
D) Билиодегестивті анастомоз
E) Папиллосфинктеротомия, билиодегистивті саѓамен бірге
{Дўрыс жауабы }=B
$$$096
Ґт ќапшыєында конкременттердіѕ тїзілу себебі:
A) дўрыс тамаќтанбау
B) дене массасыныѕ жоєарлауы
C) ўйќы безініѕ созылмалы ќабынуы
D) бўрын вирусты гепатитпен ауырєаны
E) холестерин-холатты коэффиценттіѕ дестабилизациясы
{Дўрыс жауабы}=Е
$$$097
Калькулезді холециститке байланысты туындаєан обтурациялыќ сарєаюєа тґмендегі белгілердіѕ ќайсысы жатпайды:
A) бауыр коликасы тїріндегі ўстамалы ауырєандыќ
B) ауырєандыќтан кейін бірден сарєаю дамуы
C) ґт ќабы пальпацияланбайды, ќатты ауырсынады
D) арыќтау, јлсіздік
E) тері ќышуы
{Дўрыс жауабы }=D
$$$098
Ретроцекалды жјне кіші жамбаста орналасќан жедел аппендицитке тјн емес:
A) дизуриялыќ бўзылыс
B) тенезм жјне сўйыќ нјжіс
C) іш перде ќабыну симптомы
D) Образцов белгісі
E) коуп белгісі
{Дўрыс жауабы} = С
$$$099
Мына сырќаттардыѕ ќайсысын операция кезінде аныќтауєа болады
А) 12 елі ішек жарасыныѕ тесілуі
В) жедел панкреатит
С) Меккель дивертикулыныѕ ќабынуы
D) оѕ жаќ бїйрек шаншуы
Е) жедел холецистит
{Дўрыс жауабы} = С
$$$100
Пилефлебит белгілері:
A) толєаќ тјрізді іштегі ауырсыну, артериялыќ ќан ќысымыныѕ тґмендеуі
B) таќтай тјрізді іш, тіл ќўрєауы
C) сіш ќату, іш кебу
D) айналдырмалы ауырсыну, бірнеше рет ќўсу
E) интермитерленген(интермитирующая) ќызба, бауыр ўлєаюы, сарєаю
{Дўрыс жауабы} = E
$$$101
Жедел бауыр жетіспеушілігініѕ алєашќы кґрінісі:
A) токсикалыќ энцефалопатия
B) олигоурия
C) нјжістіѕ жиілеуі, кґп мґлшерде болуы
D) жїректіѕ біріншілік ќан айдауыныѕ жоєарлауы
E) лабораторлы кґріністе жалпы билирубинніѕ жоєарлауы
{Дўрыс жауабы}=А
$$$102
34 жасар науќас Ж, ґнештіѕ варикозды кеѕейген кґктамырларынан ќан кетумен тїсті. Бауыр циррозымен 10 жылдай ауырады. Бірнеше рет портальдыќ гипертензия, шемені туралы стационарлыќ ем алєан. Ќазіргі жаєдайыныѕ нашарлауы тјулік кґлемінде. Блекмор зонды ќойылды. Ќан кету жалєасуда. Неєўрлым таралєан оперативті ем јдісі:
A) гастротомия, варикозды венаны тігу
B) портокавальдыќ анастомоз
C) спленэктомия
D) спленоренальді анастомоз
E) портокавальді анастомоз
{Дўрыс жауабы}=А
$$$103
Ґѕештіѕ варикозды кеѕейген венасынан ќан кету кезінде операция алдындаєы кезеѕде ќан кетуді тоќтату їшін не істеу керек:
A) Бейкер зонды
B) Сенгстакен -Блейкмор зонды
C) Миллер-Эбботт зонды
D) Кантор зонды
E) Шальков зонды
{Дўрыс жауабы}=В
$$$104
Науќас 50 жаста, 12-елі ішектіѕ жара ауруымен 8 жылдан бері ауырады. Соѕєы 5 кїнде кґп ретті ќўсыќ болєан. Аныќ дегидратация белгілері аныќталды. Операция алдындаєы дайындыќты жїргізу їшін ќышќыл негізді тепе-теѕдіктіѕ бўзылысын жою їшін не ќолданылады:
A) калий +глюкоза
B) магний
C) бикарбонат
D) кальций
E) полиглюкин
{Дўрыс жауабы}=А
$$$105
Науќас 36 жаста, оѕ жаќ ќабырєа астындаєы ауырєандыќ жјне ќалтырау белгілерімен келіп тїсті. Ауырєанына 2 тјулік болєан.УДЗ -де ґт ќалтасында мґлшері 0,5 см дейін конкременттер жјне ќалта жанындаєы инфильтрат аныќталады. Хирургтыѕ тактикасы:
A) спазмолитикалыќ терапия фонында баќылау
B) жедел тїрде лапаротомия, холецистэктомия
C) жедел тїрде лапаротомия, холецистэктомия, ґт шыєару жолдарын
дренаждау
D) жедел тїрде лапароскопиялыќ хлецистоэктомия
E) жедел тїрде лапароскопиялыќ холецистоэктомия ґт шыєару
жолдарын дренаждау
{Дўрыс жауабы}=С
$$$106
Науќаста алкогольді ішімдіктер ішкеннен кейін кґп рет ќўсу болєан, соѕєы ќўсыќ ќызыл ќанмен аралас. Диагнозы ќандай?
A) Мэллори – Вейс синдромы
B) асќазан жара ауруы
C) +неініњ варикозды кеѕейген веналарынан ќан кету
D) Крон ауруы
E) жедел панкреатит
{Дўрыс жауабы}=А
$$$107
Асќазанєа резекция жасаєаннан кейін 2 саєат ґткен соѕ назогастральды зондтан ќан бґлінісі бар. 1 саєаттыѕ ішінде 500 мл кан жоєалытты. Гемостатикалыќ терапия жїргізіліп жатыр. Егер нјтиже болмаса не істеу керек:
A) гемостатикалыќ терапияны жалєастыра беру керек
B) ќўйылып жатќан канды кґбейту керек
C) гемостаз маќсатында жедел тїрде гастроскопия жасау керек
D) фибрин ќўю керек
E) науќасты жедел тїрде операция жасау керек
{Дўрыс жауабы}=Е
$$$108
Асќазан жарасынан ќан кетумен зардап шегетін науќасты жїргізілген емнен кейін шоктан шыєарылды, біраќ жїргізілген консервативті шоралар гемостаздыѕ толыќ ќалпына келтіруге мїмкіндік бермейді. Бўндай жаєдайда не істеу керек:
A) лапаротомия жјне асќазанды резекциялау
B) гастростома салу
C) гастростоманы ќолдану
D) консервативті терапияны жалєастыру, Мейленграхт диетасымен
E) лапаротомия, гастроэнтероанасомоз, тамырдан ќан кетуді тоќтату
{Дўрыс жауабы}=А
$$$109
66 жастаєы науќас кенеттен ауырєан. Сол жаќ мыќын аймаєында ауырсыну бар. Дене ќызуыныѕ кґтерілуі. Пальпация жасау кезінде сол мыќын аймаєында бўлшыќеттіѕ аздап ќатаюы, ауырсыну аныќталады. Aлєашќы диагнозы:
A) сигма тјрізді ішектіѕ майлы µсіндісініѕ бўралып ќалуы
B) Крон ауруы
C) сигма тјрізді ішектіѕ стеноздаушы ќатерлі ісігі
D) сигма тјрізді ішектіѕ стеноздаушы ќатерлі ісігі
E) тоќ ішектіѕ полипозы
{Правильный}=А
$$$110
Ґт тас ауруына байланысты жасалынып жатќан операция кезінде тасќа толы бїріскен ґт ќабы жјне 2 см-ге дейін кеѕіген жалпы ґт ґзегі аныќталды. Науќасќа ќандай операция жасау керек?
A) холецистэктомия жїргізу
B) холецистэктомия жјне холангиография жїргізу
C) бірден холецистэктомия жјне ґзек ревизиясын жїргізу
D) холецистостома салу
E) їлкен дуоденальды ґрпекті ревизиялаумен ќатар дуоденоотомия жасау
{Дўрыс жауабы}=В
$$$111
Жедел панкреатитпен ауырєан науќаста, ауырєаннан кейiн 15 тјулiкте эпигастральды аймаєынан аздап ауыратын эластикалыќ ќўрылым пальпацияланады. Мїмкiн болатын диагнозы:
A) іш пердесiнен тыс флегмона
B) іш пердесiнен тыс ќан ўюы
C) жедел обструктивтi холецистит
D) оментобурсит
E) ішекаралыќ абсцесс
{Дўрыс жауабы}=D
$$$112
Iшек тїйiлуiне байланысты операция жасалєаннан соѕ 4 тјулiкте операциядан кейiнгi жарада ауырсыну пайда болып, таѕу геморрагиялыќ сўйыќтыќпен дымќылданды. Ол неден пайда болады:
A) жараныѕ iрiѕдеуi
B) ішке ќан кету
C) эвентрация
D) ерте болєан iшек тїйiлiсi
E) перитонит
{Дўрыс жауабы}=С
$$$113
Егер аппендэктомиядан кейiн 3 тјулiкте јлсiздiк, ќалтырау, дене ќызуыныѕ 39 С дейiн кґтерiлуiмен терлеуi, склера мен терiнiњ сарєаюы пайда болса, ќандай асќыну туралы ойлауєа болады?
A) тґменгi бґлiктiк пневмония
B) пилефлебит
C) ґкпе артериясыныѕ тромбоэмболиясы
D) мезентериальдыќ тамырлар тромбозы
E) жедел гепатит
{Дўрыс жауабы}=В
$$$114
Науќас 66 жаста, жедел тоќ ішек тїйілуі клиникасымен шўєыл тїрде операцияєа алынды. Лапаротомия кезінде-сигма тјрізді ішектіѕ циркуляцияланєан стеноздалєан ісігі, парааортальды лимфа тїйіндердіѕ ўлѓайєаны жјне бауырєа метастаз бергені аныќталды. Гартман операциясы жасалды. Бўл ќандай операция болып табылады?
A) симультантти
B) паллиативті
C) радикальды
D) біріккен (комбинированный)
E) барлыќ жауаптар дўрыс емес
{Дўрыс жауабы}=В
$$$115
Науќас 26 жаста, кенеттен басталєан іштіѕ ауырєандыєы жјне ішкі ќан кету белгілерініѕ дамуынан кейін 2 сає кейін операция жасалды. Ревизия кезінде-бауырдыѕ диафрагмалыќ бетініѕ ІІ-ІІІ сегментінде мґлшері 8х6 см эластикалыќ ќоѕыр –кґкшіл тїзілістіѕ жарылєан капсуласынан жалєаспалы ќан кету аныќталды. Іш ќуысына 1,5 л ќан кетті. Бауыр гемангиомасы спонтанды жарылєаны аныќталды. Ќан кетуді-жараны ќысу арќылы тоќтатылды. Ќанныѕ реинфузиясынан кейін не істеу керек:
A) жараны гемостатикалыќ губкамен тампондау
B) жараєа гемостатикалыќ тігіс салу
C) жараны шажырќай аяќшасымен тампондап, гемостатикалыќ тігіспен бекіту
D) гепатофренопексия жїргізу
E) бауырдыѕ ІІ-ІІІ сегментін резекциялау
{Дўрыс жауабы}=Е
$$$116
66 жастаєы науќас кенеттен ауырєан. Сол жаќ мыќын аймаєында ауырсыну бар. Дене ќызуыныѕ кґтерілуі. Пальпация жасау кезінде сол мыќын аймаєында бўлшыќеттіѕ аздап ќатуы, ауырсыну аныќталады. Сіздіѕ алєашќы диагнозыѕыз:
A) сигма тјрізді ішектіѕ майлы ґсіндісініѕ айналуы
B) крон ауруы
C) сигма тјрізді ішектіѕ стеноздаушы рагі
D) сигма тјрізді ішектіѕ стеноздаушы рагі
E) соќ ішектіѕ полипозы
{Дўрыс жауабы}=А
$$$117
Жедел іш клиникасы бар науќасќа диагностикалыќ лапаротомия жасалды, іш ќуысында геморрагиялыќ бґлінісі мен шарбы майыныѕ некрозы аныќталды. Не жґнінде ойлауєа болады:
A) бауырдыњ жыртылуы
B) жедел панкреатит
C) куысты аєзаныѕ заќымдануы
D) мезентериальды тромбоз
E) асќазан жарасыныѕ тесілуі
{Дўрыс жауабы}=В
$$$118
Жедел аппендициттегі тән емес симптом:
А) Волкович-Кохер
В) Спижарный
С) Щеткин-Блюмберг
Д) Воскресенского
Е) Крымов
{Дұрыс жауабы}=B
$$$119
Жедел панкреатит кезінде сол жақ қабырға мықын доғасын ұрғылағанда ауырсыну пайда болады, ол қай симтом:
А) Воскресенский
В) Мейо/Робсон
С) Грюнвальд
D) Мондор
Е) Грея/Тернер
{Дұрыс жауабы}=B
$$$120
Аппендикулярлық перитонитке байланысты жасалған лапаротомиядан кейінгі 6-шы тәулік. Науқас әйел 35 жаста ішінің тґменгі бґлігінде ауру, тенезмдер, дизуриялық белгілер пайда болды, дене қызуы 39,5°С гектикалық түрде, қалтырайды. Тілі ылғалды, іші жұмсақ, іштің тґменгі жағында ауырсыну бар. Ректальды тексергенде: тік ішектің алдыңғы қабырғасы үлкен, қатты ауырсынады, жұмсаруы бар инфильтрат анықталады.
Диагнозыңыз қандай:
A) Пилефлебит
B) Кіші жамбас қуысының абсцессі
C) периаппендикулярлық абсцесс
D) ішекаралық абсцесс
E) Сепсис
{Дұрыс жауабы}=B
$$$121
Науқас П. 25 жасар әйел шұғыл түрде ішінің ауырсынуына, әлсіздікке шағымданып түсті. Үш сағат бұрын ішінен жарақат алған. Ауырсыну күшейген. Тексерілді, құрсақ қуыс мүшесінің зақымдалуы анықталды. Тән болатын асқынуды ата:
A) жүрек қан тамыр жеткілісіздігі
B) қан кету
C) инфекцио-уытты шок
D) перитонит
E) трaвмалық шок
{Дұрыс жауабы}=D
$$$122
Науқас Р. 56 жасар әйел , қысылған кіндік жарығымен түсті. Қосалқы ақауы семіздік 2-ші дәрежесі. Шұғыл түрде жергілікті инфиильтративті жансыздандырумен операуцияға алынды. Операция кезінде анықталғаны: жарық қапшығында іш ағзалары қабынғанда болатын экссудаты қабыну болды. Бұл не:
A) нәжістік қысылу
B) қабырғалық қысылу
C) Литтер жарығы
D) жарықтың жалған қысылуы
E) ретрогратты қысылу
{Дұрыс жауабы}=D
$$$123
43 жасар науқас В. ер кісі дене қызуы 38,0 С жоғарылауына, оң жақ қабырға астының ауырсынуына шағымданып түсті. Анамнезінде: 2 ай бұрын бауырдың зақымдануымен құрсақ қуысының кесіп-тесілген жарақатына операция жасалған. Лапаротомия, бауыр жарасы тігілген, жағдайының нашарлауы 1 аптадай. Алдыңғы бетте орналасқан кґкет асты іріңдігі анықталды. Іріңдікті қай жолмен ашу керек?
A) Троянов
B) Клерман
C) Мельников
D) Лапаратомия жолмен
E) Құрсақ арты жол
{Дұрыс жауабы}=B
$$$124
26 жастағы әйел науқасқа периотонитке қатысты операция жасалды. Қашан науқасқа операциядан кейінгі кезеңде энтеральды қоректендіруді бастайды?
A) дене қызуы қалыпқа келгенде
B) ішек әрекеті қалыпқа келгенде
C) белсенді режим рұқсат етілгенде
D) диурез қалыпқа келгенде
E) қан кґрсеткіштері қалыпқа келгенде
{Дұрыс жауабы}=B
$$$125
Қабылдау бґлімшесіне 32 жастағы ер кісі жарық қапшығының флегмонасы клиникасымен келіп түсті. Сырқат шағымынан, жарық 7 жыл бойы бар, 14 сағат ішінде жарықтың аймағында ауырсыну, жарық орнына салынбайды. Науқасқа шұғыл түрде операция жасау жоспарланды. Мұндай жағдайда операция жасаудың ерекшелігі қандай?
A) ішектің резекциясы орындалады
B) операция «таза» және «кір» кезеңдерге бґлінеді
C) энтеростома салынады
D) бүйір бүйіріне анастомоз салу
E) колостомия
{Дұрыс жауабы}=B
$$$126
36 жасар науқасқа жайылмалы перитонитке байланысты перфоративті тесікті тігу операциясы жасалды, 5-ші тәулікте ішінің ұстамалы ауруы, жүрек айну, қайталап құсу пайда болды. Медикаментозды терапиядан кейін аз мґлшерде желі шықты. Бірақ біраздан соң ауырсынуы қайта басталып, ґт аралас құсқан. Жағдайы орташа ауырлықта, Ps 100, тілі құрғақ, іші аздап кепкен, жұмсақ, ішектің сирек, бірақ күшейген перистальтикасы, «шалпу шуы» анықталады. Іш қуысының қайталанған R – граммасында (біріншісінен 4 сағ кейін жасалған) кґптеген Клойбер табақшалары анықталады. Науқаста қойған диагноз.
A) Диафрагма асты абсцессі
B) Жедел панкреатит
C) перитонит
D) Жедел жабыспалық ішек түйілуі
E) Ішек аралық іріңдіктер
{Правильный ответ}=D
$$$127
28 жасар әйел науқас К, жедел флегмонозды аппендецитке аппендэктомиядан кейін, операциядан кейінгі кезеңде 6 тәулікте дуглас-іріңдігі дамыды. Іріңдікті келесі әдіспен ашу және дренаждау керек.
A) алдыңғы құрсақ қабырғасы
B) кеуде
C) аралық
D) қынап, тік ішек
E) бір мезетте алдыңғы құрсақ қабырғасы және тік ішек арқылы
{Дұрыс жауабы}=D
$$$128
Қабылдау бґлімінде Дуглас кеңістігі абсцессі диагнозымен 25 жастағы әйел науқас түсті ең алғашқы келесі ақпаратты әдісті ґткізу керек.
A) лапароскопия
B) іш қуысының шолу рентгенографиясы
C) тік ішекті және қынапты саусақпен тексеру
D) УДЗ
E) тік ішекті және тоқ ішектің тґменгі бґлігін контрастпен тексеру
{Дұрыс жауабы}=C
$$$129
Науқас 26 жастағы ер кісі, іріңдеген аппендикулярлы инфильтрат кґрінісімен түсті. Сіздің әрекетіңіз:
A) кґктамырішілік антибиотиктерапия
B) дезинтоксикациялық ем
C) физиотерапия
D) іріңдікті ашу және дренаждау
E) жергілікті рентгенотерап
{Дұрыс жауабы}=D
$$$130
20 жастағы әйел науқас іштiң тґменгi жағының ауырсынуы, тенезмдер, гектикалы сипатта дененiң қызуы, дизурия, тiк iшектi зерттегенде алдыңғы iргесiнiң тґмен түсiп тұруы осы белгiлер келесі ауруда кездеседi
A) гангренозды аппендицит
B) диафрагма астындағы абсцесс
C) Дуглас кеңiстiгiнiң абсцессi
D) жедел холецистит
E) iшектер арасындағы абсцесстер
{Дұрыс жауабы}=C
$$$131
Науқас ер кісі 66 жаста, жедел тоқ ішек түйілуі клиникасымен шұғыл түрде операцияға алынды. Лапаротомия кезінде-сигма тәрізді ішектің циркуляцияланған стеноздаушы ісігі, парааортальды лимфа түйіндердің ұлғайғаны және бауырға метастаз бергені анықталды. Гартман операциясы жасалды. Бұл операция болып табылады:
A) симультанды;
B) паллиативті;
C) радикальды;
D) аралас (комбинированный) ;
E) барлық жауаптар дұрыс емес.
{Дұрыс жауабы}=В
$$$132
Жедел панкреатитпен ауырған науқас 29 жасты ер кісі, ауырғаннан кейiн 15 тәулiкте эпигастральды аймағынан аздап ауыратын эластикалық құрылым пальпацияланады. Келесі асқыну болу мүмкiн:
A) iш пердесiнен тыс флегмона
B) iш пердесiнен тыс қан ұюы
C) жедел обструктивтi холецистит
D) оментобурсит
E) iшекаралық абсцесс
{Дұрыс жауабы}=D
$$$133
Егер аппендэктомиядан кейiн 3 тәулiкте әлсiздiк, қалтырау, дене қызуының 39 С дейiн кґтерiлуiмен терлеуi, склера мен терiнiң сарғаюы пайда болды, келесі асқыну туралы ойлауға болады
A) тґменгi бґлiктiк пневмония
B) пилефлебит
C) ґкпе артериясының тромбоэмболиясы
D) мезентериальдық тамырлар тромбозы
E) жедел гепатит
{Дұрыс жауабы}=B
$$$134
Ұлтабардың тесілген ойық жарасы тігілген. 1 айдан кейін кекіру, лоқсу тұрып қалған тамақпен құсу пайда болды. Келксі асқыну болу мүмкін:
A) дуоденостаз
B) пилородуоненальды тарылу
C) созылмалы панкреатит
D) кардиоспазм
E) асқазан атониясы
{Дұрыс жауабы}=B
$$$135
Науқас 42 жастағы ер кісі қысылған жарық және жедел миокард инфарктысы.Сіздің әрекетіңіз:
A) бақылау, ішке суық басу
B) жарықты салу
C) спазмолитик
D) анальгетик
E) шұғыл операция
{Дұрыс жауабы}=E
$$$136
Жедел холециститке тән симптомдар:
А) Кохер симптомы
В) Ортнер симптомы
С) Бартомье-Михельсон симптомы
Д) Валь симптомы
Е) Воскресенского симптомы
{Дұрыс жауабы}=B
$$$137
Шланге-Грекова белгісі анықталады:
А) визуалды анықтағанда ішек перистальтикасы айқын
В) рентгенологиялық анықтағанда ащ ішектегі кґлденең сығық
С) іш қуысында шалпы шуылы
D) іш қуысының аускультациясы кезінде тамшы таму дыбысы
Е) оң жақ аяғын кґтергенде, оң жақ мықын аймағындағы ауырсынудың күшеюі.
{Дұрыс жауабы}=A
$$$138
Деструктивті панкреатиті бар науқас ер кісі 38 жаста 14-ші күні гектикалық температура, қалтырау, тахикардия,лейкоцитоз, лейкоформуланың солға ығысуы, эпигастриде 15*20 см инфильтрат пайда болды. Асқыну белгісі
A) холангит
B) пневмония
C) құрсақ артылық флегмона
D) шарбы қалтасы абсцессі
E) жедел холецистит
{Дұрыс жауабы}=D
$$$139
Перитонит диагнозы күмәнімен 40 жастағы әйел науқас келіп түсті, тексергеннен кейін кешенді консервативті емдеуді ґткізу ғана ұйғарым қабылданды. Қандай сырқатта бұл әрекет дұрыс шешім болып табылады?
A) асқазанның ойық жарасының тесілуінің үнсіздік кезеңінде
B) жергілікті перитониттің кез келген түрінде
C) гонококкты пельвиоперитонитте
D) жедел миокард инфарктісі бар деструктивті аппендицитте
E) жоғарыда аталған барлық сырқаттарда
{Дұрыс жауабы}=C
$$$140
30 жастағы әйел науқасты обьективті қарағанда бауырдың, оң жақ бұғана үстінде ауырсыну, кґкеттің оң жақ күмбезінің жоғары тұруы және гектикалық дене қызуы анықталды. Болжамды диагноз:
A) Дуглас іріңдігі
B) гангренозды аппендицит
C) жедел панкреатит
D) оң жақты кґкет асты іріңдігі
Е) бауыр іріңдігі
{Дұрыс жауабы}=D
$$$141
Аппендикулярлы перитонитке операция жасау барысында құрсақ қуысын тампондау және дренаждау керек болды. Науқаста қандай перитонит?
A) жайылған түрі
B) диффузды сірлі
C) шектелген
D) жайылған нәжісті
E) құртты
{Дұрыс жауабы}=C
$$$142
Науқас Р. ер кісі 22 жаста хирургиялық стационарға шүйде аймағындағы ісік тәрізді түзілістің пайда болғанына шағымданып түсті. Локальды: шүйде аймағында флюктуация ортасы жұмсарған жұмсару аймағы бар қызарған, ауырсынуы анықталады.
A) ашу және дренаждау;
B) физио емі;
C) пункция;
D) антибиотикотерапия;
E) аналгетиктер
{Дұрыс жауабы}=A
$$$143
34 жастағы әйел науқаста бактериологиялық зерттеу қортындысы бойынша клостридиальды инфекция анықталған. Клостридиальды - анаэробты инфекциясын емдеу кезінде келесі антибиотиктер қолданылады:
A) пенициллин;
B) метициклин, неомицин;
C) тетрациклин, метициклин
D) гентамицин хлоромфеникол;
E) амикацин
{Дұрыс жауабы}=A
$$$144
Аппендикулярлық перитониттiң салмақты болуын немен түсiндiруге болады
құрт тәрездес ґсiктiң iш қуысының тґменгi бґлiгiнде орналасуымен
A) жоғары вируленттiк микрофлорамен
B) аппендицит болғанда иммунитеттi нашарлауы
C) перитониттiң ґте жылдамдығымен
D) белокты заттардың кґп мґлшерде жоғалуымен
Е) кґп мґлшерде ақуыз жоғалтумен
{Дұрыс жауабы}=B
$$$145
Аппендикулярлық перитонитке байланысты жасалған лапаротомиядан кейінгі 6-шы тәулік. 40 жастағы әйел науқастың ішінің тґменгі бґлігінде ауру, тенезмдер, дизуриялық белгілер пайда болды, дене қызуы 39,5°С гектикалық түрде, қалтырайды. Тілі ылғалды, іші жұмсақ, іштің тґменгі жағында ауырсыну бар. Ректальды тексергенде: тік ішектің алдыңғы қабырғасы арқылы үлкен, қатты ауырсынатын, жұмсаруы бар инфильтрат анықталады. Қойған диагнозыңыз:
A) Пилефлебит
B) Кіші жамбас қуысының абсцессі
C) периаппендикулярлық абсцесс
D) ішекаралық абсцесс
E) Сепсис
{Дұрыс жауабы}=B
$$$146
Науқас Т. әйел 29 жаста гангренозды аппендицит туралы жасалған аппендэктомиядан кейін 6-күні дене қызуының жоғарылауы, қалтырау, ішінің тґменгі бґлімінде ауырсыну, тенезм, зәр бґлгеннен кейінгі ауырсыну пайда болды. Л-14, 1х10 59 0/л. Науқаста келесі асқыну болуы мүмкін
A) оң жақта плевропневмония
B) кґкет асты іріңдігі
C) ішек аралық іріңдік
D) дуглас кеңістігіндегі іріңдік
E) құрсақ арты кеңістігіндегі іріңдік
{Дұрыс жауабы}=D
$$$147
Науқас ер кісі 31 жаста алкогольді ішімдіктер ішкеннен кейін кґп рет құсу болған, соңғы құсық қызыл қанмен аралас. Болжам диагнозы қандай:
A) Мэллори – Вейс синдромы
B) асқазан жара ауруы
C) ґннеінің варикозды кеңейген веналарынан қан кету
D) Крон ауруы
E) Жедел панкреатит
{Дұрыс жауабы}=A
$$$148
Науқас ер кісі 36 жасата жайылмалы перитонитке байланысты перфоративті тесікті тігу операциясы жасалды, 5-ші тәулікте ішінің ұстамалы ауруы, жүрек айну, қайталап құсу пайда болды. Медикаментозды терапиядан кейін аз мґлшерде желі шықты. Бірақ біраздан соң ауырсынуы қайта басталып, ґт аралас құсқан. Жағдайы орташа ауырлықта, Ps 100, тілі құрғақ, іші аздап кепкен, жұмсақ, ішектің сирек, бірақ күшейген перистальтикасы, «шалпу шуы» анықталады. Іш қуысының қайталанған R – граммасында (біріншісінен 4 сағ кейін жасалған) кґптеген Клойбер табақшалары анықталады. Науқаста келесі асқынуы пайда болды.
A) Диафрагма асты абсцессі
B) Жедел панкреатит
C) перитонит
D) Жедел жабыспалық ішек түйілуі
E) Ішек аралық іріңдіктер
{Дұрыс жауабы}=D
$$$149
24 жасар әйелге аппендицитке байланысты операция жасалып жатыр, құрсақ қуысын ашқанда қара түстi қан шықты, құрт тәрiздi ґсiндi аздап қанталаған. Сiздiң ойыңызша гемоперитонеумнiң жиi себебi не
A) деструктивтi аппендицит кезiнде тамырдың жарылып кетуi
B) аналық без кистасының айналуы
C) жатырдан тыс жүктiлiк
D) Меккелев дивертикулы
E) аднексит
{Дұрыс жауабы}=C
$$$150
Іш бүлігі диагнозы бар 27 жастағы әйел науқаста құрсақ қуысының рентгенографиясы кезінде кґкет күмбезі астында орақ тәрізді газ анықталды.Осы симптом тән болатын ауруды кґрсет:
A) жедел перфоративті аппендицит
B) жедел перфоративті холецистит
C) жедел панкреонекроз
D) жедел ішек ґтімсіздігі
E) асқазан ойық жарасының тесілуі
{Дұрыс жауабы}=E
$$$151
Пилородуоденальды тарылумен асқынған ұлтабар ойық жарасы болғанда тиімді операция әдісін таңда (субкомпенсация дәрежесі) :
A) гастродуоденоанастомоз
B) гастростомия
C) артқы гастроеюноанастомоз
D) діңді ваготомия
E) асқазан резекциясы
{Дұрыс жауабы}=E
$$$152
Науқас 45 жастағы ер кісі тґс артының күйдіріп ауырсынуы, кекіру және қыжылдау – үштік симптомдары кґп уақыттан бері мазалайды. Сіздің болжам диагнозыңыз және диагностикалық тәсілі:
A) кардиоспазм-рентген, УЗИ
B) кґк еттің ґңештік саңылауының жарығы-ЖҚА, рентген
C) рефлюкс – эзофагиті –ЭФГДС, рентген, Рн-метрия
D) эпифренальды дивертикулдың-УЗИ, ЭФГДС
E) ґңештің тыртықты тарылуы –УЗИ, ЭФГДС, Рн-метрия
{Дұрыс жауабы}=C
$$$153
Жедел іш клиникасы бар 50 жасты әйел науқасқа диагностикалық лапаротомия жасалды, іш қуысында геморрагиялық бґлінісі мен шарбы майының некрозы анықталды. Не жґнінд және қандай асқынуды ойлауға болады?
A) бауырдың жыртылуы
B) жедел панкреатит, панкреонекроз
C) қуысты ағзаның зақымдануы
D) мезентериальды тромбоз
E) асқазан жарасының тесілуі
{Дұрыс жауабы}=B
$$$154
Жедел панкреатит патогенезінде төмендегілердің қайсысы негізгі рольді атқармайды:
А) Операциялық жарақат
B) Холелитиаз
C) Пенетрацияланған пептикалық жара
D) Алкоголь
E) Жедел гастрит
{Правильный ответ}= E
$$$155
Іш қабырғасының қысылған жарығының ерте көрінісі болып төмендегілердің қайсысы жатпайды:
А) Жедел басталуы
B) Жарықтың орнына келмеуі
C) Бұлтиған жарықтың ауырсынуы
D) Кенеттен ауырсыну
E) Жоғары дене қызуы
{Правильный ответ}= E
$$$156
Асқазан жарасының қан кету диагнозын дұрыс қою үшін қандай іс-әрекет жүргізілуі тиіс:
А) Жасырын қанға нәжіс анализі
B) Асқазанның контрасты рентгенографиясы
C) Жасырын қанға асқазан сөлінің анализі
D) Фиброгастроскопия
E) Гемоглобин және гематокритті анықтау
{Правильный ответ}= D
$$$157
Обтурациялық ішек түйілуін тудырған өт тасы, ішек қуысына көбінесе өт қалтасы мен және қай ішек арасындағы жыланкөздер арқылы түседі:
А) Соқыр ішек
B) Асқазан кіші иіні
C) 12-ішек
D) Ащы ішек
E) Тоқ ішек
{Правильный ответ}= D
$$$158
Ауыспалы сарғаю кездесетін жағдайлар:
А) Холедох ісіктері
B) Вентилді холедохолитиаз
C) Холедохтың терминальды бөлігінде тастың тұрып қалуы
D) Холедохтың стриктурасы
E) Обтурационды папиллолитиаз
{Правильный ответ}=
$$$159
Жайылмалы іріңді перитонит жағдайында тесілген асқазан жарасына көрсетілетін операция көлемі:
А) Жараны сынып тастау, бағаналық ваготомия мен пилоропластика
B) Шынайы антрумэктомия
C) Перфорациялық тесікті тігу
D) Асқазан резекциясы
E) Перфорацияны тігу және СПВ
{Правильный ответ}= C
$$$160
Парапанкреатикалық кеңістікте сұйықтықтың жиналуы кезінде, анықтайтын тиімді әдіс:
А) Лапароскопия
B) Ретроградтты холангиография
C) Ретрогратты вирсунгография
D) КТ
E) Дуоденография
{Правильный ответ}= D
$$$161
Науқаста декомпенсирленген пилоростеноз диагнозымен операция алды кезеңінде асқазанды жуудың себебі:
А) Патогенді микроорганизмдер санын азайту
B) Асқазан қабырғасы тонусын қалпына келтіру
C) Ағзадағы калий құрамын арттыру
D) Асқазан ішек бойы қызметін арттыру
E) Ақуыз алмасуының бұзылуын қалыптастыру
{Правильный ответ}= B

$$$162
Қабылдау бөлімшесіне асқазан ойық жарасының көмкерілген тесілуі күдігімен науқас түсті. Диагнозды нақтылауға қосымша тексеру әдісін тандаңыз:
А) УДЗ
B) Лапароцентез
C) Пневмогастрография
D) Компьютерлі томография
E) Магнитті – резонансты томография
{Правильный ответ}= C
$$$163
Жедел ішек өтімсіздігімен науқасты тексергенде: Цеге-Мантейфеля және Обуховский аурухана симптомы оң мәнді екендігі анықталды. Ішек өтімсіздігінің қандай түріне бұл сипаттама тән:
А) Илеоцекальды инвагинацияға
B) Тоқ ішектің оң жақ бөлігінің ісікпен обтуpациялануына
C) Аш ішектің бұралуына
D) Сигма тәрізді ішектің бұралуы
E) Жабысқақ ішектің түйілуі
{Правильный ответ}= D
$$$164
36 жасар науқасқа жайылмалы перитонитке байланысты перфоративті тесікті тігу отасы жасалды, 5-ші тәулікте ішінің ұстамалы ауруы, жүрек айну, қайталап құсу пайда болды. Медикаментозды терапиядан кейін аз мөлшерде желі шықты. Бірақ біраздан соң ауырсынуы қайта басталып, өт аралас құсқан. Жағдайы орташа ауырлықта, Ps 100, тілі құрғақ іші аздап кепкен, жұмсақ, ішектің сирек, бірақ күшейген перистальтикасы, шылпы шуы анықталады. Іш қуысының қайталанған R – граммасында (біріншісінен 4 сағ кейін жасалған) көптеген Клойбер тостағаншалары анықталады. Науқаста қандай диагноз?
А) Диафрагма асты абсцессі
B) Жедел панкреатит
C) Перитонит
D) Жедел жабысқақтың ішек түйілуі
E) Ішек аралық іріңдіктер
{Правильный ответ}= D
$$$165
44 жасар науқас Т, ішінің ауырсынуына, дене қызуының жоғарылауына, әлсіздікке, аузының құрғауына шағымданады. 1 аптадан бері ауырады. Жағдайының нашарлауы 5 сағат көлемінде. 1 ай бұрын ұйқы безі жалған кистасы, жедел панкреатитпен стационарлық ем алған. Іріңдеген киста жарылып жайылмалы іріңді перитонит болса қандай операция керек:
А) Асқазан арқылы цистогастростомия, құрсақ қуысын дренаждау
B) Ұйқы безі резекциясы, шарбы қалтасын дренаждау
C) Марсупиализация, құрсақ қуысын дренаждау
D) Цистоеюностомия, құрсақ қуысын дренаждау
E) Цистодуоденостомия, құрсақ қуысын дренаждау
{Правильный ответ}= C
$$$166
Науқас Р, механикалық сарғаюмен, ішіндегі ауырсыну, дене қызуының жоғарылауы 39°С түсті. Жүргізілген емге қарамастан гектикалық температура, қалтырау, ауырсыну сақталды. Жедел түрде операция жасалды. Операция кезінде холедохолитиаз және іріңді холангит анықталды. Іріңді холангитте қандай дренаждау әдісін қолданған тиімді?
А) Пиковский
B) Вишневский
C) Джонсон
D) Кер
E) Холедоходуоденостомия
{Правильный ответ}= D

$$$167
Науқас 56 жаста қынап үстілік жатыр ампутациясынан кейін 2 аптадан кейін тік ішек арқылы дуглас кеңістігі ашылды. 4 тәуліктен кейін ішек түйілу белгілері пайда болды. Релапоротомия жасалды. Ашып қарағанда іш қуысында жабысқақты процесс анықталды, ащы ішек және мықын ішектің бастапқы бөліктері кеңеіген, іші сұйықтықпен толған. Жамбас қуысында тығыз қабыну инфильтраты байқалады, мықын ішек 20-30 см бойы инфильтратқа интимді жабысқан. Бұл кездегі хирургиялық іс-әрекет қандай?
А) Инфильтратты ішектен бөліп алу
B) Мықын ішек резекциясы
C) Энтеро-энтероанастомоз
D) Илео-трансверзоанастомоз
E) Илеостома салу
{Правильный ответ}= C
$$$168
Науқас Б., 36 жаста, оң жақ қабырға астындағы ауырғандық және қалтырау белгілерімен келіп түсті. Ауырғанына 3 тәулік болған. УДЗ-де өт қалтасында мөлшері 0,5 см дейін конкременттер, қалта жанындағы инфильтрат анықталады, холедох 6 мм. Хирургтың тактикасы:
А) Cпазмолитикалық терапия фонында бақылау
B) Жедел түрде лапаротомия, холецистэктомия
C) Жедел түрде лапаротомия, холецистэктомия, өт шығару жолдарын дренаждау
D) Жедел түрде лапароскопиялық хлецистэктомия
E) Холецистостомия
{Правильный ответ}= B

$$$169
Аппендикулярлы перитонитке байланысты жасалған лапаротомиядан кейінгі 6-шы тәулік. Науқасты ішінің төменгі бөлігінде ауру, тенезімдер, дизуриялық белгілер пайда болды, дене қызуы 39,5°С гектикалық түрде, қалтырайды. Тілі ылғал, іші жұмсақ, іштің төменгі жағында ауырсыну бар. Ректальды тексергенде: тік ішектің алдыңғы қабырғасы арқылы үлкен, қатты ауырсынатын, жұмсаруы бар инфильтрат анықталады. Диагнозыңыз қандай?
А) Пилефлебит
B) Кіші жамбас қуысының абсцессі
C) Периаппендикулярлы абсцесс
D) Түзақаралық абсцесс
E) Сепсис
{Правильный ответ}= B
$$$170
Диагностикалық лапароскопия кезінде-оң жақ мықын аймағында тығыз инфильтрат анықталды, ішек түйілу белгілері жоқ. Іш қуысында сұйықтық жоқ. Хирург не істеу керек?
А) Лапароскопия арқылы инфильтратты алу
B) Төменгі орталық лапаротомия жасау
C) Диагностикалық лапароскопия бітіріп, консервативті емдеу және бақылау жүргізу
D) Іш қуысын дренаждау және инфильтратты тампонмен шектеу
E) Оң жақты гемиколонэктомия жасау
{Правильный ответ}= D
$$$171
66 жасар науқас К, оң жақ қабырға астының, жоғарғы құрсақ тұсының ауырсынуына, денесінің сарғаюына, тері қышуына, зәр түсінің қоңырлануына, нәжістің ағаруына шағымданып түсті. 1 аптадан бері ауырады, диетаны бұзумен байланыстырады. Қанның биохимиялық анализінде жалпы және тура билирубин деңгейі жоғарлаған. Сарғаюдың себебін анықтаудағы тиімді әдісті ата:
А) Лапароскопия
B) Радиоизотопты динамикалық билиосцинтиграфия
C) Өт жолдары мен өт қабын УДЗ
D) ЭРХПГ
E) Лапароскопиялық холецистография
{Правильный ответ}= D
$$$172
Кезекші хирургтар науқасты қарағанда Дьелафуа триадасын анықтады. Науқасқа қандай диагноз қоясыз?
A) тесілген ойық жара
B) жедел аппендицит
C) мезентериалдық қан айналымының жедел бұзылысы
D) жедел ішек өтімсіздігі
E) қысылған жарық
{Дұрыс жауап} = B
$$$173
Асқазан-ішек жолдарынан қан кетудің жиі кездесетін себебі:
A) асқазан және 12 елі ішектің жара ауруы
B) эрозивты эзофагит
C) асқазан ісігі
D) Меллори-Вейс синдромы
E) тоқ ішектің дивертикулезы
{ Дұрыс жауап} = A
$$$174
Ұлтабардың тесілген ойық жарасында оң жақ мықын аймағы бұлшық еттерінің кернеулігі дамуының себебін түсіндіріңіз?
A) жұлын – ми нервтері арқылы рефлекторлық байланыс
B) құрсақ қуысында ауаның жиналуы
C) қышқыл асқазан қоймалжыны оң жақ бүйірлік канал арқылы таралуы
D) жайылмалы перитониттің дамуы         
E) аппендикспен висцеро-висцералдық байланыс.
{Дұрыс жауап} = C
$$$175
Жедел панкреатитпен (ісінбелі түрі) асқынған жедел холециститке орай жасалған операция кезінде тиімді хирургиялық тактика қандай?
A) дәстүрлі холецистэктомия
B) холецистэктомия, холедохты өт қабы өткелі тұқылы арқылы дренаждау
C) холецистэктомия, холедохты Т-тәрізді дренажбен дренаждау
D) холецистэктомия, шарбы дорбасын дренаждау
E) холецистостома салу.
{Дұрыс жауап} = B
$$$176
35 жасар науқасты диета бұзуы салдарынан құрсақ қуысы жоғарғы бөлімінде белдемелі ауырсынулар, қайталамалы құсу мазалайды. Жалпы қарағанда: жағдайы ауыр, пульсі – 120 соғ./ мин, АҚҚ – 90/60 мм. сын. бағ. Құрсағы жоғарғы бөлімінде кернеулі, айқын ауырсынады, бүйір аймақтарында перкуторлық дыбыс тұйықталған. Ішек перистальтикалық шуылдары естілмейді. Сіздің болжам диагнозыңыз?
A) асқазанның тесілген ойық жарасы, перитонит
B) жедел ішек өтімсіздігі
C) деструкциялық холецистит
D) панкреонекроз
E) ішек инфаркты
{Дұрыс жауап} = D
$$$177
Клиникаға жедел ішек өтімсіздігімен түскен науқасқа тексеру стандарты бойынша Шварц сынамасы жасалды. Осы сынаманың мәні қандай?
A) билирубин – глюкуронидті анықтау
B) дәрілерге сезімталдықты анықтау
C) ішек трактысы бойынша барий сульфаты пассажын анықтау
D) коагулопатияны анықтау
E) нәжісте қанның болуын анықтау
{Дұрыс жауап} = C
$$$178
Асқазанның Бильрот-2 резекциясы кезінде, қандай мақсатпен асқазан тұқылын мезоколонға бекітеді:
A) құрсақ қуысының жоғарғы қабатындағы мүмкін болатын қабыну асқынуларын шектеу үшін
B) жіңішке ішек өтімсіздік дамуын алдын алу үшін
C) асқазан – ішектік анастомоз жетіспеушілігін алдын алу үшін
D) рефлюкстың алдын алу үшін
E) тағам пассажын қалыпты жүруін сақтау үшін
{Дұрыс жауап} = B
$$$179
Науқас Д., 47 жаста, қабылдау бөліміне келесі шағымдар бойынша жеткізілген: бірнеше рет қанмен құсу және қара нәжіс, есін жоғалту, әлсіздік және бас айналу. Жара анамнезі 5 жыл ағымында. Түскен кездегі жалпы жағдайы ауыр, пульсі - минутына 100 соққы, АҚ 80/40 мм.сын.бағ., бозарған. Қан анализынде Эр. 2,2х1012, Hb 80, гематокрит 30%.
Шұғыл ЭФГДС-те борпылдақ қызыл тромбпен жабылған, диаметрі 3 см асқазан денесінің созылмалы каллезді жарасы анықталған. Сіздің тактикаңыз?
A) Одан ары консервативті ем жүргізу үшін реанимациялық бөлімге ауыстыру
B) асқазанды зондтау, аминокапрон қышқылы мен норадреналинді еңгізу
C) дайындықсыз науқасты шұғыл түрде операцияға алу
D) динамикалық бақылау, гемостатикалық және гемотрансфузиялық ем жүргізу
E) операция алды дайындықтан кейін шұғыл түрдегі операция
{Дұрыс жауап} = E
$$$180
Науқаста асқазан және он екі елі ішек рентгенограммасында келесі мәліметтер анықталады:

Науқасқа қандай операция орындалу керек?
А) Бильрот-I бойынша асқазанның 2/3 бөлігін резекциялау
B) Бильрот-II бойынша асқазанның 2/3 бөлігін резекциялау
C) Селективты ваготомия, жараны кесу
D) Асқазанның проксималды резекциясы
E) Гастрэктомия
{Дұрыс жауап} = A
$$$181
Науқастың асқазан рентгенограммасында келесі мәліметтер анықталады:

Науқасқа қандай операция көрсетілген?
А) Бильрот-I бойынша асқазанның 2/3 бөлігін резекциялау
B) Бильрот-II бойынша асқазанның 2/3 бөлігін резекциялау
C) Селективты ваготомия, жараны кесу, Финней бойынша пилоропластика
D) Бағанды ваготомия, жараны кесу, Гейнеке-Микулич бойынша пилоропластика
E) Селективты проксималды ваготомия, жараны кесу, дуоденопластика
{Дұрыс жауап} = B
$$$182
Клиникаға 47 жасар еркек шұғыл түрде ішінің жоғарғы бөлімі аймағындағы қарқынды ауырсынуға, жүрек айнуына, қайталамалы құсуға шағымданып түсті. Анамнезінде 2 күн бойы алкоголь қабылдаған. Объективті: жалпы жағдайы ауыр, склералары субиктериялық, тыныштық қалпындағы ентігу, ТАЖ - 28/мин, ЖСЖ - 120 /мин, ырғағы дұрыс, АҚҚ - 100/60 мм.сын.бағ. Іші кепкен, эпигастрий аймағында ауырсынады, осы жерде инфильтрат анықталады. Науқасқа қандай емдік тактика қолддану керек және неліктен?
A) Инфузиялық дезинтоксикациялық терапия (ИТ), холедоходуоденостомия, себебі – індеттену белгілері жоқ және билиарлық гипертензия белгілері бар
B) Инфузиялық дезинтоксикациялық терапия + антибиотикотерапия, спазмолитиктер, цитостатиктер, Н2-блокаторлар, себебі деструкциялық процесс шектелген және індеттену белгілері жоқ
C) Инфузиялық дезинтоксикациялық терапия + назобилиарлық дренаждау, себебі қабыну процесі стерилді және билиарлық гипертензия белгілері анықталады
D) Инфузиялық дезинтоксикациялық терапия + құрсақ қуысының лапароскопиялық санациясы, себебі ферментативтік перитонит дамыған
E) Инфузиялық дезинтоксикациялық терапия + оментобурсостомия, деструктиялық процесс індеттенген
{Дұрыс жауап} = B
$$$183
Операция кезінде интраоперациялық холангиограммада холедох диаметрі 23 мм, холедохтың дисталдік бөлімі 15 мм бойы тарылған, контрасты зат ұлтабарға түспейді. Операцияны қалай аяқтау керек және неліктен?
A) холедоходуоденоанастамоз, себебі техникалық түрде күрделі емес және өтті тұрақты түрде ішекке түсіреді
B) холедохты қосарлы дренаждау, себебі өтті тұрақты түрде ішекке түсіреді және «соқыр мөшек» дамуы мүмкіндігін жояды
C) холедохты Кер бойынша дренаждау, себебі өт жолдарын декомпрессиясынан кейін антеградты папиллосфинктеротомия жасауға болады
D) папиллотомия, себебі патогенезі бойынша негізделген операция саналады
E) холедохты Вишневский бойынша дренаждау, себебі бақылаусыз өт жоғалту жоқ және кейіннен радикалды операция жасауға болады.
{Дұрыс жауап} = B
$$$184
Клиникадағы 72 жасар науқасқа жасалынып жатқан операция кезіндегі интраоперациялық холангиограммада: холедох диаметрі 18 мм, «кене» (клешни) симптомы және қосымша домалақ пішінді толу дефектілері анықталады. Пациентке қандай операция жасау керек және неліктен?
A) Холедохотомия, холедохты Вишневский бойынша дренаждау, себебі өттік гипертензияны жойып, кейіннен егде жасқа орай радикалды операция жасау керек
B) Холедохолитотомия, холедохты Пиковский бойынша дренаждау, себебі өт жолдарынан конкременттерді алып, уақытша декомпрессиялау керек
C) Холедоходуоденостомия, папиллосфинктеропластика, себебі жоғарғы билиарлық гипертензияға орай өт жолдарын қосарлы дренаждау керек
D) Холедохолитотомия, холедоходуоденостомия, себебі өт жолдары өтімділігін қалпына келтіріп, қалдық литиаз болуы мүмкіндігіне байланысты өт ішкі ағымын қамтамасыз ету керек
E) Ру бойынша холедохоеюностомия, себебі өт жолдарына ішек қоймалжыны рефлюксі алдын алып, өттің ішекке өтуін қамтамасыз ету керек
{Дұрыс жауап} = D
$$$185
Клиникада 83 жасар науқаста операция кезінде ұлтабардың алдыңғы қабырғасында перфорациялық тесігі бар диаметрі 2,0 см ойық жара анықталды. Ұлтабардың буылтығы айқын тыртықты деформацияланған, қабыну сипатты стеноз белгілері, артқы қабырғасында диаметрі 1,5 см ойық жара бар. Ащы ішек ілмектерінде қан. Науқасқа қандай операция жасау керек және неліктен?
A) перфорациялық тесікті тігу, себебі минижарақатты операция
B) перфорациялық ойық жараны сылып, артқы қабырғасындағы ойық жараны тігу керек, сонда ойық жаралық субстрат толық жойылады
C) Гейнеке-Микулич бойынша дуоденопилоропластика және бағаналық ваготомия –асқазанның қышқылдық продукциясы басылып, асқазан дренаждалады
D) ойық жараны тігі және бағаналық ваготомия - асқазанның қышқылдық продукциясы басылып, перфорация жойылады
E) асқазан резекциясы - асқазанның қышқылдық продукциясы басылып, ойық жараның асқынуы жойылады және асқазан дренаждалады
{Дұрыс жауап} = E
$$$186
Науқас С., 48 жаста, ауырғаннан 12 сағаттан кейін шұғыл түрде келесі шағымдармен жеткізілген: өткір әлсіздік, бас айналу, жүрек айну және қоймалжын қара түсті нәжіс. Анамнезінен: 10 жыл ағымында созылмалы гастритпен ауырады. Соңғы 3 жылда қаралмаған, обьективты қарауда: тері жамылғысы бозарған, пульсы минутына 90 соққы, АҚ 100/70 мм сын. бағ. ТАЖ 20 минутына, температура -37,0°С. Қан анализы бойынша Эр. 2,9х1012, ЭТЖ-12 мм/сағ. Осы көрсетілген жағдайда бірінші кезекте қандай міндеттерді атқару керек ?
1-асқазан – ішектік қан кету себебін анықтау, 2-назо-гастралды зонды жүргізу, 3- қан кету көзін анықтау, 4- қан кету дәрежесін анықтау, 5- гемостаз дәрежесін анықтау.
A) асқазан – ішектік қан кету себебін анықтау, қан кету дәрежесін анықтау.
B) асқазан – ішектік қан кету себебін анықтау, назо-гастралды зонды жүргізу, қан кету көзін анықтау.
C) асқазан – ішектік қан кету себебін анықтау, қан кету көзін анықтау, қан кету дәрежесін анықтау, гемостаз дәрежесін анықтау.
D) қан кету көзін анықтау, қан кету дәрежесін анықтау.
E) қан кету көзін анықтау, қан кету дәрежесін анықтау, гемостаз дәрежесін анықтау.
{Дұрыс жауап} = С
$$$187
Асқазанды Бильрот II бойынша резекциядан кейін назогастралды зонд бойынша 500 мл/сағ қан шықты. Жүргізілген гемостатикалық және орын басушы терапия тиімсіз. Келесі тактика қандай және неге?
A) гемостатикалық емді жалғастыру
B) шұғыл түрде науқасты операцияға алу, себебі жүргізілген консервативты ем тиімсіз
C) зондты асқазан тұқылына еңгізу және жергілікті емді орындау, себебі ол жүргізілмеген
D) орынбасушы емді өткізу
E) динамикалық бақылау
{Дұрыс жауап} = B
$$$188
Науқас К. 52 жаста, жыпылық аритмиясымен ауырады, 5 сағат бұрын іштегі қатты ауырсыну, екі реттік құсу болған, сұйық нәжіс. Науқасты қараған кезде жалпы жағдайы орташа ауырлықта. Тілі құрғақ. Іші барлық бөліктерінде жұмсақ, мезогастралды аймақта айқын ауырсыну анықталады. Іштің тітіркену симптомы күмәнді. Ішектің перистальтикасы әлсіреген. Қан құрамындағы лейкоцит мөлшері 22x109/л. Көрсетілген клиникалық көрініс қандай ауруға тән, емдеу тактикасың көрсетіңіз?
А) Геморрагиялық панкреонекроз, операциялық ем
В) мезентериалды қан айналымның жедел бұзылысы, операциялық ем
С) Жедел странгуляциялық ішек өтімсіздігі, операциялық ем
D) Бадда–Киари ауруы, консервативты ем
Е) Аортаның құрсақ бөлігінің аневризмасы, операциялық ем
{Дұрыс жауап} = B
$$$189
Науқас К. 52 жас, шұғыл түрде келесі шағымдармен «кофе қоймалжыны» түсіндегі көп реттік құсу, әлсіздік, мелена, тәулік бойы эпигастрии аймағындағы ауырсанумен түскен. Анамнезінде айқын ауырсынулы остеохондроз, диклофенак таблеткаларын бақылаусыз қабылдаған. Объктивты: АҚ – 80/40 мм. сын. бағ., Hb – 70 г/л, эр – 2,3*10 12/л, Ht – 28%. Операциялық тактиканы анықтаңыз және неге?
А) он екі- елі ішектің каллезді жарасына байланысты асқазанның Бильрот-1 бойынша резекциясы
В) асқазанның антралды бөлігінің ісігіне байланысты асқазанның Бильрот-2 бойынша резекциясы
С) асқазанның кіші иірімінің ісігіне байланысты гастрэктомия
D) гемостаз мақсатында асқазанның жедел жарасын тігу
Е) гемостаз мақсатында асқазанның полипы кезіндегі экономды резекция
{Дұрыс жауап} = D
$$$190
Жедел аппендицит клиникасымен пациент операцияға алынды. Аппендикстің тұқылын өңдеудің рациональді тәсілін көрсетіңіз:
A) жібекпен байлау және кисет тігісіне салу
B) байланбаған тұқылды Z-тәрізді тігіске салу
C) тұқылды кисет тігісіне салмай жібекпен байлау
D) тұқылды кетгутпен байлап, кисет тігісімен жабу
E) кисет тігісіне салмай тұқылды кетгутпен байлау
{Дұрыс жауабы}= D
$$$191
24 жастағы әйелге жедел аппендицит диагнозымен лапаротомия жасалды. Тексеріс кезінде іш қуысынан қошқыл түсті қан анықталып, құрт тәрізді өсіндінің тамырлары шамалы инъецирленген. Сіздің ойыңызша гемоперитонеумнің жиі себебі неде?
A) деструктивті аппендицит кезінде тамырдың жарылуы
B) аналық без кистасының бұралуы
C) жатырдан тыс жүктілік
D) Меккель дивертикулі
E) Аднексит
{Дұрыс жауабы}= C
$$$192
Науқас К., 28 жаста, жедел флегманозды аппендициттен кейінгі аппендэктомиядан соң 6-шы сөткеде дугласс-абсцессінің клиникасы байқалды. Абсцессті қандай жолмен тілу және дренаждау қажет:
A) алдыңғы іш қабырғасы арқылы
B) тік ішек арқылы
C) аралықты
D) қынапты (қыздарда)
E) алдыңғы іш қабырғасы және тік ішек арқылы
{Дұрыс жауабы}= B
$$$193
Жедел калькулезді холецистит диагнозын анықтау үшін қажет:
A) іш қуысының жалпы шолу рентгенографиясы
B) фиброгастродуоденоскопия
C) тамыр арқылы холецистография
D) ГДА ультрадыбысты зерттеу
E) бауыр томографиясы
{Дұрыс жауабы}= D
$$$194
Жедел холецистит кезінде оташы (хирург) байқамай жалпы өт жолын кесіп тастады. Операцияны қалай аяқтау керек?
A) холедохтың дистальды бөлігін байлап, проксимальды бөлігіне дренаж салу
B) Ру тәсілімен холедоходуоденоанастомоз салу
C) холедохтың дистальды бөлігін байлап, проксимальды бөлігін 12-ішекке тігу
D) холедохогастроанастомоз
E) бауыр арқылы дренаж салып оның сыртынан холедохты тігу
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$195
Науқасқа холецистэктомия жасалды. Жалпы өт жолынан 2 тас алынғаннан соң өт жолына Т-тәрізді дренаж қойылды. Жетінші күні науқаста ауырсыну болып, билирубин әлде болса төмендемей тұр. Осы жағдайда қандай шара қолданған дұрыс?
A) тасты ерту үшін консервативті ем шарасын қолдану
B) Т-тәрізді дренажды алып тастау
C) дренажды байлап тастау
D) жалпы өт жолдарын тексеру үшін қайтадан операция жасау
E) дренаж арқылы фистуллография жасау
{Правильный ответ}= E
$$$196
Операция үстінде хирург ісінген жедел панкреатиттің белгісін тапты. Өт қабы бос. Хирургтің тактикасы қандай:
A) ұйқы безіне резекция жасау
B) ештеңе қолданбай лпаротомиялық жараны тіге салу
C) жарбы қалтасын дренаждау
D) холецистэктомию и вирсунгов түтігін дренаждау
E) холецистостомия
{Правильный ответ}= C
$$$197
Жедел панкреатиті бар науқаста ауру басталған соң 15-ші сөткеде эпигастрия аймағында шамалы ауырсынатын эластикалық өсінді анықталды. Сіздің алғашқы диагнозыңыз?
A) іштік арты флегмонасы
B) іштік атрынтағы кеңнстіктің гематомасы
C) жедел обструктивті холецистит
D) оментобурсит
E) ілмек арасындағы абсцесс
{Правильный ответ}=D
$$$198
40 жастағы науқасқа жайылмалы перитонит болғандықтан тесілген тесікті тігу жасалды. 5-ші сөткеде ішінің толғақ тәрізді ауырсынуы, жүрегінің айнуы, қайталамалы құсу басталды. Медикаментозды терапиядан кейін шамалы мөлшерде ішінен жел шықты, бірақ ауырсыну қайта басталды, өтті құсу байқалды. Жағдайы орташа дәрежеде, пульсі 100, тілі құрғақ, іші шамалы кепкен, барлық бөлікте жұмсақ, ішектің күшейген перистальтикасы шамалы анықталады, алғашқыдан соң 4 сағаттан кейін жасалған рентгенограммада көптеген Клойбер тостағаншасы анықталды. Науқаста болды:
A) көкет асты абсцессі
B) жедел панкреатит
C) перитонит
D) жедел жабыспалы ішек өтімсіздігі
E) ішек аралық абсцесс
{Правильный ответ}=D
$$$199
Анамнезінде бір апта бойы ауырады. Объективті қарағанда: ауырсыну және интоксикациялық синдром, су-электролит бұзылуыстарына байланысты жағдайы ауыр. Ішін қарағанда Валя, Шланге, Скляров, Спасокукоцкий симптомдары оң мәнді. Бұл клиникаға сәйкес ауруды атаңыз:
A) жедел панкреатит
B) жедел холецистит
C) асқазанның ойық жарасы
D) жатырдан тыс жүктілік
E) жедел ішек өтімсіздігі
{Правильный ответ}=E
$$$200
Асқазан жарасынан қан кетумен зардап шегетін науқасты жүргізілген емнен кейін шоктан шығарылды, бірақ жүргізілген консервативті шоралар гемостаздың толық қалпына келтіруге мүмкіндік бермейді. Бұндай жағдайда не істеу керек?
A) лапаротомия және асқазанды резекциялау;
B) гастростома салу;
C) гастростоманы қолдану;
D) консервативті терапияны жалғастыру, Мейленграхт диетасымен;
E) kапаротомия, гастроэнтероанасомоз, тамырдан қан кетуді тоқтату
{Правильный ответ}=A
$$$201
Науқас П., 18 жаста, іштің тұйық жарақатынан 24 сағаттан кейін түсті. Тәулік бойы сол жақ қабырға асты аймағында тұйық ауырсынулар. 1 сағат бұрын іштің сол жақ бөлімінде өткір ауырсынулар , әлсіздік, бас айналу, горизонтальді жағдайда тыныс алудың қиындауы байқалды. Жалпы жағдайы ауыр, тері жабындылары бозғылт. АҚҚ 90/50 мм с.б.б., ЖСЖ 100 рет мин.Жұмсақ іште Щеткин-Блюмберг симтомы оң.
Сіздің болжам диагнозыңыз?
A) Іштің тұйық жарақаты, сол жақ бүйректің соғылуы
B) Іштің тұйық жарақаты, қуысты мүшенің жыртылуы
C) Іштің тұйық жарақаты. Көкбауырдың екі сәттік жыртылуы. Ішастарішілік қан кету.
D) Іштің тұйық жарақаты, ұйқы безінің жыртылуы. Ферментативті перитонит
E) Іштің тұйық жарақаты, диафрагманың сол жақ күмбезінің жыртылуы
{Дұрыс жауап}= C
$$$202
Жедел іш ауруына күдіктенген науқастың іш қуысына жасалған ренгенографиясында диафрагма астынан ауа жиналуы анықталды. Бұл симптом тән ауруды көрсетіңіз:
A) жедел тесілген аппендицит
B) жедел тесілген холецистит
C) жедел ішек өтімсіздігі
D) жедел панкреонекроз
E) асқазанның тесілген жарасы
{Правильный ответ}=E
$$$203
Он екі елі ішектегі тесілген жараны тіккен соң бір айдан кейін лоқсу, кекіру, тұрып қалған ас қалдығын құсу пайда болды. Сіздің диагнозыңыз:
дуоденостаз
B) пилородуоденальді стеноз
C) созылмалы панкреатит
D) кардиоспазм
E) асқазан атониясы
{Правильный ответ}=B
$$$204
Лериш синдноры – бұл:
Жіліншік және табан оклюзиясы
Сан - тізе арты сигментінің оклюзиясы
Мықын – сан артериясының сигментінің оклюзиясы
Илеофеморальді тромбоз
Жіліншіктің терең веналарының тромбофлебиті
{ дұрыс жауабы} = С
$$$205
Лериш синдрлмына тән патоморфологиялық процесстер:
Фиброзды – бұлышқ етті дисплозия
Атеросклероз
Спецификалық емес аорто – артериит
Постравматикалық стеноз
Периваскулит
{ дұрыс жауабы} = B

$$$206
Жас жігіт шынтақ буыны толық жазылған қалпында сол алақанын тіреп, құлап түскен. Сол шынтақ буынында қатты ауырсыну пайда болған. Тексеріп қарағанда: сол шынтақ буыны ісік, деформацияланған, шынтақ ұясы жойылған. Сипап көргенде шынтақ өсіндісінің арт жағында шығыңқы тұрғаны білінеді. Иық осі алға жылжыған. Шынтақ буынында активті қимыл мүмкін емес. Буынды пассивті қимылдатқанда «серіппелі қарсылыс» симптомы анықталады.
Ең ықтимал диагнозыңыз?
А) Білектің алға шығуы
B) Білектің артқа шығуы
C) Білек сүйектері ажырап шығуы
D) Білектің ішке шығуы
E) Білектің сыртқа шығуы
{Дұрыс жауабы} = В
$$$207
Жәбірленушіні автомобиль қағып кеткен, аурухананың қабылдау бөліміне жеткізілген. Науқас адинамия және апатия қалпында. Терісі жер түсті сұрғылт, сілекей қабаты бозғылт, құлақ және аяқ, қол ұштары цианозды. Пульсі жіп тәрізді, минутына 140 рет, қан қысымы 70/40 мм сын.бағ. Тынысы беткейлік, минутына 30 рет.
Емнің қандай түрін бірінші бастаған дұрыс:
А) Седативті терапия
B) Инфузионды терапия
C) Ауырғанды басушы терапия
D) Ингаляциялық терапия
E) Дезинтоксикациялық терапия
{Дұрыс жауабы} = В
$$$001
Кәдiмгi жағдайда өт қабының артериясы қай жерден басталады:
A) жалпы бауырлық артериядан
B) оң жақ бауырлық артериядан
C) сол жақ бауырлық артериядан
D) құрсақ бағанасы
E) жоғарғы панкреатодуоденальды артериясынан
{Дұрыс жауабы}=B
$$$002
Нарата операциясы дегеніміз не:
A) сан және балтыр аймағына лампастық кесулер жасап тері асты веналарын алу
B) тері асты веналарын кішігірім кесулер жасап алу
C) тері асты веналарын зондтың көмегімен алу
D) варикозды веналарды тері арқылы тігу
E) коммуниканттық веналарды субфасциальды тігу
{Дұрыс жауап}=В
$$$003
Науқас лапароскопиялық холецистэктомиядан 48 сағаттан кейін ішінің ауырсынуына, кебуіне, жүрегінің айнуына шағымданады. Қандай емдік диагностикалық іс-әрекеттер жүргізген жөн?
A) қан анализін қадағалап, динамикалық бақылау
B) релапароскопия
C) перистальтиканы күшейтетін комплексті стимуляция жүргізу
D) антибактериальды терапия
E) лапаротомия, іш қуыс мүшелеріне ревизия жасау
{Дұрыс жауабы}=C
$$$004
Өт тас ауруына байланысты жасалынып жатқан операция кезінде тасқа толы бүріскен өт қабы және 2,5 см-ге дейін кеңіген жалпы өт өзегі анықталды. Науқасқа қандай операция жасау керек:
A) холецистэктомия жүргізу
B) холецистэктомия және холангиография жүргізу
C) бірден өт өзегіне ревизия жасау
D) холецистостома салу
E) үлкен дуоденальды үрпекті ревизия жасаумен қатар дуоденоотомия жасау
{Дұрыс жауабы}=C
$$$005
Лапароскопиялық холецистэктомия жасау кезінде өт қабының қуысы тесіліп кетті, не жасау керек?
A) лапаротомияға көшу
B) іш қуысынан конкременттерді алып, санациялау
C) өт қабын бөліп алуды жалғастыру
D) өт қабы тесігін тігу
E) тесілген тесікті поролон немесе дәкелі турундамен тампондау
{Дұрыс жауабы}=C
$$$006
30 жастағы науқаста кенеттен дисфагия, тағамды жұтқаннан кейін төс артының ауырсынуы пайда болды. Сіздің болжамалы диагнозыңыз қандай?
A) өңештің қатерлі ісігі
B) халазия
C) ахалазия
D) өңештің полиптері
E) көк еттік жарық
{Дұрыс жауабы}=C
$$$007
Науқас шап аймағындағы жарықтың болуына және оның жиі қысылуына шағымданады. Қысылған сәтте қасаға үсті аймағына тартылып ауырсыну, кіші дәретке жиі баруы анықталады. Науқаста не болуы мүмкін?
A) жапқыш тілігінің жарығы
B) шаптың тіке жарығы
C) сан жарығы
D) шаптың қиғаш жарығы
E) жылжымалы жарық
{Дұрыс жауап}=Е
$$$008
Эндоскопиялық ретроградты холангиопанкреатографияға негізгі көрсеткішті атаңыз?
A) іріңді холангит
B) паренхиматозды сарғаю
C) өт қабының перфорациясына күмән
D) жедел панкреатит
E) механикалық сарғаю, холедохтың терминальді бөлігінің тасы
{Дұрыс жауабы} = E
$$$009
Науқас К. 55 жаста, екі ай бұрын холецистэктомия операциясы жасалған, операция кезінде қателікпен холедох тілініп, қайта тігілген. Орташа ауырлық дәрежесінде келіп түсті. Тері жамылғысы сарғыш. Іші жұмсақ, оң жақ қабырға доғасының астында ауырсыну, іш қуысының тітіркену симптомы жоқ. Қандай асқыну туралы ойлауға болады?
A) резидуальді холедохолитиаз
B) холедохтың стриктурасы
C) өт өзегінің тұқылының ұзын болуы
D) Одди сфинктерінің тарылуы
E) холецистэктомиядан кейінгі холедохтың кеңеюі
{Дұрыс жауабы} = В
$$$010
Портальді гипертензиямен асқынған бауыр циррозы бар науқастарға қандай радикальді хирургиялық ем жүргізу қажет?
A) порто-кавальді анастомоз салу
B) бауыр трансплантациясы
C) экстраперитонизация жасау арқылы бауырдың электрокоагуляциясы
D) лимфовенозды анастомоздар салу
E) спленэктомия
{Дұрыс жауабы} = В
$$$011
Бауырдың 5-6 сегментiнде орналасқан, көлемi 15-20 см кистасы анықталған, эхинококкэктомия жасалды, хитиндi қабығы алып тасталды. Фиброзды қабығы жартылай алынды. Қалдық қуысты қалай жабу керек?
A) қуысты тампондап дренаж қою
B) оментопластика, дренаж
C) капитонаж
D) диафрагмапексия
E) марсупиализация
{Дұрыс жауап}=С
$$$012
Науқас Т., әлсіздік, тамақтан ішкеннен соң 30 минуттан кейін үдемелі болатын құсыққа шағымданады. 20 күн бойына науқастанады. 10-15 кг жүдеген. Анамнезінде 8 жыл бойына 12 елі ішек жара ауруымен науқастанады. Қандай зерттеу әдісі диагностика мақсатында ең тиімді?
А) іш қуысының УДЗ
B) іш қуысының жалпы шолу рентгенограммасы
С) ФГДС
D) диагностикалық лапароскопия
Е) асқазанның контрасты рентгеноскопиясы
{Дұрыс жауап}=Е
$$$013
88 жастағы науқас хирургиялық стационарға түсті, диагнозы: холедохолитиаз, механикалық сарғаю. Операция алдылық дайындаудан кейін науқас операцияға алынды, осы кезде науқасқа қандай операция керек екені туралы сұрақ туды. Қандай операциялық әдіс бұл науқасқа тиімді?
A) лапароскопиялық холецистэктомия
B) лапаротомия операциясы, холедохолитотомия
C) ретроградты эндоскопиялық папиллотомия
D) лапароцентез
E) лапароскоптың бақылауымен микрохолецистостомия
{Дұрыс жауабы}=С
$$$014
39 жасар науқас Р, қалтқының (привратник) субкомпенсация сатысындағы тарылуымен асқынған асқазанның созылмалы ойық жарасы клиникасымен түсті. Асқазан ойық жарасына тиімді жоспарлы операцияны атаңыз?
A) ваготамия және пилоропластика
B) антрумрезекция
C) селективті проксималды ваготомия
D) асқазан резекциясы
E) ойық жараны кесу
{Дұрыс жауап}=D
$$$015
Қан диабетінің I түрімен ауыратын 30 жастағы науқас инсулин жібергеннен 3 сағаттан кейін комотоздық жағдайға түсті. Ең алдымен қандай шара қолдану қажет?
А) ЭКГ түсіру
В) 5%- глюкоза ерітіндісін жіберу
С) 10-20 бірлік инсулин жіберу
D) қандағы креатининнің, элетролиттің және глюкозаның деңгейін анықтау
Е) 20 мл 40% глюкоза ерітіндісін жіберу
{Дұрыс жауабы} = Е
$$$016
25 жасар науқас П,стационарға үнемі шуыл естілетін екіншілік варикозды кеңейген көктамыр, аяқ көлемінің ұзаруы мен ұлғаюы клиникасымен түсті. Аталған белгілер қандай ауруға тән?
A) Паркс-Вебер ауруы
B) Педжет-Шреттер синдромы
C) Мондер ауруы
D) Бюргер ауруы
E) Клиппель-Треноне синдромы
{Дұрыс жауап}=С
$$$017
52 жасар науқасқа, жоспарлы түрде созылмалы тасты холециститке лапароскопиялық холецистэктомия жасалды. Операциядан кейін екінші күні сарғаю пайда болды. Қандай асқыну болып тұр?
A) өт өзегі тұқылының ашылуы
B) гепатикохоледохтың интраоперациялық зақымдануы
C) операциядан кейінгі панкреатит
D) гепатит
E) холедохтың клеммамен бітелуі
{Дұрыс жауап}=Е
$$$018
Науқас 60 жаста, өт-тас ауруымен бірнеше жыл ауырады, қазіргі ұстамасы түгелімен басылған жоқ, оң жақ қабырға тұсының ауырсынуы әлі мазалайды, 3 күннен кейін тері жамылғысының және склераның сарғаюы пайда болды.
Бауырдан тыс өт жолдарының қай бөлімінде тас болуы мүмкін?
А) өт қабында
В) ұйқы безінде
С) тас жалпы өт жолында болуы мүмкін
D) жалпы бауыр жолында
Е) қап жолында
{Дұрыс жауабы } = C
$$$019
Курвуазье синдромы қай ауруға тән?
А) Жедел холецистит;
В) Бауыр гемангиомасы;
С) Созылмалы панкреатит;
D) Ұйқы безінің кистасы;
Е) Ұйқы безі басының ісігі;
{Дұрыс жауабы }=Е
$$$020
Бадд-Киари синдромы кезінде қандай вена тромбозы дамиды?
А) Жоғарғы шажырқай венасының;
В) Көкбауыр венасының;
С) Кіндік венасының;
D) Бауыр венасының;
Е) Қақпа венасының;
{Дұрыс жауабы }=D
$$$021
Бауыр эхинококкозы бар жоспарлы түрде жатқызылған 30 жастағы науқаста операция алдында кенеттен ішінің ауырсынуы, перитонеальді белгілер, температурасының көтерілуі және теріде бөртпелер пайда болды. Науқаста анағұрлым ықтимал диагноз қандай?
А) Асқазанның ойық жарасының тесілуі;
В) Жедел паразитарлы гепатит;
С) Торсылдақтың жарылуы;
D) Торсылдақтың іріңдеуі;
Е) Пирогенді реакциясы;
{Дұрыс жауабы }= С
$$$022
Науқас М. 47 жаста, емханадағы хирург дәрігерге әлсіздікке, дене салмағының азаюына, тәбетінің төмендеуіне шағымданып келді. Анамнезінен: ауырғанына 1 жыл болған. Қарап тексергенде: Науқас жүдеген, іші үлкейген, перкуторлы жатық орындарда тұйықталу, склералары сарғайған, терісінде телеангиоэктазиялар бар. Науқаста қандай болжамды диагноз анағұрлым ықтимал?
A) Асқазан обыры;
B) Бауыр циррозы;
C) Ойық жара ауруы;
D) Ұйқы безі обыры;
E) Созылмалы панкреатит;
{Дұрыс жауабы }=В
$$$023
Науқас К., 42 жаста, қабылдау бөліміндегі хирургқа 39 С0 дене температурасының жоғарлауына, артқы тесік аймағындағы ыңғайсыздық сезіміне шағымданып келді. Қарап тексергенде перианальді аймақтың ассиметриясы. Саусақпен тексергенде ішектің сол бүйір бетінде қабырғасы инфильтрацияланған, жедел ауырсыну сезімі байқалады. Науқаста қандай диагноз анағұрлым ықтимал?
А) Шонданай-тік ішектік абсцесс;
B) Шатаралық теріасты абсцесс;
С) Жамбас-тік ішектік абсцесс;
D) Ретроанальді абсцесс;
E) Шырышасты абсцесс;
{Дұрыс жауабы }=А
$$$024
Науқас Л. 67 жаста, емханадағы хирургқа іштің кебуіне, дефекацияның қиындауына, үлкен дәреттен кейін ауру сезімі мен алқызыл қан мен шырыштың болуына шағымданды. Саусақпен тік ішекті тексергенде сфинктерден 8 см қашықтықта қуыстың тарылуымен түзіліс және анальді тесікте ауру сезімі анықталады. Осы жағдайда қандай зерттеу әдісі бірінші кезекте?
А) Аноскопия;
В) Колоноскопия;
С) Ирригоскопия;
D) Рентгенография;
Е) Ректороманоскопия;
{Дұрыс жауабы }=Е
$$$025
Науқас М. 76 жаста, қабылдау бөлімінің хирург дәрігеріне әлсіздікке, бас айналуға, оң мықын аймағындағы болып тұратын ауру сезіміне, 37,60С дейінгі температураға шағымданды. Анамнезінен ауырғанына 4 ай, жағдайының нашарлағанына 6 тәулік болды. Қарап тексергенде оң мықын аймағында ауру сезімді, шекаралары анық емес инфильтрат пальпацияланады. Қан анализінде: эритроциттер 3,0х1012, лейкоциттер 9,0х109, гемоглобин – 87 г/л, гематокрит – 29% . Науқаста қандай болжам диагнозы анағұрлым ықтимал?
А) Аппендикулярлы инфильтрат;
В) Меккел дивертикулының қабынуы;
С) Тоқ ішектің бұралуы;
D) Соқыр ішек обыры;
Е) Ішек инвагинациясы;
{Дұрыс жауабы }= D
$$$026
23 жасар әйелде күйзелістен кейін дисфагия, тамақ ішкеннен кейін төс артындағы ауру сезімі, лоқсу пайда болды. Анамнезінен: 3 ай ауырған. Науқаста қандай болжам диагноз анағұрлым ықтимал?
A) Өңеш обыры;
B) Кардия ахалазиясы;
C) Өңеш дивертикулы;
D) Диафрагма жарығы;
E) Гастроэзофагеальді ауру;
{Дұрыс жауабы }=В
$$$027
Қабылдау бөліміне хирургқа 54 жастағы науқас П. 38,0 С дейін дене температурасының жоғарлауына, оң мықы аймағының тартып ауруына, бір реттік құсуға, тәулігіне 10-15 ретке дейін қан аралас сұйық нәжістің болуына шағымданып түсті. Анамнезінен: ауырғанына 4 жыл болды, бірнеше рет амбулаторлы емделген. Перитонеальді симптом дар оң. Қан анализінде: - лейкоцитоз 11,2 дейін, таяқша ядролы нейтрофилдер - 26%, ЭТЖ - 22 мм/ч, эозинофилдер - 0. Науқаста қандай диагноз анағұрлым ықтимал?
A) Крон ауруы;
B) Жедел аппендицит;
C) Жедел гастроэнтерит;
D) Бейспецификалық жаралы колит;
E) Шажырқай тамырларының тромбозы;
{Дұрыс жауабы }=А
$$$028
Науқас К. 37 жаста, мас болғанда 1 түйір етті шайнамай жұтып қойған. Өңештің жоғарғы 1/3-дегі бөгде зат (түйір ет) эзофагоскопия кезінде бөлшектеу әдісімен алынды. Келесі күні науқаста жоғарғы температура, жұтқанда ауру сезімі байқалды. Қарап тексергенде: мойын аймағында ісік, қатты ауру сезімі, тері асты крепитация, АҚ 100/60, пульс 90 соғу 1 мин. ТЖ 20 рет 1 мин. Қан анализінде: лейкоциттер-17,5х109. Науқастағы осы жағдай немен шақырылған?
A) Эзофагитпен;
B) Кардиоспазммен;
C) Өңештің зақымымен;
D) Кеудеаралық эмфиземасымен;
E) Шараптың суррогаттарымен улану;
{Дұрыс жауабы }=С
$$$029
44 жастағы әйел емханадағы хирургқа өңештің күйіктен кейінгі тарылуы клиникасымен жатқызылды. Анамнезінде 1-жыл бұрын суицид болған. Науқасқа бұрын буждау жасаған. Түскен кезде 18 кг азып сусызданған. Осы жағдайда қандай іс шаралар қолдану орынды?
А) Хирургиялық емдеуге жолдау
В) Тағамдық клизмалар тағайындау;
С) Күндізгі стационарда ем қабылдауды тағайындау;
D) Өңешті қайта буждау;
Е) Сұйық - бөлшекті тамақтануды тағайындау;
{Дұрыс жауабы }= А
$$$030
Науқас И., 56 жаста емханадағы хирургқа диспансерлік қаралуға келді. Дәрігер қарағанда кіндіктен жоғары іштің ортаңғы сызығы бойынша өлшемі 5,0х6,0 см болатын жұмсақ-эластикалық түзілісті анықтады. Анамнезінен түзілістің пайда болғанына 5 жыл болған, бірақ соңғы кезде үлкейе түскен, ауру сезімі жоқ. Дәрігер іштің ақ сызығының жарығы деген болжам диагноз қойды. Осы жағдайда сіздің іс- әрекетіңіз?
А) Колоноскопия тағайындау;
В) Бандаж тағуды ұсыну;
С) Жарықты алып тастау операциясына жолдау;
D) Ультрадыбыстық зерттеу тағайындау;
Е) Клизманы және қайталама қаралуды тағайындау;
{Дұрыс жауабы }= С
$$$031
Әйел 58 жаста, тиретоксикалық жемсау себебінен струмэктомия опреациясы жасалды. Операциядан кейінгі 2 тәулікте науқаста келесі симптомдар пайда болды: тахикардия 1 минутта 150 соғуға дейін, аритмия, 390С дейін температура, тахипноэ, бет терісінің гиперемиясы. Науқас мазасыз, қорқыныш сезініп тұр. Төмендегілердің қайсысы осындай жағдайға алып келген себепке жатады?
A) Ауалы эмболия;
B) Операциядан кейінгі тиреотоксикалық криз;
C) Операциядан кейінгі тетания;
D) Жараның іріңді-қабыну асқынуы;
E) Трахеомаляция;
{Дұрыс жауабы }=В
$$$032
Науқас К., 48 жаста, көктамыр бөліміне оң балтырдың тері асты веналарының жедел тромбофлебиті себебінен жатқызылды. 5 тәулік бойы консервативті терапия жасалды. Ем барысында қабыну үрдісі өршіді, оң санында ауру сезімі, тері гиперемиясы, үлкен тері асты венасының бойымен санның төменгі және ортаңғы 1/3 ауру сезімі мен тығызданулар пайда болды. Осы жағдайда қандай ем түрі анағұрлым орынды?
A) Линтон операциясы;
B) Шұғыл тромбоэмболэктомия;
C) Троянов-Тренделенбург операциясы;
D) Антикоагулянтты терапияны жалғастыру;
E) Компресспен эластикалық бинт таңу;
{Дұрыс жауабы }= С
$$$033
Науқас М., 55 жаста,көктамыр бөлімшесіне сол жақ балтыр мен санның веналарының варикозды кеңеюімен жолданған. Анамнезінен: ауру 10 жыл бұрын болған терең веналар флеботромбозынан кейін дамыған. Қарап тексергенде: балтырдың медиальді бетінде өлшемдері 6,0х5,5см трофикалық жара бар. Флебографияда –санның, балтырдың терең веналары реканализацияланған. Осы жағдайда қандай операцияны жасау анағұрлым орынды?
A) Троянов-Тренделенбург операциясы;
B) Жарада некрэктомия жасау;
C) Нарат операциясын жасау;
D) Тромбоэмболэктомия жасау;
E) Линтон операциясын жасау;
{Дұрыс жауабы }=Е
$$$034
Ер адам, 78 жаста, қабылдау бөліміне хирургқа оң жақ қабырға астының тұйықталған ауру сезіміне, тері жабындысының сарғаюына шағымданды. ЭРХПГ жүргізген кезде науқаста терминальды бөлікте 4 см ге дейін созылған холедох анықталды. Осы жағдайда қандай операция түрі ең тиімдірек болып табылады?
A) Холедохты сыртқы дренаждау;
B) Эндоскопиялық папиллосфинктеротомия;
C) Супрадуоденалды холедоходуоденоанастомоз;
D) Панкреатодуоденалды резекциясы;
E) Гепатикоеюноанастомоз;
{Дұрыс жауабы }=С
$$$035
Науқас В., 78 жаста, хирургиялық бөлімшеге клиникаға механикалық сарғаюмен түсті. Анамнезінен: 2 апта бойы ауырған. Зерттеу барысында механикалық сарғаюдың себебі үлкен дуоденальды емізік аймағында қысылған тастың бар екендігі анықталды. Осы жағдайда емнің қай түрін қолданған тиімді болып табылады?
A) Дуоденотомия жасау арқылы тасты алып тастап, ішекті тігу;
B) Супрадуоденалды холедоходуоденоанастомоз салу;
C) Ру- ілмегіне холедохоэнтероанастомоз салу;
D) Эндоскопиялық папиллотомия жасау және тасты алып тастау
E) Дуоденотомия, тасты алып тастау, Пиковский бойынша дренаждау
{Дұрыс жауабы }=D
$$$036
Науқас Т., 65 жаста, хирургиялық бөлімшеге түскен кезде бауыры ұлғайғандығы анықталды, тері жабындысының сарғаюы байқалады. УДЗ гепатоспленомегалия, іш қуысында бос сұйықтық анықталды. 18 сағаттан соң науқаста үлкен көлемде асқазаннан қан кетті. Дәрігер ЭФГДС жүргізді. Бұл кезде өңештің бөлігінде көк тамырдың 8-9 мм ге дейін ұлғайғандығын анықтады. Көкшіл дақпен жабылған, қан ағу байқалады. Блейкмор зонды орнатылды. Қан ағу тоқтады. Науқаста қан кетудің қайталануын болдырмау үшін сіздің ары қарайғы іс- әрекетіңіз?
А) Дицинон, викасолды тамыр ішіне енгізу;
В) Пропранолол және контролок тамыр ішіне енгізу;
С) Асқазан зонды арқылы нутрикомпенгізу;
D) Капроферді зонд арқылы енгізу;
Е) Блейкмор зондын 5 тәулікке қою;
{Дұрыс жауабы }=В
$$$037
Тік ішек жарығының негізгі симптомдарын көрсет
А) Ауырсыну, шырышты бөлініс.
В) Ауырсыну, дефекация кезіндегі қансырау
С) Көп қансырау, қышу.
Д) Қансырау, дефекациядан кеінгі аздаған ауырсыну
Е) Ірінді, шырышты, қанды бөлініс
{ дұрыс жауабы} = B
$$$038
Нақас А 45 жаста қарап тексергенде мойыннын алдынғы бетінде ісіну анықталды.Терісі гиперемирленген. Сіздің диагнозыңыз?
A) Жеделдеу тиреоидит
B) Диффузды-түйінді жемсау
C) Ридель жемсауы
D) Жедел тиреоидит
E) Түйінді жемсау
{ Дұрыс жауап } = D
$$$039
Кистаны алдын ала пункциялау, сұйықтық эвакуациясы, эхинококкты кистаның фиброзды капсуласын ашу, хитин қабығын алып тастау, фиброзды капсуланы 2% формалинмен өңдеу және тігу, қай операцияға тән:
A) идиальді эхинококкэктомия
B) марсупиализация
C) перицистэктомия
D) жабық эхинококкэктомия
E) ашық эхинококкэктомия
{Дұрыс жауап}= D
$$$040
У больного при обследовании выявлен увеличенный безболезненный желчный пузырь при наличии желтухи и ахолии. Для какого заболевания характерна данная симптоматика?
A) синдрома Мириззи II типа
B) опухоли Клатскина
C) рака головки поджелудочной железы
D) болезни Кароли
E) стриктуры фатерова соска
{Правильный ответ}= С
$$$041
Хирургтың қабылдауңы 68 жастағы науқас келіп қаралды шағымдары тітіркенгіштікке, жылағыштыққа тез шаршағыш салмақ жоғалтуға. Объективті пульс 130 рет минутына, жыпылықтама артимия, жүрек жеткіліксіздігі Лангу бойынша II–Ш дәреже, негізгі зат алмасу +60%. Қалқанше безінің өлшемі ұлғаймаған. Науқаста қандай диагноз қандай ем қолдану керек және неліктен
А) Диффузды токсикалық жемсау. Бета-блокатордарды тағайындау миокардтың функциясың жақстау мақсатында.
В) Түінді тиретоксикалық жемсау. Гипофизде ТТГ азайту мақсатыңда йод препараттарың аз мөлшерде тағайындау.
С) Эндемиялық жемсау. Қалқанша безінің қызметің төмендету үшін мерказолил тағайындау.
D) Диффузды тиреотоксикалық жемсау ауыр дәрежеде. Қалқанше безінің функциясың қалпына келтіру мақсатында радиоактивті йод 131 тағайындау.
Е) Спорадикалық жемсау. Тироксиннің әсерің тоқтату үшің кортикостероидтарды тағайындау.
{ Дұрыс жауап} = D
$$$042
Науқас 42 жаста, үйде бауырға ұқсайтын ұйындылармен қайта құсуына, үлкен дәретінің қара болуына байланысты ауруханаға түсті. Науқаста осыған ұқсас жағдай 3 ай бұрын болған. Анамнезінде сарыаурумен ауырған. Диета сақтамаған. Алкогольды ішімдіктер көп ішкен. Қарағанда ұлғайған бауыр мен талақ анықталады. Сіздің диагнозының қандай:
A) Бауыр циррозы
B) Асқазан рагі
C) Mаскүнеледік
D) Меллори-Вейс синдромы
E) Жара ауруы
{Дұрыс жауап}=A
$$$043
Лапароскопияда тоқ ішектің баурлық бұрышында үлкен көлемді, қозғалыссыз және бауыр қақпасына тығыз жабысып өскен түзіліс анықталды. колоноскопия мәліметі бойынша бауырлық бұрышында ішек қуысы тарылған, аппарат ары қарай өтпейді. қандай операция жасау керек, неге?
А. Оң жақтан гемиколэктомия, себебі ең тиімді тәсіл
В. Цекостомия, себебі бұл науқасқа жеңіл
С. Айналмалы илеотрансверзоанастомоз, себебі бұл жағдайда ең тиімді және дәлелденген тәсіл
D. Оң жақтан гемигепатоэктомиямен бірге гемиколэктомия, себебі ол ең радикалды
Е. Илеостомия, себебі ол ең қарапайым болып табылады
{ Дұрыс жауабы} = С
$$$044
Науқас шап аймағындағы жарықтың болуына және оның жиі қысылуына шағымданады. Қысылған сәтте қасаға үсті аймағына тартылып ауырсыну, кіші дәретке жиі бару. Науқаста не болды:
A) Жапқыш тілігінің жарығы
B) Шаптың тіке жарығы
C) Сан жарығы
D) Шаптың қиғаш жарығы
E) Жылжымалы жарық
{Дұрыс жауап}=Е
$$$045
Транслюмбальды аортаграммада науқас Д 65 жаста, шеткі толу дефектісі және құрсақ аортасының мықын, сан артерияларының қабырғаларының контуры желінуі, оң жақ мықын-сан сегментінің окклюзиясы, сол жақ мықын артериясының тарылуы анықталған. Қандай ем және қандай ем және неге?
А) Лериш синдромы. Аяқтағы артериальды қан айналымды қалпына келтіру үшін бифуркациялық аорта –сандық шунттау.
В)Оң жақ мықын артериясының эмболиясы. Оң жақ аяқтың артерияларының қан айналымын қалпына келтіру мақсатында эмболды алу аутовенозды пластика зақымдалған жақтың резекциясы.
С) Мықын-сан сегментінің тромбозы. Тромбоэмболияның алдын алу үшін эндартеринтимэктомия
D) Бюргер ауруы.Аяқтардағы ауырсыну синдромын жою үшін бел симпатэктомиясы.
Е) Консервативті ем
{Дұрыс жауабы}=А
$$$046
Троянов-Тренделенбург симптомы қандай жағдайды анықтау үшін керек:
A) варикозды кеңейген аяқ көк тамырларының остиальды қақпашаның жетіспеушілігін
B) санның терең көк тамырының жедел тромбофлебитін
C) Лериш синдромын
D) тромбофлебиттен кейінгі ауруды
E) Бюргер ауруын
{Дұрыс жауабы}= A
$$$047
Тесілген ойық жара қай жерде жиі орналасады?
A) 12-ішектің алдыңғы қабатында
B) 12-ішектің артқы қабатында
C) асқазанның кіші иірімінде
D) асқазанның үлкен иірімінде
E) асқазанның тїбінде
{Дұрыс жауабы}= A
$$$048
42 жастағы А., науқас бірнеше рет ұйыған қан құсып, нәжісі сұйық қара түсті шағыммен ауруханаға түсті. Осы белгілер 3 ай бұрын болған. Анамнезінде Боткин аурымен ауырған. Ішімдікке салынған. Пальпация кезінде бауыр мен көк бауыр ұлғайған. Төменде аталған диагноздың қайсысы сәйкес келеді?
A) бауыр циррозы
B) асқазан ісігі
C) алкоголизм
D) Мэллори-Вейсса синдромы
E) асқазан ойық жарасы
{Дұрыс жауабы}=A
$$$049
Крон ауруы кезінде колоноскопия:
A) ұзынша жаралар мен жарықшалар
B) эрозияны
C) зақымдалмаған кілегей қабатын
D) ісікті
E) көп полипті
{Дұрыс жауабы}= B
{Семестр}=14
$$$050
Фиброзды-жаралы рефлюкс-эзофагит пен ауырған науқасқа ұзақ уақыт бойы консервативті ем оң нәтиже бермеген. Қандай операция түрін қолдануға болады?
A) Бильрот - 1 бойынша асқазан резекциясы
B) фундопликация
C) селективті проксимальды ваготомия
D) бағаналы ваготомия
E) фундопексия
{Дұрыс жауабы}=B
$$$051
Жедел геморройда операция алдында қолданбайды:
A) анестетик пен гепарин майын
B) колоноскопияны
C) клизманы
D) марганцевканы қолдану
E) ирригоскопияны
{Дұрыс жауабы}= E
$$$052
35 жастағы В. науқас дефекация кезінде ауырсынатын және қан кету шағымымен қабылдау бөлімшесіне қаралды. Күн сайын дефекация кезінде 30 мл дейін тамшылаған қан кетеді. Ауырғанына бір ай болған. Төменде аталған диагноздығ ең дұрысын ата:
A) геморрой
B) тік ішектің жарықшағы
C) тік ішектің ісігі
D) Крон ауруы
E) 12-ішектен қан кетуі
{Дұрыс жауабы}= B
$$$053
Созылмалы каллезді азқазанның денесіндегі ойың жараға қолданатын тиымды операция түрі:
A) Бильрот - 1 бойынша асқазан резекциясы
B) Бильрот - 2 бойынша асқазан резекциясы
C) сатылы (ступенчатое) асқазан резекциясы
D) проксимальды асқазан резекциясы
E) бағаналы ваготомия
{Дұрыс жауабы}= A
$$$054
Науқаста дефекация кезінде қатты ауырсыну, қызыл қан кету мен үлкен дәретке отыруға "қорқатын" белгілер пайда болды. Бұл қандай аурудың белгісі?
A) тік ішектің қатерлі ісігі
B) тік ішектің полипі
C) сфинктерит
D) тік ішектің жарықшағы
E) геморрой
{Дұрыс жауабы}= D
$$$055
Варикозды ауру кезіндегі трофикалық жаралар неліктен балтырдың медильды беткейі төменгі бөлігінде орналасады?
A) осы жердің тромбозы жиі кездеседі
B) артериальды қан айналымының патологиясы
C) ірі коммуниканттық көк тамырлар орналысады
D) тері астылық майының аздап кездескендігінен
E) иннервацияның төмендеуі
{Дұрыс жауабы}= C
$$$056
31 жастағы науқаста ауырдың 6-7-8 сегментінде эхинококкты киста бар. Осы науқасқа қандай операциялық тілік қолдану тиымды:
A) Кохер тілігі
B) Рио-Бранко тілігі
C) Черни тілігі
D) Куино бойынша торакофренолапаротомия
E) жоғарғы ортаңғы лапаротомия
{Дұрыс жауабы}=D
$$$057
35 жастағы М., науқасқа эхинококкэктомия жасалды. Кистаның өлшемі 18-22 см 5-6 сегментте орналасқан. Қалдық қуысты қалай жабасын?
A) салфеткамен толтырып дренаждау
B) оментопластика және дренаж
C) капитонаж
D) диафрагмопексия
E) марсупилизация
{Дұрыс жауабы}=B
$$$058
Науқас тоқ ішектің полипозымен жоспарлы операцияға алынып субтотальды колэктомия жасалып илеоректальды анастомоз салынды. Операция үстінде полипоздың қандай түрі анықталды?
A) бүдырлы (ворсинчатая) ісік
B) ювенильді полип
C) диффузды полипоз
D) аденоматозды полип
E) гиперпластикалыќ полип
{Дұрыс жауабы}=C
$$$059
Үлкен теріастылық қақпашасының жетіспеушілігінен болатын аяқ көк тамырының варикозды кеңею кезінде операцияның қай түрі орындалады?
A) Линтон операциясы
B) Троянова-Тренделенбург- Бебкокк-Нарат операциясы
C) Пальма-Эсперон операциясы
D) теріастылық және терең көк тамырларын бөлу операциясы
E) сан артериясыныѕ симптаэктомиясы
{Дұрыс жауабы}= B
$$$060
17 жастағы жас жігітте мед. қарау кезінде поликлиникада оң санының жоғарғы жағында пульсациясы бар, өлешемі 2,0 де 1,0 см, жұмсақ-эластикалық консистенциялы, ұстағанда ауырмайтын тұйін байқалды. Ол түйіннің балалық шағынан бар екендігі анықталды. Диагноз қою үшін қай диагностика информативті болады?
A) ультразвукті флоуметрия
B) артериография
C) флебография
D) көлемді сфигмография
E) магнитті-резонансті томография
{Дұрыс жауабы}= B
$$$061
Аяқ артериясына жасалған операциядан кейін өкпе артериясының майда артерияларының эмболиясы көріністері болғанда хирург тактикасы?
A) жедел сегментэктомия, антибиотиктер, антикоагулянтты терапия
B) жедел лобэктомия, Ж¤В, антикоагулянтты терапия
C) жедел пульмонэктомия, антибиотиктер, Ж¤В
D) динамикалық бақылау
E) антикоагулянтты, антиагрегантты терапия, антибиотиктер, Ж¤В керек болса
{Дұрыс жауабы}= E
$$$062
48 жастағы В., науқаста операция үстінде геморрогиялық панкреонекроз анықталып, ґт ќабы кренеп тұр. Хирургтің тактикасын анықта?
A) шарбы қалтасын ашып, тампон, дренаж салу
B) шарбы қалтасын ашып, екі түтік салып жуу
C) холецистэктомия
D) шарбы қалтасын ашып, холецистостомия
E) шарбы қалтасын марсупиализациялау
{Дұрыс жауабы}=D
$$$063
Науқасқа эндоскопиялық ретроградтық панкреатохолангиография кезінде холедохтың терминальды білігінде 4 см – лік стриктура анықталды. Науқасқа қандай операция қажет?
A) холедохты сыртқа дренаждау
B) эндоскопиялыќ папиллосфинктеротомия
C) супрадуоденальды холедоходуоденоанастомоз
D) панкреатодуоденальды резекция
E) гепатикоеюноанастомоз
{Дұрыс жауабы}=C
$$$064
51 жастағы, әйел науқаста екі ай бұрын холецистэктомия операциясы кезіңде байқаусыздан холедохты кесіп алып, оны тіккен. Науқасты қараған кезде денесі сарғайған. Сіздің болжамалы диагнозы:
A) холедохолитиаз
B) ұйқы безі басының қатерлі ісігі
C) гепатит
D) холедохтың тарылуы
E) бауыр циррозы
{Дұрыс жауап}=D
$$$065
Деструктивті панкреатиті бар 38 жастағы науқаста 14-ші күні гектикалық температура, қалтырау, тахикардия, лейкоцитоз, лейкоформуланың солғы ығысуы, эпигастриде 15х20 см инфильтрат пайда болды. Қандай диагноз қойясыз:
A) Холангит;
B) Пневмония;
C) құрсақ артылық флегмона;
D) шарбы қалтасы абсцессі;
E) жедел холецистит.
{Дұрыс жауап}=D
$$$066
Холедохолитиаз диагностикасындағы ақпаратты әдіс:
A) экскреторлы холеграфия
B) УДЗ
C) КТ
D) эндоскопиялық ретроградты холангиопанкреатография
E) бауырды сканирлеу
{Дұрыс жауап}=D
$$$067
Науқас 26 жаста, ер адам, кенеттен басталған іштің ауырғандығы және ішкі қан кету белгілерінің дамуынан соң 2 тәуліктен кейін операция жасалды. Ревизия кезінде-бауырдың диафрагмалық бетінің ІІ-ІІІ сегментінде кґлемі 8х6 см эластикалық қоңыр –кґкшіл түзілістің үстінен жарылған капсуладан тоқтамаған қан кету анықталды. Іш қуысына 1,5 л қан кетті. Бауыр гемангиомасы бетінің бейретті жарылғаны анықталды. Қан кету-жараны қысу арқылы тоқтатылды. Қанның реинфузиясынан кейін не істеу керек:
A) жараны гемостатикалық губкамен тампондау;
B) жараға гемостатикалық тігіс салу;
C) жараны шажырқай аяқшасымен тампондап, гемостатикалық тігіспен бекіту;
D) гепатофренопексия жүргізу;
E) бауырдың ІІ-ІІІ сегментін резекциялау.
{Дұрыс жауап}=E
$$$068
58 жасар әйел науқас Г, механикалық сарғаю клиникасымен түсті. Бір аптадан бері ауырады. Науқас тексерілді. Он екі елі ішек үлкен үрпі аймағында қысылған тас анықталды. Қандай операция жасау керек?
A) дуоденотомия тасты алып ішекті тігу
B) холедоходуоденоанастомоз
C) дуоденотомия және тасты алғаннан кейін ґт ґзегі тұқылы арқылы холедохты дренаждау
D) холедохты ашу және тасты алуға әрекет, дуоденотомия жасау сәтсіз болса, тасты алып ұлтабар жарасына тігіс салу және жалпы ґт ґзегін дренаждау
E) холедохоэнтероанастомоз салу
{Дұрыс жауап}=E
$$$069
45 жастағы әйел науқаста кешке қарай сол жақ санында және балтырында ауыру сезiмi пайда болды. Бүгiн ауыру сезiмi күшейiп, аяқ басында, балтырында, санында айқын iсiну пайда болып, дене температурасы 37,80С кґтерiлдi. Аяғын баса алмай қалды. Сiздiң диагнозыңыз:
А) илеофеморалды тромбоз
В) беткей веналардың тромбофлебитi
С) лимфостаз
D) сан артериясының тромбоэмболиясы
Е) облитерацияланған эндартериит
{Правильный ответ}=А
$$$070
48 жастағы ер науқас ангиохирургқа келесі шағымдарымен келді сол жақ аяқта тері асты веналар кеңеюі, ауырлық және ауырсыну сезімі, балтыр бұлшықеттерінің түнгі уақытта тырысуы. Анамнезінен: 7 ай бұрын сол жақ балтыр терең веналарының флеботромбозы болды. Қандай ем тағайындалады?
А) Бебкокк бойынша Сафенэктомия
В) Маделунг бойынша Сафенэктомия
С) Фелдер бойынша коммуниканты веналарды байлау
D) Коккет бойынша коммуниканты веналарды байлау
Е) Сафенэктомия және Линтон бойынша коммуниканты веналарды байлау
{дұрыс жауабы}=E
$$$071
65 жастағы әйел науқастың транслюмбалды аортограммасында құрсақ аортасы, мықын, сан артерияларының шеткері толу дефектісі, тамыр қабырғасының контурының желінуі, оң жақ мықын-сан сегментінің окклюзиясы. Қандай ем кґрсетілді?
А) Бифуркационды аорта – сандық шунттау
В) зақымдалған сегментті аутовенамен пластикасымен резекция жасау
С) Эндартеринтимэктомия
D) Белдік симпатэктомия
Е) Консервативті ем
{дұрыс жауабы}=А
$$$072
Проктологиялық бґлімге 43 жастағы ер науқас тік ішегі маңының ауырсынуы, тік ішегінен іріңді бґліністің бґлінуі шағымымен келіп түсті. Тік ішекті қарағанда созылмалы парапроктиттің белгілері анықталды. Науқастың шағымынан бір ай бұрын жедел парапроктит диагнозы бойынша операция жасалған. Жедел парапроктиттің созылмалыға ауысуы қандай себеп болды:
A) ішек қуысынанан іріңдікке баратын ішкі саңылаудың болуы
B) аралас кеңістігінде іріңдіктің тесілуі
C) іріңдіктің сыртқа тесілуі
D) іріңдіктің ішекке тесілуі
E) жыланкґз ішектің ішкі саңылауына, сыртқы жыланкґз теріге ашылғанда, жыланкґздердің түзілуі
{Дұрыс жауап}=A
$$$073
Асқазан және 12 елі ішектің ойық жараның қоздырғышы
А) stаfilococc
В) E.coli
С) Helicobactor pilori
Д) Sfeptococc
Е) Pnevmococc
{Дұрыс жауабы}=С
$$$074
Б-I және Б=II бойынша асқазан резекциясында алынып тасталады.
А) Кардий бґлігі
В) Денесі
С) Кіші иірімі
Д) Пилорикалық және антралды бґліктері
Е) Пилоростан басқа барлық бґліктері
{Дұрыс жауабы}=Д
$$$075
Қарттардағы шап-ума жарығындағы ең тиімді ота тәсілі
А) Спасокукоцкий бойынша
В) Постемский бойынша
С) Бассини бойынша
Д) Жирарр бойынша
Е) Кукуджанов бойынша
{Дұрыс жауабы}=В
$$$076
Гастрэзофагалды рефлюксті аурудың патогенезінің негізінде
А) Ґңеш-кардий сфинктерінің жетіспеушілігі
В) Ґңеш-кардий сфинктерінің гипертонусы
С) Эзофагит
Д) Асқазан ойық жарасы
Е) Асқазан резекциясының зардабы.
{Дұрыс жауабы}=А
$$$077
Геморройдың патогенезінің негізінде
А) Тік ішектің кґк тамырларының варикозды кеңеюі
В) Тік ішектің ампуласының қабынуы
С) Артериалардың аневризмасы
Д) Артқы тесіктің кавернозды тіндерінің ұлғаюы
Е) Артқы тесіктің жарақаттары
{Дұрыс жауабы}=Д
$$$078
Науқас жедел аппендицит бойынша отаға алынған. Іш қуысын ревизиалағанда құрт тәрізді ґсінді ґзгермеген. Соқыр ішектен 20-30 см қашықтықта мықын ішектің 10-12 см жуандаған, ісінген, қызарған, іріңді фибринмен жабылған, 0,2-0,3 см кґлемді нәжіс-іріңді бґліндісі бар перфорациялық тесігі анықталған. Диффузды іріңді-нәжісті перитонит белгілері бар.
Сіздің диагнозыңыз? Оталық тактикаңыз?
А) Бґгде затпен (балық сүйегі) ащы ішектің перфоратциясы. Ащы ішектің резекциясымен іш қуысының санациясы және дренаждауы қажет.
В) Ащы ішектің бейспецификалық жарасы. Илеостома шығару қажет.
С) Ащы ішектің ісігінің перфорациясы. Ащы ішектің кең резекциясы қажет.
Д) Дивертикулдың перфорациясы. Ащы ішектің сына тәрізді резекциясы қажет.
Е) Крон ауруы. Ащы ішектің кеңейтілген резекциясы мен іш қуысының санациясы және дренаждауы қажет.
{Дұрыс жауабы}=Е
$$$079
Ауруға панкреатит және механикалық сарғаю бойынша лапоротомия жасалынды. Іш қуысын рефизиялағанда индуративті панкреатит, ґт қапшығының ұлғаюы, холедохтың кеңеюі және конкременттер анықталды.
Сіздің оталық тактикаңыз қандай болмақ?
А) Холецистоэктомия. Холедохолитотомия. Холедохпен бауыр асты аймақты дренаждау.
В) Холецистостомия.
С) Кіші майлық кеңістікті дренаждау.
Д) Холедохолитотомиямен холедох және бауыр асты аймақты дренаждау.
Е) Холецистоэктомия.
{Дұрыс жауабы}=А
$$$080
Ауыр жағдайдағы науқас жалпы әлсіздікке, тәбетінің жоқтығына, ішінің ұлғаюына, оң қабырға асты аймағында тұйық ауырсынуына шағымданады. Анамнезінде: бауыр циррозы, порталды гипертензия, асцит. Консервативті ем нәтижесіз. Бірнеше рет хирургияда ґңештің вариқозды кеңейген веналарынан қан кетуден емделген.
Заманауи ем тактикасы қандай?
А) Консервативті емді жалғастыру
В) Портокавалды анастомозды салу.
С) Блэкмор зондын қою.
Д) Бауыр трансплантациясы
Е) Перитонеосандық шүнтеу.
{Дұрыс жауабы}=Д
$$$081
Оң аяқ веналарының варикозды ауруы бар 60 жастағы науқас сол аяғының ісінуіне, тері асты веналар бойымен ауырсынуына шағымданады. Қарағанда аяқтың ісінуі, аздап кґгеруі, варикозды ұлғайған үлкен тері асты венасы бойындағы терінің ісінуі, қызаруы және қатты ауырсынуы анықталды. Жедел тромбофлебит диагнозы қойылды.
Сіздің ем тактикаңыз?
А) Линтон отасы
В) Консервативті антикоагулятты және тромболитикалық терапия
С) Үлкен тері асты венаны байлау отасымен бірге антикоагулятты және тромболитикалық терапия
Д) Кава-фильтрді имплантациялау
Е) Антибактериалді және қабынуға қарсы терапия
{Дұрыс жауабы}=С
$$$082
Лериш синдромы - бұл:
А) Іш бөлігіндегі қолқа бифуркациясының атеросклеротикалық окклюзиясы
B) Иық бас сабауының тарылуы
C) Бүйрек артериясының тарылуы мен сиптоматикалық гипертония
D) Құрсақ сабауының тарылуы
E) Өкпе артериясының тарылуы
{Правильный ответ}= А
$$$083
Б. В. Петровский мен Н. Н. Каншиннің өңештің жылжымалы жарығының жіктелуіне не жатпайды:
А) Өңештік
B) Кардиалды
C) Кардиофундалды
D) Аралас
E) Алып
{Правильный ответ}= D
$$$084
Калькулезды холецит себебімен дамитын обтурациялық сарғаюға тән емес клинико-лабораторлы белгілерге жатады:
А) Бауыр шаншуы сияқты ұстама тәрізді ауру сезімдері
B) Ауру ұстамасынан кейінгі сарғаюдың тез дамуы
C) Тура фракцияға байланысты жалпы билирубин деңгейінің жоғарлауы
D) Ауру сезімінсіз біртіндеп сарғаюдың дамуы
E) Айқан терінің қышуы
{Правильный ответ}= D
$$$085
12 елі ішектің ұлкен еміздікшінің тарылуы, холедохолитиаз кезінде дамыған механикалық сарғаюға қандай операция жасау тиімді?
А) Эндоскопиялық папиллотомиямен бірге литоэкстракция
B) Лапаротомия, холедохолитотомия
C) Лапаротомия, трансдуоденалды папиллосфинктеротомия
D) Холедохоеюностомия
E) Холедоходуденостомия
{Правильный ответ}= A
$$$086
Операция кезінде эхинококкты кистаның фиброзды капсуласын ашып, хитинді қабығын зақымдамай алып тастады, фиброзын 2% формалинмен өңдеді, қуысын тікті. Берілген операция аталады:
A) Марсупиализация операциясы
B) Идеалды эхинококкэктомия
C) Кеңейтілген эхинококкэктомия
D) Ашық эхинококкэктомия
E) Жабық эхинококкэктомия
{Правильный ответ}= E
$$$087
Бауырдың эхинококкозы бар 30 жастағы науқаста аяқ астынан іш аймағында ауру сезімі, гипертензия, перитонеалды құбылыстар, дене қызуының көтерілуі мен терідегі аллергиялық бөртпелер пайда болды. Сіздің сәйкес диагнозыңыз?
A) Жедел холецистит
B) Эхонококкты кистаның жарылуы
C) Жедел гепатит
D) Кистаның іріңдеуі
E) Бауыр абсцессі
{Правильный ответ}= B
$$$088
Жиі асқынумен жүретін созылмалы холециститке операция жасау кезінде өт қабының мойын аймағында тығыздалған инфильтрат анықталды. Дұрыс хирургиялық әдісті таңда:
А) Мойыннан холецистэктомия
B) Холецистостомия
C) Түбінен Холецистэктомия
D) Прибрам бойынша холецистэктомия
E) Холецистоеюностомия
{Правильный ответ}= C
$$$089
12 елі ішектің перфоративті жарасын тігу операциясынан кейін науқаста эпигастрий аймағында ауырлық сезімі, кекіру, қыжылдау, тұрып қалған қалдықтармен құсу пайда болды. Сіздің диагнозыңыз қандай?
А) Дуоденостаз
B) Пилородуоденалды стеноз
C) Созылмалы панкреатит
D) Кардиоспазм
E) Асқазан атониясы
{Правильный ответ}= B
$$$090
Тиреоидэктомиядан кейін науқаста екінші тәулікте Хвостек, Труссо белгілері, сарысу концентрациясында ионизирленген кальцийдің төмендеуі анықталды. Қандай асқыну жайлы айтылған?
А) Жоғарғы көмей жүйкесінің салдануы
B) Төменгі көмей жүйкесінің салдануы
C) Операциядан кейінгі гипотиреоз
D) Операциядан кейінгі гипопаратиреоз
E) Тиреотоксикалық криз
{Правильный ответ}= D
$$$091
Жиі ұстамамен жүретін ӨТА бар 75 жастағы науқаста операция кезінде айқын жабысу процесі және өт қабы мен көлденең ішек арасында фистула анықталды. Өт қабында бірнеше ірі өт тастары бар. Өт жыланкөздерінің жиі пайда болу себептері болып:
А) Жедел гангренозды холецистит
B) Жедел перфоративті холецистит
C) Өт қабы мен ішектердің қабырғасының конкременттермен ойылу
D) 12 елі ішектің пенетрирленген жарасы
E) Өт жолдарының бітелу салдарынан болатын өт қабының жоғары гипертензиясы
{Правильный ответ}= С
$$$092
Науқас В., 60 жаста, илеофеморалды тромбоз белгілерімен қабылдау бөліміне жүгінді. Жергілікті: түгел аяқтың ісінуі және цианозы, аяқтың аздап ауру сезімі бар. Дәрігердің дұрыс әрекеті қандай?
А) Госпитализациялау, төсектік тәртіп, фибринолитикалық заттар, антикоагулянттар тағайындау
B) Науқасты амбулаторлы емдеуге жолдау
C) Шұғыл операция
D) Госпитализациялау, эластикалық бинтпен таңу, спазмолитикалық және антибактериалды заттар тағайындау
E) Госпитализация, белсенді тәртіп, анальгетиктер
{Правильный ответ}= A
$$$093
Науқас С., 50 жаста, жиі ұстамамен өршитін созылмалы калькулезды холециститпен, 2 типті қант диабеті және жүктемелік стенокардиямен зардап шегеді. Ең тиімді емдеу әдісі қандай?
А) Диетотерапия, спазмолитиктерді қолдану
B) Санаторлы-курортты емдеу
C) Жоспарлы хирургиялық емдеу
D) Қант диабеті мен стенокардияны емдеу
E) Тек қана витальды көрсеткіштер бойынша хирургиялық емдеу
{Правильный ответ}= C
{Сложность}= 3
$$$094
Созылмалы калькулезды холециститтің өршуі кезінде жасалған операцияда қызметі тоқтаған іріңге толы өт қабы анықталды, холедохты ашқанда лайланған өт бөлінеді. Холецистэктомияны қалай тиімді аяқтау керек?
А) Пиковский бойынша холедохты дренаждау
B) Вишневский бойынша
C) Кер бойынша
D) Холедохты бітеп тігіс салу
E) Холедоходуоденостомиямен
{Правильный ответ}= C
$$$095
Операциядан кейінгі үлкен вентралды жарық бір рет емес рецидив беретін болса тиімді болып саналады:
А) Капронды қолданумен қайта пластика
B) Янов бойынша аутодермопластика
C) Операциядан бас тарту және құрсақтық бандаж кию
D) Ірі қараның перикардын қолдана отырып жарық қақпасына пластика
E) Полипропиленді торлы аллопластика салынған жарық қақпасына тартылмайтын әдістерді қолдану
{Правильный ответ}= E
$$$096
Науқас Р., 39 жаста, декомпенсирленген тыртықты-жаралы пилородуоденалды тарылумен асқынған созылмалы жара белгілерімен түсті. Тиімді хирургиялық емдеу әдісі:
А) Селективті ваготомия және пилоропластика
B) Антрумрезекция
C) Селективті проксималды ваготомия
D) Асқазанды 2/3 резекциясы
E) Жараны кесу
{Правильный ответ}= D
$$$097
Науқас сол жақ шап аймағындағы жарықтың томпаюға шағымданады. Қасаға үсті аймағындағы жиі тартып ауыратын ауру сезімі, зәр шығару жиіленген. Уролог тексергеннен кейін науқаста зәр шығару жүйесінде патология анықталмады. Науқаста не болуы мүмкін:
А) Жабатын тесіктегі жарық
B) Тік шап жарығы
C) Сан жарығы
D) Қиғаш шап жарығы
E) Жылжымалы жарық
{Правильный ответ}= E
$$$098
Өт тас ауруына байланысты жасалынып жатқан операция кезінде тасқа толы бүріскен өт қабы және 2 см-ге дейін кеңіген жалпы өт өзегі анықталды. Науқасқа қандай операция жасау керек:
А) Холецистэктомия жүргізу
B) Холецистэктомия және холангиография жүргізу
C) Холецистэктомия және бірден өзек ревизиясын жүргізу
D) Холецистостома салу
E) Дуоденоотомия арқылы үлкен дуоденальды емізікшені ревизиялау
{Правильный ответ}= B
$$$099
Бауырдың 5-6 сегментiнде орналасқан, көлемi 15-20 см кистасы анықталған, эхинококкэктомия жасалды, хитиндi қабығы алып тасталды. Фиброзды қабығы жартылай алынды. Қалдық қуысты қалай жабу керек:
А) Қуысты тампондап дренаж қою
B) Оментопластика, дренаж
C) Капитонаж
D) Диафрагмапексия
E) Марсупиализация
{Правильный ответ}= C
$$$100
Диафрагманың әлсіз жерлерінің жарықтарына жатады:
A) ПТИ үшбұрышының жарықтары, диафрагманың өңештік саңылауының сырғымалы жарығы
B) Диафрагманың релаксациясы, параэзофагеалды жарық, Лесгафт аралығының жарығы
C) Ларрей, Бохдалек жарықтары, ретростерналды жарықтар
D) Кардиофундалық жарық, қысқа өңеш, Трейц жарығы
E) Семсер тәрізді өсіндінің, Бохдалек жарығы, диафрагманың релаксациясы
{Дұрысжауап}=С
$$$101
Диафрагманың өңештік саңылауының жарықтарына қандай жарықтар жатады:
A) Ретростерналық, Бохдалек, Ларрей-Морганьи
B) Кардиялық, кардиофундалық, параэзофагтық
C)Диафрагманың релаксациясы, ПТИ үшбұрышы жарығы, спигелий сызығының жарығы
D)Төменгі қуысты венаның симпатикалық нерв сағылауының жарығы//
E) Семсер тәрізді өсіндінің жарығы, қысқа өңеш
{Дұрысжауап}=B
$$$102
Эхинококкты кистаның бауырдың 7-8 сегментте локализациясы кезінде операцияның ену жолын таңда:
A) Орталық лапаратомия
B) Торакофренолапаратомия
C) Кохер бойынша ену жолы
D) Мириззи бойынша ену жолы
E) Кер бойынша ену жолы
{Дұрыс жауап}=B
$$$103
Науқас С., 34 жаста төс артыда ауырсыну, аш қарында және тамақтан кейін 2 сағаттан кейін белге иррадияцияланады, жасалған терапияға қарамастан аурудың жиі өршуі, соңғы айда ауырсыну тұрақтана бастаған. Сіздің алдын ала диагнозыңыз:
A) I типті асқазан жарасы
B) Он екі елі ішектің жарасы
C)IV типті асқазан жарасы
D)V типті асқазан жарасы
E)Асқазан обыры
{Дұрыс жауап}=B
$$$104
Науқас 44 жаста, тамақ қабылдағаннан кейін эпигастрий аймағында керіптолғақ тәрізд ісипаттағы ауырсыну, өтараласжеңілдік әкелетін күнделіктіқұсуғашағымданыпкелді. Анамнезінде он екіеліішектің жарасына Бильрот II бойынша асқазан резекциясы жасалған. Денесалмағыжетіспеушілігі 10 кг артық. Сіздіңалдын ала диагнозыңыз:
A) жеделжабысқақатыішекөтімсіздігі
B) пептикалықжараныңрецидиві
C)созылмалыпанкреатит
D)асқазан-жіңішке-жуан ішекті жыланкөз
E)әкелушіілмексиндромы
{Дұрыс жауап}=E
$$$105
32 жастағы ер адамдажолапаты болғаннан3 айдан кейін сұйық тағамға дисфагия пайда болған. Осы патологияны емдеуде қандай аспапты қолданады?
A) Блэкмор зонды
B) Фогарти зонды
C)Фалей катетері
D)Штарк аспабы (пневмодилататор)
E)Өңеш буждары
{Дұрыс жауап}=D
$$$106
Науқас жиі қыжыл, төс артында ашыту, ауыз қуысына тағамның еңкейгенде түсуіне шағымданады. «Бау байлау симптомы» оң. Диагнозы қандай:
A) Өңеш ахалазиясы
B) Кардия жетіпеушілігі
C)Өңештің төменгі бөлігінің обыры
D)Асқазанның кардиалды бөлімінің жарасы
E)Эпифреналды дивертикул
{Дұрыс жауап}=В
$$$107
Шап жарығы пластикасы кезінде қосаға сүйегінің сүйек қабына қандай түзілісті және қандай әдіс бойынша бекітеді?
A) іштің сырқы қиғаш бұлшықетінің апоневрозы – Кимбаровский бойынша
B) іштің ішкі қиғаш бұлшықетін – Жирар бойынша
C)іштің тік бұлшықетінің апоневрозының сыртқы шеті – Бассини бойынша
D)көлденең бұлшықет- Спасокукотский бойынша
E)көлденең фасцияны –Шулдайс бойынша
{Дұрыс жауап}=C
$$$108
Науқас 72 жаста. 1,5 жыл көлемінде ақсап жүреді, бірақ медициналық көмекке жүгінбеген. Қабылдау бөліміне түске дейін 12 сағат бұрын оң жақ аяғында аяқ астынан ауырсыну, жансыздану және сууы пайда болған. Қарап тексергенде оң жақ аяқ бозғылт, суық, тері асты веналары түскен, белсенді қозғалыс пен сезімталдық төмендеген, оң жақ шап қатпарынан төмен пульс анықталмайды. Антикоагулянттар мен спазмолитиктер көмегімен жүргізілген инфузиялық терапиядан кейін ауырсыну біраз басылған. Ангиограммада – сол жақ жалпы мықын артериясының стенозы және оң жақ сыртқы мықын артериясының окклюзиясы. Сіздің хирургиялық тактикаңыз:
A) бифуркациялық аортасандық шунт салу
B) белдің симпатэктомия
C) реваскуляризиялаушы остеотрепанация
D) аяқ басының венозды жүйесін артериализациялау
E) эндартерэктомия
{Дұрыс жауап}=A
$$$109
72 жастағы науқас аяқтарының ІІІ дәрежелі ишеиясымен бөлімге жатқызылды. Анамнезінен: 3 жыл бұрын ишемиялық инсультты басынан өткізген. Артериалды гипертензиясы бар. Тексеру барысында атеросклероз, Такаясу-Лериш синдромы, вазореналды гипертензия анықталды. 1 этапта қандай тактика болуы керек?
A) симптоматикалық терапия
B) құрсақ аортасыныңреконструкциясы
C) бүйрек артериясыныңреконструкциясы
D) аорта мен оның тармақтарының өткізгіштігінің бұзылысы бар барлық аймақтарды бір уақытта реконструкциялау
E)ұйқы артериясының реконструкциясы
{Дұрыс жауап}=E
$$$110
Төмен постбульбарлы жара, жараның бауырлық-дуоденалды байламға және тығыз қабынулық инфильтратпен пенетрацияның болуы қандай операцияға көрсеткіш, және неге?
A) Бағанды ваготомия және Гейнеке-Микулич бойынша пилоропластика –қышқыл түзілуді максимум басу және асқазанда тоқыраудың алдын алу
B) Бильрот I бойынша асқазан резекциясы – оперативті асқазан ауруларының алдын алу үшін
C)Селективті проксимальды ваготомия- қышқыл түзілуді 70% дейін басу, асқазан және оның эвакуаторлы қызметін сақтау
D)Бильрот II бойынша асқазан резекциясы – қышқыл түзілуді 80% дейін басумен он екі елі ішек бойынша асқазан құрамының тасымалдауын жою
E)Селективті ваготомия және антрумрезекциясы – қышқыл түзілуді 90% дейін басумен
{Дұрыс жауап}=D
$$$111
Науқас А. 50 жаста екі ай көлемнде сарғаю мазалайды. Кезенді түрде оң жақ қабырға доғасы астында ауырсынуын, зәр түсінің қоюлануын шағымданады. Операция кезіндегі ақпаратты зерттеу әдісі қандай және неге?
A) холедохты зондтау, себебі холедохтың терминалды бөлімінде тарылу дәрежесін анықтауға мүмкіндік береді
B) транслюминация, себебі бұл қарапайым және ақпаратты зерттеу әдісі, ұсақ тастарды анықтауға болады. Өзектің өлшемін және қабрғасының қалыңдығын, перифокальды қабынуды анықтауға болады
C)холедохты қарау және пальпациялау, бұл кезде толығымен холедохолитиязды анықтауға болады, өзектің диаметрін, ұйқы безінің жағдайын анықтауға болады
D)эндоскопиялық ретроградты холангиопанкреатикография, себебі бұл 100% нәтижелі зерттеу әдісі
E)фиброхолангиоскопия, себебі конкрементті тез анықтап оны жою және видеомагнитафонға Одди сфинктірінің қызметін жазуға болады
{Дұрыс жауап}=E
$$$112
Интраоперациондыхолангиограммадахоледох14 мм., терминалды бөлімінде тарылу 7 мм. ұзындықта. Қандай операция қолдану қажет және неге?
A) Ру бойынша холедохоеюностомия, себебі өрлеуші холангиттің дамуын ескертеді, бұл операцияда анастамоз тарылуы болмайды
B) Холедоходуоденостомия, себебі жасау техникасы қарапайым және рефлюксті холангит даму қаупі жойылады
C)Кер бойынша холедохты сырттан дренирлеу, себебі бұл әдіс адекватты өт жолдарының декомпрессиясын және ем нәтижелігін жақсартады
D)Өт жолдарын қабаттап дренирлеу, себебі бұндай жағдайда бұл әдісті қолдануға абсалютті көрсеткіш
E)Интраоперационды ЭПСТ, себебі бұл малоинвазивті тәсіл және Одди сфинктерінің патологиясын жояды. Қажет жағдайларда өт жолдарынан конкременттерді шығарып, өзекшелерге стендтау жүргізуге болады
{Дұрыс жауап}=E
$$$113
Науқас А.62 жаста,екі ай көлемінде созылған түрдегі сарғаю мазалайды. Осыдан бір жыл бұрыннауқасқа холецистэктомия операциясы жасалған. Қайталамалы асқынуды болдырмас үшін операция кезінде қандай негізгі ақпаратты диагностикалық әдісті таңдауға болады, және неге?A) Өт жолын зондтау, ол өт жолының терминалды бөлігінің тарылу деңгейін және холедохолитиазды анықтайды
B) фиброхолангиоскопия, конкременттерді анықтайды,сонымен қатар, Одди сфинктерінің функциясын зерттеу және видеомогнитофонға жазу
C) транслюминация, ол қарапайым және негізі ақпараттық диагностикалық әдіс болып табылады, сонымен бірге, ұсақ тастарды анықтау және өт жолындағы өзектің өлшемі мен қабырғасының қалыңдығын анықтайды
D) өт жолын қарау және пальпациялау, бұнда толық қамды холедохолитиазды анықтауға болады, өзектің диаметрін анықтау, ұйқы бездің жайын анықтау
E) пункционды холангиография, себебі, ол 100% сенімді әрі ақпаратты әдіс болып табылады
{Дұрыс жауап}=B
$$$114
Науқас С,.73 жаста ӨТА бойынша 5 жыл бұрын операция жасалған. Склерасысубиктерленген. Магнитті-резонансты холангиография кезінде өт жолының дисталды бөлігінің тарылуы 30 мм с бауырішілік өзектің кеңейуі және жалпы өт өзегінің проксималды бөлігі анықталды. Қандай операция түрі жасалу керек және неге?
A) Холедоходуоденостомия, техникалық тұрғыдан оңай жасалады және өт жолының дисталды бөлігінің тарылуы анықталады
B) Фатеров емізікшесінің резекциясы,себебі, тарылу ішекке өт ағысының жақсаруы үшін реконструкция жасалады
C)Өт жолдарының екі еселі дренирлеуі, себебі, өт ағуына ең жақсы жағдай жасайды
D) Папиллосфинктеротомия, себебі, әдіс аз травматикалық және назобилиарлы дренирлеуге мүмкіндік бар
E) Холедохоеюностомия, себебі, тігіс салынған жердегі сызық бойынша тарту шектелген
{Дұрыс жауап}=A
$$$115
Ш. есімді 46 жастағы науқаста, 4 жыл көлемінде бауыр циррозы бар.УДЗ–де гепатомегалия, спленомегалия және айқын асцит белгілері анықталады. Анамнезінде өнештің варикозды кеңейген веналарынан эпизодты қан кетуі бар. Бауыр трансплантациясына дайындау мақсатында қандай эффективті нәтиже көрсететін ем түрін таңдаған дұрыс және неге?
A) Таннер операциясы, себебі, гастроэзофагеалдыаймақта портокавалды анастомоз ажыратылады
B) Трансюгулярлы порто жүйесін шунтирлеу, себебі, азинвозивтi және қан кету жөнінде ескертеді, асцитті алдын алады
C) β-аминоблокаторлар (пропранолол) қолдану, себебі қалыпты сандарға дейін қысым төмендейді
D) Тура портокавалды анастомоз, себебі,порталды жүйенің қан ағысын жақсартады
E) Эндоскопиялық склерозирлеу,себебі, өңештің варикозды кеңейген веналарынан қан кетуі алдын алады
{Дұрыс жауап}=B
$$$116
Бауыр циррозы бар науқас анамнезінде өңештің варикозды кеңейген веналарынан 2 рет қан кету болған. Профилактикалық мақсатта қандай операция түрі көрсетіледі және неге?
A) Спленореналды анастомоз, себебі, порталды жүйедегі қанның құйылуы азайып және ағуы жақсарады
B) Асқазан және өңеш веналарын байлау, себебі, кардиоэзофагеалды аймақта толық қамды анастомоз жойылады
C)Таннер операциясы, себебі,кардиоэзофагеалды зонасында лақтырыс шектеледі
D)Асқазанның кардиалды бөлігін резекциялау, себебі, асқазанның секреторлы функциясы төмендейді және кардиоэзофагеалды аймақта лақтырыс шектеледі
E)Көкбауыр артериясын байлау, себебі, порталды жүйедегі қан құйылу азаяды
{Дұрыс жауап}=A
$$$117
Науқаста баяу құрсақ қуысына сұйықтық жиналады,сарғаю,мұрыннан қанталау,алдыңғы құрсақ қабырғасының веналарының кеңеюі, спленомегалия және бауырдың динамикада қысқаруы , билирубинемия 37 мкмоль/л, гипоальбуминемия 34 г/л. Қандай ем түрі тағайындалады және неге?
A) М.Д. Пациор операциясы, яғни, мұрыннан қан кету белгілері анықталады
B) Лапароцентез, яғни, құрсақ қуысына сұйықтық жиналуы мен спленомегалия анықталады
C)Спленэктомия, яғни, спленомегалия және алдыңғы қрсақ қабырғасының веналарының кеңеюі анықталады
D)Парциалды спленореналды анастомоз "Н" типті, яғни, бұндай жағдайда бауырдың қызметінің қалыптылығын сүйемелдеуші қақпалық қан ағысының сақталуы
E)Перитонеовенозды шунтирлеу, яғни, асцит, спленомегалия және алдыңғы құрсақ қабырғасының кеңеюі анықталады
{Дұрыс жауап}=D
$$$001
Алақанның ортаңғы фасциальды-бұлшықетті құндағының беткей клетчаткалық саңылауы орналасқан.
А) алақанның беткей доғасы, шынтақ және шыбық нервтерінің тармақтары
B) құрттәрізді бұлшықет, шыбық нервісінің тармақтары, алақанның беткей доғасы
C) алақанның беткей және терең доғасы, шынтақ нервісінің тармақтары
D) алақанның беткей доғасы, жалпы саусақ артериялары, ортаңғы және шынтақ нервтерінің беткей тармақтары
E) ортаңғы, шынтақ және шыбық нервтерінің тармақтары
{Дұрыс жауабы }= D
$$$002
Ашішектің артериялары қай жерде орналасқан?
A) ретроперитонеальды
B) мезоперитонеальды
C)көлденең ішектің шажырқайында
D) ашішек шажырқайы жапырақшалары арасында
E) ашішектің шажырқайы түбірінде
{Дұрыс жауабы}= D
$$$003
Хирург ащы ішектің бастапқы бөлігін іздегенде қандай анатомиялық түзілісті жетекшілікке алады?
A) асқазан-талақ жалғамасын
B) асқазан-тоғы ішек жалғамасын
C) 12-елі -ащы ішек иінін
D) 12-елі ішектің төменгі иінін
E) парадуоденальды қатпарды
{Дұрыс жауабы }= C
$$$004
Сүт безінің қатерлі ісігінің метастазы кезінде қандай аймақтық лимфа түйіндері зақымданады?
A) қолтық астылық, бұғана астылық
B) қолтық астылық, бұғана үстілік және бұғана астылық, көкірек айналық
C) бұғана үстілік және бұғанана астылық
D) құрсақ қуысының жоғарғы қабаты (эпигастральные)
E) қолтық асты және көкірек айналалақ
{Дұрыс жауабы}= B
$$$005
Сан артериясын шап жалғамасының астынан байлаған кезде қандай артериалардың арқасында коллатериальды қан айналым қалпына келеді?
A) төменгі бөксе артериясы, ортан жілікті латеральды айналатын артерия, ішкі жыныс және жапқыш артериялары, ортан жілікті медиальды айналатын артерия
B) санның терең артериясы, тесіп өтетін артерия, төменгі бөксе артериясы, жоғарғы бөксе артериясы, жыныс артериясы
C) жоғарғы медиальды және латеральды тізе артериясы, ортаңғы тізе артериясы, төменгі медиальды және латеральды тізе артериясы
D) жоғарғы латеральды және медиальды тізе артериясы, жоғары бөксе артериясы, төменгі бөксе артериясы, ішкі жыныс артериясы, сыртқы мықын артериясы
E) санның терең артериясы, санның латеральды және медиальды айналатын артериялары
{Дұрыс жауабы}= A
$$$006
Науқасты тексеру кезінде көздің дөңгелек бұлшықетінің қызметінің бұзылуы, беттің ассимметриясы және ауыз бұрышының ілініп тұруы байқалды. Жарақат кезінде бұндай симптом қандай нервтің арқасында пайда болады?
А) көз қозғалтқыш нерв
B) үшкіл нерв
C) бет нерві
D) көру нерві
E) шығырлық тәрізді нерв
{Дұрыс жауабы}= C
$$$007
Ми қан айналысында қызметінің бұзылуы қандай аорта доғасы тармақтарының окклюзиясы болғанда байқалады?
A) омыртқалық, оң және сол жақ ұйқы артериясы
B) иық-бас бағанасы, сол жақ ұйқы артериясы
C) оң және сол жақ ұйқы артериясы
D) иық- бас бағанасы, оң және сол жақ бұғанаасты артериясы
E) омыртқалық, оң жақ жалпы ұйқы артериясы
{Дұрыс жауабы}= B
$$$008
Асқазанның артқы қабырғасының жарасы кезінде аррозивті қан кетудің себебі неден болады?
A) сол жақ асқазан артериясында
B) бауыр артериясында
C) талақ артериясында
D) сол жақ асқазан -шарфы артериясында
E) ортаңғы тоғы ішек артериясында
{Дұрыс жауабы}= С
$$$009
Бауырға операция кезінде қандай байламдарды кеседі?
A) бауыр- асқазан, көкет-асқазан
B) орақ тәрізді, көкет-тоғы ішек
C) бауыр -12елі ішек,тәж
D) орақ тәрізді, көкет-асқазан
E) көкет-тоғы ішек, бауыр- асқазан
{Дұрыс жауабы}= А
$$$010
Қандай нервте жоғарғы жақ қойнауының қабыну процессі салдарынан невралгия болады?
A) көз қозғалтқыш нервте
B) шығырлық нервте
C) тіл жұтқыншақ нервінде
D) үшкіл нервте
E) бет нервінде
{Дұрыс жауабы}= D
$$$011
Құрт тәрізді өсінді ауруы кезінде қабыну экссудаты соқыр ішек аймағындағы ішперде қалтарыстарының қай жеріне жиналады?
A) парадуоденальды ойықта, сигматәрізді ішек ойығында
B) жоғарғы илеоцекальды, төменгі илеоцекальды, соқырішек артқы ойықта
C) жоғарғы илеоцекальды ойықта, тоғыішек айналалық жүлгеде
D) бауыр –бүйрек ойығында
E) диафрагма астылық ойықта, тікішек артқы ойықта
{Дұрыс жауабы}= В
$$$012
Құрсақ қуысының жоғарғы бөлігінен патологиялық сұйықтық (экссудат, ірің) кіші жамбас қуысына қалай таралады?
А) оң жақ бүйір каналы арқылы
В) бауыр қалтасы арқылы
С) шажырқай қойнауы арқылы
D) асқазан алдылық қалта арқылы
Е) сол жақ бүйір каналы арқылы
{Дұрыс жауабы}= A
$$$013
Жақасты флегмонасын ашқан кезде тері мен теріастылық клетчатканы кескеннен кейін қандай тіндер қабатын кесу керек?
A) екінші фасцияның беткей және терең жапырақшасын
B) беткей фасцияны мойынның тері астылық бұлшықетімен, меншікті фасцияныC) меншікті фасцияны, екі қарыншалы бұлшықетті D) мойынның беткей фасциясын, меншікті фасциясын, төртінші фасциясынE) мойынның беткей фасциясын, екінші, үшінші, төртінші фасциясын
{Дұрыс жауабы}= B
$$$014
Науқаста төменгі трахеотомия операциясынан кейін алдыңғы көкірек аралық клетчаткасында флегмона пайда болды. Іріңнің фасциальды –клетчаткалық кеңістік бойымен таралу жолдарын көрсетіңіз?
A) превисцеральды кеңістіктен алдыңғы көкірек аралыққа
B) ретровисцеральды кеңістіктен алдыңғы көкірек аралыққа
C) апоневрозаралық кеңістіктен соқыр қапшыққа
D) бұғана үсті аймағы клетчаткасынан трапециятәрізді бұлшықетке
E) превертебральды кеңістіктен алдыңғы көкірек аралыққа
{Дұрыс жауабы}= A
$$$015
Хирургиялық бөлімге : «Қиғаш шап жарығы » диагнозымен науқас түсті.Шап каналының қабырғасын атаңыз?
A) жоғарғы – ішкі қиғаш және көлденең бұлшықеттің бос жиегі; төменгі –шап жалғамасы; алдыңғы- іштің сыртқы қиғаш бұлшықетінің апоневрозы; артқы көлденең фасция
B) жоғары –шап жалғамасы; төменгі –көлденең фасция: алдыңғы – іштің сыртқы қиғаш бұлшықетінің апоневрозы; артқы -– ішкі қиғаш және көлденең бұлшықеттің бос жиегі
C) жоғарғы - іштің сыртқы қиғаш бұлшықетінің апоневрозы; төменгі – шап жалғамасы; алдыңғы - ішкі қиғаш және көлденең бұлшықеттің бос жиегі ; артқы – көлденең фасция
D) жоғарғы – көлденең фасция; төменгі - іштің сыртқы қиғаш бұлшықетінің апоневрозы; алдыңғы - шап жалғамасы; артқы - ішкі қиғаш және көлденең бұлшықеттің бос жиегі
E) жоғарғы - ішкі қиғаш және көлденең бұлшықеттің бос жиегі
төменгі - көлденең фасция; алдыңғы - іштің сыртқы қиғаш бұлшықетінің апоневрозы; артқы - шап жалғамасы
{Дұрыс жауабы}= A
$$$016
Науқасты зерттеуден өткізу кезінде плевраның қабынуы байқалды (плеврит). Оң жақ плевральды қойнаудың рентгеноскопиясында сұйықтық анықталды, оның деңгейі ортаңғы қолтық асты сызығы бойымен VI қабырғаға жетті. Қойнауға қай жерден пункция жасау керек?
A) қабырға –диафрагмальды қойнауға қолтық асты және жауырын сызық арасында
B) қабырға –диафрагмальды қойнауға ортаңғы бұғана және парастернальды сызық арасында
C) қабырға – медиастинальды қойнауға жауырын және парастернальды сызық арасында
D) қабырға –плевральды қойнауға парастернальды және алдыңғы қолтықасты сызық арасында
E) қабырға- медиастинальды қойнауға ортаңғы қолтық асты және вертебральды сызық арасында
{Дұрыс жауабы }= A
$$$017
Қолтық асты нервісінің зақымдануы қандай белгілерінің диагнозы симптомдар негізінде нақтыланады?
A) қол басы жұмылмайды, қол басының терілік нервтенілуі бұзылады
B) шынтақ буынында қол бүгілмейді, білектің терілік нервтенілуі бұзылады
C) қол басы денеге жақындамайды
D) иық горизонтальды денгейге дейін денеден белсенді әкетілмейді. Дельтатәрізді аймақтың және иықтың латеральды беткейінің терілік нервтенілуі бұзылады
E) қол басының супинациясы және пронациясы болмайды
{Дұрыс жауабы}= D
$$$018
Науқастың асқазанын рентгенологиялық зерттеу кезінде полипке ұқсас түзіліс еске түсіретін анықталды. Қандай атеросклерозды өзгерген тамыр асқазан қабырғасын томпаюына әкеледі?
A) төменгі панкреатодуоденальды артерия
B) құрт сабауы
C) бауырдың меншікті артериясы
D) талақ артериясы
E) гастродуоденальды артерия
{Дұрыс жауабы}= D
$$$019
Қолтық асты артериясының окклюзиясы кезінде коллатеральды қанайналымның дамуына тесік арқылы өтетін жауырынасты артериясының қандай тармағы қатысады?
A) кеуденің сыртқы артериясы, төртжақты тесік арқылы өтеді
B) жауырынды айналып өтетін артерия, үшжақты тесік арқылы өтеді
C) кеуденің бүйір артериясы, үшжақты тесік арқылы өтеді
D) кеуде- акромиальды артерия;төртжақты тесік арқылы өтеді
E) кеуде-жұлын артерия, үшжақты тесік арқылы өтеді
{Дұрыс жауабы }= В
$$$020
Хирургилық клиникаға: «Ішперде арты кеңістігі флегмонасы»диагнозымен науқас түсті. Бұндай патологиялық процесс қандай ағзалар зақымдануы пайда болады?
A) 12-еліішек, ұйқы безі, бүйрек, несепағар
B) тоғыішек, сигматәріздіішек, илеоцекальды бұрыш
C) бауыр, асқазан, бүйрек, ұйқы безі
D) 12- еліішек, ұйқы безі, бауыр, ащыішек
E) несепағар, қуық, құрттәрізді өсінді, жатыр
{Дұрыс жауабы}= А
$$$021
Хирургиялық бөлімге тізеасты ойығының флегмонасымен науқас түсті. Тізеасты ойығының тамырлы-нервті шоғырының топографиясы қандай?
A) арттан алға: үлкен жіліншік нерві, тізеасты венасы және тізеасты артериясы
B ) алдан артқа, кішіжіліншік нерві, тізеасты артериясы, тізеасты венасы
C) арттан алға , тізеасты венасы, тізеасты артериясы, үлкен жіліншік нерві,
D) арттан алға, тізеасты артерия, үлкен жіліншік нерві,тізеасты венасы
E) арттан алға, кішіжіліншік нерві, тізеасты венасы, тізеасты артериясы,
{Дұрыс жауабы}= А
$$$022
Науқас алақанның II саусағының шетінің күбірткелісі бойынша операция жасалды. Операция кезінде тері мен сүйектысы арасындағы дәнекер тін ұқыпты кесілмеді. Жансыздандыру әдісін көрсетіңіз?
A) Оберсту –Лукашевичу и Брауну –Усольцевой бойынша
B) жалпы
C) Пирогов бойынша
D) Войно- Ясенецкий бойынша
E) жергілікті
{Дұрыс жауабы}= А
$$$023
Шынтақ аймағының алдыңғы бетінің қандай аймағында тері-бұлшықеттік нервтің қысылуы мүмкін?
А) Иықтың екі басты бұлшықетінің астынан өткен жерінде
В) Иықтың екі басты бұлшықетінің сіңірінің шетінде
С) Нервтің иық-шыбықтық бұлшықет астынан өтетін жерінде
D) Нервтің шынтақ аймағының алдыңғы латеральды сайынан өтетін жерінде
Е) Бұлшықет теі нервтің шынтақ аймағында жұмыр пронатор астынан өтетін жерінде компрессионды зақымдануы
{Дұрыс жауап}= В

$$$024
Сүт безінің обыры кезінде бірінші қай қолтықасты лимфа түйіндер тобына метастаз беріледі:
А) Иық
В) Жауырын асты
С) Кеуделік
D) Орталық
Е) Жоғарғы ұшы
{ Дұрыс жауап }= С
$$$025
Оң жақ бронхқа жақын жатқан қандай тамырлар және қай уақытта зақымдалуы мүмкін:
А) Пульмонэктомия кезінде, тақ вена және жоғарғы қуыс вена
В) Лобэктомия кезінде жоғарғы қуыс вена және өкпе венасы
С) Төменгі лобэктомия кезінде өкпе венасы және төменгі қуыс венасы
D) Сегментэктомия кезінде қолқа және төменгі қуыс вена
Е) Бронхтардың экстирпациясы кезінде тақ және жартылай сыңар вена
{ Дұрыс жауап }= А

$$$026
Баланы қарау барысында төстің, қабырғалық шеміршектер мен қабырғалардыңішке қарай иілгені анықталды. Балада кеуде торының қандай ақауы дамыған және үлкендерде бұл деформация түрі қалай аталады.
А) Су құйғыш тәрізді төс, «етікші кеудесі»
В) Киль тәрізді «құс төс тәрізді кеуде»
С) Су құйғыш тәрізді кеуде «матрос кеудесі»
D) Қайық тәрізді кеуде « құс төс тәрізді кеуде»
Е) Етікші төсі «киль тәрізді»
{Дұрыс жауап }= А
$$$027
Құрсақ қуысының жоғарғы қабатына ревизия жасау барсында асқазанның алдыңғы қабырғасының тесіп өткен жарақаты анықталды. Асқазанның артқы қабырғасын ревизия жасау үшін ең қолайлы жету жолын анықтаңыз. Осы жол арқылы қандай қуысты қарауға мүмкіндік туады?
А) Асқазан-диафрагма байламының тамырсыз аймағы арқылы, асқазан алды қалтасын
В) Асқазан-көкбауыр байламын ажыратқаннан кейін, бауырлық қалтаны
С) Бауыр-бүйректік байламды ажыратқаннан кейін, шарбы қалтасын
D) Асқазан-көлденең ішектік (жиек)байламды ажыратқаннан кейін, шарбы қалтасын
Е) Бауыр-он екі елі ішек байламын ажыратқаннан кейін, көкбауыр орнын
{Дұрыс жауап }= D
$$$028
Балада туа пайда болған асқынбаған оң жақ шап-ұмалық жарығы анықталды. Жарық қалтасын бөліп алу барысында оң жақ аталық безі көрінді. Хирург қандай қателік жіберді және ол әрі қарай қандай әрекет жасау керек?
А) Жарық қалтасы бөлінбейді және алып тасталмайды, құрсақ қуысынан ұма қуысын бөліптастау керек
В) Жарық қалтасы бөлініп алып тасталмайды , құрсақ қуысымен ұма қуысын біріктіреміз
С) Жарық қалтасы бөлініп алып тасталынып, құрсақ қуысына ұма қуысын біріктірмейміз
D) Хирург қателік жіберген жоқ
Е) Жарық қалтасы бөлініп алып тасталынып, құрсақ қуысына ұма қуысын біріктіреміз
{Дұрыс жауап }= А

$$$029
Сүт безін пальпация жасап қарау барысында сыртқы жоғарғы бөлгінде 6х4 см мөлшердегі тығыз түйін анықталды. Осы жағдайда қай лимфа түйінін пальпация жасау керек және ол қай жерде орналасқан
А) Пирогов түйіні. 1-ші қабырға мен бұғана арасында, бұғана асты бұлшықетінен жоғары
В) Зоргиус түйіні. 4-ші қабырға шеміршекті деңгейінде, ішкі кеуде артерия бойымен
С) Пирогов-Мюллер түйіні. Алдыңғы көкірекаралықта, жалпы ұйқы артериясы мен сол жақ бұғана асты артериясы арасында
D) Зоргиус түйіні. 3-ші қабырға деңгейімен кеуденің үлкен бұлшықетінің сыртқы жиегінде
Е) Бұғанаасты түйіні, 5-ші қабырға деңгейінде арқаның жалпақ бұлшықетінің шеткі жиегінде
{Дұрыс жауап }= D
$$$030
Өт қабын ажырыту барысында бауырдың зақымдануынан қан кетті. Аталған асқыну өт қабының қандай орналасуы кезінде кездеседі және бауырдан қан кетуді тоқтату үшін уақытша қан тоқтатудың қандай әдісі қолданылады?
А) Интрамуралды, Pringle-маневр
В) Бауырға тігіс салу
С) Бауыр артериясын байлау
D) Аталғандардың барлығы
Е) Гемостаикалықтігіс салу
{Дұрыс жауап }= А
$$$031
Науқасқа асқазан-ішектік жыланкөз салу керек болды. Лапаротомиядан соң ішек ілмегін көлденең ішектің шажырқайы арқылы өткізу және асқазанның алдыңғы қабырғасына тігу мүмкін емес екендігі анықталды. Науқасқа қандай асқазан-ішектік жыланкөз салынуы тиіс.Жіңішке ішектің ілмегін асқазанның қай қабырғасына және қалай әкелу жолын атаңыз. Анастомоз үшін ілмектің ұзындығын анықтаңыз?
А) Асқазан-жиектік байлам арқылы асқазан артқы қабырғасына өтеді, 50-60 см
В) Артқы гастроэнтеростомия Гаккер-Петерсон бойынша
С) Алдыңғы гастроэнтеростомия Вёльверу бойынша
D) Асқазан-ішектік байлам арқылы артқы қабырғасына өтіп 70-80 см
Е ) Дұрыс жауап жоқ
{Дұрыс жауап }= А
$$$032
Науқаста алақанның U-тәрізді флегмонасы анықталды. Осы жағдайда қай нервтің қызметі бұзылады. Іріңдіктің әрі қарай таралмауы үшін хирургтің іс-әрекеті?
А) Ортаңғы нерв, Пирогов-Парон кеңістігін дренаждау
В) Шыбық нерв тармақтары, Пирогов-Парон кеңістігі
С) Шынтақ нерв, жараны тазалап дренаждау
D) Шынтақ-шыбық нерв тармақтары Пирогов-Парон кеңістігін дренаждау
Е) Ортаңғы нерв, жараны тазалап дренаждау
{Дұрыс жауап }= А

$$$033
Жоғарғы жақ қуысы медиальды қабырғасы мұрынның ортаңғы және төменгі жолдарына жанасып жатыр. Гаймор қуысында патологиялық сұйығының ағуын қиындататын себебіжәне қуыс өзегіқайда ашылады:
А) Мұрынның ортаңғы жолы аймағына және қуыс түбінен жоғары орналасады
В) Мұрынның жоғарғы жолы аймағында және оның түбінен жоғары орналасады
С) Мұрынның төменгі жолы аймағында және оның түбінен жоғары орналасқан
D) Мұрынның латеральды жолы аймағында және оның түбінен жоғары орналасқан
Е) Мұрынның медиальды жолы аймағында және оның түбінен жоғары
{Дұрыс жауап }= А

$$$034
Өңештің кеуде бөліміне манипуляция жасағанда, кеуде-лимфа өзегінің қай жерін зақымдауы мүмкін?
А) Мына тұсында Т2-3
В) Мына тұсында Т4-6
С) Мына тұсында Т7-9
D) Мына тұсында Т9-10
Е) Барлық түрі зақымдануы мүмкін
{Дұрыс жауап}= В
$$$05
Плевра қуысына түтікше қою мақсатында, қабырға резекциясынан кейін кесілетін жұмсақ тіндердің қабатын атаңыз:
А) Кеуде ішкі шандыры, сүйек қабы, плевра асты май қабаты, қабарғааралық плевра
В) Сүйек қабығы
С) Сүйек қабығы, кеуде ішкі шандыры, плевра асты май қабаты, қабырға плеврасы
D) сүйек қабығы, қабырға аралық плевра, кеуде іші шандыры, плевра асты, май қабаты
Е) Сүйек қабығы, кеуде ішкі шандыры, плевра асты май қабаты, қабырғлық плевра
{ Дұрыс жауап }= С

$$$036
Маңдай – төбе – шүйде аймағының жұмсақ тіндеріне қан тоқтатқыш қысқышын салу ерекшелігі неде:
А) Қысқыштың бір ұшы сіңірлік шілемнің қырына екінші тамырды қоса қысады
В) Қысқыштың ұшы тамыр ұшына тамыр бойына бағытталып қойылады
С) Қысқыш ұшы тамыр бойының ұшына көлденең қойылады
D) Қысқыштың ұштары тамырдың ұшына 45С0 деңгейде қойылу керек
Е) Тамырдың ұштарымен бірге қасындағы май қабаты барынша бірге қысылады
{ Дұрыс жауап }= А
$$$037
Науқастың мойнының оң жағында кесілген жарақат бар. Қарау кезінде беткейлік шандырмен тері асты бұлшықеті жарақаттанғын анықталды. Жарақаттанбаған шандыр не деп аталады, оған алғашқы хирургиялық өңдеу кезінде не істеу керек?
А) Меншікті шандырдың тереңдік жапырағы. Дренаж кезінде осы шандырды тілу керек
В) Меншікті шандырдың беткей жапырағын тілудің қажеті жоқ
С) Жарақат көлеміне байланысты (кіші жарақатта шандырды кеспей, көлемді жарақатта кеседі)
D) Омыртқа алды шандырын кесу жарақат бағытына байланысты
Е) Мойынның өзіндік шандырының беткейлік жапырағы. Шандырдың қалпы жарақатқа байланысты емес
{Дұрыс жауап }= В

$$$038
Бөксе аймағының, бөксе артериясының жарақатында қан тоқтату мүмкін болмағанда не істеу керек?
А) Жарақатты нығыздап тығындау
В) Гемостатикалық губканы қолдану
С) Ішкі мықын артериясын жоғарыдан байлау
D) Кохер қысқышын қолдану
Е) Сан артериясын уақытша қысып қою
{Дұрыс жауап }= С
$$$039
Жедел аппендециттің операциясы кезінде құрт тәрізді өсінді өзгермегені байқалды. Құрсақ қуысында сұйықтық көп жиналған. Хирург не істеу керек?
А) Жіңішке ішекті ревизиялау
В) Ену жолын кеңейтіп, құрсақ ағзаларын ревизиялау
С) Ортаңғы лапаротомияға өтеді
D) Параректалды ену жолын жасау
Е) Аппендэктомия жасап – дренаж қою
{Дұрыс жауап }= С

$$$040
Ұйқы безінің басының қатерлі ісігі кезіндегі механикалық сары аурудың дамуы неге байланысты?
А) Жалпы өт өзегінің қысылуы
В) Денеде интоксикация дамуы
С) Жалпы бауыр өзегінің қысылуы
D) Өт қапшығының қысылуы
Е) Бауыр – 12 елі ішек байламының қысылуы
{Дұрыс жауап }= А
$$$041
Бауыр – 12 елі ішек байламының тыртық – склероздық қабынуында жалпы өт қабы өзегін қалай табады?
А) Операция ішілік холангиография жасау
В) Кер әдісімен жалпы өт өзегін іздеп табу
С) Бауыр – 12 елі ішек байламына пункция жасау
D) Шарбы тесігіне енгізілген бармақтар мен бауыр 12 –елі ішек байламын қысу
Е) Жалпы өт өзегін табу үшін Губерев әдісін қолдану
{Дұрыс жауап }= В
$$$042
Қолдың үлкен саусағының төмпешігінің проксималды бөлігінде қауіпті аймақты ажырату неге байланысты?
А) Бүккіштер сіңірлерінің жарақаттануы
В) Үлкен бармақтың ұзын бүгу сіңірінің зақымдануы
С) Ортаңғы нерв тармағы зақымдалғанда, үлкен бармақтың қарама-қарсылық бұлшық етінің қызметінің бұзылуы
D) Алақанның беткейлік артериялдық доғасының зақымдауы және бүккіштердің қызметінің бұзылуы
Е) Үлкен бармақтың төмпешігінің еттерінің жұмысының бұзылуы
{Дұрыс жауап }= С
$$$043
Қуық алды кеңістігінен іріңнің таралу жолдарын көрсет:
А) Ішперде алды шелмай, қуық маңы, қабырғалық және ішперде арты кеңістігі
В) Ішперде артылық, тік ішек артылық, қуық маңы кеңістігі
С) Бөксе аймағы, сан аймағы, ішперде арты кеңістігі
D) Тік ішек шонданай, тік ішек артылық
Е) Іш перде артылық, бөкселік ,тік ішек айналасындағы кеңістік
{Дұрыс жауап }= А

$$$044
Науқастарды қарағанда – торакоабдоминалды синдром кездеседі, ол инфаркт миокардінде және плеврит ауруларында қате диагноз қоюға негіз болуы мүмкін. Топографиялық анатомия тұрғысынан себебін көрсет:
А) Кезбе нервінің тітіркенуі
В) Диафрагмалды нервтің тітіркенуі
С) Құрсақ қабырғасының қан тамырларының тромбозы
D) Қабырға аралық нервтердің тітіркенуі
Е) Плевра ұлпаларының қабынуы
{Дұрыс жауап }= D
$$$045
Шынтақ аймағының алдыңғы бетінің қандай аймағында тері-бұлшықеттік нервтің қысылуы мүмкін?
А) иықтың екі басты бұлшықетінің астынан өткен жерінде
В) иықтың екі басты бұлшықетінің сіңірінің шетінде
С) нервтің иық-шыбықтық бұлшықет астынан өтетін жерінде
D) нервтің шынтақ аймағының алдыңғы латеральды сайынан өтетін жерінде
Е) бұлшықет теі нервтің шынтақ аймағында жұмыр пронатор астынан өтетін жерінде компрессионды зақымдануы
{Дұрыс жауап}= В
$$$046
Сүт безінің обыры кезінде бірінші қай қолтықасты лимфа түйіндер тобына метастаз беріледі:
А) иық
В) жауырын асты
С) кеуделік
D) орталық
Е) жоғарғы ұшы
{ Дұрыс жауап }= С
$$$047
Оң жақ бронхқа жақын жатқан қандай тамырлар және қай уақытта зақымдалуы мүмкін:
А) пульмонэктомия кезінде, тақ вена және жоғарғы қуыс вена
В) лобэктомия кезінде жоғарғы қуыс вена және өкпе венасы
С) төменгі лобэктомия кезінде өкпе венасы және төменгі қуыс венасы
D) сегментэктомия кезінде қолқа және төменгі қуыс вена
Е) бронхтардың экстирпациясы кезінде тақ және жартылай сыңар вена
{ Дұрыс жауап }= А
$$$048
Баланы қарау барысында төстің, қабырғалық шеміршектер мен қабырғалардыңішке қарай иілгені анықталды. Балада кеуде торының қандай ақауы дамыған және үлкендерде бұл деформация түрі қалай аталады.
А) суқұйғыш тәрізді төс, «етікші кеудесі»
В) киль тәрізді «құс төс тәрізді кеуде»
С) суқұйғыштәрізді кеуде «матрос кеудесі»
D) қайық тәрізді кеуде « құс төс тәрізді кеуде»
Е) етікші төсі «киль тәрізді»
{Дұрыс жауап }= А
$$$049
Құрсақ қуысының жоғарғы қабатына ревизия жасау барсында асқазанның алдыңғы қабырғасының тесіп өткен жарақаты анықталды. Асқазанның артқы қабырғасын ревизия жасау үшін ең қолайлы жету жолын анықтаңыз. Осы жол арқылы қандай қуысты қарауға мүмкіндік туады?
А) асқазан-диафрагма байламының тамырсыз аймағы арқылы, асқазан алды қалтасын
В) асқазан-көкбауыр байламын ажыратқаннан кейін, бауырлық қалтаны
С) бауыр-бүйректік байламды ажыратқаннан кейін, шарбы қалтасын
D) асқазан-көлденең ішектік (жиек)байламды ажыратқаннан кейін, шарбы қалтасын
Е) бауыр-он екі елі ішек байламын ажыратқаннан кейін, көкбауыр орнын
{Дұрыс жауап }= D
$$$050
Балада туа пайда болған асқынбаған оң жақ шап-ұмалық жарығы анықталды. Жарық қалтасын бөліп алу барысында оң жақ аталық безі көрінді. Хирург қандай қателік жіберді және ол әрі қарай қандай әрекет жасау керек?
А) жарық қалтасы бөлінбейді және алып тасталмайды, құрсақ қуысынан ұма қуысын бөліптастау керек
В) жарық қалтасы бөлініп алып тасталмайды , құрсақ қуысымен ұма қуысын біріктіреміз
С) жарық қалтасы бөлініп алып тасталынып, құрсақ қуысына ұма қуысын біріктірмейміз
D) хирург қателік жіберген жоқ
Е) жарық қалтасы бөлініп алып тасталынып, құрсақ қуысына ұма қуысын біріктіреміз
{Дұрыс жауап }= А
$$$051
Сүт безін пальпация жасап қарау барысында сыртқы жоғарғы бөлгінде 6х4 см мөлшердегі тығыз түйін анықталды. Осы жағдайда қай лимфа түйінін пальпация жасау керек және ол қай жерде орналасқан
А) Пирогов түйіні. 1-ші қабырға мен бұғана арасында, бұғана асты бұлшықетінен жоғары
В) Зоргиус түйіні. 4-ші қабырға шеміршекті деңгейінде, ішкі кеуде артерия бойымен
С) Пирогов-Мюллер түйіні. Алдыңғы көкірекаралықта, жалпы ұйқы артериясы мен сол жақ бұғана асты артериясы арасында
D) Зоргиус түйіні. 3-ші қабырға деңгейімен кеуденің үлкен бұлшықетінің сыртқы жиегінде
Е) бұғанаасты түйіні, 5-ші қабырға деңгейінде арқаның жалпақ бұлшықетінің шеткі жиегінде
{Дұрыс жауап }= D
$$$052
Өт қабын ажырыту барысында бауырдың зақымдануынан қан кетті. Аталған асқыну өт қабының қандай орналасуы кезінде кездеседі және бауырдан қан кетуді тоқтату үшін уақытша қан тоқтатудың қандай әдісі қолданылады?
А) интрамуралды, Pringle-маневр
В) бауырға тігіс салу
С) бауыр артериясын байлау
D) аталғандардың барлығы
Е) гемостаикалықтігіс салу
{Дұрыс жауап }= А
$$$053
Науқасқа асқазан-ішектік жыланкөз салу керек болды. Лапаротомиядан соң ішек ілмегін көлденең ішектің шажырқайы арқылы өткізу және асқазанның алдыңғы қабырғасына тігу мүмкін емес екендігі анықталды. Науқасқа қандай асқазан-ішектік жыланкөз салынуы тиіс.Жіңішке ішектің ілмегін асқазанның қай қабырғасына және қалай әкелу жолын атаңыз. Анастомоз үшін ілмектің ұзындығын анықтаңыз?
А) асқазан-жиектік байлам арқылы асқазан артқы қабырғасына өтеді, 50-60 см
В) артқы гастроэнтеростомия Гаккер-Петерсон бойынша
С) алдыңғы гастроэнтеростомия Вёльверу бойынша
D) асқазан-ішектік байлам арқылы артқы қабырғасына өтіп 70-80 см
Е дұрыс жауап жоқ
{Дұрыс жауап }= А
$$$054
Науқаста алақанның U-тәрізді флегмонасы анықталды. Осы жағдайда қай нервтің қызметі бұзылады. Іріңдіктің әрі қарай таралмауы үшін хирургтің іс-әрекеті?
А) ортаңғы нерв, Пирогов-Парон кеңістігін дренаждау
В) шыбық нерв тармақтары, Пирогов-Парон кеңістігі
С) шынтақ нерв, жараны тазалап дренаждау
D) шынтақ-шыбық нерв тармақтары Пирогов-Парон кеңістігін дренаждау
Е) ортаңғы нерв, жараны тазалап дренаждау
{Дұрыс жауап }= А
$$$055
Жоғарғы жақ (гайморов) қуысы медиальды қабырғасы мұрынның ортаңғы және төменгі жолдарына жанасып жатыр. Гаймор қуысында патологиялық сұйығының ағуын қиындататын себебіжәне қуыс өзегіқайда ашылады:
А) мұрынның ортаңғы жолы аймағына және қуыс түбінен жоғары орналасады
В) мұрынның жоғарғы жолы аймағында және оның түбінен жоғары орналасады
С) мұрынның төменгі жолы аймағында және оның түбінен жоғары орналасқан
D) мұрынның латеральды жолы аймағында және оның түбінен жоғары орналасқан
Е) мұрынның медиальды жолы аймағында және оның түбінен жоғары
{Дұрыс жауап }= А
$$$056
«Кало» ±ш б±рышын т‰зуге ќандай элементтер ќатысады:
А) бауыр, µт µзегі жјне µт артериясы
В) бауыр, бауыр жјне жалпы µт µзектері
С) бауыр, µт µзегі жјне оњ жаќ бауыр артерия
D) бауыр, µт жјне бауыр µзектері
Е) µт артерия, µт жјне бауыр µзектері
{Дўрыс жауабы} = D
$$$057
¤т жјне жалпы бауыр µзектерініњ бірігуі ќандай дењгейде болады:
А) тікелей µт-он екі елі ішек байламы дењгейде
В) ±йќы безі басыныњ жоѓарѓы жиегі дењгейде
С) он екі елі ішек артында
D бауыр ќаќпасына жаќын
Е) ±йќы безініњ тµменгі жиегіне жаќын
{Дўрыс жауабы} = D
$$$058
Тµменгі жаќтыњ буынды µсіндісінен басталатын ќандай б±лшыќ ет ќанат аралыќ клетчаткалыќ кењістікті самай-ќанат клетчаткалыќ кењістігінен бµледі:А) шайнау б±лшыќ етВ) ішкі ќанатты б±лшыќ етС) сыртќы ќанатты б±лшыќ етD) самай ќанатты б±лшыќ етЕ)  ±рт б±лшыќ еті
{Дўрыс жауабы} = C
$$$059
Ќуыќ ќабырѓасы жараќаттанѓан кезде жамбастыњ тµменгі бµлігініњ ќандай клетчаткалыќ кењістігінде іріњ жиналады: А)  ќуыќ алды В)  іш перде алды С)  ќуыќ мањы D)  жатыр мањы Е)  жамбастыњ б‰йір клетчаткалыќ кењістігінде {Дўрыс жауабы} = A
$$$060
Федоров бойынша несеп аѓардыњ барлыќ бµліктеріне жету ‰шін ќандай анатомиялыќ ќ±рылымдарды нысанаѓа алуѓа болады:
А)  ќ±рсаќтыњ ішкі ќиѓаш б±лшыќ етіВ) ќ±рсаќтыњ кµлденењ б±лшыќ етіС)  арќаныњ жалпаќ б±лшыќ етіD)  омыртќаны т‰зететін б±лшыќ етЕ)  ќабырѓа доѓасы
{Дўрыс жауабы} = D
$$$061
Лесгафт-Грюнфельд ромбсы дењгейде іш перде артындаѓы кењістікке ірініњ шыѓуын оњайлататын ќандай тамырлар ќ±рсаќтыњ кµлденењ б±лшыќ еті апоневрозы тесігінен µтеді:А)  бел артерияВ)  ортањѓы сегізкµз артерияС)  тµменгі ќ±рсаќ асты артерияD)  ќабырѓа асты артерияЕ)  тµменгі кµк еттік артериялар
{Дўрыс жауабы} = D
$$$062
Хирургиялыќ бµлімге «Жоѓарѓы шажырќай артерияныњ тромбозы» деген диагнозбен науќас јкелінді. Ащы жјне тоќ ішектердіњ ќандай бµліктерініњ ќанмен ќамтамасыз етілуі б±зылады:
А) тоќ ішектіњ кµлденењ бµлігініњ
В) тік ішектіњ
С) он екі елі ішектіњ жоѓарѓы бµлігініњ
D) тоќ ішектіњ тµмендегіш бµлігініњ
Е) сигма тјрізді ішектіњ
{Дўрыс жауабы} = A
$$$063
Науќасты тексерген кезде аяќ басыныњ µкшелік бетініњ сезігіштігі жойылѓандыѓы байќалѓан. Ќандай нерв заќымдалѓан деуге болады: А)  асыќты жілікВ)  жалпы асыќты жілік шыбыѓыС)  беткі асыќты жілік шыбыѓыD)  терењ асыќты жілік шыбыѓыЕ)  тері асты
{Дўрыс жауабы} = A
$$$064
Трахеостомия жасаѓаннан кейін кењірдек-µњеш жыланкµзі пайда болды. Кењірдекті кескен кездегі тјсілдіњ ќателігін аныќтањыз:А)  кењірдектіњ алдыњѓы ќабырѓасын µткізіп кеспегендіктенВ)  кењірдек ќабырѓасыныњ тілігі т‰тік кµлемінен артыќС)  кењірдектіњ артќы ќабырѓасы зыќымдалѓанD)  кењірдек ќабырѓасыныњ тілігі т‰тік кµлемінен азЕ)  кењірдек ќабырѓасыныњ тілігі ортамен кесілмеген
{Дўрыс жауабы} = C
$$$065
Ќиѓаш шап жарыѓына операция жасаѓаннан кейін науќастыњ шап аймаѓынан аталыќ безге тарайтын(берілетін) ауыру пайда болды. Ќандай нерв заќымдалѓан:А)  ±рыќ шылбыры ќысылѓанВ) тігіске аталыќ безді кґтеретін б±лшыќ ет ќоса тігілгенС)  змыќын-шап нерві тігіске ќоса тігілген D)  мыќын-ќ±рсаќ ‰сті нерв тігіске ќоса тігілгенЕ)  сан-жыныс нервтіњ жыныстыќ тармаѓы ќоса тігілген{Дўрыс жауабы} = C
$$$066
Науќастыњ мойныныњ терењ бµлігінен ќатты ќан аќќан. Хирург сыртќы ±йќы артерияны байлау маќсатында жалпы ±йќы артерияныњ сыртќы жјне ішкі тармаќтарѓа бµлінетін жерін ±йќы ‰ш б±рышынан тапты. Осы артериялардыњ айырмашылыѓын білу ‰шін басты белгілерін табыњыздар: А)  сыртќы ±йќы артерия ішкіге ќараѓанда іріВ)  ішкі ±йќы артерияныњ бастапќы бµлігі терењ орналасќан
С) ішкі ±йќы артериядан тармаќтар шыќпайды
D) сыртќы ±йќы артерияныњ бастапќы бµлігі терењ орналасќанЕ)  сыртќы ±йќы артериядан тармаќтар шыѓады
{Дўрыс жауабы} = E
$$$067
Науќасты медициналыќ зерттеген кезде мыќын-шап аймаѓында едјуір шыѓып т±рѓан ќ±рылым аныќталды. Ќ±рсаќтыњ сыртќы жарыѓы ќайдан шыѓуы м‰мкін:
А) кіндік аймаѓынан
В) дуглосов сызыѓынан
С) шап аймаѓынан
D) ќ±рсаќтыњ аќ сызыѓынан
Е) спигелий сызыѓынан
{Дўрыс жауабы} = C
$$$068
Травмадан кейін науќастыњ асыќты жілік шыбыѓыныњ жоѓарѓы ‰штен бір бµлігі аймаѓында аяќ басын жјне саусаќтарын жазу јлсіздігі, сираќтыњ латералді бетініњ жјне аяќ басыныњ сыртќы бетініњ сезгіштігініњ б±зылѓандыѓы байќалады. Ќандай нерв заќымдалѓан деуге болады:
А)  беткі асыќты жілік шыбыѓы В)  жалпы асыќты жілік шыбыѓыС)   терењ асыќты жілік шыбыѓыD)   асыќты жілікЕ)  тері асты
{Дўрыс жауабы} = A
$$$069
70 жастаѓы науќасќа шарб май тамырыныњ тромбоэмболиясы бойынша операция жасалып жатыр.Барлыќ ащы ішек,тоќ ішектіњ оњ жаќ бµлігі, кµлденењ тоќ ішек ќоњыр-кµкшіл т‰сте. Ќандай артерия бассейінде ќан аѓысы б±зылѓан:
А) сол жаќ айалмалы тоќ ішек
В) оњ жаќ
С) ортањѓы
D) тµменгі шарб май
Е) жоѓарѓы шарб май
{Дўрыс жауабы} = E
$$$070
Ќ±рсаќ ќуысында жиналѓан ќан табылѓан. Науќасты этиологиясы белгісіз ќ±рсаќ ішілік ќан кету жорамалымен операцияѓа алѓан. Операциялыќ жету жолын атањыз:
А) Пфанненштиль бойынша
В) стернотомия
С) ортањѓы лапаротомия
D) Мак-Бурней бойынша жету
Е) Федоров бойынша жету
{Дўрыс жауабы} = C
$$$071
Миокард инфарктмен терапиялыќ бµлімнен хирургияѓа 72 жастаѓы науќас ауыстырылѓан Бірнеше к‰н б±рын ќ±рсаќта жедел ауыру байќалѓан. Ќазіргі кезде жайылѓан перитонит клиникасы бар. Операцияда сол жаќ тоќ ішектіњ жјне сигма тјрізді ішектіњ гангрені табылѓан. Ќандай артерия бассейінінде ќан аѓу б±зылѓан:
А) ортањѓы айналмалы
В) оњ жаќ айналмалы
С) жоѓарѓы шарб май артерия
D) тµменгі шарб май артерия
Е) сигма тјрізді
{Дўрыс жауабы} = D
$$$072
19 жастаѓы науќас самай аймаѓын жанамалап µткен жараќатпен жедел хирургия бµлімшесіне т‰сті. Т‰скен кезде науќас есін білмейді, жарадан ќатты ќан аќќан. Самай аймаѓыныњ ж±мсаќ ±лпалары жараќаттанѓанда ќан аѓатын тамыр кµзін атањыз:
А) беткі самай артерия
В) ортањѓы милыќ артерия
С) оњ жаќ терењ самай артерия
D) мањдай артерия
Е) тµбе артерия
{Дўрыс жауабы} = A
$$$073
Шанамен сырѓанаѓан кезде ќ±лаѓан 14 жастаѓы науќас бµксе аймаѓыныњ ауыратын шаѓымымен т‰сті, пальпация жасаѓанда оњ жаќ шонданай тµмпешігі аймаѓында жайылмалы ауырсынады жјне аяѓын ќозѓаѓанда ауырсыну к‰шейеді. Рентгенограммада шонданай тµмпешігі сынѓандыѓы байќалады. Шонданай тµмпешігіне бекітілетін б±лшыќ еттерді атањыз:
А) кіші бµксе б±лшыќ еті
В) ‰лкен бµксе б±лшыќ еті
С) егіз б±лшыќ еттер
D) сыртќы жапќыш б±лшыќ ет
Е) ішкі жапќыш б±лшыќ ет
{Дўрыс жауабы} = C
$$$074
28 жастаѓы науќас босанѓаннан кейін санныњ медиалді бетінде томпайып шыќќан ќ±рылымѓа жјне несеп шыѓарѓан соњ ауырсынатын шаѓым бойынша хирургиялыќ бµлімшеге т‰сті. Анамнезінде тік шап жарыѓы бойынша операция жасалынѓан екен. Пальпация жасаѓанда сан жарыѓы екендігі аныќталѓан. Ќ±рсаќ ќуысы жаќтан сан саќинасы немен жабылѓандыѓын айтыњыз :
А) кµлденењ шандырмен
В) шаршылы шандырмен
С) пупартов байламымен
D) лакунарлы байламмен
Е лимфалыќ т‰йіндермен
{Дўрыс жауабы} = A
$$$075
Стационарда тексерген кезде науќастыњ шонданай-тік ішек ойысынан абсцесс табылѓан. Шонданай-тік ішек ойысын алдынан ќандай анатомиялыќ ќ±рылым шектейді:
А) шонданай тµмпешігі
В) кµтен ішектіњ сыртќы ќысќышы
С) беткі кµлденењ б±лшыќ ет
D) ‰лкен бµксе б±лшыќ ет
Е) ішкі кµлденењ б±лшыќ ет
{Дўрыс жауабы} = C
$$$076
Хирургиялыќ бµлімге ќ±рсаќ ќуысын тесіп µткен жараќатпен науќас јкелінді. Жараќаттыњ кµлемі 3 см, оњ жаќ ќабырѓа астында орналасќан. Ќ±рсаќ ќуысына тексеру жасаѓан кезде ќаќапалыќ венаныњ заќымдалѓаны аныќталѓан. Ќаќпалыќ вена ќандай ќ±рылымдардыњ ќосылуынан т‰зіледі:
А) кіндік мањы жјне кµк бауырлыќ веналардыњ
В) жоѓарѓы шажырќай жјне кµк бауырлыќ веналардыњ
С) жоѓарѓы шажырќайлыќ жјне жоѓарѓы ќуысты веналардыњ
D) кµк бауырлыќ жјне тµменгі шажырќайлыќ
Е) жоѓарѓы шажырќайлыќ жјне тµменгі шажырќайлыќ веналардыњ
{Дўрыс жауабы} = B
$$$077
Науќас терапиялыќ бµлімге жедел ж‰ректіњ жеткіліксіздігімен т‰сті. Дјрігер зерттеген кезде ќ±рсатыњ алдыњѓы ќабырѓасыныњ кіндік саќинасы аймаѓында кењейген веналарѓа кµњіл аударды. Анастомозды т‰зуіге ќандай веналар ќатысады:
А) жоѓарѓы ќ±рсаќ ‰стілік жјне беткей ќ±рсаќ астылыќ
В) жоѓарѓы ќ±рсаќ ‰стілік жјне кµк бауырлыќ
С) жоѓарѓы ќ±рсаќ ‰стілік жјне тµменгі ќ±рсаќ ‰стілік
D) кµк бауырлыќ жјне тµменгі шажырќайлыќ
Е) кіндік мањы жјнебеткі ќ±рсаќ астылыќ
{Дўрыс жауабы} = E
$$$078
Амюсь капсуласында әйелдерде орналасады:
A) қынап
B) қуық
C) жатыр денесі
D) жатыр мойыны
E) тік ішектің ампулярлы бґлігі
{Дұрыс жауап}=Е
$$$079
Денонвилье апоневрозы дегеніміз - бүл:
A) біріншілік ішперденің қалдығы
B) қабырға алды құрсақ ґсіндісі
C) жамбас фасциясының тығыздығы
D) жамбас доғасы
E) жамбас фасциясының қабырға алды жапырағы
{Дұрыс жауап}=А
$$$080
Қолтықасты терісіне кґбінесе тән аурулар:
а) трофикалық жара, б) гидроденит,
в) фурункул, г) экзема, д) псориоз
A) б, в
B) г, в
C) а, г
D) г, б
E) а, д
{Дұрыс жауап}=А
$$$081
Тізе буынының пункциясы жиі жасалынады:
а) тізе үсті сүйегінің тґменгі шетімен, б) тізе үсті сүйегінің жоғарғы шетімен, в) тізе үсті сүйегінің латеральді шетімен, г) тізе үсті сүйегінің медиальді шетімен, д) сан сүйегінің тґменгі эпифизінде
A) в,г
B) а,б
C) в,а
D) а,д
E) д, г
{Дұрыс жауап}=А
$$$082
Тізе артқы аймағының теріасты майында ґтеді:
а) аяқтың үлкен теріасты венасы, б) аяқтың кіші теріасты венасы, в) сан венасы, г) тізеасты венасы, д) жапқыш вена
A) а,б
B) в,а
C) г,в
D) в,д
E) г,д
{Дұрыс жауап}=A
$$$083
Қиықтың санына байланысты ампутация түрлері:
а) бір қиықты, б) екі қиықты, в) үш қиықты, г) тґрт қиықты, д) бес қиықты
A) д,а
B) г,д
C) в,г
D) б,д
E) а,б
{Дұрыс жауап}=E
$$$084
Әйелдерде сүт безі орналасу деңгейі:
А) ІV-VІІІ қабырғалар
Б) ІІ-V қабырғалар
В) ІІ-VІ қабырғалар
Д) ІІІ-VІ қабырғалар
С) ІІІ-VІІ қабырғалар
{Дұрыс жауап}=С
$$$008
Артерияны бойымен байлауда қолданылатын инструментер:
а) Поленов жетекшісі, б) Дешан лигатура инесі, в) Г - тәрізді қысқыш,
г) Блелок қысқышы, д) Купер лигатура инесі
A) в,б
B) а,г
C) б,д
D) б,а
E) г,д
{Дұрыс жауап}=C
$$$085
Жалпы мықын артериясының ерекшеліктері:
а) қысқа жуан, б) сыртқы диаметр біркелкі тұрақты, в) жалпы мықын артериясы ұзындығы сыртқы және ішкі мықын артериялар ұзындықтарына кері пропорционал, г) кәрі кісілерде иіріліп ұзаруы, д) жанама тармақтарыныың кґптігі
A) б,в,г
B) д,а,в,б
C) г,в
D) а,б,д
E) в,д,а
{Дұрыс жауап}=А
$$$086
Ішкі мықын артериясының париеталді бұтақтары:
а) Бел-мықын артериясы, б) Бүйірлік сегізкґз артериясы, в) Жоғарғы бґксе артериясы, г) Тґменгі бґксе артериясы, д) Жапқыш артериясы, е) Ортаңғы тік ішек артериясы, ж) Жатыр артериясы
А) а, б, в, г, д;
Б) б, ж, в, а;
В) в, е, д, б;
Д) ж, г, в;
С) в, а, д;
{Дұрыс жауап}=С
$$$087
Нервтерді оперативтік ашудың қолданылатын түрлері:
а) тек тіке, б) тек жанама, в) тереңде орналасқан нервтерді тікелей ашу,
г) беткей нервтерді жанамалап ашу, д) нервтерді ашудың түрі нерв жүйесінің зақымдалуының түріне байланысты
А) г,а
Б) д,б
В) а, д
Д) в,г
С) б,в
{Дұрыс жауап}=Д
$$$088
Жамбастың тері асты этажының үстінгі шекарасы:
A) жамбас кґкеті
B) ішкі жапқыш бұлшықеті
C) алмұрт тәрізді бұлшықет
D) қүрсақ қапшығының түбі
E) шекарашы сызық
{Дұрыс жауап}=А
$$$089
Жамбастың бірінші этажында орналасқан мүше:
A) несеп ағар
B) тік ішектің ампуласының бґлігі
C) қуық алды без
D) ұрық қуығы
E) тік ішектің ампуласы
{Дұрыс жауап}=Е
$$$090
Жамбастағы лимфатикалық топтар саны:
A) 4
B) 2
C) 3
D) 5
E) 6
{Дұрыс жауап}=С
$$$091
Тізе буынының пункциясы жиі жасалынады:
а) тізе үсті сүйегінің тґменгі шетімен, б) тізе үсті сүйегінің жоғарғы шетімен, в) тізе үсті сүйегінің латеральді шетімен, г) тізе үсті сүйегінің медиальді шетімен, д) сан сүйегінің тґменгі эпифизінде
A) в,г
B) а,б
C) в,а
D) а,д
E) д, г
{Дұрыс жауап}=А
$$$092
Тізе артқы аймағының теріасты майында ґтеді:
а) аяқтың үлкен теріасты венасы, б) аяқтың кіші теріасты венасы, в) сан венасы, г) тізеасты венасы, д) жапқыш вена
A) а,б
B) в,а
C) г,в
D) в,д
E) г,д
{Дұрыс жауап}=A
$$$093
Дельта тәрізді бұлшықетті нервтендіретін нерв:
A) Шынтақ
B) Тері бұлшық ет
C) Шыбық
D) Қолтық нерв
E) Орталық
{Дұрыс жауап}=D
$$$094
Әйелдін құрсақ этажында келесі мүшелер орналасады:
A) жіңішке ішек ілмегі, жатыр түгігі, тік ішектің жоғарғы қабырғасы
B) жатыр денесі, қынап аналық без, қуықтың жоғарғы қабырғасы, жатыр түтігі
C) жатыр мойыны, жіңішке ішек ілмегі, қынап,қуықтың жоғарғы қабырғасы, жатыр түтігі
D) жіңішке ішектің ілмегі, жатыр денесі, аналық без,жатыр түтігі
E) тік ішектің жоғарғы қабырғасы, жатыр түтігі, қуықтың жоғарғы қабырғасы
{Дұрыс жауап}=A
$$$095
Қатты ми қабатын қанмен қамтамасыз ететін артерия:
А) Ортаңғы қабықшалы артерия
В) Сыртқы ұйқы
С) Жалпы ұйқы
Д) Омыртқалық
Е) Ішкі ұйқы
{Дұрыс жауап}=A
$$$096
Бел үшбұрышын түзеді:
а) іштің сыртқы қиғаш бұлшықеті, б) іштің ішкі қигаш бұлшықеті, в) іштің кґлденең бұлшықеті, г) XII қабырга, д) арқаның жалпақ бұлшықеті, е) мықын қыры
A) а,д,е
B) в,е,г
C) д,а,б
D) г,д,в
E) г,д,
{Дұрыс жауап}=А
$$$097
Ішкі жамбас артериясының негізгі висцералді бұтақтары:
а) Тґменгі қуық артериясы, б) Жатыр артериясы, в) Ортаңғы тік ішек артериясы, г) Ішкі жынысартериясы, д) Жапқыш артериясы
А) а, б, в;
Б) б, г, д ;
В) в, а;
Д) д, в, г;
С) а, д, в;
{Дұрыс жауап}=С
$$$098
Аорта доғасының алдыңғы сол жақ бетінде орналасқан нервтер:
а) оқ жақ кезеген нерв, б) сол жақ кезеген нерв, в) сол жақ диафрагмаль нерв, г) оқ жақ диафрагма нерв, д) сол жақ симпатикалық бағана
А) б,в
Б) а,г
В) д,а,г
Д) в,г
С) г,б
{Дұрыс жауап}=А
$$$099
Қабылдау бөліміне жедел жәрдеммен науқас М., 72 жаста, келесі шағысдармен кеуде қуысында ортасында ауырсыну, жауырын аймағына иррадиация, ентігу келіп түсті. Қарау кезінде науқас мәжбүрлі қалыпта алдыға қарай еңкейіп отыр, тізесі кеудесіне қойып құшақтап отыр. Температура 37,8 С. Анализдерінде лейкоцитоз. УДЗ перикард қуысында сұйықтық. Қандай нүктеде перикардқа Ларрей бойынша пункция жасалады:
А) Семсер тәрізді өсінді ұшында
В) Оң жақтан кеуде аймағында 3 қабырғааралықта
С) Сол жақтан семсер тәрізді және жетінші қабырғаның шеміршекті тұсынан
D) Оң жақтан кеуде тұсында 5-ші қабырғааралықта
E) Сол жақтан кеуде аймағында 4-ші қабырғааралықтан
{Дұрыс жауабы}= С
$$$100
Науқас Ч., 26 жаста кеуде қуысының оң жақтан ауырсыну,ентігу,әлсіздік щағымдарымен келіп түсті. Физикалық кұштемеден кейін пайда болған. Науқастың жалпы жағдайы ауыр. Ортопноэ. Тері қатпарлары цианозы. Перкуссия кезінде оң жақ қабырға тұсында қорап тәрізді дыбыс, аускультацияда оң жақ өкпеде тыныс алу естілмейді. Тыныс алу жиілігі-26-30 рет/мин. Рентгенографияда кеуде қуысында пневмоторокс және толық өкпе коллапсы. Плевра қуысын дренирлеу қалай жүргізіледі:
А) Ортаңғы аксиллярлы сызық бойымен 6-шы қабырғааралық
B) Ортаңғы бұғана сызығы бойымен 2-ші қабырғааралық
C) Артқы аксиллярлы сызық бойымен 7-ші қабырғааралық
D) Артқы аксиллярлы сызық бойымен 8-ші қабырғааралық
E) 2 дренаж: ортаңғы бұғана сызығы бойымен 2-ші және - артқы аксиллярлы сызық бойымен 7-ші қабырғааралық
{Дұрыс жауабы}= Е
{Күрделілігі}=2
{Правильный ответ}= E
$$$101
Науқас Н., 45 жаста ауруханаға кеуде қуысының сол жақтан пышақталған жарақатымен келіп түсті. Жағдайы ауыр, АҚҚ 80/60 мм.сын. бағ, пульс-98 рет.мин, тері қабаты бозарған. Қарау кезінде кеуде қуысына енген жарақат жүрек зақымдалуымен. Жүрек жарақаты кезінде соңғы гемостаз мөлшерін көрсетіңіз:
A) Перикард қуысын дренирлеу
B) Жүрек дефектісі мен аорта арасында анастомоз жасау
C) Дефектің диатермокоагуляциясы
D) Жүрек жарақатына тігіс салу
E) Жарақат тампонадасы
{Дұрыс жауабы}= D
$$$102
Төменгі аяқтарда жедел ишемиясы бар науқаста тізеүсті аймағында артерияда және табан артериясында пульсация анықталмайды. Тізе артерия пульсациясы күшейген. Окклюзия дәрежесін анықтаңыз:
A) Тізеүсті артериясы
B) Ортаңғы үштен бір тізе артериясы
C) Төменгі үштен бір тізе артериясы
D) Жоғарғы үштен бір тізе артериясы
E) Тобық артериясы
{Дұрыс жауабы}= D
$$$103
Ангиохирург қабылдауына науқас И., 58 жаста, 3 сағаттан кейін келесі шағымдармен келді; күшті ауырсыну, жансыздану сезімі, суық басу және шұғыл түрде әлсіздік төменге оң жақ аяғында. Науқасқа қандай емдеу көрсетілген:
A) Тромбы немесе эмболды қантамыр қуысынан жуып алу
B) Тромбты немесе эмболды қантамыр қуысынан темір сақинамен алып тастау
C) Фогерти катетері арқылы тромбты және эмболды тізе артериясынан алып тастау
D) Шунтирлеу
E) Протезирлеу
{Дұрыс жауабы}= С
$$$104
Жедел жәрдеммен ауыр жағдайда жүрекке өтпелі жарақатпен науқас келіп түсті. Шұғыл түрде операцияға алынды, жарақат ревизиясынан кейін жүрекке тігіс салынды. Жүрекке тігу кезінде тігіс салынады:
A) Эпикард
B) Миокард
C) Эндокард
D) Эпикард және миокард
E) Миокард және эпикард.
{Дұрыс жауабы}=D
$$$105
Ангиохирургқа науқас Ф., 48 жаста келіп қаралды, шағымдары теріасты көктамырларының кеңеюі, төменгі сол жақ мүшеде ауырсыну және ауырлық сезімі, түнгі уақытта балтыр бұлшықеттерінде дірілдеу. Анамнезінен 7 ай бұрын сол жақ сирақта терең көктамыр флеботромбозын басынан өткізген. Науқасқа қандай ем тағайындалады:
A) Сафенэктомия Бебкок бойынша
B) Сафенэктомия Маделунгу бойынша
C) Фелдер бойынша коммуникативті көктамырларды таңу
D) Кокет бойынша коммуникативті көктамырларды таңу
E) Линтон бойынша коммуникативті көктамырларды таңу сафенэктомия.
{Дұрыс жауабы}=Е
$$$106
Ауыр жағдайда науқас дене температурасы 39-40 С, дірілдеу, профузды тер бөлінумен, тері қатпарларының гиперемияся, ентігумен келіп түсті. Тахикардия 100 рет минутына, АҚҚ 90/ 60 мм.сын.бағ. Жергілікті симтомдар кеудеде айқын ауырсыну, жұтынғанда және басты артқа шалқайтқанда ауырсынудың күшеюі. (Герке). Диагноз: Алдыңғы жоғарғы медиастенит. Операция кезінде қандай ену жүргізіледі:
A) Мойындық медиастинотомия
B) Құрсақ сыртылық алдыңғы медиастинотомия
C) Құрсақ сыртылық артқы медиастинотомия
D) Кеудеартылық ену
E) Алдыңғы бүйірлі ену
{Дұрыс жауабы}=А
$$$107
Науқас П.,47 жаста қарау кезінде, 1/3 тізенің төменгі аймағында эластикалық консистенцияда сопақша пішінді пульсациялайтын түзіліс анықталады. Аускультацияда түзіліс үстінде систоликалық шу байқалады. Науқасқа қандай ем тағайындалады:
A) Динамикалық бақылау
B) Аневризма резекциясы алып тасталған артерияны аутокөктамырмен ауыстыру
C) Эндартеринтимэктомия
D) Симпатэктомия
E) Бүйірлің қантамырлық тігіс салу
{Дұрыс жауабы}= В
$$$108
Науқас 28 жаста кеуде артында ауырсынуға шағымданады: бұғана ортаңғы сызығы бойымен сол жақ қабырға астында кесілген жара анықталады. Кеуле қуысы рентгенограммасында- жүрек көлеңкесінің шамалы жоғарлауы және сол жақ синуста аз мөлшерде сұйықтық бар. Лапароскопияда зақымдану анықталмаған. Сіздің іс-әрекетіңіз:
A) ЭКГ тексеруімен бақылау
B) Перикард пункциясы
C) Жараны ашу
D) Шұғыл торакоскопия
E) Шұғыл торакотомия.
{Дұрыс жауабы}= D
$$$109
Ауруханада Перикардит диагнозымен ауыр жағдайда науқас жатыр. Перикардит кезінде пункция үшін оңтайлы әдіс болып:
A) Шварц
B) Пирогов
C) Куршман
D) Марфан
E) Ларрея.
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$110
Қабылдау бөліміне жүрек жарақатымен ауыр жағдайда науқас түсті.АҚҚ 80/60 мм.сын.бағ. Операцияға алынды. Жүрек жарақатына тігіс салу үшін негізгі ену жолы болып табылады:
A) Алдыңғы-бүйірлік торакотомия жарақаттық жағынан
B) Алдыңғы-бүйірлік торакотомия сол жақтан
C) Сернотомия
D) Артқы-бүйірлік торакотомия сол жақтан
E) Жарақаттық жағына қарамай сол жақтан торакотомия.
{Дұрыс жауабы}= А
$$$111
Балалар кардиохирургия бөліміне бір жастағы бала келесі диагнозбен келіп түсті: Ашық артериальды өзек. Операция жоспарланды. Артериальды өзекті (Боталлов) тіккенде қанша лигатура салынады:
A) Бір
B) Екі
C) Үш
D) Бір тігіс салынады
E) Екі тігіс салынад
{Дұрыс жауабы}= С
$$$112
Онкодиспансердің хирургия бөліміне жоспарлы түрде қалқанша без ісігі диагнозымен әйел адам оперативті емге түсті. Операцияға алынды. Жоғарғы көмей жүйкесінің сыртқы тармағы зақымданғанда қандай асқыну беруі мүмкін:
A) Қырылдау
B) Дисфагия
C) Аспирация
D) Дауыс жоғалту
E) Қабыну
{Дұрыс жауабы}= А
$$$113
Ауыр жағдайда түскен науқасқа жедел түрде жүрекке операция жасалып жатыр. Жүрекке ену үшін қай қабырғааралықта горизонтальды сол жақтық торакотомия жүргізіледі:
A) 2-ші
B) 3-ші
C) 4-ші
D) 5-ші
E) 6-шы
{Дұрыс жауабы}= C
$$$114
Автомобильдердің бетпе-бет соғылысуынан кейін бірінің жүргізушісі келіп түсті. Науқаста цианоз, ентігу, мойын веналарының ісінуі байқалады. Пульсі жіп тәрізді, АҚҚ 80/40 мм.с.б.б., Аускультация кезінде тыныс алуы оң жақтың төменгі бөлігінде әлсіреген, жүрек тондары тұйықталған, қиындықпен тыңдалынады. Сіздің диагнозыңыз:
А) Массивті гемоторакс
B) Пневмоторакс, плевропульмональді шок
C)ОЖЖ қызметінің бұзылысы
D) Жүрек тампонадасы
E) Ауырсыну шогы
{Дұрыс жауабы}= D
$$$115
Науқас жолдық жарақат алды. Ауыр халде жеткізілді. Шок көрінісі IV дәрежелі. Зерттеу кезінде жамбас сүйектерінің сынығы анықталды. Айқын ентігу, тахикардия. Сол жақ өкпе үстінде тыныс алу күрт әлсіреген, перкуссия кезінде сол жағында қораптық дыбыс. Кеуденің сол жағында перситальтикалық шуылдар естіледі. Сіздің диагнозыңыз:
A) Ішастарішілік қан кету
B) Өкпенің жыртылуы
C) Жүректің тұйық жарақаты
D) Диафрагманың сол жақ күмбезінің жыртылуы
E) Аралас жарақат сипатын қосымша зерттеу әдістері арқылы шешу керек
{Дұрыс жауабы}= D
$$$116
Ауруханаға самай аймағының тұйық жарақатымен науқас түсті. 2 сағаттан кейін ауырсыну күшейіп және ми басылу белгілері күшейе түсті. Бас сүйек рентгенограммасында: самай сүйегінің сынуымен гематома анықталды. Сіздің болжам диагнозыңыз және гематоманы тудырушы қан кету көзі қай артерия болып табылады:
A) Самай сүйегінің жарғағының жарқашты сынығы және үлкен эпидуральды гематома . Жоғарғы сүйекті синустан
B) Самай сүйегінің жарғағының жарқашты сынығы және үлкен эпидуральды гематома. Терең самай артериясынан
C) Самай сүйегінің жарғағының жарқашты сынығы және үлкен эпидуральды гематома. Ортаңғы самай артериясынан
D) Самай сүйегінің жарғағының жарқашты сынығы және үлкен эпидуральды гематома. Ортаңғы менингеальды артериядан
E) Самай сүйегінің жарғағының жарқашты сынығы және үлкен эпидуральды гематома. Ортаңғы ми артериясынан
{Дұрыс жауабы}= D
$$$117
Жамбас аймағындағы жарақаттың шетін қалай кеседі және неге
A) Жақсы дамыған жамбас бұлшықеттерінің арасынан кең тілік жасау керек, себебі терең клетчатканың инфицирлену қаупінің алдын алу үшін
B) Үнемді кесу, себебі жамбас бұлшықеттерінің зақымдануының алдын алу үшін
C) Кесу аймағы жұмсақ тіндерінің жарақатының көлеміне байланысты
D) Өте үнемді, себебі тиімді косметикалық әсерге жету үшін
E) Өте көлемді кесу, себебі газды гангренаның алдын алу үшін
{Дұрыс жауабы}= A
$$$118
Науқас самай бөлігінің жабық жарақатымен түсті.2 сағаттан кейін бас миының басылу симптомы пайда болып, күшейе түсті. Операция кезінде анықталады: самай сүйегінің қабығы шытынап сынған және ірі эпидуральды гематома. Негізгі таралуын анықтаңыз:
A) Жоғарғы тасты синус
B) Терең самай артериясы
C) Ортаңғы самай артериясы
D) Ортаңғы менингеальды артерия
E) Ортаңғы милық артерия
{Дұрыс жауабы}=D
$$$119
Лесгафт-Грюнфельда бойынша ромб жиектерін көрсет:
A) Іштің сыртқы қиғаш бұлшықеті
B) Іштің ішкі қиғаш бұлшықеті
C) Іштің көлденең бұлшықеті
D)Белдің төртбұрышты бұлшықеті
E) Іштің –қырлы бұлшықеті
{Дұрыс жауабы}=В
$$$120
«Scaliosus» сөзіне анықтама беріңіз:
A) Омыртқаның қисайып алдыға томпайып шығуы
B) Омыртқа денесінің қисайып алдыға томпайып шығуы
C) Омыртқа денесінің қисайып артқа томпайып шығуы
D) Омыртқаның бүйіріне қарай кисаюы
E) Омыртқа денесінің қисайып бүйіріне қарай томпаю
{Дұрыс жауабы}= D
$$$001
Науқас Х. 63 жаста. Әкесі, ағасы тоқ ішектің қатерлі ісігінен көз жұмған. Өмір анамнезінде: жанұялық полипоз анықталған. Іш өтуіне, оң жақ іш аймағында ауырсынуға, әлсіздікке шағымданады. Объективті: науқас астеникалық типті, тері жамылғысы бозғылт, іші жұмсақ, оң жақ іш аймағында ісікті түзіліс анықталып, ауырсыну байқалады. Ирригоскопия: тоқ ішектің оң жақ аймағында қуысы симметриялық дефектке байланысты тарылған. Фиброколоноскопия: тік ішекте патология анықталған жоқ, тоқ ішектің оң жақ аймағында экзофитті түзіліс нәтежесінде қуысы тарылған, көлемі 6 см дейін созылған, пальпация кезінде оңай қанайды. Гистологиялық зерттеу нәтежесі бойынша: аденокарцинома. Іш қуысының УДЗ: бауырдың оң жақ бөлігінде 2см көлемді түзіліс анықталады, айналасы тегіс емес.
Берілген аурудың диагнозын анықтаңыз?
тік ішек карциномасы ST I T1NxM0
тік ішек карциномасы ST II T2NxM0
тік ішек карциномасы ST III T3NxM0
тік ішек карциномасы ST III T3NxM0
тік ішек карциномасы ST IV T2NxM1
{Дұрыс жауап}=Е
$$$002
Қандай белгілеріне қарап невустың малигнизация жасағаны анықталды?
невустың түсінің өзгергені, тегіс емес түсі, терілік суретінің өзгерісі, невустің үлкеюі, некроз ошағы бар папилломатозды элементтердің пайда болуы, қышуы, невус аймағында куйдіру сезімі, бетінде жарықтардың пайда болып қанауы
невустің жедел пигментациялануы, тері суретінің өзгеруі, невустің өсуі, некроз ошағы бар папилломатозды элементтердің пайда болуы, бетінде жарықтардың пайда болып қанауы
невус түсінің сақталуы, тері суретінің өзгерісі, невустің үлкеюі, қышуы, невус аймағында куйдіру сезімі, бетінде жарықтардың пайда болып қанауы
невус түсінің және тері суретінің сақталуы, невустың көлемінің үлкеюі және тығыздалуы
невустің тегіс емес түске боялуы, тері суретінің өзгерісі, невустың үлкеюі, қышуы, невус аймағында куйдіру сезімі, бетінде жарықтардың пайда болып қанауы
{Дұрыс жауап}=А
$$$003
Қалқанша безінің және төменгі еріннің қатерлі ісігі кезінде көптеген немесе шектелген қозғалмайтын мойындырық венасының бойындағы метастаздарда немесе бұғана үстілік лимфа түйіндерінің үлкеюінде қолданылатын операция көлемі?
А) Ванаха операциясы – жақ асты және иек асты лимфа түйіндерін, жақ асты сілекей бездерімен бірге алып тастау
В) Крайля операциясы - мойын клетчаткасын мойындырық венасымен бірге фасциальді-футлярлы, төс-бұғана-емізікгелі бұлшықетпен, қосымша нервпен алып тастау
С) криогенді ем
D) мойын клетчаткасының фасциальді-футлярлы кесіп алу – көлемі айналасын қоршап жатқан май клетчаткасын және мойын жалпы фасциясын – жоғарғы, төменгі терең мойындырық венасы бойы, бұғана үсті, аксессорлы, жақ асты және иек асты сілекей бездері, сыртқы мойындырық венасы, тері асты бұлшық еті бірге алып тасталынады
Е) екі жақты Крайль операциясы
{Дұрыс жауап}=В
$$$004
Сүт безінің қатерлі ісігінің біріншілік және екіншілік алдын алуы дегенді қалай түсінесіз?
сүт безінің қатерлі ісігі кезінде біріншілік алдын алу – сүт безінің қатерлі ісігінің туындау факторларымен таныса отырып жүргізіледі. Екіншілік алдын алу – сүт безінің қатерлі ісік алды ауруларын, эндокринді ауруларды және аналық жыныс ауруларын ерте анықтау болып табылады
сүт безінің қатерлі ісігінің біріншілік алдын алу – аурудың этиологиялық факторларын зерттеу, канцерогенді әсерді азайту, қоршаған ортаға көмек арқылы түсіну болып табылады. Екіншілік алдын алука – сүт безінің қатерлі ісік алды ауруларын, эндокринді ауруларды және аналық жыныс ауруларын, бауыр қызметі бұзылыстарын ерте анықтау болып табылады
сүт безінің қатерлі ісігінің біріншілік алдын алу – аурудың қоршаған орта арқылы туындап, ерте бала болу қызметінің бұзылыстарын анықтау болып табылады. Екіншілік алдын алуға – сүт безінің қатерлі ісік алды ауруларын, эндокринді ауруларды анықтау болып табылады
сүт безінің қатерлі ісігінің біріншілік алдын алу – ерте бала болу қызметінің бұзылыстарын анықтау және емізу болып табылады. Екіншілік алдын алуға – сүт безінің қатерлі ісік алды ауруларын, эндокринді ауруларды және аналық жыныс ауруларын, бауыр қызметі бұзылыстарын ерте анықтау болып табылады
сүт безінің қатерлі ісігінің біріншілік алдын алу – негізі болып этиологиялық факторларды және қауып факторларын ескере отырып, қоршаған орта әсерін және канцерогендер әсерімен бірге, ерте бала күту қызметінің және емізу қызметінің ескерілуі болып табылады. Екіншілік алдын алу – сүт безінің қатерлі ісік алды ауруларын, эндокринді ауруларды және аналық жыныс ауруларын, бауыр қызметі бұзылыстарын ерте анықтау болып табылады
{Дұрыс жауап}=Е
$$$005
Сүт безінің қатерлі ісігінің лимфогенді метастаз беруінде эпигастральді және іш қуысы лимфа түйіндерінің қабынуы байқалады?
А) пекторальді жолымен
В) бұғана асты жолымен
C) қарама қарсы жол және тері асты жолы
D) төс арты жолы және транспекторальді жол
E) Геротт лимфа түйіндері арқылы жүретін жол
{Дұрыс жауап}=Е
$$$006
Науқас С., 40 жаста, оң жақ сүт безінде және оң жақ қолтық асты аймағында түзіліске шағымданады. Анамнезінен соңғы бір жыл ішінде түзілістің пайда болғанын анықтайды. Түсілістің өсуіне байланысты онколог көмегіне жүгінген. 25 жасында іріңді маститке байланысты оң жақ сүт безінде абсцесстің ашылғанын айтады. Іріңді маститтен кейін оң жақ сүт безінің тығыздалғанын байқайды. Маститтен кейін лактация болмаған. 32 жасында жатырдан тыс жүктілікке байланысты операция жасалған. Мамологта бақылауда болмаған. Қарау кезінде жалпы жағдайы жақсы, дене бітімі қалыпты, тынысы везикулярлы, жүрек тондары қалыпты АҚҚ 120/70 мм.сн.бб. Іші жұмсақ, ауырсынусыз, Бауырымен талағы үлкеймеген. Дәреті бұзылмаған. Локальді: сүт бездері симметриялы, оң жақ сүт безінің емізікшесі ішіне енген, оң жақ сүт безінің сыртқы квадранттар шекарасында 5.5х6.0см көлемді түзіліс анықталады, ореолаға жақын орналасқан, терісі «лимон қабығы» типі бойынша өзгерген, түзіліс көлемі тегіс емес. Оң жақ қолтық астында 2.0см көлемді лимфа түйіні анықталады. Бұғана үсті лимфа түйіндері үлкеймеген. Клиникалық диагнозды анықтаңыз:
А) сүт безінің қатерлі ісігі ST III В T3N1M 0
В) сүт безінің қатерлі ісігі ST II А T2N0M 0
С) сүт безінің фиброаденомасы
D) инфильтарция дәрежесіндегі жедел мастит
E) сүт безінің фибросаркомасы
{Дұрыс жауап}=А
$$$007
Сүт безінің қатерлі ісігінің ST II B T2N1M0 тағайындалған оперативті ем көлемі?
А) радикальді мастэктомия екі кеуде бұлшықетін сақтаумен қолтық асты лимфа диссекциямен
B) радикальді мастэктомия екі кеуде бұлшықетін алып тастаумен қолтық асты лимфа диссекциямен
C) сүт безінің ампутациясы
D) секторальді резекция
E) квадрантэктомия
{Дұрыс жауап}=А
$$$008
Науқас 39 жаста, іш қуысының көлемінің ұлғаюына, іш қуысының төменгі бөлігінде ауырсыну және тарту сезіміне, соңғы 2 айда а 8 кг салмақ жоғалтуына, әлсіздікке шағымданып онкологқа келді. Анамнезінен – жоғарыдағы шағымдардың соңғы 8 ай ішінде азалап жүргенін айтады. Дәрігерге іш көлемінің үғаюына және ауырсыну сезімінің өршуіне байланысты келгенин айтты. Объективті: жалпы жағдайы орташа ауырлықта, дене бітімі қалыпты, тынысы везикулярлы, жүрек тондары қалыпты АҚҚ 120/70 мм.сн.бб. Іші асцитке байланысты үкейген, іш қуысының төменгі аймағында тығыз ісікті түзіліс анықталады. Үлкен дәреті қатқан. Кіші дәреті бұзылмаған. Перифериялық лимфа түйіндері үлкеймеген. КТ зерттеуі бойынша – сол жақ аналық безінің түзілісі. Қанның онкомаркері СА 125 – 1200( нормада 30 дейін). Науқасқа қандай оперативті ем көрсетілген?
А) жатырдың кеңейтілген экстирпациясы екі жақты қосалқыларымен бірге және үлкен шажырқайымен
В) аналық без ісігін алып, экспресс гистологиялық зерттеу жасап, қатерлі ісік анықталған жағдайда жатырдың кеңейтілген экстирпациясы екі жақты қосалқыларымен бірге және үлкен шажырқайымен
D) цистэктомия
E) қосалқыларымен жатырдың экстирпациясы
{Дұрыс жауап}=В
$$$009
Науқас Ж.Е., 49 жаста, эпигастрии аймағында ауырсынуға, тәбетінің төмендеуіне, ет тағамдарына тәбетінің болмауына, салмағының соңғы айларда 10 кг төмендегеніне, үлкен дәретінің түсінің өзгеруіне, әлсіздікке шағымданады. Анмнезінен: осыған дейін көп уақыт бойы гасторэнтерологта бақылауда болған, 5 жыл шамасында атрофиялық гастритке байланысты. 19 жыл бойы шылым шегеді. Онколгқа қаралуға келген. Қарау кезінде: жалпы жағдайы орташа ауырлықта, астениялық типті, тері жамылғысы бозғылт. Өкпесінде везикула тынысы, жүрек тондары қалыпты. АҚҚ 100/60 мм.рт.ст. Іші жұмсақ, эпигастрии аймағында ауырсыну. Перитонияльді белгілер жоқ. Бауырымен талағы ұлғаймаған. Үлкен дәреті қара түсті. Зәрі қалыпты. Перифериялық лимфа түйіндері ұлғаймаған. ФГДС – асқазанның денесінде инфильтративті түзіліс, қуысының бітелуімен, гистологиялық зерттеу нәтежесі бойынша – шектелген дифференциальді аденокарцинома. Комиссионды зерттеу нәтежесі бойынша клиникалық диагнозы – Асқазанның карциномасы ST III В T3N2M 0, оперативті емге жолданды. Науқасқа жасалатын оперативті ем көлемі қандай?
А) гастроспленэктомия лимфодиссекциямен (ЛД2)
В) гастроэктомия.
С) гастроспленэктомия D2 лимфодиссекциямен үлкен шажырқаймен бірге
D) операция Бильрот 2
E) гастроэктомия ЛД2 мен бірге.
{Дұрыс жауап}=С
$$$0010
Берілген маммография нәтежесіне интерпретация жасаңыз. Сүт безінің қатерлі ісігінің рентгенологиялық симптомдарын анықта?

А) архитектоникасының сақталуы
B) кальцинаттардың болуы
C) емізікшенің процесске енуі
D) жұлдызды контур, спикула тәрізді тәждер
E) контурының анықтығы
{Дұрыс жауап}=Д
$$$0011
Науқас, 69 жаста. Маңдай аймағында жаралы тері түзілісіне шағымданады. Науқастың айтуы бойынша түзіліс сонғы жылдары пайда болған. Түзілістің жай өсуін байқаған. Соңғы 4 айда түзіліс аймағында жара аныталып, біртіндеп өскен. Қарау кезінде: маңдай аймағында 1,5х2,5 см көлемді түзіліс анықталады, тері бетінде шығыңқы, ортасында жаралы. Мойын лимфа түйіндері ұлғаймаған. Алғашқы диагноз қойыңыз?
А) меланома
В) базалиома
С) абсцедирленген фурункул
D) ксератоксанома
Е) Педжет ауруы
{Дұрыс жауап}=В
$$$0012
Науқас Б. 61 жаста, 35 жыл бойы жол жұмысшысы, шылым шекпейді. Шешесі өкпенің қатерлі ісігінен көз жұмған. Құрғақ жөтелге, кеуденің сол жақ аймағында ауырсынуға шағымданады. Объективті: перифериялық лимфа түйіндері ұлғаймаған, тынысы везикулярлы, перкуторлы дыбыстың тынықталуы жоқ. Рентгенологиялық зерттеу нәтежесі: оң жақта- патологиясыз, сол жақта дөңгелек пішінді қуысы бар түзіліс анықталады, сәулелі контуры бар, көлемі 5 см дейін. Регионарлы лимфа түйіндері ұлғаймаған. Бронхоскопия: трахея және бронхтар патологиясыз. Іш
қуысының УДЗі: бауыр және талақ патологиясыз. Диагноз және емдеу тактикаңыз?

А) өкпенің қатерлі ісігі, оперативті ем тағайындалған
В) өкпенің эхинококкозы, оперативті ем тағайындалды
D) өкпенің гамартромасы, динамикалық бақылау тағайындалған
Е) өкпе метастазы, паллиативті химиотерапия тағайындалды.
{Дұрыс жауап}=А
$$$013
60 жастағы науқаста соңғы 5 айда тұрақты іштің қатуы профузды сасық иісті іштің өтуімен кезектеседі. Үнемі ішінің ауырлығына және ішітң шұрылдауына шағымданады. Өздігінен антибиотиктермен емделген және тазарту клизмасын жасаған. Бұрын ішек қызметі қалыпты болған. Ал соңғы аптада нәжісінде қан және шырыш аралас қоспа байқалған. Ішіндегі ұстама тәрізді ауру сезімі жел шығуымен басылады. Диагноз қою үшін қандай тексеру әдісін қолданған жөн:
A) Көзделген биопсия мен фиброколоноскопия
B) Нәжісті атипиялық жасушаға зертттеу
C) Копрологиялық зерттеу
D) Лапароскопия
E) УДЗ
{Дұрыс жауабы} =A
$$$014
62 жастағы ер адам: жалпы әлсіздікке, еңбекке қабілетінің төмендеуіне, бас айналуына, салмағының азаюына, дене қызуына,күніне 2-3 рет сұйық нәжісті іш өтуіне (нәжісі қоспасыз), іштің құрылдауына шағымданған. 4 айдан бері ауырады. Дәрігерге бірінші рет қаралып отыр. Жас кезінде колитпен ауырған, курорттарда емделген. Соңғы 10 жылда ауру күшеймеген. Қарап тексергенде: тері жамылғысы бозғылт, тері серпімділігінің төмендеуі, іш шектеулі кебінген. Сипап қарағанда ауру сезімі бар. Жалпы қан сараптамасында – анемия, пойкилоцитоз, анизоцитоз.
Төмендегілердің қай диагнозы сәйкес келеді?
А) Темір жетіспеушілігі анемиясы
В) Созылмалы колиттің күшеюі
С) Ішектің жұқпалы ауруы
Д) Тоқ ішектің сол жақ рагы
Е) Тоқ ішектің оң жақ рагы
{Дұрыс жауабы} =E
$$$015
Берілген сипаттама қандай ісік алды ауруына қатысты:» көбінесе қарт ерлердің сыртқы жыныс мүшелерінің басында орналасатын шағын көлемді ашық-қызыл түсті, ылғалды, ауру сезімді түйін болып табылады».
А) Кәрілік кератоз
B) Пигментті ксеродерма
C) Себореилі керато-акантома
D) Боуэн ауруы
E) Кейр эритроплазиясы
{Дұрыс жауабы} =E
$$$016
Сүт безі рагымен емделген 58 жастағы науқаста 3 жылдан кейін плеврит анықталады. Оның этиологиясын анықтау үшін:A) Өкпе рентгеноскопиясын жасау B) Қан сараптамасы арқылыC) Өкпе қуысына пункция жасау арқылы D) Өкпе қуысынан алынған сқйықтықты цитологиялық тексеру арқылы
Е) Өкпенің КТ сы
{Дұрыс жауабы} =D
$$$017
40 жастағы науқас, оң жақ сүт безі ұшынан, қанның бөлінгеніне шағымданады. Сипалау кезінде ісік анықталмайды, бірақ сүт безі ұшын қысу кезінде қанның шыққаны байқалады. Анықтау үшін жасалынатын тексеру әдістеріне:A) ТермографияB) МаммографияC) УДЗD) Шыққан сұйықтықты цитологилық тексеруден өткізу
Е) Дуктография
{Дұрыс жауабы} =D
$$$018
68 жастағы науқас сол жақ сүт безінде ісік тәрізді түзіліске шағымданады, анамнезінде менопауза 56 жасында, босану-1, жасанды түсік-5, емшек ұшы аймағында локальды деформация, жоғарғы-сыртқы квадрантта тығыздығы 4,5 см диаметрде, терімен байланысты, сол жақ Соргиузада түйін ұлғайған. Болжама диагноз?
А) Сол жақ сүт безі рагы,Ст.2а
B) Сол жақ сүт безі рагы,Ст.2б
C) Фиброаденома
D) Педжет рагы
E) Сол жақ сүт безі рагы,Ст.3б
{Дұрыс жауабы} =B
$$$019
Науқаста өңештің төменгі кеуделік бөлігің рагы. Ісіктің таралуы 4 см, метастазы жоқ. Қолданылатын ем түрі:
А) Гэрлок операциясы
B) Өңештің субтотальды резекциясы (Льюис операциясы)
C) Сәулелік терапия
D) Химиотерапия
E) Химо-сәулелік терапия
{Дұрыс жауабы} =B
$$$020
65 жастағы науқасқа асқазанның субтотальды резекциясы жасалынған. Лимфотүйіндерінде метастаз жоқ. Жоспарлы гистологиялық зерттеу кезінде, кескен жерінен (линии среза ) ісік жасушалары табылған. Науқасқа қайта операция амалын жасауға қарсы көрсеткіштерінің болуы себебінен:
A) Дистанционды Гамма Терапиясын жасау,
B) Құрсақ қуысына радиоактивті- коллоидті алтын ерітіндісін салу,
C) Көк тамырға радиоактивті- коллоидті алтын ерітіндісін жіберу,
D) Қосарланған сәулелік терапиясын (ДГТ+ құрсақ қуысына радиоактивті- коллоидті алтын ерітіндісін -198Аи салу арқылы),
E) Полихимиотерапия жасау
{Дұрыс жауабы} =E
$$$021
Қалқанша без рагының ІІ «А» сатылы пісіп жетілген түрлеріндегі ең тиімді емдеу әдісі:
А) Экстрафасциолярлы субтотальды тиреоидэктомия+орын басушы гормонотерапия
B) Операция алды сәулелік терапия+ тотальды тиреоидэктомия+орын басушы гормонотерапия
C) Операция алды сәулелік терапия+ тотальды тиреоидэктомия+ екі жақты мойын шел қабатының фасциальды-футлярлы резекциясы+орын басушы гормонотерапия
D) Кеңейтілген тиреоидэктомия+Крайл операциясы+орын басушы гормонотерапия
E) Химия- сәулелік терапия
{Дұрыс жауабы} =A
$$$022
72 жасар науқасқа “IА- даму сатысындағы мұрын қырының базальды жасушалы рагы, рактың беткей түрі” деген диагноз қойылды. Қандай ем жүргізу керек
А) Науқасқа дистанционды гамма терапия жүргізіп, соңынан полихимиотерапия курсын жасау
B) Жергілікті анестезия арқылы ісікті кеңейтіп кесіп алу және аймақтық лимфоаденэктомия жасап, соңынан полихимиотерапия курсын жүргізу
C) Жақын фокусты рентген сәулесімен сәулелендіру
D) Кешенді ем: операция алдында гамма терапия жасап, жалпы жансыздандыру арқылы ісіктің негізгі ошағын кеңейтіп кесіп алу соңынан полихимиотерапия курсын жүргізу
E) Иммундық терапия
{Дұрыс жауабы} =C
$$$023
Науқаста, шеткі аймақтық оң жақ өкпесінің жоғарғы бөлігінде - 3 см рак анықталды, ісік өкпе қабымен байланыспаған, бірақ салитарлы бронхоөкпелік метастазы бар. Жасалынатын хирургиялық амалға:
A) Үшбұрыш тәрізді кесумен лимфодиссекция
B) Сегментэктомия мен лимфодиссекция
C) Өкпені прецизионды кесумен лимфодиссекция
D) Лобэктомиямен лимфодиссекция
E) Пульмонэктомия мен лимфодиссекция
{Дұрыс жауабы} =D
$$$024
Науқас 45 жаста. Үш жыл бұрын асқазан рагына гастрэктомия жасалынған. Қазіргі кезде сүйектерінен көптеген метастаз ошақтары анықталды, соған қарамай жалпы жағдайы қалыпты. Науқасқа жоспарланып отырған емнің түрі:
A) Симптоматикалық терапия
B) Сәулелік терапия
C) Химиотерапия
D) Иммунотерапия
E) Бисфосфонаттармен емдеу
{Дұрыс жауабы} =E
$$$025
Ісікті түзілістің жайылуын қандай объектиті зерттеулер арқылы білуге болады:
Науқасты клиникалық қарау кезінде
ПЭТ-КТ зерттеуін жасағанда
Эндоскопиялық зерттеу әдісін жасағанда
Алып тасталынған ісікті және лимфатикалық аппаратты патоморфологиялық зерттеу жүргізген кезде
Зақымдалған ағзалар және лимфатикалық жолды УДЗ кезінде
{Дұрыс жауабы}= Д
$$$026
Гормональді рецептерлерді анықтау не үшін қажет:
Ісікті гистологиялық түрін анықтау үшін
Ағзадағы гормондар көлемін анықтау үшін
Гормонотерапияның пайдалылығын анықтау үшін
Химиотреапияның пайдалылығын анықтау үшін
Оператиті емнің тактикасын таңдау үшін
{Дұрыс жауабы}= С
$$$027
Тоқ ішектің обыры кезінде обструкция феномені неден көрініс табады:
Ішектен қан кетумен
Тұрақты түрде іштің ауыруы
Температураның жоғарлауымен
Токсико – анемиялық синдром
Ішектің өтімсіздігімен
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$028
Сүт безінің обыры бар науқаста, T2N2M0. Эстрогендерді иммуногистохимиялық зерттеу кезінде теріс болды, прогестерон рецептерлеріде теріс нәтижелі. Операциядан кейінгі қандай терапия тағайындалу қажет:
химиотерапия + сәулелі терапия + гормонотерапия
химиотерапия + сәулелі терапия
сәулелі терапия + гормонотерапия
химиотерапия + гормонотерапия
тек қана сәулелі терапия
{Дұрыс жауабы}= В
$$$029
Науқас иық буынында ауырсыну сезіміне шағымданады. Қарап тексергенде миоз, энофтальм, ауырсынуы бар буында бұлшық еттің атрофиясы. Рентгенологиялық зерттеу кезінде сол жақ өкпенің төбесінде қараңғылану, 1-2 қабырғаларда контурлардың узурациясы көрінеді. Науқастың диагнозы қандай:
Өкпенің инфильтративті туберкулезі
Пневмотәрізді өкпе обыры
Өкпенің орталық обыры
Эозинофильді гранулема
Пенкост типті өкпен обыры
{Дұрыс жауабы}= С
$$$030
Науқас үлкен дәретінің бұзылысына шағымданады: іштің қатуына, соңғы айларда үлкен дәретінде қанның болуын байқаған, тұрақты емес сұйық үлкен дәреттің болуын атайды. Қандай зерттеу жасалу керек:
Құрсақ қуысын шолушы рентгенографиясы
Үлкен дәретті жасырын қанға зерттеу
Колоноскопия
Лапароскопия
ПЭТ-КТ (позитронды-эмиссионды компьютерлік томография)
{Дұрыс жауабы}= С
$$$031
65 жастаѓы с‰т безі обырымен T3N1M0 ауыратын науќас, эстроген-рецепторы оњ. Гормональді емі:
А) Ароматаза ингибиторлары
В) Эстрогендер
С) Антиэстрогендер
D) Прогестиндер
E) Кортикостероидтар
{Дўрыс жауабы} = С
$$$032
62 жастаѓы науќаста 3 апта б±рын оњ жаќ иыѓы мен ќолында ауырсыну, б±лшыќ еттерініњ јлсіздігі пайда болды Науќас дјрігер невропатологќа ќаралды, плексит диагнозы ќойылды, физиотерапия, ќабынуѓа ќарсы ем, витаминдер таѓайындалды. Ем басталѓаннан 2 аптадан кейін науќастыњ жаѓдайы нашарлады, јлсіздік к‰шейді, кеуде ќуысында ауырсыну, дене ќызуы 39 градус. Кеуде ќуысы м‰шелерініњ рентгеноскопиясында µкпе ±шыныњ ќараюы, екі µкпеде де кµптеген метастаз. Диагнозы:
А) Лимфогранулематоз
В) Кµкірек аралыќ ќуысы ісігі
С) Пенкост обыры
D) Асќазан обыры
E) Соќыр ішектіњ обыры
{Дўрыс жауабы} = С
$$$033
63 жастаѓы науќас шіріген ж±мыртќа иісті ќ±су, асќазанныњ толып кетуі, эпигастральді аймаќта ауырсынулар, јлсіздік шаѓымдарымен стацинарѓа т‰сті. 4 ай ауырѓан, терапевте ќаралып емделген. Кейінгі 6-7 к‰ннен бері атап µткен шаѓымдар пайда болды. Эпигастральді аймаќта ќолѓа ісік білінеді, ќозѓалѓыштыѓы шектелген, слышен шум плеска. Дертті аныќтањыз:
А) Бауыр обыры
В) Асќазан дистальді бµлігініњ обыры
С) Лимфогранулематоз
D) Соќыр ішектіњ обыры
E) ¤кпе обыры
{Дўрыс жауабы} = В
$$$034
Науќас 67 жаста, 4 ай б±рын тµс с‰йегі артындаѓы пайда болѓан ауырсыну бойынша терапевте ќаралып емделген. Бір апта б±рын ќою тамаќтыњ µњештен µтпеуі, јлсіздік, тамаќтан кейін тамаќ т‰йіршіктерініњ шыѓуымен жµтел, дене ќызуыныњ жоѓарлауы шаѓымдарымен стационарѓа т‰сті. Онкодиспансерде ќаралу барысында µњеш рагы диагнозы ќойылды. Асќынуы:
А) Механикалыќ сарѓаю
В) Ішек µтімсіздігі
С) Омыртќа с‰йектеріне метастаз
D) ¤њештік-бронхиальді жыланкµз
E) Асќазан стенозы
{Дўрыс жауабы} = D
$$$035
58 жастаѓы с‰т безі обырымен ауыратын науќас емделгенен кейін ‰ш жыл µткесін плеврит аныќталды. Плевриттіњ этиологиясын:
А) Бронхоскопия кезінде
В) Ќан анализы бойынша
С) Плевральді ќуысыныњ функция кезінде
D) Аспирациялы с±йыќты цитологиялыќ зерттеу кезінде
E) Рентгеноскопия кезінде
{Дўрыс жауабы} = D
$$$036
60 жастаѓы науќас 8 ай б±рын сол жаќ с‰т безінде ісікті байќады, дјрігерге ќаралмаѓан. 2 апта б±рын онкодиспансерге жіберілген, онда сол жаќ с‰т безі рагыныњ IV сатысы, ісіктіњ ыдырауы аныќталѓан. Асќыну себебі:
А) Диагностика ќателігі
В) Толыќ емес ќарау
С) Дерттіњ жасырын ж‰руі
D) Дјрігерге деркезде ќаралмау
E) Науќасты ±заќ уаќыт ќарау
{Дўрыс жауабы} = D
$$$038
54 жастаѓы науќас, 15 см биіктікте тік ішек рагы, ісік кілегей жјне кілегеі асты ќабаттарымен шектелген. УДЗ жєне компьютерлік томографияда алыс метастаздар жоќ. Емді таѓайындањыз:
A) Хирургиялыќ
B) Сјулелік+ хирургиялыќ
C) Сјулелік+ хирургиялыќ + химиотерапия
D) Симптоматикалыќ ем
E) Химиялыќ сјулелік терапия
{Дўрыс жауабы} = A
$$$039
62 жастаѓы науќаста µњештіњ ортањѓы кеуде бґлігініњ обыры III сатысы (Т3N1М0) аныќталды. Процесс кµлемі 6 см., µњештіњ бронхиальді сегменті заќымдалѓан. Науќасќа операцияныњ ќандай кµлемі жасалу тиісті?
А) Торек операциясы
В) ¤њештіњ солжаќтыќ резекциясы (Гарлок операциясы)
С) Льюис операциясы (аралас ќолжеткізу єдісімен)
D) Бильрот операциясы
E) Гастростома
{Дўрыс жауабы} = С
$$$040
Науќас іш µтімсіздігі клиникасымен т‰сті. Тік ішектіњ б±таралыќ бµлігініњ ќатерлі ісігі аныќталды. Операция кезінде ішектіњ керілуі мен оныњ ішінде т±рып ќалѓан нјжіс байќалды. Науќасќа ќандай операция жасалу керек?
А) Ќ±рсаќішілік резекция
В) Солжаќтыќ гемиколонэктомия
С) Ќ±расаќтыќ-б±таралыќ экстирпация
D) Ќ±рсаќтыќ-анальді резекция
E) Колостома
{Дўрыс жауабы} = Е
$$$041
Науќас 49 жаста, лапаротомия кезінде асќазанныњ инфильтративті обыры, III сатысы, (Т3N2М0) аныќталды. Операцияныњ ќандай кµлемі жасалуы керек?
А) Гастроэнтероанастомоз
В) Гастрэктомия
С) Субтотальді резекция
D) Аралас гастрэктомия
E) Кењейтілген гастрэктомия
{Дўрыс жауабы} = В
$$$042
47 жастаѓы науќасќа диагноз ќойылды: µкпеніњ ортањѓы бµлігініњ ќатерлі ісігі, орталыќ т‰рі, П сатысы (Т2Н1МО). Цитологиялыќ – м‰йізделетін жалпаќклеткалы рак. Орындалатын операцияныњ кµлемін:
А) лобэктомия
В) пульмонэктомия
С) жоѓарѓы билобэктомия
D) µкпеніњ резекциясы
Е) сегменэктомия
{Дўрыс жауабы} = С
$$$043
36 жастаѓы М. Науќаста сол жаќ с‰т безініњ обыры аныќталды, I сатысы (Т1Н0МО), сыртќы-жоѓарѓы квандрантта т‰йінді т‰рі. С‰т безі ‰лкен. Науќасќа операцияныњ ќандай кµлемін орындауѓа болады?
А) Мадден бойынша радикальді мастэктомия
В) Халстед бойынша радикальді мастэктомия
С) Квадрантэктомия
D) Радикальді резекция
Е) Секторальді резекция
{Дўрыс жауабы} = D
$$$044
Ґкпе қатерлі ісігі кезіндегі ауырсыну – бұл:
А) ісіктің плевраға таралу белгісі
В) ісіктің кґкірек аралыққа талау белгісі
С) ісіктің ыдырау белгісі
D) қабыну белгісі
Е) асқыну белгісі
{Дұрыс жауап}=А
$$$045
Лимфогранулематоз кезінде биопсияға лимфа түйінін алу әдісі- бұл:
А) бір бґлігін кесіп алу
В) бүтіндей кесіп алу
С) пунктат алу
D) жағынды алу
Е) шайынды суын алу
{Дұрыс жауап}=В
$$$046
Бауыр қатерлі ісінін ... кґмегімен ерте сатысында анықтауға болады.
А) асқазан сґлінің, қандағы билирубиннің талдауы
В) эндоскопия
С) иммунодиагностика (Абелев- Татаринов реакциясы)
D) қан талдауы, биохимиялық талдаулар
Е) рентгеноскопия
{Дұрыс жауап}=С
$$$047
Ұйқы безі қатерлі ісігі кезінде радикалды операция мүмкін болмаған жағдайда қолданылатын паллиативті операция – бұл:
А) гастроколоноанастамоз
В) гастороэнтероанастамоз
С) Браундық жалғау
D) билиодигестивті жалғау
Е) холецистостомия
{Дұрыс жауап}=D
$$$048
Ісік ґңештің тґменгі 1/3 бґлігінде орналасқан жағдайда ... операция жасалады.
А) ґңеш экстирпациясы және оның пластикасы
В) ґңештің т/з бґлігімен асқазанның кардиа бґлігінің резекциясы және ґңеш-асқазан анастомозы
С) ґңеш-ішек анастомозын қалыптастыру
D) ґңеш- ґңеш анастомозын қалыптастыру
Е) ґңештің т/з бґлігінің резекциясы және ґңеш-тоқ ішек анастомозын қалыптастыру
{Дұрыс жауап}=В
$$$049
Пейти әдісімен мастэктомия Холстедт-Майер әдіс імен ... ерекшеленеді. А) сүт безі шоғымен алынып, кеуде бұлшық еттері сақталуымен
В) сүт безімен бірге кіші және үлкен кеуде бұлшық еттері, бұғана асты, қолтық, жауырын асты лимфа түйіндері алынуымен С) сүт безі кіші кеуде бұлшық етімен бірге алынуымен, үлкен кеуде бұлшық еті сақталуымен
D) сүт безімен бірге барлық лимфа түйіндері алынуымен Е) сүт безінің зақымданған бґлігін ғана кесіп алумен
{Дұрыс жауап}=С
$$$050
Лимфогранулематоз диагнозы ... жолмен нақты анықталады.
А) морфологиялық
В) рентгенологиялық
С) эндоскопиялық
D) клиникалық зертханалық
Е) клиникалық
{Дұрыс жауап}=А
$$$051
«Алаңша» белгісі, емізіктің ішке тартылуы, терідегі «Лимон қабығы» белгісі сүт безінің .... тән белгілер.
А) кистозды мастопатиясына
В) фиброзды мастопатиясына
С) қатерлі ісігіне
D) Педжет ауруына
Е) фиброаденомасына
{Дұрыс жауап}=С
$$$052
.... жатыр мойыны қатерлі ісігіне тән белгілер.
А) тәбет тґмендеуі, жүрек айнуы
В) дене қызуы жоғарылауы, лейкоцитоз
С) анемия, әлсіздік, диспепсия
D) жыныс жолдарынан ақ түсті сұйықтық және қан бґлінуі, ауырсыну
Е) кахексия, салмақ жоғалту
{Дұрыс жауап}=D
$$$053
... асқазан-ішек жолдары қатерлі ісіктерін анықтаудағы мәліметі жоғары тексеру әдісі.
А) асқазан сґлін анықтау
В) эндоскопиялық тексеру
С) биохимиялық талдау
D) ангиография
Е) қан, зәр талдаулары
{Дұрыс жауап}=В
{Күрделігі}=1
$$$054
Капоши саркомасы ... терісінде жиі орналасады.
А) бет
В) бас
С) аяқ
D) кеуде
Е) дененің кез келген жерінің
{Дұрыс жауап}=С
$$$055
... остеобластокластомалардың қатерлі ісікке айналғанының белгілері.
А) ауырсыну, ісіну, қызметтік бұзылыстар +
В) дене қызулауы, қан талдауында ЭТЖ жоғарылауы
С) сүйектердің патологиялық сынулары
D) тез салмақ тастау
Е) әлсіздік, тәбет тґмендеуі, ұйқышылдық
{Дұрыс жауап}=D
$$$056
1Б клиникалық топтағы науқастарды бақылап, тіркеуге алады:
A) Онколог
B)Сәйкес профильдегі дәрігер
C)Аудандықонколог
D)Маммолог
T)Радиолог
{Правильный ответ} =B
$$$057
4 клиникалық топтағы науқастармен жұмыс жасайтын:
A) Аудандық онкологтар
B) Аумақтық терапевттер
C) Сәйкес профильдегі дәрігер
D) Маммологтар
E) Фтизиатрлар
{Правильный ответ} = B
$$$058
Профилактикалыкбақылаудың келесі түрлері бар:
A)Жеке тұлғалық, кешенді и бағытталған
B)Сұрастыру –скринингті
C)Ізденісті
D)Қоғамдық
E)Көмек берушілік
{Правильный ответ} =A
$$$059
Тұрақты жұмысқа қабілетсіздік экспертизасын өткізеді:
A) Емхананың бас дәрігері
B) Аудандық денсаулық сақтау бөлімі
C) Емдеуші дәрігер
D) Қағамдық өмірсақтау органы
E) Дәрігерлік эксперттік комиссия
{Правильный ответ} = E
$$$060
Онкологиялық қызметтін негізгі құрылымдық түйіні болып табылады:
A)Республикалықонкология және радиология ҒЗИ
B)Орталықжәнеаудандық онкология ҒЗИ
C)Онкологиялық диспансер
D)Онкологиялықбөлім
E)Онкологиялық кабинет
{Правильный ответ} = C
$$$061
Карцинома in situ қайсыған жатады :
A) Ерте обырға
B) Сау тіндердің ортасында обыр ошағының болуы
C) Преинвазивті обыр
D) Обырдың бастапқы сатысына сәйкес
E) Қатерсіз ісік
Правильный ответ} = C
$$$062
Қатерлі ісікті кеш анықталуының себебі:
A) Аурудың жасырын ағымы
B)Кеш қаралу
C)Жалпы емдеу жүйесі дәрігерлерінің арасында онкокүдіктіліктің болмауы
D)Заманауи зерттеу әдістерінің болмауы
E)Аудандық онкологтардың жоқтығы
Правильный ответ} = C
$$$063
Келесі профтексерілуде флюорография өткізіледі:
A) Жеке тұлғалық профтексерілу
B) Бағытталған профтексерілу
C) Комплексттік профтексерілу
D) Іздену
E) Қоғамдық
Правильный ответ} = B
$$$064
Онконауқастарды емдеудің жағымды әсері келесілер:
A) Тікелей нәтижелер
B) Өмірсүрушілік
C) Өмір сапасы
D) Алыс нәтижелер
E) Толық жазылу
Правильный ответ} = B
$$$065
Науқастың төсек орында жатудың орташа ұзақтығына не әсер етеді:
A) Аурудың сипаты
B)Дәрігерлер квалификациясы
C) Емдеу әдістері
D) Аурухананың жабдықтармен қамтасыз етілуі
E)Заманауи зерттеу әдістерінің болуы
Правильный ответ} = A
$$$066
Эпидемиялық емес арулардың арасында мүгедектіліктің себебі ретінде бірінші орынға ие:
A)Кәсіби аурулар
B)Гипертониялық ауру
C)Қатерлі ісіктер
D)Бауыр және өт шығару жолдарының аурулары
E)Асқазан ішек жолдарының аурулары
Правильный ответ} = C
$$$067
Қатерлі ісіктері бар науқастардың өмір ұзақтығы мыныған тәуелді:
A) Ісіктің морфологиялық құрылымына байланысты
B) Клиникалық ағымының сипатына байланысты
C) Емдеу әдістерінің дұрыстығына байланысты
D) Дәрігердің квалификациясына байланысты
E) Заманауи зерттеу әдістерінің болуы
{Правильный ответ} = A
$$$068
Науқас В. 34 жаста келесідегі шағымдармен түсті эпигастрий аймағындағы ауырлық сезіміне, жағымсыз сезімге, тартып ауырсынуға. Тамақ көп ішкеннен кейін ауырсыну сезімі күшееді. Асқазанның рентгенологиялық зерттеуінде антральді бөлігінің тарылғаны және перистальтикалық толқынның төмендегені анықталды. Болжам диагноз?
A) асқазанның антральді бөлігінің обыры
B) асқазан түбінің обыры
C) асқазанның пелорикалық бөлігінің обыры
D) ГЭРА
E) асқазанның антральді бөлігінің жара ауруы
{Дұрыс жауап} = А
$$$069
Науқас В. 68 жаста келесідегі шағымдармен түсті: дефекация кезінде анус аймағындағы ауырсынуына, қан бөлінуіне тұрақты түрде көп емес мөлшерде тік ішектен нәжіс массаларының бөлінуіне. Тік ішекті саусақпен зерттегеннен кейін тік ішек обыры деген диагноз қойылды. Диагнозды нақтылау үшін қандай қосымша зерттеу әдістерін қолдану қажет?
A) ФГДС + биопсия
B) құрсақ қуысы және құрсақ арты кеңістігі ағзаларының УДЗ-і
C) ирригоскопия
D) фиброколоноскопия
E) фиброколоноскопия + биопсия
{Дұрыс жауап} = Е
$$$070
Науқас П. 39 жаста онкологқа келесідей шағымдармен жіберілді: қатты және жартылай сұйық тағамның қиындықпен өтуіне, әлсіздікке, 5 ай бойы ауруына, қатты тағамды жұтқан кезде қақалу және ауырсынуына. Диагностикалық орталықта ФГДС + биопсия жасалды. Гистологияда өңештің ортаңғы 1/3 бөлігінің жоғары диффиренцирленген аденокарцинома. Бұл жағдайда қандай ем тиімді?
A) операция алды сәулелі терапиямен бірге
B) тек қана химиотерапия
C) операция жасауға келмейді
D) тек қана симптоматикалық терапия
E) сәулелі + химиотерапия
{Дұрыс жауап} = А
$$$071
Науқас Н. 70 жаста онкологқа келесідей шағымдармен барды: сол жақ құлақ арты аймағындағы түзілістің пайда болуына. Бұрын ешқандай аурулармен ауырмаған. 48 жыл аралығында темекі шегеді, күніне 0,5-1 пачка. Жіңішке инелі биопсия жасалынды, цитологиялық қортындылары қатерлі ісікке тән. Болжам диагноз және қосымша зерттеулер?
A) қуық алды безінің обыры, ПСА, тік ішекті саусақпен зерттеу қуық алды безінің УДЗ-і
B) өкпе обыры, өкпе рентгенографиясы ФБС биопсиямен бірге, кеуде қуысы ағзаларының КТ-і
C) асқазан обыры, рентгеноскопия, іш қуысы ағзаларының УДЗ-і, ФГДС + биопсия
D)қалқанша бездің обыры, қалқанша бездің УДЗ-і, жіңішке инелі биопсиямен бірге
E) лимфогранулематоз, перифериялық лимфа түйіндерінің УДЗ-і
{Дұрыс жауап} = В
$$$072
Науқаста сүт безінің инфильтративті-ісіну формалы қатерлі ісік. Бірінші этапта жасау керек:
A) кеңейтілген радикальді мастэктомия
B) жай мастэктомия + сәулелі терапия
C) сәулелі терапия + химиотерапия + гормонотерапия
D) сәулелі терапия + радикальді мастэктомия + химиотерапия
E) сәулелі терапия + радикальді мастэктомия + химиотерапия + гормонотерапия
{Дұрыс жауап} = С
$$$073
Науқас Ч. 80 жаста мұрын ұшы аймағында жара және ауырсынуға шағымданып түсті. Анамнезінен белгілі: 4 жыл бұрын ісікті түзіліс бетінен көтеріңкі орналасқан ісік пайда болды, уақыт өте келе өлшемі үлкейіп, жаралар түзілді. Стационарда емделді. Ем қабылдағаннан 1 жылдан кейін сол жерде жара пайда болды. Обьективті қарағанда пигментті жиектері тегіс емес жара, жара түбі – сары-сұр түсті серозды геморрагиялық бөлініспен. Сіздің диагнозыңыз? Негізгі диагностика? Емі?
A) қызыл теміреткі, визуальді, медикаментозды
B) мұрын ұшы терісінің қатерлі ісігі рецедив, гистологиялық тексерулер, операция
C) терінің жаралы-некротикалық жарасы, цитологиялық, медикаментозды
D) псориаз, цитологияға жағынды, гормональді
E) қабыну, визуальді, қабынуға қарсы
{Дұрыс жауап} = В
$$$074
Науқас 8 жыл бойы түйінді жемсаумен ауырады соңғы кезде тез ұлғая бастады. Тахикардия, тітіркенгіштік, ұйқысының бұзылуы пайда болды. Қалқанша бездің Экзопереломды бұзылысы, УДЗ-да шекарасы айқын емес жоғары тығыздықты түзіліс анықталды. Қандай диагностикалық әдісті қолдану керек:
A) қалқанша бездің функциясын анықтау үшін қан анализі
B) мойын тамырларының УЗДГ
C) пальпация, мойын ағзаларының КТ
D) УДЗ және ТИБ (жіңішке инелік биопсия)
E) мойын ағзаларының термограммасы
{Дұрыс жауап} = Д
$$$075
Дәрігерге 49 жастағы тізе буынында бұрын болмаған ауыспалы ауырсыну ер адам қаралды. Анамнезінде шылым шегеді, құрғақ жөтел. Тексеру кезінде буын деформациясы жоқ, ЭТЖ 48мм/сағ, ревматоидты сынамасы оң, рентгенограммада: бірінші өкпе алаңының ортаңғы бөлігінде – домалақ тегіс емес көлеңкелі сәулелі контурлы. Қандай ауру туралы ойлауға болады?
A) Өкпе эхинококкы ревматоидты артритпен бірге
B) Зақымдалумен жүретін өкпе туберкулезі
C) Өкпе рагы артропатиямен
D) өкпе абсцессі, ревматоидты артрит
E) ошақты пневмония, ревматоидты артрит
{Дұрыс жауап} = С
$$$076
Поликлиникаға 69 жастағы науқас ішінің үлкеюі, тері жабындыларының сарғаюы, әлсіздік, тәбетінің төмендеуі, ұйқысының бұзылуы, дене температурасы 38-39 дейін жоғарлауына шағымданады. УДЗ-де бауырдың 4-ші сегментінің үлкеюі – гиперэхогенді түзіліс, 4 х 4см жиектері айқын емес. Қандай диагноз туралы ойладыңыз? Қандай зерттеу әдістері диагнозды айқындауға көмектеседі?
A) Бауырдың абцессі, УДЗ
B) Өт жолдарының нәжіс құрттарымен обструкциясы, нәжіс құрттарына анализ.
C) Бауырдың екіншілік рагы,ТИБ УДЗ, бауырдың КТ.
D) Бауырдың циррозы, бауыр венасыныңангиографиясы
E) Жоғар,ы қуысты венаның қысылу синдромы ФГДС.
{Дұрыс жауап} = С
$$$077
Науқас 58 жаста, ургентті клиникаға келесі шағымдармен түсті: іштегі ауырсыну, іштің желденуі, нәжістің болмауы, ретсіз құсу,батапқыда жеген тағаммен, одан кейін өтпен. 10 жэыл бұрын жуан ішекке иригоскопия жасалғанда – полип анықталған. 1 жыл бұрын асқазанға рагына – субтотальді резекция жасалған. Аускультативті: ішектің перистальтикасынң кұшеюі. Рентгенограмма көрінісінде Клойбер тостағаншалары анықталды. Қандайауру деп ойлайсыз? Емдік тактика?
A) Тоқ ішектің өтімсіздігі, қаралу.
B) Ішек өтімсіздігі, шұғыл түрде операция жасау.
C) Тігістердің ажырауы, перитонит.
D) Ішектің тітіркену синдромы, медикаментозды ем.
E) Жартылай органнның пенитрациясы, операция.
{Дұрыс жауап} = В
$$$078
49 жастағы ер адам тізе буынындағы ауырсыну сехімімен дәрәгерге қаралды. аАнамнезінде: темекішегеді, құрғақ жөтел. Қаралғанда: Буындар деформациясы жоқ, ЭТЖ - 48 мм.сағ., ревматойдты тәсілдер – оң, рентгенограмма көрінісінде: түбірлік аймақта ауырсыну, оң жақ өкпенің ортаңғы бөлігінде дөңгелек, сәулелік контурлы біркелкі емес көлеңке тәрізді көрініс. Осындай жағдайда келесідей информативті таңдаңыз:
A) бронхоскопия кезіндегі жуынды суларды цитологиялық зерттеу.
B) Туберкуленді тәсілдер
C) Буындардың пункциялық биопсиясы.
D) Өкпе томографиясы.
E) Өкпе рентгенографиясы
{Дұрыс жауап} = А
$$$079
50 жастағы науқасқа тік ішектің жоғарғы ампулрлы бөлімінің аденокарциномасына резекция операциясы жасалды, ІІ а клиникалық сатысында анықталды. Цитологиялық зерттеуде 2 пароректалдьді лимфа түйіндерінде метастаздар анықталды. Жасалу керек.
A) Онкологтың динамикалық қарауында
B) Операциядан кейін дистанциялық сәулелендіру өткізу
C) Операциядан кейін қуыс іщшілік сәулелендіру өткізу
D) Химиотерапмя өткізу
E) Симптоматикалық ем.
{Дұрыс жауап} = В
$$$001
26 жасар науқастың шағымдары: оң жақ мұрын жартысымен тыныс ала алмайды. Бұл жағдай 2 жылдан бері мазалайды. Алғашқысында оң жақ мұрынның тыныс алуы, кейін тыныс шығаруы қиындаған.
Қарағанда: мұрын қуысының кілегейі ісінген, мұрын пердесі сүйек-шеміршек бөлігі оңға қарай ығысқан және іріңді бөлініс бар.
Рентгенограммада: оң жақ гаймор қуысы және торлы сүйектің клеткалары қарайған.
Қарағанда: мұрын-жұтқыншақта оң жақ хоанада орналасқан бозғылт-сұр түзіліс байқалады. Науқастың алғашқы диагнозы қандай?
А) полипозды іріңді гемисинусит
В) созылмалы іріңді гайморит
С) оң жоғарғы жақ қуысының ісігі. Созылмалы іріңді фронтит
D) созылмалы іріңді фронтит
Е) созылмалы іріңді гайморит, этмоидит. Хоанальды полип
{Дұрыс жауап}=E
$$$002
35 жастағы науқастың шағымдары: кенеттен ұстамалы түшкіру, мұрынмен тыныс алудың қиындауы, көп мөлшерде шырышты-сулы бөліністер. Ауырғаннына 5 жыл. Үнемі мұрын тамшысын қолданады.
Риноскопия: мұрынның төменгі қойнауының кілегей қабаты ісінген, көгерген, көгілдір-ақ дақтар көрінеді. 0,1% адреналин ертіндісін жаққаннан кейін, мұрын кеуілжерлерінің көлемі кішірейеді. Науқастың алғашқы диагнозы қандай?
А) жедел ринит
В) созылмалы іріңді гайморит.
С) вазомотор риниті
D) созылмалы іріңді фронтит
Е) созылмалы іріңді этмоидит
Дұрыс жауап}=С
$$$003
25 жасар науқас: маңдай аймағының қатты ауырсынуына, құсу, тәбеттің төмендеуі, жалпы әлсіздік, мұрынның сол жақ жартысынан іріңнің ағуына, мұрын арқылы тыныс алудың қиындауы, иіс сезудің төмендеуіне шағымданады. Мұрыннан сұйықтық ағуы және маңдай тұсының ауырсынуы 5 жыл бойы мазалайды. Соңғы өршуі 2 апта бұрын, тұмаудан кейін басталған. Соңғы 2-і күнде науқастың жалпы жағдайы нашарлап, бас ауруы, құсу, жалпы әлсіздік үдей түскен. Объективті: жағдайы – орташа ауырлықта. Пульс 48 рет минутына. Дене температурасы – 38,6ºС, тері жамылғысы бозарған. Тілі ақ жамылғымен жабылған. Психикасы өзгерген: эйфория, көп сөйлейді, сөйлегенде әзілдеп сөйлейді. Риноскопияда: мұрын қуысының кілегей қабаты инфильтрацияланған. Оң жақ мұрын жартысында көп мөлшерде іріңді бөлініс. Сол жақ қас үстін пальпациялағанда ауырсынады. Басқа ЛОР мүшелерінде өзгерістер анықталмайды. Мұрын қосалқы қуыстарының рентгенограммасында сол жақ маңдай қойнауының гомогенді қараюы және қабырғасының деструкциясы бар-ау деген күмән бар. Науқастың алғашқы диагнозы қандай?
А) полипозды-іріңді гемисинусит. Самай бөлігінің абсцессі.
В) созылмалы іріңді гайморит. Маңдай бөлігінің абсцессі.
С) сол жақты, созылмалы іріңді фронтит. Маңдай бөлігінің абсцессі.
D) созылмалы іріңді фронтит. созылмалы гайморит.
Е) созылмалы іріңді этмоидит
{Дұрыс жауап}=С
$$$004
14 жасар науқаста тұмаудан кейін оң жақты іріңді синусит дамыған. Жүргізілген емге қарамастан науқастың жағдайы нашарлаған, бас ауруы күшейіп, дене температурасы – 39,4ºС, дейін көтеріліп, жалпы әлсіздік пайда болған. Объективті: науқас әлсіз, тері жамылғылары ылғалды. Пульс минутына 98 рет, ритмді. Экзофтальм, оң жақ жоғарғы қабақ тканының инфильтрациясы анықталады. Оң жақ көз алмасының қозғалысы шктелген. Пальпацияланғанда оң жақ қас үсті аймағы ауырсынады. Синуситтің қай асқынуы туралы ойлауға болады?
А) қабақтың абсцессі Абсцесс века
В) орбитаның флегмонасы Тромбоз поперечного синуса
С) вазомотор риниті Вазомоторный ринит
D) кавернозды синустың тромбозы
Е) менингит
{Дұрыс жауап}=D
$$$005
Сіз терапия бөлімінде жұмыс жасайсыз. Сізді 62 жастағы Гипертония ауруының ІІ сатысымен ауратын науқастң палатысына шақырды, сырқат үйінен жайсыз хабар алған. Науқасты қатты мазалайды бастың ауруы, әлсіздік, бірнеше минут бұрын мұрыннан көп мөлшерде қан кеткен. Көршілері басын артқа қарай шалқайтып төсекке жатқызған. Диагнозы: Мұрыннан қан кету, гипертония ауруының ІІ дәрежесі. Дәрігердің әрекеті қандай?
1. науқасты тыныштандыру;
2.палатадағы көршілеріне түсіндіру, мұрыннан қан кету кезінде науқастың қалпы қандай күйде болуға тиісті;
3. мұрынға салқын компресс;
4. алдыңғы тампонада;
5. гипотензивті препараттар;
6. артқы тампонада
7. мұрынның клегей қабығын сутегінің асқан тотығымен күйдіру;
8. артқы және алдыңғы тампонада.
А) 3,6,7,8
В) 2,4,5
С) 1,2,3,4
D) 6,7
Е) 1,2,3,4,5
Дұрыс жауап}=Е
$$$006
Осыдан төрт сағат бұрын хоккей ойнау кезінде бетінен қатты соққы алға. Шағымы: мұрынның ауырсынуына және пішінінің өзгеруіне. Есінен танбаған, лоқсу, құсуы болмаған, мұрнынан аз мөлшерде қан кетіп, өздігінен тоқтаған.
Қарағанда: мұрын қыры оңға қарай ығысқан, мұрынның сол жақ бүйір қабырғасы төменге ығысқан, осы аймақтағы тіндер ісіңген, басқанда ауырсынады, сүйек сынығықтары қозғалмалы. Мұрынның шырышты қабығы ашық қызғылт, ісіңген, мұрын жолында ұйыған қандар бар, мұрын пердесі ортаңғы сызықта. Диагнозы: Мұрын сүйектерінің ығысқан сынығы. Дәрігердің әрекеті қандай?
1. жарақат аймағына тамыр тарылтқыш дәрі-дәрмектермен таңғыш қою;
2. среспеге қарсы алған егілудің күнін нақтылау;
3. мұрын сүйектерінің репозициясы;
4. қабынуға қарсы терапия;
5.мұрын тампонадасы;
6. шүйде аймағына мұз қою;
7. шокқа қарсы шара жүргізу.
А) 1, 3, 4
В) 2, 3, 4
С) 1, 3, 4, 5
D) 2, 4, 5
Е) 3, 4, 5
Дұрыс жауап}=Е
$$$007
Сіз ЖМККА-ның қабылдау бөлімінде түнгі кезектесіз. Машинамен ата-аналарымен бірге 10 жастағы бала жеткізілді. Аулада ойнап жүрген кезде, әйнектелген есікке соғылған, сынған әйнек мұрын ұшын кесіп түскен, мұрынның бөлініп қалған бөлігін бет орамалға салып әкелген. Қараған кезде жарақаттан көп мөлшерде қан кетуде, жабыранқы, тежелген, тамыр соғысы баяу АҚҚ 80/50. Анасы мұрны қалпына келмейді деген күдікте, кезекші дәрігер операцияда. Диагнозы: мұрын жарақаты-мұрын ұшының бөлініп қалған шабылған жарақаты. Травматикалық шок. Дәрігердің әрекеті қандай?
1. мұрын сүйектерінің репозициясы;
2. іріңдікті ашу;
3. анасына мұрын пішінінің қалпына келетініне түсіндіру;
4. физиотерапия;
5. балшықпен емдеу
6. басын жоғары көтеру, мұрынға тамыр тарылтқыш дәрі-дәрмектермен таңғыш қою;
7. мұрыннан бөлініп қалған тканьды салқындатылған стерилды физиологиялық ертіндіге салу;
8. шокқа қарсы шара.
А) 3,6,7,8
В) 2,4,5
С) 1,2,3,4
D) 6,7
Е) 2,3,4,7
{Дұрыс жауап}=А
$$$008
Сіз мектептің медпунктінде жұмыс жасайсыз. Сізге футбол ойнау кезінде мұрыннан жарақат алған 8 жасар бала жеткізілді. Шағымы: мұрын тұсындағы ауырсынуға, мұрыннан тыныс алудың қиындауына, лоқсу, бастың ауруына. Мұрыннан қан кету белгілері жоқ, мұрын пішіні өзгеріссіз, мұрын қыры басқанда ауысынады. Қараған кезде: мұрын пердесінің кіреберіс бөлігінің екі жағыда домбыққан. Баланың ата-анасы жұмыста. Диагнозы: мұрын жарақаты- мұрын пердесінің гематомасы, мидың шайқалуына күдік; Дәрігердің әрекеті қандай?
1.жедел жәрдем көрсету, аурухана жатқызу туралы шешімді орындау үшін, жедел жәрдем машинасын шақыру;
2.баланың қасында болатын, қызметкерді бөлу үшін, болған жағдайды мектеп директорына хабарлау;
3.баланы тыныштандырып, ата-анасына баланың күтімі жөнінен кеңес беру;
4. гематоманы пункциялау, тығыз тампонада, антибиотиктер;
5. невропатологтың консультациясы.
6. іріңдікті 2 жағынан ашу, дезинтоксикация
7. антибиотиктер, физиотерапия
8. сыртқы мұрынды уқалау (массаж).
А) 3,6,7,8
В) 2,4,5
С) 1,2,3,4
D) 6,7
Е) 1,2,3,4,5
{Дұрыс жауап}=E
$$$009
55 жасар науқас сол құлағынан бұлақ ағатындығына, естудің төмендегеніне 15 жыл болғандығына шағымданады. Соңғы 5 күнде бастың айналуы пайда болған. Тексергенде: сол жақтағы дабыл жарғағының шеткі тесілуі, жағымсыз иісті бөлінді мен фистулді әдістің оң екендігі аңғарылды.
Төменде көрсетілген емдеу әдістерінің ең ыңғайлысы қайсысы?
А) Құлаққа кең көлемде радикалді операция жасау
В) Құлаққа радикалді операция жасау
С) Тимпанопластика
D) Лабиринтэктомия
Е) Мастоидотомия
{Дұрыс жауабы} = В
$$$010
19 жасар науқас кенеттен мұрнының, басының ауыратындығын, мұрынмен тыныс алуының нашарлауын, ыстығының 39 ْС дейін көтерілгенің аңғарған. Оны жарақатпен байланыстырады. Риноскопияда: мұрын жолдары тарылған, мұрын пердесінің алдыңғы бөлігі қызарған, ісінген.
Төменде аталғандардың қайсысы алдын ала диагноз болуы ықтимал?
А) Мұрын пердесінің абсцесі
В) Мұрын пердесінің соғылғаннан көгерген
С) Мұрынның кіреберісінің сикозы
D) Мұрын сүйегінің сынуы
Е) Мұрын шиқаны
{Дұрыс жауабы} = А
$$$011
14 науқас тамағының сол жағының ауыратындығына, әсіресе жұтынғанда үдейе түсетіндігіне, жұтыну қиын соққандығына, айқын әлсірегендігіне, ыстығының 38,8 ْ C дейін көтерілгеніне шағымданады. Ауырғанына 5 күн болған, кенеттен ауырған. 2 күн бұрын қыздыру компресінен кейін жағдайы нашарлаған. Тексергенде: жақасты лимфа түйіндері ұлғайған, ауырады, төменгі жақтың қозғалысы шектелген. Сол жақтағы таңдай бадамшаларының домбығуы, таңдай иіндерінің ісінуі мен қызаруы салдарынан ассиметрия бар екендігі көрінеді. ЖҚА – L-12,6 *109 , ЭТЖ – 34 мм/с.Төменде аталғандардың қайсысы алдын ала диагноз болуы ықтимал?
А) Жедел фарингит
В) Фолликулярлы баспа
С) Лакунарлы баспа
D) Қатаралды баспа
Е) Паратонзиллярлы абсцесс
{Дұрыс жауабы} = E
$$$012
43 жасар науқас әйел ентігуіне шағымданады. Жағдайы орташа, мазасыз, инспираторлы ентігу (ТАЖ минутына 25 рет), терісі бозғылт , акроцианоз, стридор, бұғанаасты шұңқырларының ішке тартылуы, демалысы беткей, пульс 90 рет/минутыны байқалады.
Төменде аталғандардың қайсысы алдын ала диагноз болуы ықтимал?
А) Жұтқыншақтың тарылуының 1- ші кезеңі
В) Жұтқыншақтың тарылуының 2- ші кезеңі
С) Жұтқыншақтың тарылуының 3- ші кезеңі
D) Жұтқыншақтың тарылуының 4- ші кезеңі
Е) Жұтқыншақтың тарылуының 5- ші кезеңі
{Дұрыс жауабы} = В
$$$013
33 жастағы науқас басының ауыратындығына, оң көздің жоғарғы қабағының ісінгендігіне, мұрыннан іріңді бөлініс бөлінетіндігіне, дене қызуының 39,9 ْС дейін көтерілгендігіне шағымданады. Науқас суықтағаннан кейін 6 күннен кейін ауырған. Риноскопия кезінде: мұрынның шырышты қабығының қызаруы, оң жағындағы ортаңғы мұрын жолында іріңді бөліністің бар екендігі аңғарылды.
Төменде келтірілген хирургиялық тәсілдердің қайсысы консервативті емдеудің әсері болмаған жағдайда ең тиімді болады?
А) Маңдай қуысының трепанопункциясы
В) Гаймор қуысының пункциясы
С) Негізгі қуыстың пункциясы
D) Гайморотомия
Е) Этмоидотомия
{Дұрыс жауабы} = А
$$$014
13 жасар науқас тұмаудан кейін сол құлағының қатты ауырғынына, есту қабілетінің төмендегеніне, бастың сол бөлігінің ауыратындығына шағымданып келді. Ауырғанына 4 күн болған, ыстығы көтерілген. Отоскопияда оң жақта патология жоқ, сол жақта дабыл жарғағы қызарған, домбыққан, нүктелі саңылаудың пайда болу қаупі бар.
Төменде көрсетілген емдеу әдістерінің ең ыңғайлысы қайсысы?
А) Дабыл жарғағының өз бетінше тесілуін күту
В) Сыртқы есту жолын жуу
С) Құлаққа антибиотик ерітінділерін тамызу
D) Мастоидотомия
Е) Парацентез
{Дұрыс жауабы} = Е
$$$015
2,5 жасар бала клиникаға түсті. Анасының айтуы бойынша балада қарлықпа жөтел мен ентікпе бар. Кенеттен ауырған, ыстығы 38 ْْC. Бұғанаүсті және бұғанаасты кеңістіктері ішке тартылған, пульс жиіленген, терісі бозарыңқы, ерні көгілдір. Риноскопия мен фарингоскопияда: шырышты қабаттар қызарған. Ларингоскопияда қатпарасты кеңістіктің ісінуі салдарынан дауыс қатпарлары тарылған.
Төменде аталғандардың қайсысы алдын ала диагноз болуы ықтимал?
А) Жедел флегмонозды ларингит
В) Жедел катаралды ларингит
С) Жедел ларинготрахеит
D) Көмекейдің хондроперихондриті
Е) Көмекейдің күл ауруы
{Дұрыс жауабы} = C
$$$016
4 айлық бала тынымсыз, жылайды, тамақтанғанда шашалады, тыныс алуы нашарлаған, мыңқылдайды. Фарингоскопияда жұтқыншақтың артқы қабырғасының шырышты қабаты қызарған, жұтқыншақтың артқы қабырғасы шар тәрізді домбыққан, былқылдайды.
Төменде көрсетілген емдеу әдістерінің ең ыңғайлысы қайсысы?
А) Паратонзиллярлы кеңістікті кесіп ашу;
В) Пұтқыншақ маңы кеңістікті ашу;
C) Люголь ерітіндісімен майлау;
D) Жұтқыншақарты кеңістікті кесіп ашу;
Е) Аденотомия.
{Дұрыс жауабы} = D
$$$017
Жарақаттан немесе трахеостомадан кейін мойынның теріасты эмфиземасы кезінде ең тиімдісі:
A) Қысып байлаған таңғыш
B) Теріасты шелмайдың пункциясы
C) Мойынды уқалау
D) Тері жарақатын кеңейтіп ашу
E) Компресс
{Дұрыс жауабы}= D
$$$018
«Көзілдірік» симптомы, қанды бөліністер және ликвордың ағуы қай кезде байқалалды:
A) Бас қаңқасы негізінің ортаңғы бас сүйек шұңқырының бөлігінде
B) Самай сүйектің пирамидасы сынған кезде
C) Бас қаңқасы негізінің артқы бас сүйек шұңқырының бөлігінде
D) Бас қаңқасы негізінің алдыңғы бас сүйек шұңқырының бөлігінде
E) Емізік тәрізді сүйек сынған кезде
{Дұрыс жауабы}= D
$$$019
Мұрынның қосымща қойнауларының жабық зақымдалуының симптоматикасы:
A) Дене қызуының көтерілуі
B) Беттің жұмсақ тіндерінің ісінуі
C) Беттің жұмсақ тіндерінің ісінуі, R-да қойнаулардың қараңғылануы
D) Мұрындағы полип
E) Бас ауруы
{Дұрыс жауабы}= С
$$$020
Мұрынның жабық жарақаты кезіндегі алғашқы көмек:
A) Қанды тоқтату
B) Сынған сүйектерді орнына келтіру
C) Фиксациялаушы таңғыш тағу
D) Жоғарғы жақүсті қойнауды пункциялау
E) Сынған сүйектерді орнына келтіру, қанды тоқтату
{Дұрыс жауабы}= Е
$$$021
Ортаѕєы ќўлаќтыѕ ќабынулы ауруы кезінде науќаста бетініѕ ќисаюы кґрініс берді, ауыз ќуысыныѕ тґменгі салбырауы, ауыз-мўрын ќосылысыныѕ жазыќтануы, жаєында кґздіѕ жабылмауы заќымдалєаны байќалды. Ќандай асќынуды айтуєа болады?
A) Їшкіл нервтіѕ парезі
B) Ќайтарма нервісініѕ парезі
C) Блокты нервтіѕ парезі
D) Бет нервісініѕ парезі
Е) Кґз ќимылдатќыш
{Дўрыс жауабы}= D
$$$022
Науќаста мўрын кіреберісінде инфильтрат тізілген. 2 кїннен кейін науќаста дене ќызуыныѕ кґтерілуі, ќалтырау пайда болєан, екі жаєынан ќабаќтардыѕ ісінуі, хемоз экзофтальм жјне птоз байќалєан. Ќабаќтарына мањдайда мўрын тїбінде кеѕейген веналыќ ќан тамырлары байќалады. Мўрын шиќаныныѕ ќандай асќынуын айтамыз?
A) Ќабаќтыѕ іріѕдігі
B) Кавернозды синус тромбоз
C) Орбита флегмонасы
D) Кґз тіндерініѕ реактивті ісінуі
Е) Ретробульбарлы іріѕдік
{Дўрыс жауабы}= B
$$$023
Мўрыннан су аќќаннан кейін науќаста сол жаќ мўрында ісіѕу, ќызару жјне мўрын терісініѕ ауырсынуы болады. Ауырсыну тіске, самай аймаєына, сол жаќ кґзге беріледі, температура – 380С
Объективті: сол жаќ мўрын ќанатында шектелген, ортасында іріѕдігі бар ашыќ-ќызыл тїсті ісіѕу кґрінеді. Диагноз?
A) Мўрын шиќаны
B) Кавернозды синус тромбозы, риногенды сепсис
C) Полипозды риносинусит
D) Озена
E) Созылмалы гипертрофиялыќ ринит
{Дўрыс жауабы}= A
$$$024
Науќас К., 40 жаста, ауданнан жедел жјрдем машинасымен жеткізілген, жўтынєанда ќатты ауырсынуєа, тыныс алудыѕ ќиындауын, дене ќызуыныѕ 380С кґтерілуіне шаєымданады. Ауырєанына бір апта болєан, жергілікті жерде антибиотиктермен емделген. Объективті: тікелей емес ларингоскопия: кґмей їсті шеміршегі ќызарєан, ісіѕген, тіл беткейінде іріѕді жамылєы кґрінеді. Дауыс ќатпарлары сўр тїсті, ќозєалысы ќалыпты. Мўрын, ауыз-жўтќыншаќ, ќўлаќта ґзгерістер жоќ.
A) Кґмей ісігі
B) Кґмейїсті шеміршегі іріѕдігі
C) Жедел катаральды ларингиті
D) Жедел ќатпар асты ларингиті
E) Жедел ісікті-инфильтративті ларингит
{Дўрыс жауабы}= B
$$$025
Науќас ОРЗ-мен ауырєан, отит дамыєаннан кейін бірден жаєдайы нашарлаєан, бас ауыру, ќўсу, лоќсу байќалєан. Шґйде бўлшыќеті тартылуы, Керниг жјне Брудзинский симптомдары оњ. Ликвор: бўлыѕєыр, цитоз 900 кл. (нейтрофилдер), аќуыз жоєары, ќант, хлорид тґмен.
A) Отогенді менингит
B) Цереброспинальді менингококкты менингит
C) Вирусты менингит
D) Туберкулезді менингит
E) Жараќаттан кейінгі менингит
{Дўрыс жауабы}= A
$$$026
Науќас 15 жаста, шаєымдары: жўтынєанда ауырсыну, бастыѕ ауыруы, дене ќызуыныѕ кґтерілуі кешке 39°С, таѕертеѕгілік 37,2°С. Ауырєанына 1 апта, 4-5 кїн бўрын науќаста јлсіздік байќалды. Жалпы жаєдайы ќанаєаттанарлыќ, терісі жјне кілегей ќабаты таза. Иек асты, мойын, ќолтыќ асты, шап лимфатїйіндері ўлѓайєан, ауырсынады. Бауыр ќабырєа шетінен 2 саусаќќа шыєынќы. Фарингоскопия: жўтќыншаќтыѕ кілегей ќабаты айќын ќызарєан, таѕдай бадамшасыныѕ бетінде іріѕді фолликулалар. Жўтынєанда ауырсынады. Ќан анализі: Эритроциттер-3,5*10 12/ л, лейкоциттер- 20*10 9/ л, лимфоциттер- 50%, моноциттер- 40%. Ќандай диагноз?
A) Фолликулярлы баспа
B) Инфекциялыќ мононуклезді баспа
C) Лакунарлы баспа
D) Катаральді
E) Ойыќ жаралы ќабыршаќты баспа
{Дўрыс жауабы}= B
$$$027
8 айлыќ баланыѕ шешесі баланыѕ мазасыздануына, ќатты жылауына, ўйќысыныѕ бўзылуына, тамаќ ішуден бас тартуєа, дене ќызуыныѕ кґтерілуіне, мўрынмен тыныс алудыѕ ќиындауына шаєымданады. Анамнезінде: 10 кїн бўрын балада жоєарєы тыныс жолдарыныѕ ќабынуы болєан. Баланыѕ жаєдайы жаќсармаєан, мазасызданєан, дене ќызуы кґтерілген. Ќараєан кезде: баланыѕ жаєдайы орташа дјрежеде, дене ќызуы 380С, терісі бозарєан, тыныс алуы шулы, иек асты лимфа тїйіндері ўлѓайєан, оѕ жаєында ауырсынады. Фарингоскопия: жўтќыншаќтыѕ артќы ќабырєасыныѕ кілегей ќабаты ісінген, оѕ жаєында томпаю байќалады.
A) Катаральды баспа
B) Жедел ринофарингит
C) Жўтќыншаќ арты іріѕдігі
D) Паратонзиллярлы іріѕдік
E) Лакунарлы баспа
{Дўрыс жауабы}= C
$$$028
Науќас 38 жаста, мамандыєы рентгентехник, жўтынєанда ќатты ауырсыну, дене ќызуыныѕ кґтерілуі, јлсіздік, денесініѕ ауырлыќ сезіміне шаєымданады. Науќас ауруын 2 кїн бўрын суыќќа шалдыєумен байланыстырады. Науќастыѕ жалпы жаєдайы орташа деѕгейде, теріде ќўрєау, сўр-сары тїсті кґрінеді, дене ќызуы 390С, тамыр соєысы 1 минутта 88 рет. Фарингоскопия: жўтќыншаќтыѕ кілегей ќабаты ќызарєан, аздап ісінген. Таѕдай бадамшасында сўр-кірленген жамылєы байќалады. Жергілікті лимфа тїйіндері ўлѓаймаєан. Ќанды тексерген кезде гранулоциттердіњ азаюы аныќталады. Ќандай диагноз?
A) Лакунарлы баспа
B) Фолликулярлы баспа
C) Агранулоцитарлы баспа
D) Ойыќ-жаралы ќабыршаќты баспа
E) Жўтќыншаќ дифтериясы
{Дўрыс жауабы}= C
$$$029
Науқас баспадан кейiн тамағының қатты ауырсынуын сезген, шайнау бұлшық еттерiнiң сiресiп қалуы. Дене қызуы 39,5 С. Фарингоскопияда: оң жақты алдыңғы доға қатты қалыңдаған, қызарған және бадамша безiн жауып тұр. Диагнозы:
А) лакунарлы баспа
В) жедел фарингит
С) паратонзиллярлы абсцесс
Д) жұтқыншақ артқы абсцессi
Е) жұтқыншақ аймағы абсцессi
{Дұрыс жауап}=С
$$$030
3 жасар бала мұрын арқылы тынысының қиындауына шағымданады, ЖРВИ-мен жиі ауырады,терісі бозғылт, жоғарғы «готикалық таңдай». Науқастың диагнозы:
A) Созылмалы тонзиллит
B) Мұрын жұтқыншақ ангиофибромасы
C) Хаоналды полип
D) Созылмалы ринит
E) Аденоидтар
{Дұрыс жауап}=E
$$$031
19 жасар науқас оң құлақтағы ауырсынуға, есту қабілетінің тґмендеуіне, бет асимметриясына шағымданады. Ґзін бір апта бойы ауырған деп санайды, қатты тоңғаннан кейін. Кеше беттің оң жағынан асимметриясы пайда болды. Объективті: оң жақ дабыл жарғағы қызарған, шығыңқы. Бет асимметриясы күрт айқындалған, оң жақ кґзін жабалмайды, ауыз бұрышы тґмен түскен. Сіздің диагнозыңыз? және қандай асқынуы байқалады?
A) Оң жедел ортаңғы отит. Бет жүйкесінің оң отогенді перифериялық парезі.
B) Оң жедел ортаңғы отит. Мастоидит.
C) Оң жедел ортаңғы отит. Лабиринтит
D) Оң жедел ортаңғы отит. Отогенді ми абсцессі
E) Оң жедел ортаңғы отит. Отогенді мишық абсцессі
{Дұрыс жауабы}=А
$$$032
Жедел жәрдем машинасымен 16 жастағы науқас ауруханаға әкелінген. Шағымдары: мұрын ауруына, тыныс алуы қиындауына, мұрыннан қан кетуіне, бас ауруына. Науқастын сґзінен: соққыны тґбелес нәтижесінде алған. Қарғанда: беті ассиметриялық, мұрын сүйектері оңға ысырылған. Сіздің қандай кґмегіңіз?
A) Мұрын сүйектеріне репозиция жасау, антибиотиктер, анальгетиктер
B) Невропатолог, окулист қарау, мұрын сүйегінің репозициясы, анальгетиктер
C) Стационарда 24 сағат бақылау, анальгетиктер, антибиотиктер
D) Мұрын сүйектеріне жанынан рентген жасау, неврологиялык симптоматиканы шығару, мұрын сүйектеріне репозиция жасау, анальгетиктер
E) Мұрын сүйектеріне тікелей рентген жасау, анальгетиктер, мұрын сүйегіне репозиция жасау
{Дұрыс жауап}=D
$$$033
ЛОР дәрігерде қабылдауда еркек науқас 38 жастағы тамағының ауырғанын, кґбінесе солжағы, ауызын аша алмағынына және дене қызуына шағымданады. Анамнезінен: жіті ауырған, 5 тәулік, мұздай су ішкеннен кейін, емделмеген. Анамнезінде баспалар жиі болады. Қарағанда: басы солға бұрылған, сґздері анық емес. Шайнау еттердің тризмы орташа. Фарингоскопияда: ауызжұтқыншақтың кілегей қабыға қызарған, сол жағында инильтрат артқы таңдай доғамен бадамша бездің аралығанда орналасқан, тілшік пен жұмсақ таңдай ісінген және инфильтрилленген. Болжамды диагнозы қандай?
A) Солжақты алдынғы паратонзиллит
B) Жұтқыншақ артының абсцессі
C) Солжақты бүйірлі паратонзиллит
D) Солжақты артқы паратонзиллит
E) Солжақты тґменгі паратонзиллит
{Дұрыс жауап}=D
$$$034
28 жастағы әйел мұрыннан тыныс алуының нашарлауына, иіс сезу қабылеті тґмендеуіне, бас ауруына шағымданасы.Сґзіне қарағанда 6 жыл бойы мазалайды, сонғы жылдары тамыртарылтқыш тамшылары кґмектеспейді. Риноскопияда: тґменгі кеуілжірлер гипертрофияланған, беті бүдір, қанды, жалпы мұрын жолдары тар, мұрын пердесі ортаңғы сыуықта. Мұрын қосолқы қуысының Рентгенограммасында пневматизациясы қалыпты. Қандай хирургиялық ем кілегей қабағын қорғайды?
A) Аяншақ конхотомия
B) Шырышты асты конхотомия
C) Транмукозды электрокаустика
D) Конхоэктомия
E) Мұрын кеулжірлерді жартылай алу
{Дұрыс жауап}=В
$$$035
Бала 5 жаста ұйқысы бұзылған, жґтел ұстамалары мазалайды, жиі баспамен, ортаңғы отитпен ауырады. Қараған кезде аузы ашылған, бұрыс тістүйіс, бозарған. Қандай ауру туралы айтуға болады қандай ем тиімді?
A) Созылмалы ринит, консервативтік ем
B) Созылмалы тонзиллит, хирургиялық ем
C) Созылмалы ринит, хирургиялық ем
D) ІІІ дәрежелі аденоидтар, хирургиялық ем
E) Атрофиялық ринит, консервативті ем
{Дұрыс жауап}=D
$$$036
29 жастағы еркек ЛОР-дәрігердің қабылдауында тамағы жұтқанда ауруына, кґбінесе сол жағы, ауызын толық аша алмайтынына, дене қызуының кґтерілуіне шағымданады. Анамнезінен: жедел ауырған, екі тәулік бойы. Науқастың айтуынша мұздай су ішкен. Анамнезінде жиі баспамен ауырады. Емделмеген. Қарағанда: басы сол жағына бұрылған, сґздері анық емес. Шайнау еттерінің тризмы қатты байқалады. Фарингоскопияда: ауыз-жұтқыншақтың кілегей қабығы қызарған, сол жағында бадамша безінің жоғарғы полюсі ісінген және алдынғы таңдай доғасының үстінде домалаңған ісік, тілшік оң жаққа ысырылған. Болжамды диагноз: Алдыңғы-үстінгі паратонзиллярлы абсцесс. Қандай кґмек кґрсетесіз?
A) Бадамша бездердің лакуналарын жуу, кейін абсцессті ашу
B) Солжақты абсцессті ашу және «салқын» мезгілде тонзиллэктомия жасау
C) Солжақты абсцесстонзиллэктомия
D) Солжақты бадамша бездерге криодеструкция жасау
E) Солжақты абсцессті пункциялау, және іріңдікті аспирациялау
{Дұрыс жауап}=В
$$$037
Келесі клиникалық белгілерді көмей тарылуының қай сатысына жатқызасыз:
"Тыныштық жағдайдағы ентігу көмекші бұлшықеттердің қатысуымен және қабырғаралықтың созылуымен, терінің бозғылттануы, мазасыздық. Дыбыс саңылауының ені 4-5 мм"
A) Компенсация сатысы
B) Субкомпенсация сатысы
C) Декомпенсация сатысы
D) Асфиксия сатысы
E) Соңғы сатысы
{Дұрыс жауап}= B
$$$038
4 жастағы балада ЖРВИ кезінде "үрген"жөтел пайда болды, инспираторлы ентікпе күшейді. Ларингоскопия жүргізген кезде өзгермеген дауыс қатпарлар астында тыныс саңылауың тарылтатын ашық-қызыл түсті "білік"-тер көрінеді. Қандай ен ықтимал диагноз?
A) Жедел эпиглоттит
B) Нағыз круп
C) Көмей хондроперихондриті
D) Жедел қатпар асты ларингиті
E) Жедел трахеит
{Дұрыс жауап}= D
$$$039
Науқас емхана ЛОР- дәрігеріне келесі шағымдарымен келді: көп мөлшерде шырышты бөлінділерге, ұстамалы түрде түшкіруге және мұрын арқылы демалудың қиындауына. Тексергенде: мұрын қуысының шырышты қабаты бозарған немесе сұрланған түстес, мұрынның төменгі кеуілжірінің бетінде ақшыл дақтар анықталды, кеуілжілдер (раковина) гипертрофияланған, тығыздалған. Шырышты қабатты анемизациялау мұрын кеуілжірінің көрнекті тарылуына әкелмеді және де түшкіру ұстамасын тудырды. Науқастың айтуы бойынша түшкіру ұстамасын тудыратын жағдайлар: шаң-тозаң, үй жануарларының жүні, аквариумдағы балықтардың тамағы. Қандай ен ықтимал диагноз?
A) Медикаменттік ринит
B) Мезгілдік аллергиялық мұрын бітелуі
C) Жылбойғы аллергиялық ринит
D) Мезгілдік аллергиялық ринит
E) Нейровегетативті мұрын бітелуі
{ Дұрыс жауап}= C
$$$040
Төменде көрсетілгенің қайсысы мұрын аралығының гематомасы мен абсцессінің ажырату диагностикасында ен көрнекті көрсеткіші болып саналады?
A) Мұрынның бітелуі
B) Мұрын аймағындағы ауырсыну
C) Температураның жоғарлауы
D) Риноскопияда мұрын аралығының қалындауы мен ісінуі
E) Диагностикалық тексеруде: гематомода – қан, абсцессте – ірің
{ Дұрыс жауап}= E
$$$041
Мұрын аралығының қаңсыраған полипі кезінде ен қолайлы тактика қандай?
A) Сәулелі терапия
B) Қарапайым ілмек арқылы полипті аяқшасымен және жақын жатқан шырышты қабықпен алып тастау
C) Гальванокаустикалық ілмек немесе хирургиялық диатермия
арқылы полипті аяқшасымен және жақын жатқан шырышты қабықпен алып тастау
D) Склерозирлеуші терапия
E) Сініруші (рассасывающая) терапия
{ Дұрыс жауап}= C
$$$042
52 жастағы ер адамды ұзақ жылдар бойы маңдай аймағындағы бас ауру, мұрынмен тыныс алу және иіс сезу бұзылуы мазалайды, Мұрын қосалқы қуыстарының компьютерлік томографиясында сол жақ маңдай қуысында милық қабырғасынан өсіп келе жатқан тығыз консистенциялы домалақ құрылым анықталды. Осы жағдайда қандай тактикалық жүргізу қолайлы?
A) Құрылымды хирургиялық жолмен алып тастау
B) Қуысты зонділеу
C) Қуысты тесу
D) Эндоназальді лазеротерапия
E) Ұзақ уақыт бақылау
{ Дұрыс жауап}= A
$$$043
Науқаста бөлімшеге түскенде көп мөлшерде мұрыннан қан кетумен көрінген мұрын сүйектерінің жабық сынығы анықталған. Ең алдымен қандай әрекет жасау керек?
A) Бір топтық қан құю//
B) Реанимация бөліміне жолдау //
C) Рациональді антибиотикотерапия тағайындау//
D) Мұрынға алдыңғы тампонада өткізу//
E) Ринопластика өткізу
{ Дұрыс жауап}= D
$$$044
Науқас самайға иррадиация беретін оң жақ құлағындағы қатты ауырсынуна, құлағының бітелуіне, дене температурасының 38°С- дейін жоғарлауына шағымданады. Ауырғанына екі күн болды. Ауырғанын тұмаумен байланыстырады. Отоскопияда: AD -сыртқы есту жолы кен, дабыл жарғағының жайылған гиперемиясы, анықтайтын белгілері жоқ, дабыл жарғағының томпайған , инфильтрирленген. Сыбырлап сөйлегенде - 2м -ден естиді, ауызекі сөйлеу - 5м. Вебер тәжірибесінде дыбыс он жаққа қарай латерализацияланады. Диагнозді және осы науқасқа қолайлы жүргізу тактикасын көрсетініз.
A) Жедел он жақты іріңді ортаңғы отит, I сатысы; антибиотиктер, анальгетиктер, құлаққа тамшылар, есту түтігін үрлеу
B) Жедел он жақты іріңді ортаңғы отит, I сатысы; антибиотиктер, анальгетиктер, құлаққа тамшылар, дабыл жарғағына парацентез
C) Жедел он жақты іріңді ортаңғы отит, I сатысы; антибиотиктер, анальгетиктер, құлаққа тамшылар, антромастоидотомия
D) Жедел он жақты іріңді ортаңғы отит, II сатысы; антибиотиктер, анальгетиктер, құлаққа тамшылар, есту түтігін үрлеу
E) Жедел евстахиит, есту түтігін катетеризациялау
{ Дұрыс жауап }= B
$$$045
Науқас оң жақ құлағындағы тісі мен самайға берілетін қатты ауырсынуға, құлағының бітелуіне, бас ауруына, дене температурасының 37 – 38 С көтерілгеніне шағымданады. Ауырғанына 3 күн болған, оған тұмау қабаттасқан. Объективті: дабыл жарғағы гиперемияланған, инфильтрацияланған және томпайған, ажырататын белгілер анықталмайды. Диагноз қойыңыз:
A)Жедел іріңді ортаңғы отит (перфоративті емес стадия)
B) Жедел іріңді ортаңғы отит (перфоративті стадия)
C) Жедел катаральды ортаңғы отит
D) Созылмалы мезотимпанит
E) Адгезивті отит
{Дұрыс жауап}= А
$$$046
Науқас 50 жаста естудің төмендеуі, оң құлақтан жағымсыз иісі бар іріңді бөліністер, бірнеше тәулік ішінде дамыған бет асимметриясы шағымдарымен ЛОР-стационарға келді. Анамнезінде 20 жыл бойы оң құлақтан периодты түрде ірің ағу. Жүйелі түрде емделмеген. Объективті: оң көзі жабылмайды, оң жақта мұрынеріндік қатпар тегістелген, ауыздың оң бұрышы төмен түскен, беттің оң жақ жартысының мимикалық мускулатурасының әлсіздігі анықталады. Отоскопия: сыртқы есту жолында жағымсыз иісі бар іріңді бөліністер, дабыл жарғағының жиектік ақауы, дабыл қуысында ақ түсті ұнтақ тәрізді массалар. Есту қабілеті сыбырлаған сөздерге – 0,25 м, қалыпты айтылған сөздерге – 1,5 м. Дәрігерлік тактикасын анықтаңыз, диагноз қойыныз. Бет жүйесінің парезінің себебін анықтаныз.
A)Сол жақта созылмалы іріңді эпитимпанит, сигмавидті синустың тромбозы, шұғыл операция
B) Сол жақта созылмалы іріңді эпитимпанит, отогенді менингит, шұғыл операция
C)Сол жақта созылмалы іріңді эпитимпанит, мишық абсцессі, шұғыл операция
D) Сол жақта созылмалы іріңді эпитимпанит, мидың самайлық бөлігінің абсцессі, шұғыл операция
E)Сол жақта созылмалы іріңді эпитимпанит, отогенді сепсис, шұғыл операция
{Дұрыс жауап}= А
$$$047
Науқас жүйелі бас айналуына және жүру кезінде оңға ауытқуына шағымданады. Қарап тексеру кезінде солға қарай спонтанды нистагм анықталады; қолдың сілтеуіш сынақтары кезінде үйлесімді оңға ауытқиды; Ромберг қалпында науқас оңға ауытқиды, басты бұру кезінде ауытқу бағыты өзгереді; түзу бойымен жүру кезінде науқас оңға ауытқиды; бүйірлік жүрісі бұзылмаған; адиадохокинез жоқ. Жоғарыда көрсетілген симптоматика қай ағзаның патологиясы үшін тән?
A)Мишық, бас миының КТ
B) Самайлық бөлік, бас миының КТ
C)Қалташалар, жартылай сақиналы өзекшелер, вестибулярлы сынақ
D) Ұлу және қалташалар, есту анализаторларын зерттеу.
E)Ұлу және қалташалар, аудиометрия
{Дұрыс жауап}= А
$$$048
Науқас 35 жаста. 3 күн аралығында мұрнымен демалуының қиындауына шағымданады. Анамнезінен: 10 күн бұрын жаттығу кезінде мұрнынан жарақат алған (бокс). Объективті:Мұрынның оңға девиациялануы әсерінен мұрын пішіні өзгерген. Алдыңғы риноскопияда: мұрынның арлығы оңға қарай қисайған. Мұрынның оң жақ бөлігінің аралығында 1х1,5 см сәл ісіну анықталады, мұрын аймағы саңылауының обтурациясы, зондпен шымшылауда жұмсақ. Шырышты қабаты қызарған, ісінген,бөлініс жоқ. Мұрынмен дем алу оң жақта қиындаған. Емдеу тағайындаңыз.
A)Мұрын сүйектерінің саусақты-инструментальды репозициясы
B) Мұрын сүйектерінің репозициясы және гематома пункциясы
C)Мұрын сүйектерінің репозициясы, гематоманы кең ашу.
D) Мұрын сүйектерінің репозициясы және аспирациясы
E)Мұрын сүйектерінің репозициясы, мұрынның алдынғы тампонадасы
{Дұрыс жауап}= D
$$$049
Науқас 65 жаста сол жақ мұрын жартысынан қан кетуге шағымданады. Анамнезінен: жоғары АҚ фонында периодты түрде қан кетуді және олардың мұрын кіреберісіне сутегінің асқын тотығының 3% ерітіндісіне сіңдірілген мақталы тампон енгізгеннен кейінгі өздігінен тоқтауын белгілейді. Объективті: мұрындық қан кету мұрынның сол жақ жартысынан, мұрын пішіні өзгермеген. Арқасы ортаңғы сызық бойымен. Науқасқа көмек көрсетіңіз.
A)Мұрын кіреберісіне сутегінің асқын тотығына сіңдірілген тампонды енгізу.
B) Гипотензивті терапия, басын дұрыс ұстау
C)Қанап тұрған тамырды күйдіру, гипотензивті терапия
D) Алдыңғы тампонада, гипотензивті терапия
E)Артқы тампонада, гипотензивті терапия
{Дұрыс жауап}= А
$$$050
Науқаста өткерген гриптен кейін көз ұясының жоғарғы жиегінде ауырсынатын домбығу, жоғарғы қабақтың ісінуі пайда болды. Бірмезетте еңкейгенде бас ауырсынуы, жоғары температура, мұрындық тыныс алудың қиындауы мазалайды. Риноскопия кезінде: оң жақта мұрын шырышты қабатының ісінуі мен гиперемиясы, ортаңғы мұрын жолында іріңді сызық. Диагнозды қойыңыз:
A)Жедел ринит
B) Жедел іріңді этмоидит
C)Жедел одонтогенді гайморит
D) Жедел іріңді фронтит
E)Жедел іріңді гайморит
{Дұрыс жауап}= А
$$$051
Науқас 21 жаста тамағында қатты ауырсынуға, t=38°С, әлсіздікке шағымданады. Салқын тиюден кейін, ауырғанына екінші күн болды. Жалпы жағдайы орташа ауырлықты, t=38,1°С, тері жабындылары бозғылт, жұтқыншақтың ұлғайған жергілікті лимфа бездері пальпацияланады. Фарингоскопия: жұмсақ таңдайдың, таңдай доғаларының гиперемиясы мен инфильтрациясы, таңдай бадамшаларының ісінуі мен гиперемиясы, олардың беткейінде көптеген домалақ, сәл көтеріңкі сары дақтар анықталады. Қандай диагнозбен және қай бөлімшеге науқасты госпитализациялайсыз?
Фолликулярлы баспа, ЛОР бөлімшесі
Лакунарлы баспа, терапевттік бөлімше.
Фолликулярлы баспа, инфекциялық бөлімше.
Лакунарлы баспа, ЛОР бөлімше.
Катаральды баспа, амбулаторлы ем.
{Дұрыс жауап}= А
$$$052
Науқас 9 жаста. Тамағының, әсіресе, оң жағында ауруына,ауырсынуына. 5 күн аурумын деп санайды, дене қызуы 38,6*С, тері жабындылары бозғылт. Фарингоскопияда тризм, оң бадамша ортаңғыға және алдыға жылжыған, гиперемия жән жұмсақ таңдайдың алдыңғы доғасында инфильтрация. Оң жақтан жақ асты лимфа түйіндер ұлғайған. Диагноз қойыңыз және диагнозды анықтау үшін тактикаңыз:
A)Жұтқыншақ артындағы абсцесс, пальпация
B) Паратонзилярлы абсцесс, пункция
C)Интратонзиллярлы абсцесс, мезофарингоскопия, бадамша бездің ротациясымен.
D) Лакунарлы ангина, мезофарингоскопия
E)Парафренгиальді абсцесс, компьютерлі томаграфия
{Дұрыс жауап}= В
$$$001
Миопия сипатталады
A) сындыру күшінің артық болуы және көздің алдыңғы артқы өсінің (білігінің) ұзаруы
B) сындыру күшінің жетіспеуі және көздің алдыңғы артқы өсінің азаюы
C) сындыру күші мен көздің алдыңғы артқы өсінің мөлшерінің сәйкес болуы
D) рефракцияның әртүрлерінің бірігуі
E) сындыру күшінің әлсіз болуы және алдыңғы артқы өстің ұзару
{Дұрыс жауабы}=А
$$$002
Пресбиопия неге байланысты ...
A) көз бұршағының элластикалығы (серпімділігі) мен циллиарлы бұлшықеттің жасқа байланысты азаюы
B) циллиарлы бұлшықет және көз бұршағының сындыру күшінің жасқа байланысты әлсіреуі
C) тор қабаттың ажырату және көз бұршағының сындыру көрсеткішінің жасқа байланысты азаюы
D) тор қабаттың ажырату және көз бұршағының серпімділігінің жасқа байланысты әлсіреуі
E) қасаң қабығының сындырғыш күшінің әлсіреуі
{Дұрыс жауабы}=А
$$$003
Науқасты тексеру кезінде көздің дөңгелек бұлшықетінің қызметінің бұзылуы, беттің ассимметриясы және ауыз бұрышының ілініп тұруы байқалды. Жарақат кезінде бұндай симптомды беретін нервті атаңыз.
A) көз қозғалтқыш нерв
B) үшкіл нерв
C) бет нерві
D) көру нерві
E) шығырлық тәрізді нерв
{Дұрыс жауабы}=С
$$$004
Торлы қабықтың контузиясы кезінде не болады.
A) некроз, қан кету,ажырау, қабаттану
B) гипертензия, қан кету,ажырау,қабаттану
C) ісіну,қан кету,ажырау,қабаттану
D) қан кету,көру өткірлігі нашарлау
E) қан кету, некроз
{Дұрыс жауабы}=С
$$$005
Вирусты конъюнктивитті емдеуде қандай препарат қолданылмайды:
A) флореналевая майы
B) оксалиновая майы
C) дезоксирибонуклеаза көз тамшылары
D) атропин көз тамшылары
E) лейкоцитарлы интерферон
{Дұрыс жауабы}= D
$$$006
Есепші 36 жаста, жұмыс соңында күшейетін бас ауруға, көрудің нашарлауына, әсіресе оқығанда және жақын ара қашықтықта жұмыс істегенде. Visus ou = 0.6 корр. (+) 2,0 d = 1,0. Сіздің диагнозыңыз қандай?
A) әлсіз дәрежелі гиперметропия, бұлшықеттік астенопия, пресбиопия
B) әлсіз дәрежелі гиперметропия, аккомодативті астенопия, пресбиопия
C) орташа дәрежелі гиперметропия, аккомодативті астенопия, пресбиопия
D) орташа дәрежелі гиперметропия, бұлшықеттік астенопия, пресбиопия
E) бұлшықеттік астенопия
{Дұрыс жауабы}=А
$$$007
52 жастағы науқас мынадай шағымдармен қаралды: оң көзінің көруі біртіндеп және ауырсынусыз төмендеуі. Объективті: Visus od = 0,5 he kopp od: көз тыныштықта, мүйізді қабық мөлдір, алдыңғы камера орташа тереңдікте. Өтпелі жарықпен тексергенде көз қарашығының тесігінде спиц тәрізді лайлану, көз түбінде аздап тұман, ерекшеліксіз. Қандай диагноз қоюға болады:
A) жастық (қарттық) бастапқы катаракт
B) жастық (қарттық) жетілмеген катаракт
C) асқынған катаракт
D) асқынбаған катаракт
E) морганиялық катаракт
{Дұрыс жауабы}=А
$$$008
Қарт гипертоник кенеттен саусақ санағанға дейін оң көзінің көруін жоғалтқан. Бұған дейін осы көзінің қысқа уақыт көруінің төмендегенің аңғарған, бірақ көруі қалпына келген. Көз түбінде көру нервісі дискісінің шеті анық емес, тор қабаты ісінген. Макулярлы аймақта "шие сүйегі" артерия жіңішкелігі көрінеді. Бұл қандай ауру?
A) глаукоманың жедел ұстамасы
B) тор қабықтың орталық артериясының жедел өткізбеушілігі
C) тор қабықтың орталық венасының жедел өткізбеушілігі
D) жедел орталық хориоретинит
E) макулодистрофия
{Дұрыс жауабы}=В
$$$009
Алдыңғы камераның тереңдеуі, иридоденез, көрудің төмендеуі, гиперметропиялық рефракция. Бул белгілерге көбірек тұра келетін диагноз?
А) Увеитке
B) Катаракаға
C) Афакияға
D) Кератитке
E) Глаукомаға
{ Дұрыс жауап}=С
$$$010
Көз дәрігеріне жас адам шамалы белгілі жарықтан қорқу, екі көзінің шамалы жасаурауына шағым етіп келді. Объективті: OU қасаң қабықтың стромасында лимбге жақын жерде көптеген нүктелі инфильтраттар байқалды, инфильтраттың үстінде кедір – бұдыр, сол инфильтраттарға эписклерадан қан тамырлары тараған. Қосымша тексеріп қарағанда гетчинсов тістері, ер тәрізді мұрын, маңдай дөңесінің томпақтауы байқалған. Қандай диагноз көбірек болуы мүмкін?
А) Птеригиум
В) Герпесті кератит
С) Фликтенулезды кератит
D) Мерездік кератит
Е) Қасаң қабықтың бұлыңғырлануы
{ Дұрыс жауап}=D
$$$011
Окулист қабылдауында 25 жастағы пациент, повар. Науқастың шағымы: оң көзінің қызаруы, көзден бөлінулер, таңертеңгі қабағының жабысып қалуы. Шамалы жарықтан қорқушылық, жас ағу. Екі күннен бері ауырады. Суық тиюмен байланыстырады. Объективті: OD-көз саңлауы тарылған, қабақтар ісінген, кірпіктері жабысқан. Қабақтың конъюнктивасы қызарған, ісінген, инфильтрацияланған. Конъюнктивадан іріңді бөлінулер. Көздің алдыңғы бөлігі патологиясыз. OS сау. VOD=1,0; VOS=1,0. Сіздің диагноз? Қандай зерттеу әдістерін қолдануға болады?
А) Жедел конъюнктивит. Вирусологиялық зерттеу
В) Аллергиялық конъюнктивит. Цитологиялық зерттеу
С) Гонобленорея. Бактериологиялық егу және гонореяға тексеру
Г) Жедел конъюнктивит. Бактериологиялық егу
Е) Көктемгі катар. Вирусологиялық зерттеу
{ Дұрыс жауап}=Г
$$$012
Науқасқа 45 жас, слесарь. Науқас жоғарғы қабағының ішкі бетінде ауру сезімінсіз ісік пайда болғанына шағымданады. Пайда болғанына 5 айдай уақыт болған. Кейінгі бір ай ішінде ісіктің үлкейгені байқалған. Объективті: қабақтың ортаңғы үштен бір бөлігінде шетінен 3 мм жерде ауырмайтын диаметрі 4 мм өсінді бар. Оның үстіндегі тері жылжымалы, өзгермеген. Өсіндінің үстіңгі жағындағы конъюнктива шамалы қызарған. Көздің басқа бөліктерінде өзгерістер жоқ. Vis OD=1,0; Vis OS=1,0.
Болуы мүмкін диагноз? Емдеу тактикасы
А) Теріскен. Жергілікті антибиотиктер
В) Теріскен. Хирургиялық ем
С) Фурункул. Вишневский майымен компресс
D) Халазион. Сары сынап майын конъюнктива қапшығына жағу
Е) Халазион. Хирургиялық ем
{ Дұрыс жауап}=Е
$$$013
Науқас көз алдында қара дақтың пайда болғанына, сөздерді оқый алмауына шағымданады. Сөздегі барлық әріптерді оқу үшін басын әр жаққа бұрыуға тура келеді. Науқасқа бірінші қандай зерттеу жүргізу қажет? Бул зерттеумен не анықтауға болады деп ойлайсыз?
А) Көру кеңістігін анықтау. Орталық скотоманы табу үшін
B) Көру жітілігін анықтау. Рефракция аномалиясын анықтау үшін
C) Биомикроскопия өткізу. Гипопионды табу үшін
D) Көру кеңістігін анықтау. Артқы синехияны анықтау үшін
T) Биомикроскопия өткізу.Миозды табу үшін
{ Дұрыс жауап}=А
$$$014
40 жастағы 1,0Д миопиясы бар науқасқа жақыннна жұмыс істеу үшін қандай көзілдірік береміз?
A) 1,0Д жинағыш линзаB) 1,0Д шашыратқыш линзаC) Коррекция кажет емес
D) shpera convex 2,0 диоптриямен
E) shpera concavе - 1,0 диоптриямен
{ Дұрыс жауап}=С
$$$015
Науқас 50 жаста, бурын көзі жыл жақсы көрген. Сол көзінің көруі біртіндеп үш жыл ішінде төмендеген. Казір көзі көзілдірікпен нашар көреді. Көру жітілігі OS=0,1 коррекция көмектеспейді. Объективті: OS нұрлы қабықтың стромасы шамалы солыған, көздің түбінде көздің жүйкесінің үрпішесімен экскавациясының айырмашылығы э/д OS 0,8-0,9, OD 0,4-0,5. Көз көру аумағы OS жоғарғы шеткі бөлігінде шет шекарасы 100 дейін кішірейген. КІҚ OS – 25-26 мм с.б. Гониоскопияда алдыңғы камера бұршының барлық жері көрінеді. Бул белгілер глаукоманың қайсы түріне және стадиясына тұра келеді?
A) А/б глаукома, III с
B) А/б глаукома, I в
C) А/б глаукома, III а
D) Ж/б глаукома, III а
E) Ж/б глаукома, глаукоманың қаурыт ұстамасы.
{ Дұрыс жауап}=С
$$$016
Көз дәрігеріне 23 жаста ер адам келді, бойы биік, қолдарының саусақтары ұзын. Алыстан нашар көреді, оқығанда басын қисайтады. Сыртқы түріне қарап қандай ауру екенін күдіктенуге болады? Бул ауру қалай анықталады?
A) Бехчет ауруы
B) Стилла ауруы
C) Рейтер синдромы
D) Марфан ауруы
E) Микулич ауруы
{ Дұрыс жауап}=D
$$$017
Сипаттамада сетчатки немесе оның тармағының орталықтың вены толық тромбозу лайықтайтын офтальмоскопических өзгерістің окулистом, ең мінезбен: болады
A) "раздавленного қызанақтың" суреті
B) "шиенің дәнегінің" белгісінің бары
C) Салюса-гунна белгісінің бары
D) Гвиста белгісінің бары
E) "мыстың сымының" белгісінің бары
{Дурыс жауап} = A
$$$018
Бас аурудың көздің алмасының шермит-. Зертте- қандай әдісі ең ашып-жарып анықта- көздің алмасының выстояние қояды?
A) гониоскопия
B) биомикроскопия
C) офтальмоскопия
D) офтальмохромоскопия
E) экзофтальмометрия
{Дурыс жауап} = E
$$$019
Адам ер аяқасты аурусыз зрение оң көзде айырылды. Сол көз мазаламайды. Жарақатты жоққа шығарады. Қандай из ұсын- аласа долбарлы диагнозов ең ықтимал?
A) өткір иридоциклит
B) глаукомы өткір ауруы ұстауы
C) сетчатки орталықтың артерии спазм
D) ЦВС тромбоз
E) коньюнктивит өткір
{Дурыс жауап} = C
$$$020
Оң көздің лягофтальм("қоянның көзі") ауруының
Қандай мышца ең мүмкін бұз-?
A) көтер- сырттың қабағының
B) ғасырдың ауқымның мышца
C)төменгі косая
D) төменгі прямая
E) ішкі прямая
{Дурыс жауап} = B
$$$021
25 жастаєы науќаста туєаннан бері кґз шарасыныѕ жоєарєы-ішкі бўрышында тґзінді пайда болєан. Басты еѕкейткенде, жґтел ќысќанда тґзінді ўлєаяды. Жўмсаќ, ауырсынусыз, тамыр соѓып тўрады. Басќан кезде лоќсу пайда болып, тамыр соєуы азаяды. Тґменде аталєандардыѕ ќайсысы еѕ ыќтимал диагноз болып табылады?
A) жермоидты кистасы
B) кґз шарасы эхинококы
C) мукоцеле
D) кґз шарасы гемангиомасы
E) ми жарыєы
{Дўрыс жауап}= Е
$$$022
64 жастаєы науќаста мўрын маѕындаєы ќуыстардыѕ жедел ќабынуынан аяќ астынан сол жаќ кґз хемозы, экзофтальм пайда болды. Жалпы жаєдайы ауыр. Ќабаќ терісін ќызарєан, ісінген жјне ќатайєан. Оѕ жаќтаєы жўмсаќ тіндердіѕ ісінуі байќалады. Кґз алєа ќарай жылжыєан, орнынан тайєан, ќысќамерзімді диплопиядан кейін ќозєалыс жоќ. Бірнеше саєат бойы толыќ соќырлыќ дамыєан. Еѕ ыќтимал диагноз ќандай?
A) жедел неврит
B) субпериостальді абсцесс
C) кґз шарасы флегмонасы
D) синусит
E) кµз шарасы тромбофлебиті
{ Дўрыс жауап }= С
$$$023
Бала мўрынымен біраз ќиналып демалады, дїркін-дїркін мўрынынан іріѕді бґлінулер шыєады, дене ќызуы жоєары. Екі кїн бўрын оѕ жаќ кґз шарасында ауырсыну пайда болды жјне кґз алмасы алєа ќарай ілгерледі. Обьективті: ОD – ісінген, ќабаќтар жјне коньюнктива ќызарєан, кґз алмасыныѕ ќозєалысы
шектеулі, экзофтальм. Тґменде аталєандардыѕ ќайсысы еѕ ыќтимал диагноз болып табылады?
А) кґз шарасы целлюлиті
В) ќабаќтыѕ реактивты ісінуі
С) ретробульбарлы абсцесс
D) кґз шарасыныѕ флегмонасы
Е) кґз шарасыныѕ эхинококы
{ Дўрыс жауап }= D
$$$024
Неліктен кґз шарасы эхинококы кезінде диагностикалыќ пункцияєа ќарсы кґрсетілім бар
А) Їрдіс диссиминациясы мен анафилаксиялыќ шок дамуы мїмкін
В) сепсиспен асќынуы мїмкін
С) хориоидитпен асќынуы мїмкін
D) панофтальмитпен асќынуы мїмкін
Е) кґз алмасыныѕ тесілуімен асќынуы мїмкін
{ Дўрыс жауап }= А
$$$025
Орбитотомия кезінде тґменгі ќиєаш бўлшыќеттіѕ сіѕірініѕ жаралануын болдырмас їшін кесіндіні тґменгі шеттерін кесуді ... шетіне дейін жасаєан дўрыс.
A) орбитальді шеттіѕ орташа їштен бір
B) ішкі їштен екісі
C) ќабаќтыѕ бос
D) кґз шарасыныѕ тґменгі
E) сыртќы їштен екісі
{ Дўрыс жауап }= Е
$$$026
Тґменгі ќабаќтаєы кґздіѕ ішкі бўрышы жарасыныѕ БХ¤ ерекшелігі
A) Мицкевич бойынша 8 саны тјрізді тігісті салу
B) заќымдалєан тґменгі жас жолдарыныѕ ўштарын анатомиялыќ тўрєыдан салыстырєаннан кейін жараны тігу
С) заќымдалєан тґменгі жас ґзекшеніґ ўштарын анатомиялыќ салыстырусыз жараны тігу
D) 2 ќабатты тігістер салу
Е) жас жолдарын алдын ала жууєаннан кейін тігістерді салу
{Дўрыс жауап}= В
$$$027
Кґздегі шыєып тўрѓан сым бґлшегі бар кездегі хирургтыѕ јрекеті
А) алып тастау, антибактериалды тамшыларды тамызу, монокулярлы таѕып
байлау, кґрсетілім бойынша Безредке бойынша сіреспеге ќарсы сарысуды егу
В) алып тастау, антибактериалды тамшыларды тамызу, бинокулярлы таѕып байлау, кґрсетілім бойынша Безредке бойынша сіреспеге ќарсы сарысуды егу
С) алып тастау, антибактериалды майларды жаєу, монокулярлы таѕып байлау, кґрсетілім бойынша Безредке бойынша сіреспеге ќарсы сарысуды егу
D) бґгде дененіѕ аныєына жету, антибактериалды тамшыларды тамызу, монокулярлы таѕып байлау, кґрсетілім бойынша Безредке бойынша сіреспеге ќарсы сарысуды егу
Е) антибактериалды тамшыларды тамызу, монокулярлы таѕып байлау, кґрсетілім бойынша Безредке бойынша сіреспеге ќарсы сарысуды егу
{ Дўрыс жауап }= В
$$$028
Тґменгі ќабаќтыѕ айналуы жјне науќастыѕ ауыр соматикалыќ жаєдайынан болєан салданєан лагофтальм кезіндегі хирургтыѕ јрекеті
А) кґз тамшыларын жиі тамшылатып ќўю
В) жас жолдарын жуу
С) Кунт-Шимановский бойынша ота жасау
D) ќабаќты жабысќаќ пластырлы таѕбамен тарту
Е) бинокулярлы таѕу
{Дўрыс жауап}= D
$$$029
СВА 57 жасар гипертониялық аурумен ауратын науқас кґруінің шұғыл жоғалуына шағымданды. Осыған дейін кґрудің тґмендегенін байқаған, бірақ тез қалпына келген. Кґз түбінде кґру нерві шеттері айқын емес, торлы қабаттын ісінуі. Макулярлы аймақта «шие дені» кґрінеді. Артериялары тарылған.
Жедел кґмектің ең тиімдісі?
Миотиктер инстилляциясы және гепаринді енгізу
мидриатиктерді инстилляциясы және тамыр кенейткіштерді енгізу
Гепаринді енгізу және тамыр кенейткіштерді енгізу
ангиопротекторлар, ферменттер
антибиотиктер инстилляциясы
{Дұрыс жауап}=C
$$$030
Әйел адам 40 жаста. Шағымдары: ентігу, жүрек қағуы. Анамнездерінен: ревматикалық қызба. Объективті: акроцианоз, I тон әлсіреген, дґрекі систолалық шу оң жақ IV қабырғааралықта. ЭКГ: Р тісшесінің болмауы және (0,11 сек жоғары) деформацияланған қарыншалық комплекстің анық кеңеюі.
Сіздің болжам диагнозыңыз?
қарыншалық экстрасистолия
жүрекшелер жыпылықтауы
қарыншаүстілік экстрасистолия
Пароксизмальды тахикардия
жүрекшелік экстрасистолия
{Дұрыс жауабы}=A
$$$031
10 жастаға бала, итмұрын жинап жүргенде, кґзін бұтақпен зақымдап алған. Сол кґзінде ауру мен ісік, жас ағуы, кґруінің тґмендегеніне шағымдары бар.Дәрігерлік қарау кезінде: сол кґзінде сызат бар, сол кґзінде экзофтальм белгісі, кґз алмасының қимылы шектелген,жоғарғы қабағы ісіген, қызарған.
Қандай шараны бірінші ґткізу керек?
бґгде денені шығару
Дезинфекциялық сұйықтықтарды құю
Конъюктивалық қуысты жуу
Асептикалық таңғышты салу
ауру басатын дәрілерді құю
Жансыздандыратын ертітінділерді құю
{Дұрыс жауап}=D
$$$032
Кґз түбінде келесі ґзгерістер анықталды:OU – кґру нервісінің дискісі ісінген,ұлғайған, веналар кеңейген,диск маңайында және диск бетінде геморрагиялар,тор қабаттың шет жағында - геморрагиялар, плазморрагиялар және сары дақта – толық емес «жұлдызша» симптомы.Классификацияға сай диагноз қойыңыз.
А) Гипертониялық ангиоретинопатия
В) Гипертониялық ангиосклероз
С) Гипертониялық ретинопатия
D) Гипертониялық нейроретинопатия
Е) Гипертониялық ангионейропатия
{Дұрыс жауап}=D
$$$033
22 жастағы ер кісі, зоотехник. Жарықтан қорқу, кґру қабілетінің аздап тґмендеуі, кґзінде шаншып ауру сезімі, ірi буындарда және омыртқаның бел-сегізкґз бґлiмiнде ауру сезімдері, субфебрилді температура, тершендік, әлсiздiкке шағымданады. Кґз Түбiнде – макулалы аймақта торлы қабаттың дистрофиясы, кґру нервінің невриті, шыны тәрізді дененiң майда лайланулары, алдыңғы камерада сұрлау-сары түсті экссудат, қасаң қабатта преципитаттар және алдыңғы синехиялар; лимфа түйіндері мен кґк бауыры үлкейген.
Емдеуiдің қайсысы ең орынды?
Преднизолон таблетка түрінде
Интерферон тамшы түрінде
Левомицитин таблетка түрінде
Витамин кешені тамшы түрінде
Табиғи жас сұйықтық тамшы түрінде
{Дұрыс жауабы}=A
$$$034
36 жастағы бухгалтердің шағымдары: бас ауруы, кешке қарай бас аурудың күшеюі, кґру қабілеті тґмендеуі, әсіресе жақыннан оқығанда және жұмыс істегенде. VOU=0,6+2,0=1,0 Сіздің диагнозыңыз!
А) алыстан кґргіштіктің әлсіз дәрежесі, бейімделудің (аккомодация) әлсізденуі, Пресбилл
В) гиперметропияның әлсіз дәрежесі, кґздің бұлшық еттердің әлсізденуі, пресбиопия.
С) орташа дәрежесі, бейімделудің әлсізденуі, пресбиопия
D орташа дәрежесі, кґздің бұлшық еттердің әлсізденуі
{Дұрыс жауабы}=А
$$$035
20 жастағы ер адам, боксер, жарыстан кейін келген.Оң кґзіндегі кґруінің тґмендегеніне шағымдары бар. Дәрігерлік қарау кезінде: оң кґз аймағында – гематома. Офтальмоскопия кезінде: макуляр аймағында қызыл түсті дақ.айналасында сұр түсті тор қабықтың валигі бар.
Қандай шараларды қолдануға болады?
Ауруханаға жатқызу
патогенетикалық терапия
Антибактериальдық терапия
Антикоагулянтық терапия
Витаминотерапия
{Дұрыс жауап}=A
$$$036
Ер адам 28 жаста.2 жұма бұрын басынан соққы алған.Қазір оң кґзінің соңырлығына шағымданады.Сырттай кґзде ґзгерістер жоқ.Кґздің оптикалық орталыры мґлдір.Кґз түбінде кґру нервісінің дискісі ақшыл түсті,шекарасы анық,қан тамырлары тарылған.Басқа кґз түбінде басқа ґзгерістер жоқ.Сол кґзде - диск қызыл түсті,қан тамырлары,тор қабат ґзгермеген.ОҢ кґздің кґру ґткірлігі дұрыс жарық сезгіштікке тең.Сол кґздің кґру ґткірлігі бірге тең. Диагноз қойыңыз.
А) ОД-Жарақаттық нейропатия
В) ОД -Жарақаттық ишемиялық нейропатия
С) ОД-Кґру нервісінің жарақаттық екіншілік семуі
D) ОД-Кґру нервісінің жарақаттық біріншілік семуі
E) ОД-Кґру нервісінің жартылай жарақаттық семуі
{Дұрыс жауап}=D
$$$037
Қандай құрылымдар тұрақты жас түзілуіне қатысады?
А) жас безі
В) Цейс, Молл бездері
С) Вольфринг, Краузе бездері
D) Мейбомий бездері
Е) сілекей бездері
{Дұрыс жауабы }=С
$$$038
Рабкиннің полихроматикалық кестесінің құрылу қағидасы:
А) Ашықтығы мен тонының бірдей болуы
В) Қанықтығы мен тонының бірдей болуы
С) Тондардың бірдей болуы
D) Ашықтығы мен қанықтығы бірдей болуы
Е) Ашықтығының бірдей болуы
{Дұрыс жауабы }=D
$$$039
Физикалық рефракция бұл:
А) Көз бұршағының сындыру күші
В) Көздің барлық оптикалық ортасының сындыру күші
С) Көздің барлық оптикалық ортасының сындыру күші және торлы қабыққа сәйкес негізгі фокустың орналасу күші
D) Мүйізді қабықтың сындыру күші
Е) Торлы қабыққа сәйкес негізгі фокустың орналасуы
{Дұрыс жауабы }= В
$$$040
Қандай ару фонында түйіліп сырт айналу болады?
А) Жарақат салдарынан
В) Қарт адамдарда көздің айналма бұлшықетінің семуі салдарынан
С) Бет нервісі салдарынан
D) Созылмалы брефароконъюктивит салдарынан
Е) Қабақ терісіның серпімділігі төмендегенде
{Дұрыс жауабы }= D
$$$ 041
Қасан қабықтың иннервациясын қамтамасыз етедi:
А) Үштiк нервтiң бiрiншi бұтағы, iшкi ұйқы артериясының симпатикалық талшықтарының шоғыры
В) Үштiк нервтiң бiрiншi бұтағы , iшкi ұйқы артериясының симпатикалық талшықтарының шоғыры, бет нервi
С) Үштiк нервтiң бiрiншi бұтағы, бет нервi, көз қозғалтқыш нервнiң парасимпатикалық талшықтары барлық аталғандар
D) Барлық аталғандар
Е) Ешқайсысы емес
{Дұрыс жауабы }=А
$$$042
Көз бұршағының химиялық құрамына кіретін заттарды атаңыз;
А) Ақуыздар
В) Липоидтар
С) Ферменттер
D) Минералдар
Е) Көмірсулар
{Дұрыс жауабы }=Е
$$$043
Көру қызметтеріне не жатады?
А) Нистагм
В) Жарықты сындыру
С) Аккомодация
D) Конвергенция
Е) Бинокулярлы көру
{Дұрыс жауабы }=Е
$$$ 044
Төменгі симптомдардың қайсысы торлы қабық патологиясына тән емес?
А) Мөлдірліктің бұзылуы
В) Пигмент, қан ағу, ошақтардың болуы
С) Тамырлардың қабырғасының қалыңдығы мен олардың өзгеруі
D) Көру нервісі мен хориондеяның патологиялық процеске қатысуы
Е) Эписклеральды венаның өзгеруі
{Дұрыс жауабы }=Е
$$$045
Клиникалыќ рефракцияныѕ тїрін атаѕыз,егер науќастыѕ кґзініѕ ўзындыєы 17 мм тен болса.
A) гиперметропия
B) миопия
C) эмметропия
D) пресбиопия
E) астигматизм
{Дўрыс жауап}= А
$$$046
Егер фокус араќашыќтыєы 4 метрге теѕ болса, линзаныѕ жарыќты сындыру кїші неге теѕ?
A) 0,5 D
B) 0,25 D
C) 1,0 D
D) 0,75 D
E) 2,0 D
{Дўрыс жауап}= B
$$$047
Теріскенмен салыстырєанда, ќабаќтыѕ абсцессінде…
A) Ќызару ќабаќтыѕ бїкіл бойымен болады
B) Ќабаќта,шектелген аймаќта ауырсыну бар
C) Ќабаќта ісік жоќ
D) Аабсцесс сатысы байќалады
E) Ауыр асќынулар пайда болуы мїмкін
{Дўрыс жауап}= А
$$$048
Науќасты ќараєанда, тґменгі ќабаќтыѕ алдыѕєы ќыры кґз алмасына ќарай орналасќан,ал кірпіктер ќасаѕ ќабыќќа тиіп жатыр. Ди агноз ќойыѕыз.
A) Птоз
B) Ќабаќтардыѕ сыртќа теріс айналуы
C) Ќабаќтардыѕ ішке ќарай айналуы
D) Трихиаз
E) Лагофтальм
{Дўрыс жауап}= С
$$$049
Науќасты ќараєанда оныѕ склерасыныѕ айќын ќызыл тїсті екенін, кеѕейген, жеке ќан тамырлары кґрінеді, тректелген ќан тамырлары лимбке жетпейді. Бўл инъекция ќандай ауруєа тјн?
A) конъюнктивит
B) кератит
C) ќасаѕ ќабыќтыѕ жарасы
D) иридоциклит
E) глаукома
{Дўрыс жауап}= А
$$$050
Науќас П., 69 жаста, кґздерінен жас аєатынына,жарыќќа ќарай алмайтынына, блефароспазмєа шаєымданады. Ќараєанда лимб бойымен сўр айшыќ тјрізді инфильтрат аныќталды жјне флюоросцеинмен боялады. Диагноз ќойыѕыз.
A) ќасаѕ ќабыќтыѕ жылжылалы жарасы
B) шеткі кератит
C) ќасаѕ ќабыќтыѕ ќарауытуы
D) метагерпетикалыќ кератит
E) фликтенулезды кератит
{Дўрыс жауап}= В
$$$051
Іштен туа пайда болєан катарактада ќандай кґру ґткірлігінде операция кґрсетілген?
A) 0,5
B) 0,4
C) 0,3
D) 0,2
E) Кґру ґткірлігінен байланыссыз
{Дўрыс жауап}= D
$$$052
Науќас C., 71 жаста жјне кґп жылдар бойы біртігдеп, ауырсынусыз кґру ґткірлігінѕ тґмендегеніне шаєымданады. Ќандай аурулар арасында дифференциальды диагноз жїргізесіз?
A) жабыќ бўрышты глаукома, кјрілік катаракта
B) жабыќ бўрышты глаукома, иридоциклит
C) ашыќ бўрышты глаукома глаукома
D) ашыќ бўрышты глаукома, иридоциклит
E) ашыќ бўрышты глаукома, кјрілік катаракта
{Дўрыс жауап}= Е
$$$001
Плевра қуысындағы сұйықтықты сорған кезде, мына айтылған әдістердің қайсысы, пассивті әдіске жатады?
A) Бюлау бойынша
B) суағынды сорғыш
C) Субботина-Пертес жүйесі
D) Жанэ шприцінің көмегімен сору
E) Боброба жүйесі
{Дұрыс жауабы} = А
$$$002
Неге плевра қуысына пункция жасаған кезде қабырғаның жоғарғы жиегі бойынша жасалатынын түсіндіріңіз?
A) қабырға аралық қан тамыр-нерв шоғырын зақымдау мүмкіндігінен
B) пневмоторакс болу мүмкіндігінен
C) қабырға аралық бұлшық еттердің зақымдануынан
D) сүйек тысы құрылымының ерекшелігінен
E) жансыздандыруды жеңілдету үшін
{Дұрыс жауабы} = А
$$$003
Науқас 28 жаста, төс артындағы ауырғандық шағымымен түсті. Ортағы бұғаналық сызық бойынша сол жақ қабырға асты аймағында тесілген жара анықталды. Кеуде сарайының рентгенограммасында жүректің ұлғайғанын және сол жақ синуста аз мөлшерде сұйықтық анықталады. Лапароскопия кезінде зақымдану анықталған жоқ. Хирургтың тактикасы қандай?
A) ЭКГ бақылау
B) перикард пункциясы
C) жара ревизиясы
D) жедел түрде торакоскопия
E) жедел түрде торакотомия
{Дұрыс жауап}=D
$$$004
Науқас П., 20 жаста, кеуденің сол жақ бөлігіне өзі-өзіне пышақ салғаннан кейін 30 минуттан соң жеткізілді. Түскен кезде санасы ашық. Тері жамылғысы бозғылт. АҚҚ 90/70 мм.с.б. Пульсі – 110 рет минутына, толықтыға әлсіз. Жүрек тондары тұнықталған. Екі жақта да тыныс алуы везикулярлы. Сол жақта алдыңғы беткейінде парастериальды сызық бойынша V қабырға аралық аймағында жиектері тегіс аздаған қансыраған жарақат, өлшемі 1,5-0,7 см. Дем алу кезінде жарақаттан ауа сорылмайды. Тері астылық эмфизема жоқ. Сіздің диагнозыңыз және емдеу тактикаңыз.
A) өкпенің жарақаты, сол жақты торакотомия
B) сол жақты гемоторакс, плевра қуысын дренаждау
C) жүрек жарақаты, сол жақты торакотомия
D) кеуде куысының беткей жарақат, алғашқы хирургиялық өңдеу
E) кеудеаралықтың жарақаты, плевра қуысын дренаждау
{Дұрыс жауабы} = C
$$$005
Науқас құлап жәшіктермен қысылып қалған. Оң жақ кеуде клеткасының ауырсынуына, тыныс алудың қиындауына шағымданады. Жағдайы ауыр. Тері жамылғысында цианоз анықталады, ентігу байқалады. АҚҚ - 170/100 с.б.б. Тыныс алғанда кеуде клеткасының оң жағы айтарлықтай қалыңқы. Перкуссия жасау кезінде кеуденің оң жағында «қорапша» дыбыс анықталады, аускультация жасау кезінде – өң жақ өкпеде дыбыс естілмейді. Жүрек сол жаққа ығысқан. Пальпация жасау кезінде – оң жақ қабырғалардың сынығы анықталады. Науқастың диагнозын айтыңыз?
А) гематоркс, плевропульмональды шок
В) гематоракс, тері асты эмфиземасы
С) өкпенің соғылуы посттравматикалы пневмония
D) пневмоторакс, плевропульмональды шок
Е) жүрек тампонадасы
{Дұрыс жауабы}= D
$$$006
30 жасар ер кісі сол жақ кеуденің ортаңғы қолтық асты сызығы бойында орналасқан оқ-дәрілік жарақатпен келіп түсті. АҚҚ - 90/60 мм.сын.бағ, пульсі 120 мин, тыныс алу жиілігі 30 1 мин, көктамыршілік 2 л тұзды ерітінділер құйылғаннан кейін орталық веноздық қысым 30 см.су.б. дейін көтерілді, бірақ гипотензия сақталған. Плевра қуысы таза, аускультацияда тыныс алуы қалыпты, сіздің диагнозыңыз?
A) жүрек тампонадасы
B) өкпе артериясының жыртылуы
C) қабырғалардың «терезе тәрізді» сынығы
D) миокард инфарктісі
E) клапанды пневмоторакс
{Дұрыс жауап}=А
$$$007
Науқас И. 49 жаста 1 тәулік бұрын оң жақ кеуде торының пышақталған жарақатын алған. Түскен кезде жалпы жағдайы орташа ауырлықта. Боз, АҚ – 110/70 мм.рт.ст., пульс – 88 соғу минутына, қасиеттері қанағаттанарлық. Оң өкпе үстінде тыныс әлсіреген. Кеуде торының рентгенограммасында 7 қабырғааралыққа жететін сұйықтық деңгейі анықталады. Бақылау пункциясы кезінде сұйық қан алынды. Рувиула-Грегуар сынамасы теріс. Қан шприцта ұйымайды.Бұл жағдай нені сипаттайды?
A) Тоқталған қанкету
B) Қайталанбалы қанкету
C) Плевра қуысының іріңдеуі
D) Оң жақтан ұйыған гемотораксы
E) Өкпе мен бронхтың зақымдануы
{Дұрыс жауабы }=А
$$$008
Науқас еркек Ф., 17 жаста хирургиялық бөлімшеге оң жақ кеуде торындағы ауру сезіміне, ентігуге, әлсіздікке шағымданып түсті. Бұл көрініс спорт жаттығуларынан кейін пайда болған. Объективті: ортоп байқалады, тері жамылғысының цианозы. Перкуссия кезінде оң жақ кеуде торында қорап тәрізді дыбыс, аускультация кезінде оң өкпе үстінде тыныс естілмейді. ТЖ 28 рет минутына. Науқаста қандай диагноз анағұрлым ықтимал?
A) Буллезді эмфизема
B) Бронхоэктазды ауру
C) Кеуде аралық эмфиземасы
D) Оң жақтан кеуде торының соғылуы
E) Оң жақтан спонтанды пенвмоторакс
{Дұрыс жауабы }=Е
$$$009
Науқас ер адам Д., 35 жаста, қабылдау бөліміне хирургқа жарақаттан кейін кеуде торларының сол жартысы ауруына,ауаның жетіспеушілігіне, әлсіздікке шағымданып жеткізілді. Тексеріс кезінде 3 қабырғааралық кеуде шеті 1,0 см тегіс бөлік жарақаттанған, цианоз, мойын веналары ісінген,ентігу.Жіп тәрізді пульс, АҚ – 80/40 мм.рт.ст. Аускультация кезінде кеуденің төменгі бөліктерінде сол жақ тынысы біршама әлсіреген, жүрек тондары тұйық. Дәрігер жүрек тампонадасына күдіктеніп, науқас ота жасау бөлімшесіне жеткізілді. Осы жағдайда науқасқа қандай бiрiншi кезектегi манипуляция көрсетілген?
A) Торакотомия;
B) Перикард пункциясы;
C) Плевралдық қуыс пункциясы;
D) Қан компоненттерiнiң құйылуы;
E) Орталық көк тамырдың катетер енгiзуi;
{Дұрыс жауабы }= В
$$$010
Ер адам 37 жаста, қабылдау бөліміне хирургқа пышақталған жарақатынан 1 сағаттан кейін ауыр жағдайда жеткізілді. Анамнезінен ес-түсін жоғалтқан. Қарап тексергенде: жара кеуде торында сол жақтан бұғана ортаңғы сызық бойымен 3-қабырғааралықта, өлшемдері 1,5х1,0 см. Науқас мазасыз, тері жамылғылары боз. Тынысы сол жақтан әлсіреген, жүрек тондары тұйық, АҚ 80/40, пульс 110 соғу минутына. Осы жағдайда сіздің әрі қарай жасайтын іс-әрекетіңіз қандай?
A) Шұғыл торакоскопия
B) Шокқа қарсы ем бастау
C) Міндетті түрде ЭКГ өткізу
D) Шұғыл сол жақтық торакотомия
E) Кеуде торының рентгенографиясын жасау
{Дұрыс жауабы }= D
$$$011
Ер адам 29 жаста, хирургиялық бөлімшесіне жедел түрде кеуде торындағы ауру сезіміне, әлсіздікке, ентігуге, 37,50С дейін температураның жоғарлауына шағымданып түсті. Анамнезінен: 1 апта бұрын төбелес кезінде кеуде торы аймағына соққы алған. Ауырсыздандырғыштар қабылдаған. Қан анализінде эритроциттер 2,9х1012, гемоглобин 90 г/л, гематокрит 28%, лейкоциттер 9,8х109. Рентгенограммада оң жақтан ұйыған гемоторакс анықталды. Осы жағдайда анағұрлым тиімді тактика қандай?
A) Плевра қуысын дренаждау
B) Плевра қуысының пункциясы
C) Плевраішілік ферменттерді енгізу
D) Қосарланған антибиотикотерапия жүргізу
E) Торакоскопия санация және дренаждаумен бірге
{Дұрыс жауабы }= Е
$$$012
Хирургке 34 жасар ер адам қабылдау бөлімінің хирург дәрігеріне 5 күн бұрын тұрмыстық ұрыс кезінде пышақпен мойын аймағына алған жарақатымен келіп түсті. Мойын қозғалысының қиындауына және температураның 38,60С дейін жоғарлауына шағымданады. Рентгенографияда мойынның жұмсақ тіндеріндегі газ қабаты, омыртқа алды кеңістіктің ұлғаюы және трахеяның алдыға қарай ығысуы анықталады. Дәрігер өңештің мойын бөлігінің жарақаты деп шешті. Осы жағдайда әрі қарайғы анағұрлым орынды тактика қандай?
A) Асқазанға зонд қою;
B) Операция тағайындау;
C) Мойынға компресс қою;
D) Антибиотиктер тағайындау;
E) Динамикада бақылау;
{Дұрыс жауабы }= В
$$$013
Спонтанды пневмоторакста ауаны шығаратын типтiк нүкте:
А) бұғана ортасы сызығы бойымен V-шi қабырға аралық
В) алдыңғы қолтық асты сызығы бойымен III-шi қабырға аралық
С) артқы қолтық асты сызығы бойымен II-шi қабырға аралық
D) жауырын сызығы бойымен VII-шi қабырға аралық
Е) бұғана ортасы сызығы бойымен II-шi қабырға аралық
{Дұрыс жауап}=Е
$$$014
30 жасар ер кісі сол жақ кеуденің ортаңғы қолтық асты сызығы бойында оқ-дәрілік жарақатпен келіп түсті. АҚҚ 90/60 ммсбб, Ps 120 мин, ТАЖ 30 1 мин, көктамыршілік 2 л тұзды ерітінділер құйылғаннан кейін орталық веноздық қысым 30 см.су.б. дейін көтерілді, бірақ гипотензия сақталған. Плевра қуысы таза, аускультацияда тыныс алуы қалыпты, сіздің диагнозыңыз:
A) Жүрек тампонадасы
B) Өкпе артериясының жыртылуы
C) Қабырғалардың «терезе тәрізді» сынығы
D) Миокард инфарктісі
E) Клапанды пневмоторакс
{Дұрыс жауап}=А
$$$015
Өкпе коллапсы кезiнде кеуде аралықтағы ағзалар қай жаққа ығысады?
А) сау жаққа қарай
В) ығыспайды
С) зақымдалған жаққа қарай
D) жоғары қарай
Е) төмен қарай
{Дұрыс жауап }=С
$$$016
Қабырғаның көптеген сынығын жансыздандыру мақсатында қандай блокада қолданылады:
A) Мойынның жұлдызшалы түйіндеріне новокаин блокадасы
B) Паравертебральды новокаин блокадасы
C) Ретроплевральды новокаин блокадасы
D) Қабырға сынығын ориын блокадасы
E) Зақымдалған жақтық мойындық вагосимпатикалық новокаинды блокадасы
{Дұрыс жауап}=Е
$$$017
Науқас 3 сағат бұрын сол жақ кеуде қуысынын пышақталған жарақатын алған. Жағдайы ауыр. Есі анық емес, терісі боз, цианоз. АҚҚ – 80/20 мм.сбб. Пульсі анықталмайды. Жара парастерналды сызық бойымен 3- қабырға аралықта, ұзындығы 2 см. Жүрек тондары тұйық. Сол жақтан әлсіреген везикулярлы тыныс. Қай мүше жарақатына кудіктенесіз, сіздін іс-әрекетіңіз?
A) Журек жарақатына күдіктенем. Реанимациялық шараларды бастау керек
B) Өкпе жарақатына күдіктенем. Кеуде қуысын дренирлеймін
C) Журек жарақатына күдіктенем. Перикард пункциясын жасаймын
D) Ірі тамыр жарақатына күдіктенем. Гемостатикалық ем және қан құям .
E) Журек жарақатына күдіктенем. Жедел торокотомия жасаймын.
{ Дұрыс жауап }= Е
$$$018
Науқас 29 жаста, 2 сағат бұрын кеуде сарайының сол жақ бөлігіндегі қатты ауырғандық, ауа жетпеуі байқалған. Жарақат болмаған, өкпе ауруларымен ауырмаған. Дене қызуы қалыпты сол жақ өкпе үстімен өкпе дыбысы естілмейді. Перкуссия кезінде сол жағында қорап тәрізді дыбыс және аралықтың оң жаққа ығысуы анықталады. Қандай патологияға күмән келтіруге болады:
A) Инфаркт миокард
B) Спонтанды бейспецификалық пневмоторакс
C) Фибринозды плеврит
D) Жаншылған диафрагмальды жарық
E) Туберкулез
{Дұрыс жауап}=В
$$$019
5 –тәулік өткен соң ұйыған үлкен гемоторакс кезінде міндетті түрде не жасау қажет:
A) Көлемді торакотомия
B) Плевра қуысын дренаждау
C) Гемоторакс аймағына стрептаза немесе басқа ферменттерді жіберу
D) Қайталап плевральды пункциялар
E) Ұйыған гемоторакс аймағына антибиотиктерді жіберу
{Дұрыс жауап}=А
$$$020
Науқас құлаған және оң жақ кеуде қуысының жаншылуы болған. Созылмалы бронхитпен және өкпе эмфиземасымен сырқаттанады..Түскен кезде бетінің бозаруы, ентікпе (минутына 30 рет), мойын және бет, кеудедегі айқын эмфизема Диагностика барысында 3 қабырға жарақатымен, оң жақ гемопневмоторакс, көкірек аралы эмфизема. Бұғана орта сызығы бойынша 2-ші қабырға аралықты дренирлеу.Бақылау барысында науқастынң жағдайы жақсарған, сырылды дауыс және тері асты эмфиземасы азайған. Бақылау рентгенографиясында оң жақ өкпе толығымен жайылмаған. Диафрагма үстінде қалын горизонтальді деңгейде сұйықтық қалған. Науқасты емдеуге қандай мақсат негізделген, себебі не?
A)Оң жақтан торакотомию жасау, себебі науқаста өкпе ішілік қансырау жалғасуда..
B) Плевра қуысын және төменгі бөлігін қайталап дренирлеу, себебі гемотораксты дренирлеу болмаған.
C) Плевральді қуыстағы ауаны және қанды эвакуация үшін пункциялау, гемопневмоторакс кезінде плевра қуысын пункциялан көрсетілген.
D) Пассивті жүйе бойынша екі дренажды қалтыру, сол рақылвы активті ауаның түсуіне, плевраль пункция көрсетілген эффект әкелмейді.
E) Активті аспирация 2 дринажбен, себебі плевральді қуықа теріс қысым қабылдаудың керегі жоқ..
{Дұрыс жауабы}= B
$$$021
Науқас 28 жаста, төс артындағы ауырғандық шағымымен түсті. Ортағы бұғаналық сызық бойынша сол жақ қабырға асты аймағында тесілген жара анықталды. Кеуде сарайының рентгенограммасында жүректің ұлғайғанын және сол жақ синуста аз мөлшерде сұйықтық анықталады. Лапароскопия кезінде зақымдану анықталған жоқ. Хирургтың тактикасы қандай:
A) ЭКГ бақылау
B) Перикард пункциясы
C) Жара ревизиясы
D) Жедел түрде торакоскопия
E) Жедел түрде торакотомия
{Дұрыс жауап}=D
$$$022
42 жасар науќас В, кеуде ќуысыныѕ ґтпелі жараќатымен тїсті. Рувилуа – Грегуар сынамасын жїргізу маќсатында плевра пункциясы жасалды. Сынама оѕ болды. Аталєан сынама нені кґрсетеді?
A) ќаќпаќшалы пневмотораксты
B) плевра ќуысындаєы іріѕдеуді
C) ќан кетудіѕ тоќтамауы
D) плевра ќуысы ындаєы ќан кету кґлемін
E) пневмоторакс кґлемін
{Дўрыс жауабы}=A
$$$023
Жол апатынан кейін ќабылдау бґліміне науќас жеткізілді. Объективті ќарау барысында гемоторакске кїдік туды. Келтірілген јдістердіѕ ќайсысы диагнозды наќтылай алады?
А) перкуссия
В) аускультация
С) рентгенография
D) рентгеноскопия
Е) плевра ќуысыныњ пункциясы
{Дўрыс жауабы}= E
$$$024
Айќын ауырсынудыѕ жјне пневперитонеумніѕ болуы келесініѕ бар екендігін білдіреді:
A) жамбас сїйектерініѕ жабыќ сынуы
B) омыртќа сынуы
C) ќўрсаќ артылыќ гематома
D) ќуыќтыѕ жарылуы
E) ішектіѕ жарылуы
{Дўрыс жауабы}=E
$$$004
Науќас 7 – ші ќабаттан ќўлады. Сол жаќ басты бронхтыѕ жыртылуы аныќталды. Науќасты операцияєа алу шешілді. Еѕ оптимальді хирургиялыќ кіру болады:
A) алдыѕѓы бїйірлік торакотомия
B) 4 ќабырєа аралыќ бойынша бїйірлік торакотомия
C) артќы бїйірлік торакотомия
D) атернотомия
E) 7–ќабырєа аралыќ бойынша бїйірлік торакотомия
{Дўрыс жауабы}=С
$$$025
Науќас С., 19 жастаєы јйел, іштіѕ тўйыќ жараќатымен 40 минут ґткеннен кейін жедел жјрдем ауруханасына тїсті. УДЗ мјліметтері бойынша ќўрсаќ ќуысында бос сўйыќтыќ аныќталды. Куленкамф симтомы оњ. Дифференциалды диагностика маќсатында ќандай диагностикалыќ шара орындалуы керек?
A) іш ќуысы мґшелерініѕ рентгенографиясы орындалуы керек
B) ЭКГ
C) ФГДС
D) ќанныѕ биохимиялыќ анализі
E) лапароцентез орындалуы керек
{Дўрыс жауабы}=Е
$$$026
Операциядан кейін науќаста дене температурасыныѕ жоєарлауы, рентгенограммада плевральді ќуыста сўйыќтыќтыѕ аныќталуы жјне диафрагма кїмбезініѕ биік орналасуы аныќталды. Операциядан кейінгі ќандай асќынуды ойлауєа болады?
А) диафрагма асты абсцесс
В) плевра эмпиемасы
С) бауырасты абсцессі
D) ішекаралыќ абсцесс
Е) перитонит
{Дўрыс жауабы}= С
$$$027
Науқас 30 жастағы ер адам ортаңғы қолтық асты сызығы бойымен сол жақ кеуде клекткасының атылған жарақатымен түсті. АҚҚ 90/60 мм.с.б.б., пульсі 120 рет мин., ЖСЖ 30 рет мин. 2л ЦВД тұзды ерітіндісінің вена ішіне инфузиясынан кейін 30 см су б.б. кґтерілді, бірақ гипотензия сақталынды. Плевра қуысы таза және тыныс алудың аускультативті кґрінісі қалыпты. Ең ықтимал диагнозвңыз қандай?:
A) Жүрек тампонадасы
B) Ґкпе артериясының жыртылуы
C) Қабырғалардың « Терезелі» сынығы
D) Миокард инфарктісі
E) Клапандық пневмоторакс
{Дұрыс жауап}=A
$$$028
Науқас 25 жаста ер кісі жолдық жарақат алды. Ауыр халде жеткізілді. Шок кґрінісі IV дәрежелі. Зерттеу кезінде жамбас сүйектерінің сынығы анықталды. Айқын ентігу, тахикардия. Сол жақ ґкпе үстінде тыныс алу күрт әлсіреген, перкуссия кезінде сол жағында қораптық дыбыс. Кеуденің сол жағында перситальтикалық шуылдар естіледі. Ең ықтимал диагнозвңыз қандай және ем шаралары?
A) Ішастарішілік қан кету, консервативтік ем
B) Ґкпенің жыртылуы, оперативтік ем
C) Жүректің тұйық жарақаты, консервативтік ем
D) Диафрагманың сол жақ күмбезінің жыртылуы, жедел оперативтік ем
E) Аралас жарақат сипатын қосымша зерттеу әдістері арқылы шешу керек
{Дұрыс жауап}=D
$$$029
Ер адам 33 жаста ,дене температурасының 40 С дейін жоғарлауына ,кеуде торындағы ауру сезіміне шағымданып келді.Анамнезінде 2 ай бұрын оң жақтық пневмонияны ґткерген.Қарап тексергенде:тері жабыны бозғылт,салқын тер,тахикаприя (пульс 120соққы/мин. аритмиялық) , температура 400.Рентгеноскопияда – оң ґкпеде гомогенді домалақ түзіліс. (диаметрі 10 см дейін) Осы этапта қай зерттеу әдісі ең мақсатқа сай болып табылады?.
А) Абсцесс қуысын дренирлеу
В) Бронхоскопия абсцесс қуысының катетеризациясымен
С) Торакотомия- абсцесс қуысының тампонадасы
Д) Торакотомия –лобэктомия
Е) Лобэктомия
{Дұрыс жауап}=A
$$$030
Автомобильдердің бетпе-бет соғылысуынан кейін бірінің жүргізушісі келіп түсті. Науқаста цианоз, ентігу, мойын веналарының ісінуі байқалады. Пульсі жіп тәрізді, АҚҚ 80/40 мм.c.б.б., Аускультация кезінде тыныс алуы оң жақтың тґменгі бґлігінде әлсіреген, жүрек тондары тұйықталған, қиындықпен тыңдалынады
Берілген жағдайда гипотонияның генезі қандай?
A) Жүрек тампонадасы
B) Массивті гемоторакс
C) Пневмоторакс, плевропульмональді шок
D) ОЖЖ қызметінің бұзылысы
E) Ауырсыну шогы
{Дұрыс жауап}=A
$$$031
Науқас 25 жаста ер кісі жолдық жарақат алды. Ауыр халде жеткізілді. Шок кґрінісі IV дәрежелі. Зерттеу кезінде жамбас сүйектерінің сынығы анықталды. Айқын ентігу, тахикардия. Сол жақ ґкпе үстінде тыныс алу күрт әлсіреген, перкуссия кезінде сол жағында қораптық дыбыс. Кеуденің сол жағында перситальтикалық шуылдар естіледі. Сіздің диагнозыңыз және ем шаралары?
A) Ішастарішілік қан кету, консервативтік ем
B) Ґкпенің жыртылуы, оперативтік ем
C) Жүректің тұйық жарақаты, консервативтік ем
D) Диафрагманың сол жақ күмбезінің жыртылуы, жедел оперативтік ем
E) Аралас жарақат сипатын қосымша зерттеу әдістері арқылы шешу керек
{Дұрыс жауап}=D
$$$032
Науқас 29 жаста, 2 сағат бұрын кеуде сол жақ бґлігіндегі қатты ауырғандық, ауа жетпеуі байқалған. Жарақат болмаған, ґкпе ауруларымен ауырмаған. Дене қызуы қалыпты сол жақ ґкпе үстімен ґкпе дыбысы естілмейді. Перкуссия кезінде сол жағында қорап тәрізді дыбыс және аралықтың оң жаққа ығысуы анықталады. Қандай патологияға күмән келтіруге болады:
A) Спонтанды бейарнамалы пневмоторакс
B) Инфаркт миокард
C) Фибринозды плеврит
D) Диафрагмальды жарық
E) Перитонит
{Дұрыс жауап}=D
$$$033
Өңеш жыртылуының жиі себебі болып табылатын төмендегілердің қайсысы?
А) Эндоскопия
B) Бөгде денелер
C) Трахеостомия
D) Наркоз кезінде кеңірдекті интубациялау
E) Спонтанды жыртылу
{Правильный ответ}= B
$$$034
Өңештің күйігі көбіне ненің әсерінен жиі пайда болады?
А) Қышқылмен
B) Сілтімен
C) Спирт суррогаты
D) Фосфоорганикалық заттармен
E) Ыстық сумен
{Правильный ответ}= A
$$$035
Кеуде сарайының қандай жарақаты кезінде шұғыл көмек көрсетіледі?
А) Төс сынығында
B) Бұғана сынығында
C) Күшейген пневмоторакс кезінде
D) Жауырын сынығында
E) Қабырға сынығында
{Правильный ответ}= C
$$$036
Өңеш анықтамаған жарақатын дер кезінде қандай асқыну дамиды?
А) Медиастенит
B) Певрит
C) Перикардит
D) Бронхоплевральды жыланкөз
E) Плевра эмпиемасы
{Правильный ответ}= A
$$$037
Ұйыған (свернувшийся) гемоторакс қандай асқынуға әкелуі мүмкін?
А) Өкпе абсцессі
B) Фиброторакс
C) Плевра эмпиемасы
D) Медиастенит
E) Перикардит
{Правильный ответ}= C
$$$038
Мойынның терең флегмонасының ең қауіпті асқынуы:
А) Менингоэнцефалит
B) Іріңді медиастенит плевра қуысына іріңнің шығуымен
C) Тыныс жолдарының компрессиясы
D) Төменгі жақтың остеомиелиті
E) Өңеш зақымдануы
{Правильный ответ}= B
$$$039
Бронхқа ашылған абсцес кезінде ең жақсы емдеу әдісі:
А) Абсцес пункциясы
B) Радикалды операция
C) Бронхоскопиялық санация
D) Абсцесті дренаждау
E) Бронхты катетерлеу
{Правильный ответ}= C
$$$040
Жедел іріңді медиастинит диагнозы қойылғаннан кейін ең бірінші орындалады:
А) Кең көлемді антибиотикотерапия
B) Иммунотерапия
C) Дезинтоксикациялық терапия
D) Хирургиялық ем
E) Гемотрансфузия
{Правильный ответ}= D
$$$041
Науқаста өкпеден қан кету жөнінде қай кезде ойлауға болады?
А) Құсу кезінде қанның бөлінуі
B) Жөтелмен қанның бөлінуі
C) Қанның таңертең түкірік тәрізді шығуы
D) Науқас көпшікте қанның ізін анықтайды
E) Нәжіспен қан араласып шығу
{Правильный ответ}= B
$$$042
Спонтанды бейарнамалы пневмоторакс кезінде негізгі емдеу әдіс болып табылады:
А) Бақылау
B) Активті аспирация жасай отырып плевра қуысын II қабырға аралықта дренаждау
C) Активті аспирация жасай отырып плевра қуысын VII қабырға аралықта дренаждау
D) Торакоскопия арқылы плевра қуысын дренаждау
E) Торакотомия
{Правильный ответ}= B
$$$043
Әйел, 29 жаста, аса ауыр дисфагияға (тек су өтеді), әлсіздікке, дене салмағының төмендеуіне, сілекейдің көп бөлінуіне шағымданады. Бір жыл бұрын суицидті жағдайда уксустың эссенциясын ішкен. Біріншілік көмек үй жағдайында көрсетілген, содан соң стационарда емделген. Стационардан шыққаннан соң 3 айдан кейін дисфагия пайда болып, үдей бастайды. 11 кг-ға дене салмағын жоғалтқан.

Сіздің осы көрніске анағұрлым сәйкес диагнозыңыз?
А) Өңештің созылмалы күйіктен болған стриктурасы
B) Ісікті түзілістің басуынан болған тарылу
C) Өңештің сырттан басылуынан
D) Кардиоспазм
E) Ахалазия
{Правильный ответ}= A
$$$044
Науқас 29 жаста, 2 сағат бұрын кеуде сарайының сол жақ бөлігіндегі қатты ауырғандық, ауа жетпеуі байқалған. Жарақат болмаған, өкпе ауруларымен ауырмаған. Дене қызуы қалыпты, сол жақ өкпе үстімен өкпе дыбысы естілмейді. Перкуссия кезінде сол жағында қорап тәрізді дыбыс және аралықтың оң жаққа ығысуы анықталады. Қандай патологияға күмән келтіруге болады?
А) Инфаркт миокард
B) Спонтанды бейарнамалы пневмоторакс
C) Фибринозды плеврит
D) Жаншылған диафрагмальды жарық
E) Туберкулез
{Правильный ответ}= B
$$$045
30 жастар ер кісі сол жақ кеуденің ортаңғы қолтық асты сызығы бойында оқ-дәрілік жарақатпен келіп түсті. АҚҚ 90/60 мм.сб.б, Ps 120 мин, ТАЖ 30 1 мин. Көктамыршілік 2 л тұзды ерітінділер құйылғаннан кейін орталық веноздық қысым 30 см су б. дейін көтерілді, бірақ гипотензия сақталған. Плевра қуысы таза, аускультацияда тыныс алуы қалыпты. Сіздің диагнозыңыз?
А) Жүрек тампонадасы
B) Өкпе артериясының жыртылуы
C) Қабырғалардың «терезе тәрізді» сынығы
D) Миокард инфарктісі
E) Клапанды пневмоторакс
{Правильный ответ}= A
$$$046
33 жастар науқас М, шұғыл түрде кеуде клеткасындағы ауырсынуға, ентігу, әлсіздікке шағымданып түсті. Жарақат жағдайы: 5 күн бұрын биіктен құлап кеудесін соққан. Медициналық көмекке жүгінбеген. Тексерген кезде үлкен ұйыған гемоторакс анықталды. Қандай әрекет жасау керек?
А) Кең торакотомия
B) Плевра қуысын дренаждау
C) Гемоторакс аймағына стрептаза немесе басқа ферменттер енгізу
D) Қайталамалы плевра пункциясы
E) Ұйыған гемоторакс аймағына антибиотик енгізу
{Правильный ответ}= A
$$$047
Науқас Ф., 54 жаста, ЖРВИ диагнозымен емхананың терапевт дәрігерінен 7 күн бойы амбулаторлық ем қабылдады. Жүргізіліп жатқан ем барысында науқаста әлсіздік, шаршағыштық күшейіп, қызба пайда болды, гектикалық температурамен көп мөлшерде терлеу қатар жүреді. Кеуде клеткасының оң жақ бөлігінде тыныс алғанда күшейетін ауыру сезімі, құрғақ жөтел қосылды. Науқастың жағдайының ауырлығын ескере отырып, кеуде клеткасының полипозициялық рентгенографиясы жасалды: оң жақ өкпенің ортаңғы бөлігінде дөңгеленген дұрыс пішінді перифокальды инфильтрациямен гомогенді қараю анықталды. Жалпыклиникалық бақылау қан анализінде лейкоцитоз, лейкоцитарлы формуланың нейтрофильді жылжуы, ЭТЖ 34 мм/сағ. анықталды.
Сіздің диагнозыңыз?
A) Қабырғааралық невралгия
B) Перикардит
C) Өкпе эхинококкозы
D) Өкпе абсцесі
E) Тимома
{Правильный ответ}= D
$$$048
Науқас оң жақ өкпесінің ортаңғы бөлігінде шектелген абсцестің клинико-рентгенологиялық белгілері анықталғанына байланысты ауруханаға жатқызылды. Кеуде хирургиясы бөлімшесінде алып жатқан ем барысында науқаста кеуде қуысының оң жақ жартысында кенеттен қатты ауыру сезімі, цианоз пайда болды, ентікпе күшейді. Кеуде клеткасының аускультациясында оң жақта тыныс естілмейді. Кеуде клеткасының жоғарғы бөліктерінде перкуторлы тимпанит, ал базальды бөліктерінде – перкуторлы дыбыстың қысқаруы анықталады. Аталған клиникалық көрініс науқас ауруының қандай асқынуына сәйкес келеді?
A) Қабырғааралық невралгия
B) Перикардит
C) Іріңді абсцестің плевра қуысына жарылуы
D) Жедел жайылған миокард инфарктісі
E) Өкпеден профузды қан кету
{Правильный ответ}= С
$$$049
Кеуде хирургиясы бөлімшесінде оң жақ өкпенің ортаңғы бөлігі абсцесі бойынша ем қабылдау барысында науқаста кеуде клеткасының оң жақ жартысында кенеттен қатты ауыру сезімі, цианоз пайда болды, ентікпе күшейді. Кеуде клеткасының аускультациясында оң жақта тыныс естілмейді. Перкуторлы кеуде клеткасының жоғарғы бөліктерінде тимпанит, ал базальды бөліктерінде – перкуторлы дыбыстың қысқаруы анықталады. Диагнозды нақтылау үшін қандай диагностикалық әдісті қолданған жөн?
A) Фибробронхоскопия
B) Эхокардиография
C) Кеуде клеткасының полипозициялық рентгенографиясы
D) Бронхиалды артериография
E) Диагностикалық торакоскопия
{Правильный ответ}= С
$$$050
Кеуде хирургиясы бөлімшесінде жедел өкпе абсцесі себебімен ем қабылдап жатқан науқаста қан қақыру басталды, динамикалық бақылауда оның күшеюі байқалды. Қандай диагностикалық әдіс қан кету себебін (ошағын) анықтайды?
A) Фибробронхоскопия
B) Кеуде сегментінің компьютерлі томографиясы
C) Кеуде клеткасының полипозициялық рентгенографиясы
D) Бронхиалды артериография
E) Диагностикалық торакоскопия
{Правильный ответ}= D
$$$051
Кеуде клеткасының өтпелі жарақаты кезінде көлемді торакотомияға көрсеткіштер:
A) пневмоторакс
B) гемоторакс
C) ұйыған гемоторакс
D) плевра қуысына қан кетудің жалғасуы
E) өтпелі жарақаттың өзінің болуы
{Дұрыс жауап}=D
$$$052
Спонтанды пневмоторакс кезінде плевра қуысын дренаждау жүргізіледі
A) 6 қабырғааралықта ортаңғы аксилярлы сызық бойымен
B) 2 қабырғааралықта ортаңғы бұғана сызық бойымен
C) 7 қабырғааралықта артқы аксилярлы сызық бойымен
D) 8 қабырғааралықта артқы аксилярлы сызық бойымен
E) 2 қабырғааралықта ортаңғы аксилярлы сызық бойымен және 8 қабырғааралықта 2 дренаж
{Дұрыс жауап }=B
$$$053
Науқас автомобиль апатына ұшыраған. Түскен кездегі жағдайы ауыр: айқын ентігу, қан түкіру; сол жақ гемо-пневмоторакс, бет пен мойынға таралған сол жақ кеуде клеткасының теріасты эмфиземасы және дауыс міңгірлеуі диагностикаланды. Рентгенологиялық ортаңғы бұғаналық және ортаңғы аксилярлы сызық бойымен V, VI, VII қабырғалардың сынығы анықталды, VI қабырға сынығы сүйек жарықшақтарымен ығысқан және олардың біреуі өкпе тініне өткен. Сіздің тактикаңыз:
A) тек плевра қуысын дренаждау
B) гемостатикалық консервативті терапия
C) торакотомия, өкпе жарасын тігу
D) өкпенің жасанды вентиляциясы
E) экстраплевральды остеосинтез
{Дұрыс жауап }=C
$$$054
Науқас 4 сағат бұрын кеуде клеткасының бірнеше жерден пышақпен жарақаттанған. Сол жақ кеуде клеткасының жарасынан айқын қан кету болған. АҚ 90/70 мм сын.бағ. дейін төмендеген. Жағдайы орташа ауырлықта. Тері қабаты қалыпты түсте. Пульс минутына 92 соққы, АҚ -100/70 мм сын.бағ. кернеуі мен толымдылығы қанағаттанарлық. Гемопневмоторакс жоқ. Сіздің тактикаңыз:
A) оң жақ плевра пункциясы
B) сол жақ плевра пункциясы
C) сол жақ торакотомия
D) кеуде клеткасы жарасын біріншілік хирургиялық өңдеу
E) сол жақ плевра қуысын дренаждау
{Дұрыс жауап }=D
$$$055
Тапсырма. Науқас 29 жаста, оң жақ кеуде клеткасының ауырсынуы, ентігу шағымдарымен түсті. 3 күн бұрын 60кг шамасында жүк көтергеннен кейін иық үстіне таралған оң жақ кеуде клеткасының ауырсынуы, ентігу пайда болды. Түскен кезде жағдайы қанағаттанарлық: пульс минутына 94 соққы, ырғақты, кернеуі мен толымдылығы қанағаттанарлық. Оң жақ өкпе үстінде тынысы бірден әлсізденген, сырылдар жоқ. Болжам диагноз қойыңыз:
A) фибринозды плеврит
B) плевропневмония
C) спонтанды спецификалық емес пневмоторакс
D) қабырғааралық невралгия
E) миозит
{Дұрыс жауап }=C
$$$056
Тапсырма. Науқас 29 жаста, оң жақ кеуде клеткасының ауырсынуы, ентігу шағымдарымен түсті. 3 күн бұрын 60кг шамасында жүк көтергеннен кейін иық үстіне таралған оң жақ кеуде клеткасының ауырсынуы, ентігу пайда болды. Түскен кезде жағдайы қанағаттанарлық: пульс минутына 94 соққы, ырғақты, кернеуі мен толымдылығы қанағаттанарлық. Оң жақ өкпе үстінде тынысы бірден әлсізденген, сырылдар жоқ. Рентгенологиялық зерттеуде диагноз расталды – жарты көлемде өкпе коллапсы анықталды. Емін бастау қажет:
A) плевра пункциясынан ауа аспирациясымен
B) плевра қуысын дренаждаудан
C) торакоскопиядан
D) шұғыл торакотомиядан
E) симптоматикалық емнен
{ Дұрыс жауап }=A
$$$057
Науқас 3 сағат бұрын сол жақ кеуде клеткасына пышақпен жарақат алған. Ауыр жағдайда жеткізілді: эйфория, тері қабаты бозғылт. Жүрек тондары тұйық, тахикардия, АҚ - 80/20 мм сын.бағ. пульс шыбық сүйегінде жіп тәрізді. Кеуде клеткасындағы жара 2 см, сол жақ ІІІ қабырғааралық деңгейінде парастерналды сызық бойымен орналасқан. Сол жақ өкпе үстінде тынысы бірден әлсізденген, артқы-төменгі бөлімінде перкуторлы дыбыс қысқаруы анықталды. Болжам диагноз:
A) өкпе жарақаты
B) торако-абдоминальды жарақат
C) жүрек жарақаты
D) көкірекаралықтағы ірі тамырлардың жарақаты
E) плевро-пульмональды шок болуы
{Дұрыс жауап }=D
$$$058
Науқас 3 сағат бұрын сол жақ кеуде клеткасына пышақпен жарақат алған. Жағдайы ауыр. Санасы бұлыңғыр, тері қабаты бозғылт, ернінде цианоз. АҚ - 80/20 мм сын.бағ. Пульс перифериялық тамырларда анықталмайды. Кеуде клеткасындағы жара 2 см, сол жақ ІІІ қабырғааралық деңгейінде парастерналды сызық бойымен орналасқан. Жүрек тондары тұйық. Сол жақ өкпе үстінде тынысы бірден әлсізденген. Жүрек жарақатына күдік бар. Сіздің әрекетіңіз келесіні құрайды:
A) реанимациялық шаралар комплексінен бастайсыз
B) плевральды пункция жасайсыз
C) перикард пункциясын орындайсыз
D) қан құюды бастайсыз
E) шұғыл торакотомияны алдын ала перикард пункциясымен жүргізесіз
{Дұрыс жауап }=A
$$$059
Науқас 50 жаста, сол жақ кеуде клеткасына пышақпен жарақат алған. Жағдайы тым ауыр, санасы бұлыңғыр, тері қабаты бозғылт, суық термен жабылған, АҚ - 40/20 мм сын.бағ., пульс перифериялық тамырларда анықталмайды. Кеуде клеткасындағы жара 1,5 см, сол жақ 5-ші қабырғааралық деңгейінде парастерналды сызық бойымен орналасқан, жүрек тондары тұйық, тынысы сол жақтан бірден әлсізденген. Жүрек жарақатына күдік бар. Емді неден бастау қажет?
A) плевра қуысының пункциясы
B) реанимациялық шаралар комплексі
C) перикард пункциясы
D) плевра қуысының дренажы
E) Торакотомия
Дұрыс жауап }=B
$$$060

Науқас 25 жаста, 3 күн бұрын соққыға алынған. Рентгенде: Сіздің толық диагнозыңыз:
A) Кеуде клеткасының тұйық жарақаты. Оң жақ гемопневмоторакс.
B) Кеуде клеткасының ашық жарақаты. Оң жақ гемопневмоторакс.
C) Кеуде клеткасының тұйық жарақаты. Оң жақ гемопневмоторакс.
D) Кеуде клеткасының тұйық жарақаты. Оң жақ гемопневмоторакс. Жарақаттық шок 1 дәреже.
E) Кеуде клеткасының тұйық жарақаты. Оң жақ гемопневмоторакс. Жарақаттық шок 2 дәреже.
{Дұрыс жауап }=A
$$$061
Сіз жедел жәрдем дәрігерісіз. Науқас жоғарыдан 3-ші қабаттан құлаған. Шағымы – тыныс алу қиындауы. Шамалы акроцианоз. АҚ 90/50 мм сын.бағ., пульс минутына 100 соққы. Пальпаторлы сол жақ 6 қабырға сынығы ығысуымен анықталды. Аускультативті тынысы сол жақтан бірден әлсізденген. Сіздің тактикаңыз:
A) Сынық орнының блокадасы, Кеуде клеткасын иммиболизациялық таңу, клиникаға жеткізу.
B) Сынық орнының блокадасы, Бюлау бойынша дренаждау.
C) Кеуде клеткасын қысып таңу, клиникаға жеткізу.
D) Сынық орнының блокадасы, Кеуде клеткасын иммиболизациялық таңу, Бюлау бойынша дренаждау.
E) Кеуде клеткасын иммиболизациялық таңу, Бюлау бойынша дренаждау.
{ Дұрыс жауап }=D
$$$062
Науқас 2 күн бұрын жоғарыдан 3-ші қабаттан құлаған. Шағымы – сол жақ кеуде клеткасының ауырсынуы. АҚ 110/60 мм сын.бағ. Жүрек тондары анық, ырғақты. Пальпаторлы сол жақ 6 қабырға сынығы ығысуымен анықталды. Аускультативті тынысы сол жақтан шамалы әлсізденген. Рентгенде – сол жақ пневмоторакс. Сіздің тактикаңыз?
A) Торакотомия, плевра қуысында ауа болғандықтан өкпе тінін тігу, өкпе жарасынан ауа түсуін тоқтату қажет.
B) Торакотомия, плевра қуысында ауа болғандықтан өкпе тінін тігу, көкірекаралық ағзаларды басу.
C) Плевральды пункция, себебі кернеулі пневмоторакс және жүрек қызметі бұзылысының белгілері жоқ.
D) Плевральная пункция, плевра қуысында ауа болғандықтан өкпе жарасынан ауа түсуін тоқтату қажет.
E) Торакотомия, плевра қуысында ауа болғандықтан өкпе тінін тігу, жара мерзімі ұзақ
{ Дұрыс жауап }=C
$$$063
Науқас 3 сағат бұрын сол жақ кеуде клеткасына пышақпен жарақат алған. Санасы бұлыңғыр, тері қабаты бозғылт, ернінде цианоз. АҚ - 80/20 мм сын.бағ. Пульс перифериялық тамырларда анықталмайды. Кеуде клеткасындағы жара 2 см, сол жақ V қабырғааралық деңгейінде парастерналды сызық бойымен орналасқан. Жүрек тондары тұйық. Сол жақ өкпе үстінде тынысы әлсізденген. Жүрек жарақатына күдік бар. Сіздің әрекетіңіз
A) плевральды пункция, себебі гематоракс бар, жүрек зақымдалуына байланысты көкірекаралығына ығысқан.
B) плевра қуысын дренаждау, себебі массивті гематораксы бар, жүрек зақымдалуына байланысты көкірекаралығына ығысқан.
C) торакотомия, себебі гемопневмоторакс жүрек басуымен бар.
D) торакотомия, себебі жүрек қызметі бұзылысымен гемоперикардқа күдік бар.
E) плевра қуысын дренаждау, себебі массивті гемопневмотораксы бар, жүрек зақымдалуына байланысты көкірекаралығына ығысқан.
{Дұрыс жауап}=D
$$$064
Науқас 4 жыл бұрын өңеші күйген. Жылына 3 рет тұрақты бұждау жүргізілген. Дисфагия ремиссиясының мерзімі – 3 ай. Дисфагия көріністерімен қайта түсті. Сіздің емдеу тактикаңыз және себебі
A) Өңешті бұждау гастростома салумен, себебі ремиссия мерзімі қысқа, стома арқылы тамақтану қажет.
B) Өңешті бұждау гастростома салумен, себебі ремиссия мерзімі қысқа, тыртықты процесс регрессияға берілмейді, стома арқылы тамақтану қажет.
C) Өңеш пластикасы, себебі тыртықты процесс регрессияға берілмейді.
D) Өңеш пластикасы, себебі ремиссия мерзімі қысқа, стома арқылы тамақтану қажет.
E) Өңеш пластикасы, себебі күйік уақыты көп емес және тыртықты процесс айқын емес.
{Дұрыс жауап}=C
$$$065
Науқас ауыр жағдайда жауырын және артқы аксиллярлы сызық бойымен (оң жақтан 4 қабырға, сол жақтан 3 қабырға) екі жақты сынығымен, айқын теріасты эмфиземамен түсті. Клиникалық және рентгенологиялық белгілер бойынша оң жақтан 4 қабырға, сол жақтан 3 қабырға сынығы, синустар бос, өкпе алаңы таза. Сіздің емдеу тактикаңыз және себебі:
A) торакотомия, себебі айқын теріасты эмфиземасы өкпе тіні зақымдалуын білдіреді.
B) екі жақты плевра қуысын дренаждау, себебі айқын теріасты эмфиземасы өкпе тіні зақымдалуын білдіреді.
C) теріасты клетчаткаға ине енгізу, себебі теріасты эмфиземасы бар, ауаны жою қажет.
D) кеуде клеткасы және мойын терісінде лампасты кесіндісі, себебі теріасты эмфиземасы бар, , ауаны жою қажет.
E) трахея интубациясы, себебі екі жақты қабырғалар сынығы бар, тыныс жеткіліксіздігіне байланысты науқастың ауыр жағдайына алып келген.
{ Дұрыс жауап}=C
$$$066
Науқас кеуде клеткасының пышақ жарақатымен стационарда 3 тәулік. Оң жақ плевра қуысын дренаждау жүргізілген. АҚ 110/70 мм сын.бағ., пульс минутына 90 соққы. Инфузионды терапия, гемотрансфузия, гемостатиктер қабылдауда. Айтуы бойынша, өзін қалыпты сезінеді. Плевра қуысы дренажынан соңғы сағатта 250мл-ге дейін геморрагиялық бөліністер бөлінді. Ревилуа-Грегуар сынамасы оң. Емдеу принципін қолдана отырып, ары қарай тактикаңызды негіздеңіз
A) гемостатикалық терапия, себебі науқас жағдайы тұрақты, Ревилуа-Грегуар сынамасы оң, бұл қан кетудің жалғасуын білдіреді.
B) гемостатикалық терапия, себебі науқас жағдайы тұрақты, Ревилуа-Грегуар сынамасы оң, бұл қан кетудің тоқтағанын білдіреді.
C) торакотомия, Ревилуа-Грегуар сынамасы оң, бұл қан кетудің жалғасуын білдіреді және қан кету көлемі операцияға тура көрсеткіш болып табылады.
D) торакотомия, Ревилуа-Грегуар сынамасы оң, бұл қан кетудің жалғасуын білдіреді, гемостаздың оперативті әдісі қажет.
E) гемостатикалық терапия, себебі науқас жағдайы тұрақты, Ревилуа-Грегуар сынамасы оң, бұл қан кетудің жалғасуын білдіреді, бөлініс көлемі аз мөлшерде.
{Дұрыс жауап}=C
$$$067
Науқас кеуде клеткасының пышақ жарақатымен стационарда 3 тәулік. Рентгенде гемоторакс. Оң жақ плевра қуысын дренаждау жүргізілген. АҚ 110/70 мм сын.бағ., пульс минутына 90 соққы. Инфузионды терапия, гемотрансфузия, гемостатиктер қабылдауда. Айтуы бойынша, өзін қалыпты сезінеді. Плевра қуысы дренажынан соңғы сағатта 250мл-ге дейін геморрагиялық бөліністер бөлінді. Ревилуа-Грегуар сынамасы оң. Операция кезінде қабырғааралық артерия зақымдалған. Толық клиникалық диагноз
A) Оң жақ кеуде клеткасының өтпелі кесілген-тесілген жарақаты. Оң жақ гемоторакс. Жалғаспалы қан кету.
B) Оң жақ кеуде клеткасының өтпелі кесілген-тесілген жарақаты. Қабырғааралық артерия жарақаты. Кеудеішілік қан кету.
C) Оң жақ кеуде клеткасының өтпелі кесілген-тесілген жарақаты. Оң жақ гемоторакс.
D) Оң жақ кеуде клеткасының өтпелі кесілген-тесілген жарақаты. Қабырғааралық артерия жарақаты. Оң жақ гемоторакс. Кеудеішілік қан кету.
E) Оң жақ кеуде клеткасының өтпелі кесілген-тесілген жарақаты. Қабырғааралық артерия жарақаты. Оң жақ ұйыған гемоторакс.
{Дұрыс жауап}=B
$$$001
Қалыпты жағдайда Фридланд подометриялық индексі:
A) 23 – 25
B) 32 – 35
C) 26 – 28
D) 35 – 37
E) 29 – 31
{Дұрыс жауабы }= E
$$$002
Мойын – диафиз бұрышы қалыпты жағдайда қанша градусқа тең?
A) 100О
B) 107О
C) 112О
D) 127О
E) 140О
{Дұрыс жауабы }= D
$$$003
Ортан жілік басы шыққанда, орнына салғаннан кейінгі кеш пайда болатын
асқыну:
A) ортан жіліктің мойнының сынуы
B) ортан жіліктің басының қайта шығуы
C) анның бұлшықеттерінің атрофиясы
D) ортан жіліктің басының асептикалық некрозы
E) аяқтың тіреу қызметінің бұзылысы
{Дұрыс жауабы }= D
$$$004
Тізе буыны гемартрозында пунктатта май тамшыларының болуы нені мәлімдейді?
A) май эмболиясын
B) жалғама аппаратының зақымдалуын
C) қан ағудың тиылмағанын
D) буынішілік сынықты
E) буынның «май көпшігі» зақымдалуын
{Дұрыс жауабы }= D
$$$005
Мына симптомдар қандай патологияға тән: аяқ-басының төмен және ішке қарай салбырауы, жүргенде аяқ-басының жерге сүйретілуі, өкшемен жүре алмауы, балтырдың сыртқы қапталында және аяқ басының үстінде сезімталдықтың жойылуы.
A) ахилл сіңірінің зақымдалуы
B) кіші жіліншік нервіснің зақымдалуы
C) үлкен жіліншік нервінің зақымдалуы
D) кіші жіліншік нерві және ахиллов сіңірінің зақымдалуы
E) табан апоневрозының зақымдалуы
{Дұрыс жауабы }= B
$$$006
Терi асты эмфиземасы ненi көрсетедi?
A) кеуде клеткасының соғылуын
B) өкпе тiнiнiң соғылуын
C) өкпе тiнiнiң жыртылғанын
D) жарақаттық асфикцияны (тұншығуды)
E) өкпе эмфиземасын
{Дұрыс жауабы }= C
$$$007
Жамбас сүйектерінің қайсысының зақымдануының салдарынан әжептәуір уақыттан кейін «үйрекше жүріс» пайда болады?
A) сегізкөз-мықын буындасуы жыртылуы
B) дұрыс бітпеген сегізкөз сынығы
C) құйымшақтың шығуы
D) қасаға буындасуының жыртылғаннан кейін орнына қайта түспеуі
E) мальгень жарақаты
{Дұрыс жауабы }= D
$$$008
Ортан жілік мойынының «медиальды» сынығы дегеніміз не?
A) сынық сызығы ортан жілік басынан өтеді
B) сынық сызығы буын капсуласы бекіген жерден ішкерірек өтеді
C) сынық сызығы буын капсуласы бекіген жерден сыртқарырақ өтеді
D) сынық сызығы үлкен бұдырдан өтеді
E) сынық сызығы кіші бұдырдан өтеді
{Дұрыс жауабы }= B
$$$009
Ортан жіліктің мойны сынығының баяу және ұзақ уақыт бітуінің негізгі себебін атаңыз:
A) науқастың егде жас шамасы
B) остеопороз
C) қосалқы аурулар
D) ортан жіліктің мойнында сүйек қабығының жоқтығы және сынған
мезетте ортан жіліктің қан айналысының бұзылысы
E) гипстік таңғышпен иммобилизациялаудың күрделілігі
{Дұрыс жауабы }= D
$$$010
Тізебуыныныңгемартрозыныңнегізгібелгісінатаңыз:
A) буынныңкөлемініңүлкеюі
B) жұмсақтіндердіңқанталауы
C) буындағы қимылдардың шектелуі
D) тізе тобығының қалқуы (былқылдауы)
E) «жылжымалыжәшік» симптомы
{Дұрыс жауабы}= D
$$$011
Кезкелгенбуындағышығудыанықтайтынклиникалықбелгінікөрсетіңіз:
A) буынайналасындағыбұлшықеттердіңбосауы
B) буын айналасындағы бұлшық еттердің қатаюы
C) пассивті қимыл кезінде пружиналық (серіппелік) қарсыластық
D) буынның деформациясы
E) шыққан сегменттің ұзаруы немесе қысқаруы
{Дұрыс жауабы }= C
$$$012
Нәтижесіндежамбассақинасыныңбүтіндігібұзылуыболғанжамбассүйектерініңсынығынкөрсетіңіз:
A) оңжақшатсүйегісынығы
B) екі шат сүйектерінің сынуы
C) екі шоңданай сүйектерінің сынуы
D) бір жағынан шат және шоңданай сүйектерінің сынуы
E) мықынсүйегініңқанатыныңсынуы
{Дұрыс жауабы }= D
$$$013
Пневмоторакс диагнозын негіздеу үшін плевраны қай қабырғалардың арасынан пункциялау керек?
A) бұғана – орталық сызығымен екінші және үшінші қабырғалар арасынан
B) алдыңғы қолтық асты сызығымен төртінші және бесінші қабырғалар арасынан
C) артқы қолтық асты сызығымен сегізінші және тоғызыншы қабырғалар арасынан
D) жауырын сызығымен тоғызыншы және оныншы қабырғалар арасынан
E) артқы қолтық асты сызығымен алтыншы және жетінші қабырғалар арасынан
{Дұрыс жауабы }= A
$$$014
Жамбас жарақаттарында байқалатын “iштiңқатал қабынуы” белгiлерiқандай манипуляциядан кейiн бәсеңдейдi?
A) өткiзгiштiк анестизиядан
B) қуықты катетеризациялағаннан
C) Школьников-Селиваноев бойынша жамбасiшiлiк блокададан
D) қаңқалық тарту салғаннан
E) іш қуысына катетер енгiзгеннен
{Дұрыс жауабы }= C
$$$015
Балтыр сүйектерінің ашық сынықтарында жарақат жарасына инфекция түсудің алдын алудың ең әсерлі әдісі қандай?
A) Сызганов-Ткаченко бойынша өңдеу
B) тек қана біріншілік хирургиялық өңдеу
C) антисептиктермен жарақат жарасын жуу
D) антистафилакоктік плазманы пайдалану
E) антибиотиктерді өте көп мөлшерде тағайындау
{Дұрыс жауабы }= A
$$$016
Науқас биіктен аяғымен құлаған. І-ші бел омыртқасының компрес-сионды сынығы анықталды. Науқаста қандай сүйектердің сынғанын бірінші кезекте жоққа шығаруымыз керек?
А) қабырға сынығы
В) сан сүйегінің сынуы
С) жамбас және өкше сүйектердің сынуы
D) тобық сүйектерінің сынуы
Е) тізе тобығының сынуы
{Дұрыс жауабы }= C
$$$017
4-5 жастағы баланың қисықтабандылығына пайдаланылатын ең әсерлі ем.
A) Финк – Эттинген бойынша жұмсақ таңумен коррекциялау
B) этапты гипстік таңғыштар салып редрессациялау
C) Куслик бойынша аяқ басын орақ тәрізді резекциялау
D) Зацепин бойынша операция жасау
E) қисаюды қаңқалық тартумен коррекциялау
{Дұрыс жауабы }= D
$$$018
Циркулярлық гипстік таңғыш салғаннан кейін аяқ-қолда қысылу белгілері болған жағдайда дәрігердің әрекеті:
А) аяқ – қолды жоғарғы қалыпқа келтіру
В) ауырсынуды басатын дәрі тағайындау
С) тек гипстік таңғышты ұзына бойынан тілу
D) гипстік таңғышты тез алып тастау
Е) салқын басу
{Дұрыс жауабы }= D
$$$019
Науқаста сол жақ білегінің төменгі үштен бірінде ісіну, қол басының белсенді қозғалысында, пальпация кезінде ауырсыну, сүйектердің крепитациясы, білектің деформациясы, шынтақ сүйегінің біз тәрізді өсіндісі аймағында ауырсыну анықталды. Осындай клиникалық белгілер қандай жарақатта кездеседі?
А) білезік буыны жалғамаларының жыртылуы
В) білек сүйектерінің төменгі үштен бірінде сынуы
С) қайық тәрізді сүйектің сынуы
D) кәрі жіліктің типтік орнында сынуы
Е) білек бұлшық еттерінің жыртылуы
{Дұрыс жауабы }= B
$$$020
Статикалық ұзына бойы жалпақтабандылық дамуының себептері:
1. өкше сүйегінің сынуы
2. дене салмағының көбеюіне байланысты табанға күш түсу
3. полиомиелиттен кейінгі
4. табандағы жалғама аппаратының әлсіреуі
Жауаптардың дұрыс комбинациясын табыңыз?
А) 1, 2
В) 2, 3
С) 2, 4
D) 3, 4
Е) 1, 4
{Дұрыс жауабы }= C
$$$021
Науқас 58 жаста. Емханаға оң жақ тізе буынының тұрақты ауырсынуымен, ісінуімен және ауырсынудың ұзақ жүргенде күшеюі шағымдарымен келді. Ауырсыну 15 жыл бұрын пайда болған. Рентгенде: буын саңылауының тарылуы, асық жілік айдаршықтарының және тізе тобығы сүйектерінің остеофиттері анықталдыі. Сіздің диагнозыңыз?
А) деформациялаушы артроз
В) ревматоидты артрит
С) тізе буынының синовиті
D) бурсит
Е) тізе буынының хондроматозы
{Дұрыс жауабы }= A
$$$022
Науқас 22 жаста. 2 – ші қабаттың болканынан құлаған. Жерге аяғымен және бөксесімен түскен. Аяқ басының, бел аймағының және іштегі ауырсынуларға шағымданады. Жалпы жағдайы орташа ауырлықта. АҚҚ қалыпты. Қандай зақымданулар туралы болжауға болады?
А) өкше сүйегінің сынығы және ішкі мүшелерінің соғылуы
В) өкше сүйегінің және бел омыртқасының сынығы
С) бел омыртқасының сынығы және іш қуысы мүшелерінің соғылуы
D) аяқ басы сүйектерінің сынығы және қуыс мүшелерінің жыртылуы
Е) өкше сүйегінің сынығы және ішке қан кету
{Дұрыс жауабы }= B
SSS023
Қыс мезгілінде жгутті аяқ-қолда қанша сақтауға болады?
А) 1 сағат
B) 1,5 сағат
C) 2 сағат
D) 2,5 сағат
E) 3 сағат
{Дұрыс жауап}=A
SSS024
Шабылған жараға тән белгілер?
А) Жұмсақ тіннің жарақаттан болған жарасының шеттері сылынған
B) Жараның ену тесігінің көлемі кішірек
C) Жараның айналасындағы тіндердің мыжылуымен
D) Жараның шеттері тегіс, жылтыр
E) Жараның шығар тесігінің көлемі ену тесігінен үлкен
{Дұрыс жауап}=A
SSS025
50 ж. науқас оң иығының жоғарғы үштен бірінің ауру сезіміне, ісінгеніне, деформациясына, қызметінің бұзылуына шағымданып түсті. Науқастың айтуы бойынша жарақатты демалыста алған. Науқас клиникаға жеткізіліп, тексеріліп тоқпан жіліксүйегінің сынығы анықталған. Иммобилизация және Дезо таңғышы салынды. Оперативті емге тұрғылықты жеріне жіберілген. ҚКА №4 ортопедия бөлімшесіне госпитализацияланған. Оң тоқпан жілік сүйегінің рентгенографиясы мен КТ: оң тоқпан жілік сүйегінің басында және мойнында көптеген жарықшалар анықталады. Сіздің диагнозыңыз:
А) Оң тоқпан жілік сүйегінің басының және мойнының жабық буынішілік көп жарықшалы сынығы, сынықтардың жылжуымен
B)Оң тоқпан жілік сүйегінің диафизі және мойнының жабық көп жарықшалы сынығы, сынықтардың жылжуымен
C)Оң тоқпан жілік сүйегінің мойнының жабық буынішілік көп жарықшалы сынығы.
D) Оң тоқпан жілік сүйегінің жабық импрессионды көп жарықшалы сынығы, сынықтардың жылжуымен
E) Оң тоқпан жілік сүйегінің басының және хирургиялық мойнының жабық буынішілік көп жарықшалы сынығы, сынықтардың жылжуымен
{Дұрыс жауап}=A
SSS026
Науқас В., 66 жаста. Травматологиялық бөлімшеге мынадай диагнозбен түсті: сол тоқпан жілік сүйегінің ортаңғы 1/3 жабық жарықшалы сынығы, сынықтардың жылжуымен. Қосымша аурулары: ИБС, стенокардия қысым, ФК3; гипертониялық ауру 3дәреже, қауіп4; қант диабеті 2 тип, субкомпенсирленген. Жарақатты магазинге бара жатқанда далада құлап түсіп алған.Тексеру планын құрыңыз:
A) Кеуде кл шолу R-графия , ЖҚА,ЖЗА, қанБ/х, глюкоза, ЭКГ
B) КТ, ЖҚА,ЖЗА, қанБ/х
C) Денситометрия
D) Қолдың қантамырларының УЗДГ
E) ЖҚА,ЖЗА, қанБ/х, глюкоза, ЭКГ
{Дұрыс жауап}=A
SSS027
48 ж. науқасты машина соғып кетті. Оң иығындағы, иық буынындағы ауру сезіміне,пальпация кезңндегі ауру сезімі байқалады. Оң тоқпан жіліктің жоғарғы 1/3 қимылдатқанда ауырады, патологиялық қозғалыс байқалады. Рентгенограммада- тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының сынығы, сыртқа және артқа ашылған бұрыш бар. Сіздің диагнозыңыз:
A)Аддукционды оң тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының сынығы
B)Абдукционды оң тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының сынығы
C) Оң тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының енген сынығы
D)Сол тоқпан жіліктің төменг1/3 ашық сынығы
E) Оң тоқпан жіліктің төменг1/3 ашық сынығы
{Дұрыс жауап}=B
SSS028
34 жасар науқас көктайғақ кезінде иығымен жерге құлады. Қарап тексергенде иық буынының деформациясы, ісінгенін, сүйек сынығының крепитациясы, қозғалғанда қатты ауырады.2-і проекциялы рентгеноргаммада тоқпан жілік сүйегінің хирургиялық мойнының бойында көлденең сынығы бұрыштық жылжумен, бұрыш сырқа ашық 40 ° және артқа 40 °.
Дұрыс диагнозды анықтаңыз:
A) Оң тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының жабық әкетуші сынығы (абдукционды )
B) Оң тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының жабық әкелуші сынығы (аддукционды )
C) Оң тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының жабық сынығы
D) Оң тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының жабық сынығы жылжуымен
E) Оң тоқпан жіліктің хирургиялық мойнының енгенжабық сынығы
{Дұрыс жауап}=A
SSS029
50 ж. науқас К клиникаға: сол жақ жамбас буын аймағындағы ауру сезімге, физикалық күштемеден кейінгі ауру сезімінің күшейуіне шағымданып келді. Науқас 2,5 ай бойы ауырады. Сол жақ сан сүйегінің проксимальді сынығы бойынша емделген. Status localis: сол жақ жамбас буыны мен бөксе аймағының тері қабаты таза,операциядан кейінгі тыртық қабынусыз. Жамбас буынында қозғалыс көлемі шектелген, ауру сезімді. Жамбас буынында Бүгілу 40º. Жазылу 5º. Бұрылу 15º. Ротациямен бұрылу шектелген. Сол жақ төменгі бөліктің 2см қысқаруы. Жамбас буынының сол жақ R-графиясы:сол жақ сан сүйегінің вертельді сынығының дұрыс емес бітуінен көрінеді. Металлоконструкциялар. Сол жақ коксоварасы. Қандай диагноз қойылуы ықтимал?
А) Сол жақ жамбас сүйегі ұршығының сынығының дұрыс емес бітуі. Металлоконструкция. Сол жақ коксоварасы.
B) Сол жақтың посттравматикалық коксоартрозы, сол жақ сан сүиегі мойынының жалған буыны. Металлоконструкция. Сол жақ коксоварасы.Ауру синдромы.
C) Сол жақ сан сүиегінің проксималды аумағының екінші реттік сынығы. Металлоконструкция. Сол жақ коксоварасы.Ауру синдромы.
D) Сол жақтың диспластикалық коксартрозы. Сол жақ сан сүйегінің туа біткен шығуы. Металлоконструкция. Сол жақ коксоварасы.Ауру синдромы.
E) Сол жақ санның араласып жабық сынуы. Металлоконструкция. Сол жақ коксоварасы.Ауру синдромы.
{Дұрыс жауап}=A
SSS030
Қабылдау бөлімшесіне 41 жастағы науқас мынандай шағымдармен түсті: Құйрық аймағында ауру, жамбас және орта жілік буындағы ауру сезімі, сол аяғының қысқаруы, ауру себебінен, қозғалыс мүмкін емес. Тексеру кезінде: Аяқ тізе буында бүгілүі, ішке ротация, қысқарылған.Мүмкін диагнозыныз:
А) Сол ортан жілік сүйегінің мойынын сынуы.
B) Жамбас сүйек ойығынын сынуы
C) Орта жіліктін айдаршықтан төмен жағынан сынуы
D) Орта жілік басынын орталық шығып кетуі
E) Жамбас сүйек ойығынын сынуы және жілік басынын шығып кетуі
{Дұрыс жауап}=E
SSS031
Қабылдау бөлімшесіне 41 жастағы науқас мынандай шағымдармен түсті: Құйрық аймағында ауру, жамбас және орта жілік буындағы ауру сезімі, сол аяғының қысқаруы, ауру себебінен, қозғалыс мүмкін емес. Тексеру кезінде: Аяқ тізе буында бүгілүі, ішке ротация, қысқарылған. Қосымша-зерттеулер:
А)КТ
B) Рентгенография үйреншікті проекцияда
C)УЗИD)МРТE) Артроскопия
{Дұрыс жауап}=A
{Семестр}=14
SSS032
30 жастағы науқас грузовиктен қулағаннан травматологияның қабылдау бөлімшесіне түседі. Шағымы: арқасы ауырады, жүрген кезінде күшейе түседі. Объективті қарауда: 10 кеуде омыртқасының өсіндінің кенет ауыруы, гибус байқалады. Рентгенограммада: Th10 дене компрессиясы 1/3.Диагноз:
A)Th10ның денесінің шығуы
B) Th10ның денесінің 1/3ке компрессиялық сынуы
C) Жұмсақ тіндердің соғылуы
D) Сколиоз
E) Туберкулезды кифоз
{Дұрыс жауап}=B
SSS033
18 жстағы ауру қабылдау бөлмесіне түсті. Шағымдары: оң жақ кеудесінің ауыратыны, тынысының оң жақтан тарылуы. Анамнез: Құрылыста жұмыс кезінде сатыдан құлаған.Болжама диагноз: оң жақ кеудесінің 6-7 қабырғаларының жабық сынығы. Гемоторакс. Гемотораксты анықтауда қандай зерттеулер тиімді?
А) Кеудені КТ-дан өткізу
B) Кеудені МРТ-дан өткізу
C) Плевра қуысына пункция жасау
D) Кеудені рентгенография жасау
E) Кеудені рентгеноскопия жасау
{Дұрыс жауап}=C
SSS034
Науқас В., 60 жаста, сүлгілерді қайнатып жатып бүкіл құрсақ аймағының күйігін алған. Сол аймақтың қатты ауру сезімі пайда болған, есінен танбаған. Кейіннен терісінде үлкен тығыздалған көпіршіктер пайда болған, ішінде сары сұйықтығы мен аздап серозды эксудаты бар. Жедел жәрдем шақырған және камбустиология бөлімшесіне жеткізілген. Қарап тексергенде: жағдайы орташа ауырлықта. Шағымдары зақымдалған аймақтағы қатты ауру сезіміне. PS 92 соққы минутына .АҚ 150/100 мм.сн.бб. Локальды тексергенде:алдыңғы құрсақ аймағында жоғарыда айтылған өзгерістер, бірақ үлкен көпіршіктердің біразы жарылған, түптері қызыл, ылғалды, жанасқанда сезімталдығы төмендеген. Кейбір үлкен көпіршіктерде желетәрізді сары сұйықтықпен толған. Сіздің болжама диагнозыңыз және зақымдану көлемі?
А) Алдыңғы құрсақ қабырғасының II және III сатылы термиялық күйігі
B) Алдыңғы кеуде аймағының III б – IV сатылы
C) Алдыңғы құрсақ қабырғасының IIIб және IV сатылы термиялық күйігі
D) Термиялық күйік 1 сатылы
E) Қайнаған сумен күйу II сатылы
{Дұрыс жауап}=A
SSS035
50 ж. науқас оң иығының жоғарғы үштен бірінің ауру сезіміне, ісінгеніне, деформациясына, қызметінің бұзылуына шағымданып түсті. Науқастың айтуы бойынша жарақатты демалыста алған. Науқас клиникаға жеткізіліп, тексеріліп тоқпан жілік сүйегінің сынығы анықталған. Иммобилизация және Дезо таңғышы салынды. Оперативті емге тұрғылықты жеріне жіберілген. ҚКА №4 ортопедия бөлімшесіне жоспарлы түрде госпитализацияланған. Оң тоқпан жілік сүйегінің рентгенографиясы мен КТ: оң тоқпан жілік сүйегінің басында және мойнында көптеген жарықшалар анықталады. Қандай емдеу әдісін қолданасыз:
А) Ашық репозиция, оң тоқпан жілік сүйегінің басының остеосинтезі спицамен.
B)Оң тоқпан жілік сүйегінің проксимальді бөлігіне ашық остеосинтез жасау бекітілетін(Блокирующий)пластинаменC)Оң тоқпан жілік сүйегінің жоғарғы 1/3 ашық остеосинтез жасау бекітілетін стерженменD) Оң тоқпан жілік сүйегінің төменгі 1/3 ашық остеосинтез жасау бекітілетін пластинаменE)Ашық репозиция, сол тоқпан жілік сүйегінің жоғарғы 1/3 ашық остеосинтез жасау пластинамен
{Дұрыс жауап}=B
SSS036
Науқас В., 66 жаста. Травматологиялық бөлімшеге мынадай диагнозбен түсті: сол тоқпан жілік сүйегінің ортаңғы 1/3 жабық жарықшалы сынығы, сынықтардың жылжуымен. Қосымша аурулары: ИБС, стенокардия қысым, ФК3; гипертониялық ауру 3дәреже, қауіп4; қант диабеті 2 тип, субкомпенсирленген. Жарақатты магазинге бара жатқанда далада құлап түсіп алған.Емдеу планын құр:
A)Кардиолог және эндокринолог консультациясы, оперативті ем:жабық репозиция, сол тоқпан жілік остеосинтезі блоктаушы стерженмен .
B) Терапевт консультациясы, оперативті ем: Жабық репозиция, сол тоқпан жілік остеосинтезі блоктаушы стерженмен .
C) Ревматолог консультациясы, оперативті ем:ашықрепозиция, тоқпан жілік остеосинтезі пластинамен, винтпен.
D) Эндокринолог консультациясы, оперативті ем: ашық репозиция, оңтоқпан жілік сүйегінің төменгі 1/3 остеосинтезі қоюшы пластинамен
E) Кардиолог консультациясы, оперативті ем:кәріжілік нервінің ашық ревизиясы, репозиция, оң тоқпан жілік сүйегінің төменгі 1/3 ашық остеосинтез жасау блоктаушы пластинамен
{Дұрыс жауап}=A
SSS037
Науқас В., 66 жаста. Травматологиялық бөлімшеге мынадай диагнозбен түсті: сол тоқпан жілік сүйегінің ортаңғы 1/3 жабық жарықшалы сынығы, сынықтардың жылжуымен. Қосымша аурулары: ИБС, стенокардия қысым, ФК3; гипертониялық ауру 3дәреже, қауіп4; қант диабеті 2 тип, субкомпенсирленген. Жарақатты магазинге бара жатқанда далада құлап түсіп алған. Реабилитациялық іс жоспарды құрыңыз:
A) Реабилитациялық бөлімшеде 3 айдан соң емделу.
B) Реабилитациялық бөлімшеде 2 айдан соң емделу.
C) Гипстік таңғыш 3 айға
D) Торакальді гипсті таңғыш
E) Кардиологиялық бөлімшеде емдеу
{Дұрыс жауап}=A
SSS038
Науқас ДТПдан соң жолжөнекей транспортпен алып келінді.Оң иығының деформациясы, функциясының бұзылысы, ісінгені, иығының қысқаруы байқалады. Рентгенограммада - оң тоқпан жіліктің ортаңғы 1/3 қисық сынығы жылжуымен. Аурудың одан кейінгі жүргізу тактикасы:
A) Cынықтың орнын блокадалау, қаңқалық тарту шынтақ өсіндісінен әкетуші ЦИТО шинасында
B) Cынық орнын блокадалау, гипстік лонгета
C) Cынық орнын блокадалау, торакобрахиальді таңғыш
D) Cынық орнын блокадалау, репозиция, Дезо таңғыш.
E) Экстрамедуллярлы остеосинтез пластинамен сүйек пластикасымен
{Дұрыс жауап}=A
SSS039
Науқас жедел жәрдем көмегімен жеткізілген. Иығы Крамер шинасы мен бинтті тақғышпен иммобилизацияланған, иық аймағындағы бинт қанға сіңген. 1 метр биіктіктен созылған қолына құлаған. Сол иығында қатты ауру сезімін сезді. Status localis: Сол иық аймағында 2*3 см жара бар, жарада сүйек фрагменттері көрінеді. Сол иық ортаңғы 1/3 деформацияланған, ісінген, ауырады,қысқарған. Сіздің тактикаңыз:
A) Біріншілік хирургиялық өңдеуді жасау , интрамедуллярный остеосинтез
B) Біріншілік хирургиялық өңдеуді жасау және компрессионды-дистракционды аппарат қою
C) Біріншілік хирургиялық өңдеуді жасау, экстрамедуллярный остеосинтез
D)Экстрамедуллярный остеосинтез пластинаменсүйек пластикасымен
E) Сынық орнын блокадалау, торакобрахиальді таңғыш
{Дұрыс жауап}=B
SSS040
Ер адам 20ж., травматологта емделуде. Рентгенографияда оң білектің шынтақ сүйегінің ортаңғы 1/3 сынықтар арасындағы жырықтар сақталған сынығы бар, сынықтардың соңы саңылауы ашылған, ал сүйек милық каналдың саңыраулары склероздалған сүйек тінімен жабылған(замыкательные пластинки). Анамнезінен – науқас 5 ай бұрын оң білектің жарақатын алған: оң білектің сүйектерінің сынық-шыгуымен(Монтеджа),травматологиялық пункте бірмоментті сүйек сынықтарына гипстік таңғышпен қолдық репозиция жасалды. Контрольді рентгенограммада сынықтардың тұруы қанағаттанарлық, бірақ сынықтың консолидациясы байқалмады. Емдеу тактикаңыз:
A) Экстрамедуллярлы остеосинтез пластинамен сүйектік пластикамен
B) Интрамедуллярлы остеосинтез пластинамен сүйектік пластикамен
C) Экстрамедуллярлы остеосинтез пластинамен
D)Операция: БойчевII бойынша артқы қабырғасын нығайту лавсандыподвескамен
E) Компрессиондыдистракциондыиллизаров аппараты
{Дұрыс жауап}=A
SSS041
60 ж. науқас К клиникаға: сол жақ жамбас буын аймағындағы ауру сезімге, физикалық күштемеден кейінгі ауру сезімінің күшейуіне шағымданып келді. Науқастың айтуы бойынша 2,5 ай бойы ауыруды. Сол жақ сан сүйегінің проксимальді сынығы бойынша емделген. Status localis: сол жақ жамбас буыны мен бөксе аймағының тері қабаты таза,операциядан кейінгі тыртық қабынусыз. Жамбас буынында қозғалыс көлемі шектелген, ауру сезімді. Бамбас буынында Бүгілу 40º. Жазылу 5º. Бұрылу 15º. Ротациямен бұрылу шектелген. Сол жақ төменгі бөліктің 2см қысқаруы. Жамбас буынының сол жақ R-графиясы:сол жақ сан сүйегінің вертельді сынығының дұрыс емес бітуінен көрінеді. Металлоконструкциялар. Сол жақ коксоварасы. Қандай емдеу әдісі тиімдірек?
А) Металлоконструкцияны алып тастау. Гамма шегесі арқылы, сол жақ сан сүйегін ұршық аймағы арқылы остесинтез жасау.
B) Металлоконструкцияны алып тастау. Сол жақ жамбас буынын күшпен қаңқалық тарту.
C) Металлоконструкцияны алып тастау. Сол жақ жамбас буынын тотальды эндопротездеу.
D) Металлоконструкцияны алып тастау. Сол жақ жамбас буынын эндопротездеу және сол жақ сирақ сүйегінің кіші және үлкен жіліншігінің компактомиясы. Илизаров аппаратында ұзарту.
E) Сол жақ жамбас буынын ревизиялау және сол жақ сирақ сүйегінің кіші және үлкен жіліншігінің компактомиясы. Илизаров аппаратында ұзарту.
{Дұрыс жауап}=С
SSS042
Науқас М. 30 жаста 1,5 м биіктіктен құлаған. Негізгі соққы оң жақ иық сүйегіне тиген. Аурухананың травматология бөлімшесіне әкелінген. Объективті қарауда: оң жақ иық сүйегінің ортаңғы үштен бірі ауру сезімді және ісінген. Қозғалысы шектелген. Рентгенограммада оң жақ иық сүйегінің ортаңғы үштен бір бөлігінің ығысқан сынығы.Дұрыс ем жүргізу тактикасын көрсетіңіз
А) Оң жақ бұғананың акромиалды соңының шығуының лавсанопластикасы және Дезо гипспен таңу
B) Джанелидзе бойынша оң жақ иық сүйегінің шығуын қалпына келтіру
C)Ашық репозиция- сол жақ иық сүйегін Т тәрізді пластинкамен остеосинтездеу
D) Илиазаров аппаратымен ошақтан тыс остеосинтез
E) Жабық репозиция- оң жақ иық сүйегін стерженмен бөгеттеу остеосинтезі.
{Дұрыс жауап}=Е
SSS043
50 ж. науқас оң иығының жоғарғы үштен бірінің ауру сезіміне, ісінгеніне, деформациясына, қызметінің бұзылуына шағымданып түсті. Науқастың айтуы бойынша жарақатты 13.09.2013 жылы демалыста алған. Науқас клиникаға жеткізіліп, тексеріліп тоқпан жілік сүйегінің сынығы анықталған. Иммобилизация және Дезо таңғышы салынды. Оперативті емге тұрғылықты жеріне жіберілген. ҚКА №4 ортопедия бөлімшесіне жоспарлы түрде госпитализацияланған. Оң тоқпан жілік сүйегінің рентгенографиясы мен КТ: оң тоқпан жілік сүйегінің басында және мойнында көптеген жарықшалар анықталады.Қандай емдеу әдісін қолданасыз:
А) Ашық репозиция, оң тоқпан жілік сүйегінің басының остеосинтезі спицамен.
B)Оң тоқпан жілік сүйегінің проксимальді бөлігіне ашық остеосинтез жасау бекітілетін (Блокирующии) пластинамен
C)Оң тоқпан жілік сүйегінің жоғарғы 1/3 ашық остеосинтез жасау бекітілетін стерженмен
D)Оң тоқпан жілік сүйегінің төменгі 1/3 ашық остеосинтез жасау бекітілетін пластинамен
E)Ашық репозиция, сол тоқпан жілік сүйегінің жоғарғы 1/3 ашық остеосинтез жасау пластинамен
{Дұрыс жауап}=B
SSS044
Қабылдау бөлімшесіне 41 жастағы науқас мынандай шағымдармен түсті: Құйрық аймағында ауру, жамбас және орта жілік буындағы ауру сезімі, сол аяғының қысқаруы, ауру себебінен, қозғалыс мүмкін емес. Тексеру кезінде: Аяқ тізе буында бүгілүі, ішке ротация, қысқарылған.Емі:
А) Бірден шығып кеткен ортан жілік басын орнына келтірін гипс коксит повязкасын салу
B) Қанқа тарту
C) Манжеттік тарту
D) Екілік қанқа тарту және шеткі жанына қарай айдаршықтан тарту
E) Шеткі мақта -марльді петлямен тарту
{Дұрыс жауап}=D
$$$045
Зардап шегушініѕ алаќаны дене беткейініѕ 1%-ін ќўрайды жјне оны ќолданады.
А) Кґлемді кїйік алаѕын аныќтау
В) Кїйіктердіѕ тереѕдігін аныќтау
С) Кїйіктіѕ шектелген аймаќтарыныѕ алаѕын аныќтау
D) Кїйіктіѕ І-ІІ дјрежесін аныќтау
Е) Кїйіктіѕ ІІ-ІІІ дјрежесін аныќтау
{Дўрыс жауап}=С
$$$046
25 жастаєы науќас суицидальді маќсатпен тўз ќышќылын ішкен. 10-15 тјулікте ґѕеш кїйігініѕ ќандай асќыну дамитындыєын сіз кїтесіз?
А) Ќан кету
В) Стеноз
С) Медиастенит
D) Перфорация
Е) Жыланкґздіѕ тїзілуі
{Дўрыс жауап}=B
$$$047
ЖДА науќасты оѕ тізе-ґкше буыныныѕ аймаєындаєы ауырсыну шаєымымен ќарайды. 1 саєат бўрын аяєын ќайырып алєан. Ќарау кезінде: буын ісінген, ќозєалыс ауырсынатын, толыќ кґлемді емес. Пальпация кезінде сїйек патологиясы аныќталмайды. Науќасќа не болєан?
А) Сыртќы беткейдіѕ сынуы
В) Тізе-табан буынын соєып алуы
С) Тізе-табан буыныныѕ байламдарыныѕ созылуы
D) Тізе-табан буыныныѕ байдамдарыныѕ їзілуі немесе созылуы
Е) Тізе-табан буыныныѕ шыєуы
{Дўрыс жауап}=D
$$$048
14 жастаєы дене шыныќтыру уаќытында ќолы созылєан кїйінде ќўлаєан. Иыќ буыны аймаєында ауырсыну пайда болєан. Буында ќозєалыс шектелген, буын деформацияланєан. Науќасќа не болды.?
А) Иыќ сїйек басыныѕ сыныєы;
В) Иыќ сїйек мойныныѕ сыныєы;
С) Иыќ буыныныѕ аймаєындаєы байламдар созылєан жјне соєылєан
D) Бўєананыѕ акромиальді ґсіндісініѕ сыныєы;
Е) Иыќ буыныныѕ шыєуы;
{Дўрыс жауап}=E
$$$049
ЖДА-єа кеуде клеткасында ауырсыну, ентігу, јлсіздікке шаєымданєан науќас ќаралды. Ќарау кезінде кеуде клеткасыныѕ сол жартысы тыныс алу актісінен ќалып отырєан. 6-7 ќабырєа аймаєында крепитация, эмфизема аныќталады. Сол жаќтыѕ тґменгі бґлігі тўйыќталєан. Сіз науќасты рентгенографияєа баєыттадыѕыз. Сіз не кґруді кїтесіз?
А) Ґкпе тїбірініѕ кеѕеюі;
В) Пневмо жјне гемоторакс;
С) Жїрек кґлеѕкесініѕ кеѕеюі;
D) Кґкірек ќуысыныѕ ыєысуы;
Е) Ґкпе аймаєындаєы кґлеѕке;
{Дўрыс жауап}=В
$$$050
Апаттан кейін науќас іштегі аурырсынумен, јлсіздік, АЌ 100/60 мм.м.б. пульс-100 рет/мин тїсті. Іші ауырсынады, іш пердесініѕ тітіркену белгісі оѕ. Перкуссия кезінде бауырлыќ тўйыќталудыѕ азаюы байќалады. Тґмендегі белгілердіѕ ќайсысы ќуысты мїшелерініѕ заќымдануына жатады?
А) Валь симптомы
В) Воскресенский симптомы
С) Спижар симптомы
D) Раздольский симптомы
Е) Щеткин-Блюмберг симптомы
{Дўрыс жауап}=С
$$$051
Апат болєан жерден науќас мынадай шаєымдармен тїсті: јлсіздік, бас айналу, ќўсу, АЌ 90/60 мм.с.б. пульс 100 рет/мин, іші ќатты, Щеткин-Блюмберг, Спижар, Кохер-Волкович симптомдары-оѕ. Кейбір іш бґлімдерінде тўйыќталу аныќталєан. Науќаста ќай аєза заќымдалєан.
А) Бауырдыѕ жарылуы
В) Кґкбауыр жарылуы
С) Ащы ішек жарылуы
D) Асќазан жарылуы
Е) Бїйрек жарылуы
{Дўрыс жауап}=D
$$$052
ЖДА гидратация кезеѕіндегі іріѕді жарамен науќас ќаралды. Сіз неге химотрипсин таєайындадыѕыз?
А) Ґйткені, химиотрипсин гиперемияны жјне жарадаєы экссудатацияны кїшейтуді шаќырады
В) Ґйткені, химиотрипсин лейкоциттердіѕ фагоцистарлы функциясын ынталандырады.
С) Ґйткені, химиотрипсин организмніѕ іріѕді интоксикациясын азайтады
D) Ґйткені, химиотрипсин организм иммунитетін жоєарылатады
Е) Ґйткені, химиотрипсин организмніѕ ґміріне ќабілетсіз тіндерін лизистеуге ќабілетті
{Дўрыс жауап}=E
$$$053
ЖДА-єа кеуде клеткасында ауырсыну шаєымымен науќас ќаралды. Поликлиникаєа ќашыќ емес жерде ќўлап, бґренеге кеудесімен соєылєан. Ќарау кезінде: оѕ жаќтан теріасты эмфиземасы, 6,7,8 ќабырєада препитация аныќталады. Тыныс алу беткей, жиіленген. Сіз вагосимпатикалыќ блокаданы орындауды шештіѕіз. Сіз одан не кїтесіз?
А) Тыныс алу ќозєалысыныѕ жиілігініѕ азаюы;
В) Ґкпе тінініѕ заќымдалуы;
С) Плеврит даму ќаупініѕ тґмендеуі;
D) Пневмания даму ќаупініѕ тґмендеуі;
С) Ўзаќ жансыздану;
{Дўрыс жауап}=Е
$$$054
Науќаста инсультті басынан ґткізгеннен кейін жїру кезіндегі ауырсынуєа, тез шаршаєыштыќ, ґкше кїмбезі тїскен. Табаны тегістелген. Науќасќа оперативті ем таєайындалєан. Не їшін, себебі:
А) Статикалыќ майтабан
В) Аќсаулы майтабан
С) Рахиттік майтабан
D) Паралитикалыќ майтабан
Е) Майтабанныѕ продромальді формасы
{Дўрыс жауап}=D
$$$055
Жанўялыќ дјрігерге 1,5 жастаєы баласымен јйел келді. Дјрігер мешел жјне майтабандылыќ диагнозын ќойды. Мешелге ќарсы терапия таєайындайды. Табанына гипстік таѕу таєылды. Дјрігер осы емнен не кїтеді?
А) Майтабанныѕ мешелдік формасын емдеуінен жаќсару
В) Маймаќтыќтыѕ даму ќатерініѕ тґмендеуі
D) Таранды-ладья буынында тікен тјрізді ґсінділер даму ќатерініѕ тґмендеуі
С) Табан кїмбезініѕ кеѕеюі
Е) Жїрудіѕ жеѕілдеуі
{Дўрыс жауап}=A
$$$056
Науќаста кµптеген жараќаттар бар. Сол жаќ санныњ жјне екі балтырдыњ сынуы. Сыныќтыњ орналасуына байланысты шамамен ќанша ќан кету м‰мкін?
A) 1000 мл
B) 500 мл
C) 1500 мл
D) 2000 мл
E) 750 мл
{Дўрыс жауабы}= D
$$$057
Аяќтыњ ±заќ уаќыт басылып ќалуынан шыѓарѓаннан кейін оѓан ќандай инфузиялыќ ертінділер енгізу ±сынылды?
A) 0, 25% - 20, 0
B) 0, 5% - 10, 0
C) 1-2% - 20, 0
D) 5% – 10, 0
E) 2% – 50, 0
{Дўрыс жауабы}= С
$$$058
12 жасар науќас бірнеше к‰н б±рын сол жаќ білек буынын жараќаттап алѓан. Клиникалыќ кµрінісі шынтаќ буыныныњ ісінуі, буыныныњ пішіні µзгерген, шынтаќ µсіндісі артќа жјне сыртќа ќарай шыѓынќы, Гюнтер ‰ш б±рышы б±зылѓан, шынтаќ буынында ќозѓалыс серіпелі, білектіњ жоѓарѓы ‰штен бір бµлігінде ќанталау бар. Д±рыс диагнозы ќандай ?
A) білектіњ жања шыѓуы
B) білектіњ жања артќа шыѓуы
C) білек с‰йектерініњ артќа, сыртына ќарай жања емес шыѓуы
D) шынтаќ буыныныњ артќа, сыртына ќарай жања емес шыѓуы
E) шынтаќ буыныныњ артќа, сыртына ќарай жања шыѓуы
{Дўрыс жауабы}= С
$$$059
Бала 3 айлыќ, ата – анасы жоспарлы т‰рде хирургтыњ ќарауына алып келді. Ќараѓанда: екі жаќ жамбас – сан буындарында єкетудіњ шектелуі, «шертпе» белгісі оњ, аяѓы сыртќа ќайырылѓан. Екі жамбас – сан буындарыныњ алдыњѓы проекциясыныњ рентгенограммасында екі жаќты ортан жілік бастарыныњ с‰йектенуі жоќ, ортан жіліктердіњ проксимальды бастары жоѓары ыѓысќан, Шентон сызыѓы б±зылѓан. Болжамды диагноз ќандай?
А) ортан жілік басыныњ туа пайда болѓан шыѓуы
В) екі жаќты Coxa Vara
С) синдактилия
D) екі жаќты ортан жілік бастарыныњ жастыќ эпифизиолизі
Е) Пертес ауруы
{Дўрыс жауабы}= А
$$$060
Нјрестеде акушерлер аяќ басыныњ жазылѓанын (эквинус), супинацияны, оњ жаќ аяќ басыныњ ішке б±рылѓанын байќады. Физиологиялыќ ќалыпќа аяќ басы келтірілмейді. С‰йек – буын ж‰йесі жаѓынан басќа патология аныќталѓан жоќ. Болжамды диагноз ќандай?
А) туа пайда болѓан маймаќ аяќ
В) салдыќ эквино – варусты аяќ басы
С) ортан жілік басыныњ туа пайда болѓан шыѓуы
D) синдактилия
Е) артрогриппоз
{Дўрыс жауабы}= А
$$$061
25 жастаѓы аурудыњ сол жаќ тоќпанжілігі ортасынан сынѓан.Сыныќќа тјн барлыќ белгісі бар, біраќ с‰йек сыќыры естілмейді. Рентгенде тоќпанжілік кµлденен сынѓан. Жабыќтай орнына салынбайды. Неге с‰йек орнына салынбайды?
A) с‰йек бµліктері ‰лкен денгейды ыѓысќан
B) с‰йек арасына ж±мсаќ тіндер ілініп ќалѓан
C) д±рыс орнына салмаѓан
D) жеткілікті жансыздандырлмаѓан
E) конституцияналдыќ ерекшелігі
{Дўрыс жауабы}= В
$$$062
Науќасты авто кµлік соѓып кеткен. Т‰скен кезінде ќасаѓалыќ аймаѓындаѓы ауырсынуѓа шаѓымданады, ќараѓан кезде ќасаѓалыќ аймаѓы томпайѓан шыѓыњќы толып т‰рѓан ќуыќ аныќталады. Шап с‰йектерін ‰стап кµргенде ќатты ауырсыну, µз бетімен зјрін шыѓара алмайды, ќуыќќа ж±мсаќ катетер µтпейді, оны алѓан кезде сыртќы зјр жолынан (уретрадан) бірнеше тамшы ќан шыќты. Болжамды диагноз ќандай?
А) ќасаѓалыќ с‰йектерініњ сынуы, сыртќы зјр жолыныњ заќымдалуы.
В) ќасаѓалыќ жјне отырыќшы с‰йектіњ сынуы.
С) жамбас соѓылуы, ќуыќтыњ заќымдалуы.
D) ќасаѓалыќ с‰йектерініњ сынуы,ќуыќтыњ жыртылуы.
Е) ќасаѓалыќ жјне отырыќшы с‰йектерініњ сынуы, кіші жамбас ќуысындаѓы м‰шелердіњ заќымдалуы
{Дўрыс жауабы}= A
$$$063
Ќатардаѓы жауынгердіњ сол жаќ ортан жілігіне жарыќшаќ тиіп сынѓан. Жекелей медициналыќ бµлімге 20 саѓаттан соњ µте ауыр жаѓдайда јкелінген. Есінен танѓан, ќозу, ќ±су, тахипноэ, тамыр соѓысы јлсіз минутына 150-рет, ќан ќысымы 90/40. Дитерихс шинасын шешкен кезде жараланѓан ортан жілігі існген (кернеулі), терісінде кµгерген жјне к‰њгірт т‰сті даќтар бар, ‰стап кµргенде ортан жілігі суыќ, тіндері тыѓыз, ж‰мсаќ тіндерде сыќыр, жара ортан жіліктіњ алдынѓы-ішкі беткейінде орналасќан кµлемі 4х6см, ет бозѓылт т‰сті, тамырларыныњ соѓысы байќалмайды. Табаны жјне балтыры суыќ. Болжамды диагноз ќандай?
А) сол жаќ ортан жіліктіњ ашыќ сынуы,анаэробты инфекция
В) сол жаќ ортан жіліктіњ оќпен жаралануы.
С) сол жаќ ортан жіліктіњ жармаќшаќпен жаралануы, газды гангренаныњ тез дамитын формасы.
D) жараќаттыќ шок. Сол жаќ ортан жіліктіњ ашыќ сыныѓы. анаэробты инфекция
Е) сол жаќ ортан жіліктіњ жарыќшаќпен жаралануы. Жараќаттыќ шок
{Дўрыс жауабы}= C
$$$064
Науќас 30 жаста, жарылыс кезінде ќ±лаѓан аѓашпен басылып ќалѓан, алѓашќы медициналыќ кµмек кµрсетілгенннен кейін науќасты урологиялыќ бµлімшеге жеткізілді. 3 ші к‰ні науќастыњ екі саны мен сол жаќ балтырын лампастыќ тілу мен фасќасын тілуді екі ортан жілігіне жјне сол жаќ болтырына жасалды. Жараќаттан кейін 9-шы к‰ні жаѓдайы ауыр. ‡йќысыздыќ, ж‰регі айну, аузынан ашы ис шыѓады. Дене ќызуы 38-градус тамыр соѓысы минутына 110-рет, ќан ќысымы 180/95мм сн.б соњѓы уаќытта тјулігіне зјр шыѓаруы 150мл ќоњыр с±рѓылт т‰сті, аќуыздыњ кµбейуі, зјрінде эритроцитер, б‰йректік эпителий. Болжамды диагноз?
A) екі аяќтыњ ±заќ жаншылу синдромы, орташа дјрежелі , 2 кезењ , жедел б‰йрек жетіспеушілігі
B) екі аяќтыњ ±заќ жаншылу синдромы, жењіл дјрежелі , 2 кезењ.
C) Аяќ ќан тамырларынан ќан кету белгілері
D) ±заќ жаншылу синдромы, созылмалы т‰рі
E) жедел б‰йрек жетіспеушілігі
{Дўрыс жауабы}= A
$$$065
Операциядан кейін тізені эластикалыќ бинтпен байлайды. Б±л не ‰шін жасалады?
A) лимфостаздыњ профилактикасы ‰шін
B) артериальный ќан айналымын ыќпал ету ‰шін
C) трофикалыќ босау ‰шін
D) терењ ќан тамырларына ќаныњ жаќсы айналуы
E) ќан айналымыныњ ‰лкен концентрациясы ‰шін
{ Дўрыс жауабы }= D
$$$066
Бала 3 жаста, ата – анасы мойын ассиметриясын, басыныњ оњ жаќќа ќисайѓанын, иегініњ сол жаќќа б±рылѓанын байќады. Емдеудіњ ќандай јдісі ењ тиімді?
А) Зацепин бойынша операция
В) Бонкарт бойынша операция
С) Консервативті ем
D) Ересек жаста оперативті ем
Е) Солтер бойынша остеотомия
{Дўрыс жауабы}= А
$$$067
Науќас 16 жаста, білектіњ тµменгі ‰штен бір бµлігі дењгейінде кесілген жарасы бар. Ќол басыныњ 2, 3, 4 саусаќтарыныњ сезімталдыѓы жоќ. Б±л белгілер ќандай асќынуѓа тјн?
А) n. ulnaris заќымдануы
В) n. medianus заќымдануы
С) б‰гуші сіњірлердіњ заќымдануы
D) n. radialis заќымдануы
Е) ќол басын жазушы сіњірлердіњ заќымдануы
{Дўрыс жауабы}= А
$$$068
Науќас 3 тјулік б±рын ќ±лап кеуде клеткасыныњ оњ жаќ бµлігін соѓып алѓан. Дјрігер VII-VIII оњ жаќ ќабырѓалардыњ алдынѓы ќолтыќ асты сызыѓы бойынша сыныќты аныќтаѓан. Науќастыњ жалпы жаѓдайы жаќсармаѓан, тыныс алѓанда ауырсыну саќталып отырѓан, б±ѓан ќаќырыќты жµтел ќосылып ентігу к‰шейген, дене ќызуы 38, 40-ќа дейн жоѓарлаѓан, ќарау кезінде науќаста тахикардия, тамыры минутына 94 – рет соѓады, оњ жаќ µкпеде тыныстыњ јлсіреуі, шашыранды ылѓалды сырылдар аныќталѓан.Ќандай шаралар ќолданасыз?
A) тањѓышты шешіп, спирт- новакаиндік блокада жасау, антибиотиктер егу, ќабынуѓа ќарсы, ќаќырыќ т‰сіреттін дјрілерді таѓайындау
B) тањѓышты шешіп, Вишневский бойынша блокада жасау, антибиотик, ќабынуѓа ќарсы дезинтоксикациялыќ терапия
C) кеуде клеткасында функция жасау, антибиотиктерді таѓайындау
D) ќабырѓааралыќ блокада, кеуде клеткасында функция жасау, антибиотиктерді таѓайындау
E) анальгетикті алып тастап, асќазанды жуу,десенсибилизациялыќ ем
{Дўрыс жауабы}= А
$$$069
Науќасты авто кµлік соѓып кеткен. Кµліктік байламсыз жедел жјрдеммен жеткізілген. Жаѓдайы ауыр, бозѓылт, ќан ќысымы - 80/50мм с б. Тамыр соѓысы минутына 110-рет с т. Ортан жіліктіњ жоѓарѓы ‰штен бір бµлігінен пішіні µзгерген, ортан жіліктіњ варустыќ ќисаюы аныќталады. Ортан жіліктіњ сырт жаѓында 4 х 5см кµлемдегі жыртылѓан жара бар, ќана аѓып т±р, табан артериясыныњ соѓуы саќталѓан, баќайларында ќозѓалыс саќталѓан. Емдік шаралар тізбегі ќандай?
A) ашыќ орнына салу метало остеосинтез пластинкасымен, антибиотикалыќ ем
B) шокка ќарсы ем, шоктан шыѓарѓан соњ, жараѓа алѓашќы хирургиялыќ µњдеу жасау жјне созылмалы- сыѓылмалы аппарат салып бекіту
C) шокќа ќарсы ем, ашыќ орнына салу, металоостеосинтез пластинкасымен
D) шокќа ќарсы ем, жараѓа алѓашќы хирургиялыќ µњдеу жасау
E) сынѓан жерге жансыздандыру жасау, содан кейін жараѓа алѓашќы хирургиялыќ µњдеу жасау
{Дўрыс жауабы}= В
$$$070
Науќас ‰лкен асыќты жілік диафизініњ ашыќ сыныѓынан кейін. Созылмалы остеомиелитпен асќынѓан, с‰йек ±штарында секвестрлер жоќ. Бір жыл ішінде с‰йек бµліктері бітіспеген. Ќолайлы ем т‰рі ќандай?
А) с‰йек ±штарына ‰немді резекция жасап, ќабынѓан аймаќты антисептиктермен ±дайы жуу, ќањќа тарту, гипс бекіткішін салу.
В) шыбыќ жілік с‰йегін ќиѓаш немесе (аќќабыќ астылдыќ кµлденењ резекция жасап), Илизаров јдісі бойынша компрессионды-дистракционды ем жасау
С) бітіспеген аймаѓына резекция жасап, с‰йектік трансплантация жасау, гипстік байламен бекіту
D) с‰йек ішілік антибиотиктерді енгізу жјне «функционалды» тµсенішсіз гипсті ‰заќ уаќытќа салу
Е) ампутация жасау
{Дўрыс жауабы}= B
$$$071
30 жастаѓы науќас клиникаѓа екі жаќты ќасаѓа с‰йегініњ жјне сол жаќ шонданай с‰йегініњ жабыќ сыныѓынмен к‰діктеніп јкелінді. Т‰скен кезде жаѓдайы ауыр, терісі бозарѓан, беті с±рѓылт, суыќ тер басќан. Тамыр соѓысы 140- рет минутына, ќан ќысымы 60/40 мм. рт.ст. Анестезияныњ ќай т‰рі ќолданылады?
А) вагосимпатикалыќ блокада
В) паранефральдыќ
С) Вишневский бойынша
D) Школьников Селиванов бойынша
Е) сынѓан жерге
{Дўрыс жауабы}= D
$$$072
56 жастаѓы науќаста жамбас- сан буыныныњ біріншілік деформациялыќ артрозы IV дјріжелі. Операцияѓа ќарсы кµрсеткіш жоќ. Емдеудіњ ењ ќолайлы т‰рі ќандай?
А) Шанца-Илизаров бойынша тµмпешік астылыќ остеотомия жасау
В) Вент бойынша операция
С) Фоссо бойынша авдукторотомия жасау
D) эндопротездеу
Е) артродез
{Дўрыс жауабы}= D
$$$073
Науќас 16 жаста таяз жерге суѓа с‰нгіген кезде оныњ ќатты т‰біне басымен соѓылѓан. Судан достары шыѓарды, науќас ќол- аяќтарыныњ сезімталдылыќты жоѓалѓандыѓына жјне ќимылдыњ шектелуіне, тынысыныњ ќиындауына шаѓымданады, науќасты емдеу мекемесіне ќалай, ќандай ќалыпта тасымалдайды?
А) щитте, Глиссон мойыншасы ілмегімен бекітеміз.
В) щитке Валкович ќалпы бойынша жатќызып, мойнын бекітеміз
С) щитке салып, мойынды бекіту, басын б‰йір жаќќа б±рып жатќызады, аяќтары б‰гілген ќалыпта.
D) щитке шалќасынан салып, басын арнайы Шанц бекіткішімен бекіту
Е) ет бетімен ішіне жатќызып, басын б‰йіріне ќисайтып салады
{Дўрыс жауабы}= D
$$$074
Науќастыњ арќасында серозды с±йыќтыќќа толѓан, эпидермисі сырылѓан к‰йіктік жара бар. Кеуде аймаѓында ќоњыр т‰сті айќын ісінген сезімталдыѓы жоѓалѓан к‰йікті жараќат бар. Франк- индексі жјне к‰йіктіњ дјрежесі ќандай?
А) 50, орта дјрежелі ауырлыќ
В) 45, жењіл дјрежелі ауырлыќ
С) 75, ауыр дјрежелі
D) 120 µте ауыр дјрежелі ауырлыќ
Е) 75, ауыр дјрежелі
{Дўрыс жауабы}= В
$$$075
Науќас іштіњ жјне жамбас с‰йегініњ жабыќ жараќатанѓан. Іштіњ б‰кіл аймаѓыныњ ауырсынуына, јлсіздіке, бас айналуына жјне кµздіњ б±лдырауына шаѓымданады. Жалпы тексергенде науќас бозѓылт т‰сті, суыќ тер басќан, шырышты ќабаттардыњ кµгілдір тартќаны байќалады. Ќан ќысымы 90/50мм с. б. тамыр соѓысы минутына 125-рет, єлсіз талу. Щеткин-Блюмберг белгісі оњ. Б‰йір жаќтарында т±йыќ дыбыс аныќталады. Алговер - Грубер индексініњ ауырлыќ жаѓдайы ќандай?
А) ќан айналымыныњ кµлемі 10% жењіл дјреже
B) ќан айналымыныњ кµлемі 40% орташа дјреже
C) ќан айналымыныњ кµлемі 30% ауыр дјреже
D) ќан айналымыныњ кµлемі 21%, орташа дјреже
E) ќан айналымыныњ кµлемі 15% орташа дјреже
{Дўрыс жауабы}= С
$$$076
Емхананыњ ќабылдау бµлімшесінде ‰йінді астында бастырылып ќалѓан науќас жеткізілді. 7 саѓат бойы екі аяѓы санныњ ортанѓы ‰штен біріне дейін ќ±лаѓан кµшірдіњ астында ќалѓан. Сыныќ белгілері білінбейді, Госпитальді кезењде аяѓы тыѓыз бинттеліп, транспорттыќ шина салынып м±збен жергілікті суыќтандырылды, наркотиктер енгізілді. Жалпы жаѓдайы ауыр. Зјр шыѓара алмайды. Мамандырылѓан кµмек кµрсету ‰шін науќасты ќайда жатќызу ќажет?
А) травматология бµлімшесінде хирургиялыќ ем ж‰ргізуге
В) хирургия бµлімшесіне
С) реанимациялыќ бµлімшеге, эфферентті ем ж‰ргізу ‰шін
D) ќабылдау бµлімшесініњ интенсивті ем палатасына шокќа ќарсы ем ж‰ргізу ‰шін
Е) гемодиализ бµлімшесіне
{Дўрыс жауабы}= С
$$$077
30 жастаѓы науќас клиникаѓа екі жаќты ќасаѓа с‰йегініњ жјне сол жаќ шонданай с‰йегініњ жабыќ сыныѓымен к‰діктеніп јкелінді. Т‰скен кезде жаѓдайы ауыр, терісі бозарѓан, беті с‰рѓылт суыќ тер басќан. Тамыр соѓысы 140- рет минутына, ќан ќысымы 60/40 мм. рт.ст. Жансыздандырудыњ ќай т‰рін ќолданады?
А) вагосимпатикалыќ блокада
В) паранефральдыќ
С) Вишневский бойынша
D) Школьников Селиванов бойынша
Е) сынѓан жерге
{ Дўрыс жауабы }= D
$$$078
Галиацци жарақаты бұл
А) шыбық сүйегінің сынуы, шынтақ сүйегінің басының шығуы
В) шынтақ сүйегінің жеке сынуы
С) шыбық сүйегінің жеке сынуы
D) шынтақ сүйегінің сынуы, шыбық басының шығуы
E) білектің екі сүйегі де шығуы
{Дұрыс жауабы}=A
$$$079
Науқас П, 26 жаста. 3 жыл бұрын сол иықтың жарақаттан шығуы болған, оңы емхана дәрігері Гиппократ әдісімен анестезиясыз орнына салған. Дезо орамы салынған, оны науқас келесі күні алып тастаған. Жарақаттан 7 күннен кейін шыққан (сырлаушы болып жұмыс істейді) . 2 ай кейін осы қолын күрт қимылдатқан кезде сол иығы тағы да шығып кеткен. Буын шығуын ґзі салған жәнеде дәрігерге кґрінбеген. Кейін буын шығуы жиілеп кеткен, ол сәл ғана буынға қимыл түскенде салмақ түскенде пайда болған. Олардың екеуі де ұйқы кезінде болған. Буын барлығы 22 рет шыққан. Қарап тексергенде сол білектің кґп ал иықтың аздау атрофиясы анықталады. Шынтақ бүгіп әкету қалпында иықты сыртқа активті ротациялау (Вайнштейн симптомы) және пассивті ротация да шектелген.
Диагноз қойыңыз
A) сол иықтың ойналмалы шығуы
B) айналдырушы манжетканың үзінуі
C) сол иықтың алға шығуы
D) сол иық сүйегінің үлкен тґмпешігінің сынуы
E) сол иықтың байламдарының созылуы
{Дұрыс жауабы}=А
$$$080
6 айлық балада, сан қатпарларының асимметриясы, сол аяғының 4 см қысқаруы, жалпақ вагусты табан анықталады. Жамбас сан буынында аяқты сыртқа қарап ашылуы нашар.Рентгенограммада сол сан сүйегінің сүйектену ядросы оң аяққа қарағанда кішкентай. Диагноз қойыңыз.
А) балалардың церебральды параличі
В) сол жақ аяқтың 4 см-ге қысқаруымен жүретін дисплазия, жазық-вальгусты табан
С) полиомиелит
D) оң санның іштен шығып тууы
Е) іштен туылған жалпақ- вальгусты табан
{Дұрыс жауабы}=В
$$$081
Қысқа мойын және омыртқаның мойын бґлімінің қозғалысының шектелуіне шағымданып 10 жасар баланы анасы ортопедке ертіп әкелді. Анасының айтуы бойынша, балада туа пайда болған қысқа мойыны бар және бірақ қозғалысының шектелуі уақыт ґте күшеюде. Мойындағы ауырсынуы периодты түрде пайда болып қолға беріледі.Қарағанда: қысқа мойыны бар, бастың шашты бґлімі бірден арқаға ґтеді. Басы оңға иілген, бет ассиметриясы айқын. Пальпацияда оң бүгуші бұлшықет қысқарған, жіңішкерген және тығыздалған. Омыртқаның мойын бґлімінің қозғалысы бірденшектелген, ал екі жаққа бүгуі ауырсынумен жүреді.
Дұрыс диагностика жасау үшін қандай қосымша зертеу жүргізу керек?
А) балалардың церебральды параличі
В) сколиоз
С) полиомиелит
D) іштен туылған бұлшық еттік қисық мойын
Е) мойын омыртқасының ротациялық шығу алды жағдайы
{Дұрыс жауабы}=D
$$$082
Науқас Н., 36 жаста, 3 жыл бұрын тізе буынынан жарақат алған, 2 ай кґлемінде амбулаторлы ем қабылдаған. Қазіргі таңда оң жақ тізе буынында аздаған ауырсыну мен тұрақсыздық мазалайды. Үнемі бір нәрсе қысылып қалғандай болады да, буын қозғалмай қалады. Бұл бұзылыстарды науқас балтырын ротациялық және тербету қозғалыстармен түзейді. «Бір нәрсе сықырлап, содан соң буын жұмыс істей бастайды. Баспалдақтан түскенде ауырсыну ұлғаяды. (В.В.Перельман симптомы) . Қараған кезде сан бұлшықеттерінің атрофиясы байқалады, кґбіне ішкі бұлшықетте және аяқ кґтерген кезде тігінші бұлшықеттің анық қысым түскені байқалады (В.Д. Чаклин симптомы) . Тізе буынның қозғалысы – толық кґлемде. «Алдыңғы жылжымалы жәшік» симптом кґрсеткіші оң. Балтырдың айқын патологиялық сыртқа ауғаны анықталды. Егер аяқты тізеден бүгіп, буын саңылауның ішкі жағынан басса, ауырсыну жоқ. Бірақ дәл осы қимылды бірден аяқтардың жазумен жасаса – ауырсыну пайда болады. (Н.И.Байков симптомы
Диагноз қойып, тактиканы анықтаңыз?
А) санның тґрт басылы булшық еті сіңірінің үзілуі
В) медиальді менисктің үзілуі, тізе буыны «блокадасы»,жарақаттаен кейінгі синовит
С) алдыңғы крест тәрізді бойлам жыртылу, ішкі жанама байлам және медиальді мениск (триада Турнер) » жарақаты
D) тізе тобықшасы сіңірінің үзілуі
Е) оң тізе буынының соғылуы
{Дұрыс жауабы}=С
$$$083
Науқас И., 18 жаста, сол жақ сан сүйегінің диафиз ортаңғы 1\3 бґлігінің бґліктерінің жылжымаған сынуы болған. 3 ай кґлемінде аяқтары үлкен жамбас сан гипстік байламмен фиксацияланған. Бґліктері бітті. Иммболизацияны шешкен соң тізе буынының қозғалысы шектелген. Кґлемі 15-200қа. Тізесін күштеп бүгу кезінде қатты ауру сезімі пайда болады. Тізе және сан бұлшықетінің біркелкі атрофиясы анықталады. Санның тґрт басты бұлшықетінің сүйекке жабысу белгілері жоқ. Тізе буын рентген суретінде ґзгеріс жоқ. Диагноз қойыңыз?
А) санның тґрт басалы булшық еті сіңірінің үзілуі
В) медиальді менисктің үзілуі, тізе буыны «блокадасы»
С) алдыңғы крест тәрізді бойлам жыртылу, ішкі жанама байлам және медиальді менисктің (триада Турнер) жарақаты
D) сол тізе буынының иммобилизациядан кейінгі контрактурасы
Е) оң тізе буынының соғылуы
{Дұрыс жауабы}=D
$$$084
Қабылдау бґліміне егде жастағы әйел кәрі жілік – білезік буынының ауырсынуына және деформациясына шағымданып келді. Келуінен 1 сағат бұрын созылған қолынының алақанының сыртқы жағына салмақпен құлап түскен. Қарап тексергенде: Сол білектің дистальдық бґлігінде кәрі жілік сүйегі бойымен сүйек сынығының орталық фрагментінің тері астынан сыртқа қарай томпайып тұруына байланысты деформациясы анықталары.Сипап тексергенде сол жердің ґзінде ісінуі мен ауырсыну байқалады.Кәрі жілік білезік буынының қызметінің жедел бұзылуы бар. Сіздің болжам диагнозыңыз.Нақты диагнозды анықтау үшін сізге қандай қосымша тексеру әдістері қажет.Сіздің емдеу тактикаңыз.
А) Коллис типі бойынша кәрі жілік сүйегінің жабық сынуы.Рентгенологиялық тексеру.Ашық репозиция.Экстромедулярлық остеосинтез
B) Смит типі бойынша кәрі жілік сүйегінің жабық сынуы. Рентгенологиялық тексеру.Жергілікті анестезиямен бір мезеттік қолмен репозиция жасау, 4 аптаға гипстік таңғыш қою
C) Білек сүйегі диафизінің тґменгі 1/3 қос сүйегі сынуы. Рентгенологиялық тексеру. Гипстік иммобилизация
D) Кәрі жілік – білезік буынының шығуы, қолдық репозиция.Гипстік иммобилизация.
Е) Смит типі бойынша кәрі жілік сүйегінің жабық сынығы. Рентгенологиялық тексеру. Экстромедулярлық остеосинтез.
{Дұрыс жауабы}=В
$$$085
Жарақат бґліміне науқас оң тізе буынының ауырсынуына шағымданып түсті.Жұмысына бара жатып сүрініп, оң тізесімен құлап, қатты ауырсынуын сезінді.Буын қозғалысында ауырсыну күшейеді. 3 сағаттың ішінде тізе буынының ісінді күшею, байқалды және патологиялық қүмыл мен сүйен сыңыры аныңталары.Сосын дәрігерге қаралуға шешім қабылдады. Қарап тексергенде тізе буынының кґлемі ұлғайған. Белсенді және енжар қозғалыстар ауырсынумен.Тіке жазылған аяғымен жүреді және жазылған аяғын кґтере алмайды.Тізе буынында сұйықтықтың бары анықталады.Тізе тобықшасын басқанда қатты ауырсыну байқалады.
Сіздің болжам диагнозыңыз.Нақты диагноз қою үшін қандай зерттеулер жүргізу қажет. Емдеу тактикаңыз.
А) тізе тобықшасының жабық сынуы.Гемартроз. Рентгенологиялық тексеру,сының 5 мм-ге ажыраса -оперативті ем, ал одан аз болса-гисссспс етігі 4-6 апта
B) тізе тобықшасының соғылуы.Гемартроз. Рентгенологиялық тексеру.Тізе буынының пункциясы.Гипстік таңу – тутор
С) крест тәрізді байламдардың үзілуі. Тізе буынының пункциясы.Гипстік таңғыш
D) медиальді менискінің зақымдалуы. Рентгенологиялық тексеру. Тізе буынының пункциясы.Гипстік таңғыш
Е) оң жақ тізе тобықшасының жабық сынығы. Рентгенологиялық тексеру. Тізе буынының пункциясы.
{Дұрыс жауабы}=А
$$$086
Науқас В. 26 жаста бұғананың акромиалдық ұшының шығуымен 4 апта бойы консервативтік ем алған.Таңғышты шешкен соң шығуы қалпына келмегені анықталды.
Не істеу керек? Науқас емінің мәні неде? Иммобилизация және еңбекке қабілеттілігінің қалпына келу мерзімін кґрсетіңіз?
А) 4 апта бойы Дезо гипстық таңғышын салу байламдар бітңсуі үшін
B) бұғананың акромиондық ұшын Спицамен фиксациялау, иммобилизация мерзімі 3 апта, еңбекке қабілеттілігінің қалпына келу мерзімі 4-5 апта
С) 3 аптаға әкетуші шина қою, фрагментерді бір- біріне жақындатың үшін
D) оперативті ем қолдану керек. Аутотіңдермен немесе аллопластикалық материалдармен (жібек,капрон,лавсан т.б.) бұғана – құс тұмсық тәрізді және бұғана – акромиондық байламдарды жасаудан тұратын оперативті ем әдісін қолдану керек.Ең дұрысы – Беннет,Бом операциялары иммобилизация мерзімі және еңбекке қабілеттілігінің қалпына келу мерзімі 7-8 аптадан соң.
E) Оперативті ем қолдану керек. Ол пластинамен және шұруппен экстрамедуллярлық остиосинтез жасаудан тұрады.
{Дұрыс жауабы}=В
$$$087
10 жасар бала 1 сағат бойы жалаңаш қолмен қардан әр түрлі фигуралар жасады.Үсіп, қолдары қатып қалған.Жарақат бґліміне жеткізілді. Объективті: оң алақанның IV және V саусақтары бозғылт, ісіңген. Қолды жылытқаннан кейін саусақтар терісі кґкшік түсті болды.Ашық түсті сұйықтыққа толы кґпіршектер пайда болды.Ісіну зақымданған аймақтан тыс аймақтарға тарады.Саусақтар температурасы және сезімталдығы қалпына келді.Аздаған ауырсыну пайда болды.
Сіздің диагнозыңыз.Емдеу тактикасы.
А) оң алақан IV және V саусақтарының ІІ дәрежелі үсігі.Кґпіршіктерді тесіп сұйықтықты алып тастау, соңынан асептикалық таңғыш қою
B) оң алақан IV және V саусақтарының ІІІ дәрежелі үсігі.Оперативті ем – тері ауыстырып салу
С) оң алақан IV және V саусақтарының IV дәрежелі үсігі.Оперативті ем – саусақтар ампутациясы
D) оң алақан IV және V саусақтарының І дәрежелі үсігі.Асептикалық таңғыш қою.
E) оң алақанның IV және V саусақтарының ІІ дәрежелі үсігі.Кґпіршіктерді алып тастап, асептикалық таңғыш қою.
{Дұрыс жауабы}=А
$$$088
Жеңіл автокґлік жолдан шығып кетіп, бірнеше рет аударылды.Кґлікте отырған 35 жасар ер адам оң жақ жамбассан буынының жарақатын алды.Жарақаттанушының жарақат алған жерінде қатты ауырсыну пайда болды.Оң аяққа тұра алмайды.Аурухананың жарақат бґліміне жеткізілді.Қарап тексергенде.Аяғы тізе және жамбассан буынында бүгілген және ішке қарай айналған.Жамбассан буынында кґп белсенді қимылдар мүмкін емес, еңжар қимылдар – серіппелік қарсылысқа кезігеді.Оң аяқ қысқарған, айқын бел лордозы.
Сіздің диагнозыңыз қандай қосымша зерттеулер жүргізу қажет? Емдеу тактикасы
А) Оң сан сүйек диафизінің жоғарғы 1/3 жабық сынығы.Оң жамбас сан буынының рентгенографиясын жүргізу қажет және оң аяғы мәжібүр қалыпты аяқты Беллер шинасына қойып, сүйектен тарту жүргізу.
B) Оң сан сүйегінің басының сынуы. Оң жамбассан буынының рентгенографисын жүргізу қажет.Жалпы жансыздандырумен сан шығуының жабық салуын жасау және аяқты Беллер шинасына қойып, сүйектен тарту жүргізу.
С) Оң санның артқы – жоғарғы жабық шығуы, оң жамбассан буынының рентгенографисын жүргізу қажет.Жалпы жансыздандырумен сан шығуының жабық салуын жасау және аяқты Беллер шинасына қойып, сүйектен тарту жүргізу.
D) Оң санның алдыңғы - тґменгі жабық шығуы. Оң жамбассан буынының рентгенографисын жүргізу қажет.Жалпы жансыздандырумен сан шығуының жабық салуын жасау және аяқты Беллер шинасына қойып, сүйектен тарту жүргізу.
Е) Оң сан сүйек басының сынуы. Оң жамбассан буынның рентгенографиясының жасау қажет. Оперативті ем.
{Дұрыс жауабы}=С
$$$089
Травматология мәліметтері бойынша ең жиі сынатын қабырғалар
A) 4-5 қабырғалар
B) 1-3 қабырғалар
C) 6-9 қабырғалар
D) 9-10 қабырғалар
E) 11-12 қабырғалар
{Дұрыс жауабы}=C
$$$090
Науқас К., 25 жаста, 3,5 м биіктіктен түзу аяғымен құлаған. Сол жақ тізе буынының сыртқы беті ауырсынуына шағымданады. Аяқтары вальгусты типте, буын контурлары ісінуге байланысты анық емес. Пальпацияда жедел ауырсыну санның сыртқы айдаршық аймағында ауырсыну және тізе буынының томпаюы байқалады (флюктуация, тізе үсті сүйегі қалқып тұр) . Салмақ симптомы оң. Тізе буынын қимылдата алады, бірақ ауырсынудан шектелген. Пассивті бүгкенде сықыр сезіледі.
Болжам диагноз.
A) сол сан сүйегінің сыртқы айдаршығының сынуы
B) тізе тобықшасының сынуы
C) сол сан сүйектің ішкі айдаршығының сынуы
D) кіші тілерсек сүйегі басының сынуы
E) мениск жарақаты
{Дұрыс жауабы}=A
$$$091
Науқас Ф., 52 жаста, автомобиль соғып кеткен. Оң балтырының екі сүйегінің ашық сегментарлы, ортаңғы 1\3 шекарасында сынығы анықталған. Жара кґлшемі 4Х7см, балтырдың алдыңғы сыртқы бетінде орналасқан. Жарақатта орталық бґлік шығып тұр, ұйыған қанмен жабылған. Тері және ұлпаның айқын ажырауы жоқ. Жалпы жағдайы қанағаттанарлық. Тамыр соғысы 80 рет\мин, артериальды қан қысымы 115\80 мм с.б.б. Жарақат алғанға дейін дені сау болған.
Осы науқасқа қандай ем тәсілін таңдау қажет?
A) науқасқа қолмен репозиция жасап, артқы гипс лонгетасын салу керек
B) науқасқа интрамедуллярлы остеосинтез жасау қажет
C) науқастың жарасын алғашқы хирургиялық ґңдеуден ґткізіп,Г.А. Илизаров аппаратын қою керек
D) науқасқа экстрамедуллярлы остеосинтез жасау қажет
E) науқастың жарасын алғашқы хирургиялық ґндеуден ґткізу
{Дұрыс жауабы}=С
$$$092
Науқас А 17 жаста, аттан құлап түскен. Кґкірек түсының ауруына шағымданады. Науқаста кґргенде тґс сабының аумағында қанталау және томпаю, пальпацияда ауырсыну анықталады. Иық үстін максимальді алшақтатқанда бұл томпаю жойылады да жіберсе қайта пайда болды.
Сіздің болжам диагнозыңыз қандай?
A) тґс сүйек аймағының жұмсақ тіндерінің соғылуы
B) бұғананың акромион соңының шығуы
C) тґс сүйектің сабының сынуы
D) бұғананың тґс соңының тґс артына шығуы
E) бұғананың тґс соңының тґс алдына шығуы
{Дұрыс жауабы}=Е
$$$093
12 жастағы ұл бала 3 жыл бұрын 2-3-4 бел омыртқаларының гематогенді остеомиелитімен ауырған. Қазіргі уақытта белі ауырмайды. Ата - анасын омыртқаның деформациясы мазалайды. Қарап кґргенде бел лордозы тегістелген, омыртканың сколиозды деформациясы анықталады, ауыру сезімі жоқ. Жатқызғанда қисаю жойылмайды. Бел омыртқалардың тікелей рентгенограммасында үш омыртқа денесі оңға трапеция тәрізді қисайған, олардың арасында буын саңылауы жақ, остеопороз дамыған. Жанынан түсірілген рентгенограммада бұл омыртқалар денесінің биіктігі тґмендеген, денелері бір сүйектік блок болып қосылып кеткен.
Сіздің бұл патология туралы шешіміңіз.
А) диспластикалық кеуде-белдің 3-і дәрежелі сколиозы
В) бел сколиозы
С) кеуде-бел кифозы
D) омыртқа остеомиелитінен кейін дамыған бел кифосколиозы
Е) омыртқа остеомиелитінің қайталануы
{Дұрыс жауабы}=D
$$$094
Науқас Н., 22 жаста, 2,5 м биіктіктен сәтсіз секіргеннен соң «ахилл сіңірінің созылу және толық емес жыртылуы» диагнозы қойылды. Гипстік иммобилизация 1 ай мерзімге, одан кейін 6 ай кґлемінде консервативті ем қабылдаған эффект болған жоқ. Қазіргі таңда аяқ басының активті бүгілуі жоқ. Пассивті тылды бүккенде ахилл сіңіріне еш күш түспейді, керісінше сол аймақта жұмсақ тіндердің жоқтығы пайда болды. Науқас зақымдалған аяқтың бармақтарымен тұра алмайды.
Диагноз қойыңыз.
A) ахилл сіңірінің үзілуі, гипспен иммобилизация жасау керек
B) ахилл сіңірінің ескі үзілуі оперативті ем тағайындалды
C) ахилл сіңірінің созылуы, физио ем
D) ахил сіңірі жанындағы жұмсақ тіндердің соғылуы
E) ахил сіңірінің созылуы, оперативті ем керек
{Дұрыс жауабы}=B
$$$095
Науқас М 39 жас ґндірістік жарақат алды, сол сан аймағына швеллер құлаған. Ауруханаға оқиға болған жерден 40 минуттан соң жеткізілді, келіп түскенде жағдайы ауыр, есі бар, бозарған. Сол сандағы таңғыш қанмен кґп мґлшерде ылғалданған. Сол аяқтың саусақтары мен табанының қозғалысы жоқ. Балтырдың тґменгі 3/1 бґлігі және табаны ауырсынуды сезбейді. Зақымдалған табан сау табанға қарағанда суық. Алдыңғы және артқы үлкен тілерсек қан тамырының пульсациясы анықталмайды. Сол санның үлкен қанталауы кґлемі 7см, оң санға қарағанда сол санның үлкендеуі. Сол санның терісінде кґптеген жырылулар, кґлемі 4х3см. Екі жара. Біреуі алдыңғы ішкі жағында, басқалары артқы жағында. Жарақаттанған кґк тамырдан қою қан ағуда. Тері асты алдыңғы ішкі жағында бұлшық ет деффектісі анықталады. Рентгенограммада сан сүйегінің жарқын шақты сынуы. Сан тамырының пульсациясы жарақаттың үстінде ғана анықталды.
Аяқтың тґмен бґлігінің ишемиясына алып келетін себептер. Тексеру мен емдеу жоспарын құрыңыз.
А) сан артериясының трамбозы. Реовазография, контрастты артериография, біріншілік хирургиялық ґңдеу. Қан тамыр нерв ґрімін ревизиялау. Тромбэктомия. Илизаров аппаратымен ошақтан тыс остеосинтез. Сан артериясының тормбозын алдын алу.
В) үлкен тілерсек сүйегінің ашық жарақаты. Рентгенологиялық зерттеу. Жергілікті анестезия мен біріншілік хирургиялық ґңдеу. Илизаров аппаратымен ошақтан тыс остеосинтез. Антибиотик тағайындау, сіреспенің алдын-алу.
С) екі проекцияда рентгенография жасау керек. Диагноз анықталғаннан кейін 1% новокаин ерітіндісімен жансыздандырып сүйек сынықтарын бір мезеттік қолмен салу. Гипстік таңғыш салу.
D) науқасты интенсивті терапия бґліміне жатқызып, шокқа қарсы ем жүргіземіз. Жағдайы қалпына келгенде санның жоғарғы 3/1 бґлігінен ампутация жасаймыз.
Е) оң жақ жамбас сүйектерінің рентгенологиялық тексеру. Диагноз анықталғаннан кейін новокайн ерітіндісімен Школьников әдісі бойынша жамбас ішілік блокада жасаймыз. Науқасты қатты кереуетке «Құрбақа» қалпында жатқызамыз. Ауырсынуды басатын және емдік физкультура тағайындаймыз.
{Дұрыс жауабы}=А
$$$096
Науқас Н 21 жаста алшақталган оң қолымен велосипедтен қулаған. Қарап тексеру кезинде; сол қолымен оң қолын ұстап тұр. Оң жақ йық үсті тґмен түскен. Йық үсті аймағында –деформация және қан құйылулар байқалады. Енжар қозғалыстар йық буынында мүмкін ал белсенді қозғалыстар - ауырсынуына байланысты шектелген.Оң йық үсті қысқарған. Диагнозды негіздеңіз және тексерумен емдеу жоспарын құрыңыз.
А) тґс сүйегінің жабық сынығы. Кеуде клеткасының рентгенографиясы. Сынық аймағының новокайн блокадасынан кейін репозиция, науқас қалпы қатты тґсекте, жауырын астына валик қоямыз
Б) бұғананың жабық сынығы. Оң бұғананың тура және аксиальдық проекциясында рентгенографиясы. Сынық аймағының новокайн блокадасынан кейін репозиция, фиксациялаушы таңғыш Смирнов- Ванштейн әдісімен 4-5 аптаға
С) оң бұғананың тґстік бґлігінің шығуы. Оң бұғананың тіке және аксиальді проекцияда рентгенографиясы. Оперативті ем
Д) оң бұғананың жабық сынуы. Оң бұғананың тіке және аксиальді проекциясында рентгенографиясы. Оперативті ем- Богданов стержінімен
Е) оң бұғананың жабық сынуы. Оң бұғананың тіке және аксиальді проекциясында рентгенографиясы. Жұмсақ Дезо таңғышын қоямыз
{Дұрыс жауабы}=В
$$$097
Науқас тайып құлап,жерге жамбас аймағымен түсті. Сол мезетте күйымшақ аймағының ауырсынуын сезінді.Ептеп турғаннан кейін таксимен аурухананың қабылдау боліміне жетті. Қрап тексергенде:науқас қиындықпен қозғалады,үлкен дәретке шыққысы келуіне шағымданады. Құйымшақ аймағында кґзге корінетін жұмсақ тіндердің ґзгерістері байқалмайды. Сипап тексеру кезінде құйымшағы қатты ауырады. Сүйек бґліктерінің қозғалысы байқалады. Тік ішекті саусақпен тексеру кезінде артқы қабырғасының аурсынуы байқалады,қабырғалары зақымдалмаған,саусақта қанның белгілері байқалмайды. Сіздің болжамды диагнозыңыз. Нақты диагнозды анықтау үшін қандай зерттеулер қашет. Емдеу тактикаңыз.
А) сегіз кґз аймығының жумсақ тіндерінің зақымдалуы. Жумсақ тіндердің зақымдануының емі
В) сегіз кґз суйегінің сынуы.Оперативті ем
С) құйымшақ сүйегінің сынуы. Ренгенологиялық тексеру. Ота - экстрамедулярлы остеосинтез
D) қуйымшақ сүйегінің сынуы. Ренгенологиялық тексеру.Новокайн ерітіндісімен сегіз кґз аймағының блокадасы. Науқасты 3 аптаға қатты тґсекке жатқызып бел аймағына жалпақ валик қоямыз
Е) жамбас сүйектерінің сынуы. Ренгенологиялық тексеру. Оперативті ем
{Дұрыс жауабы}=D
$$$098
30 жастағы науқас 1сағат бұрын оң қолының алшақтап құлауынан соң кґліктің кґмегімен травматология бґлімшесіне жеткізілді.
Қарап тексергенде: науқас жарақат алған қолын сау қолымен ұстап тұр. Кез келген қимылда қатты ауырсыну байқалады. Иықтың жоғарғы 3/1 бґлігі деформацияланған, қысқарған. Сол жердің ісінуі мен патолгиялық қозғалысы байқалады.
Диагнозды анықтау үшін қандай тексерілулер жүргізесіз, сіздің емдеу әдістеріңіз және мүмкін нұсқаулар.
А) иықтың жұмсақ тіндерінің зықымдалуы, суық және тыныштық
В) оң иықтың диафизінің жоғарғы 3/1 бґлігінің жабық сынуы, бґліктерінің жылжуы. Рентгенологиялық тексеру әдістері. Турнер бойынша 10 аптаға гипс лонгетасын қою
С) оң иықтың диафизінің жоғарғы 3/1 бґлігінің бґлшектерінің жылжуымен жабық сынуы. Рентгенологиялық тексеру әдістері. Сынық орнына новокаиндық блакадасы. Шынтақ сүйегінің шынтақ ґсіндісіне сүйектен тарту әдесі
D) оң иықтың диафизінің жоғарғы 3/1 бґлігінің бґлшектерінің жылжуымен жабық сынуы. Рентгенологиялық тексеру әдістері. Жедел ашық репозиция, экстромедулярлы остеосинтез
Е) оң иықт сүйегінің баса сынуы. Рентгенологиялық тексеру әдістері. Жедел ашық репозиция
{Дұрыс жауабы}=С
$$$099
Аймақтық ауруханаға 35 жастағы еркек сол жақ тізе буынының жиі ауырсынуына және сонымен қоса анда-санда пайда болатын шықылдауына және қимылдауының мүмкінсіздігіне шағымданып келді. Тізенің айналып қимылдауынан соң қимыл кґлемі қалпына келеді. Жас кезінде футбол ойнаған. Ойын кезінде тізе буынының блогы эпизоды байқалған. Тұрақты түрде эластикалық тутор киіп жүреді. Ең соңғы тізе буынының блогы дәрігерге қаралуына себеп болды. Бұрын еш жерде емделмеген.
Қарап тексергенде: сол тізе буынының кґлемі ұлғайған, тізе тобықшасының қалқып тұру симптомы оң. Тері жабындысы ґзгермеген. Байкова, Чаклина, Перельмана симптомдары оң.
Пайда болатын ауырсынудың салдарынан баспалдақтан түсуі қиындаған. Сіздің болжамды диягнозыңыз. Диягнозды анықтау үшін қандай тексерілулер жүргізесіз, сіздің емдеу әдістеріңіз және мүмкін нұсқаулар.
А) сол тізе буынының ішкі менискісінің ескірген үзілуі. Рентгенологиялық тексеру әдістері. Артроскопия немесе УЗИ. Оперативті емге жолдау керек
В) крест тәрізді байламның үзілуі, артроскопия, оперативті емге жолдау керек
С) коллатеральдық байламддардың үзілуі, гипстік иммобилизация 4аптаға дейін
D) тізе тобықшасының сынуы. Рентгенологиялық тексеру әдістері. Оперативті ем
Е) сыртқы менискінің үзілуі, артроскопия. Менискэктомия
{Дұрыс жауабы}=А
$$$100
Шынтақ өскінінің сынығы қай бұлшықеттің күрт жиырылуында пайда болады?
A) иықтың үшбасты бұлшықеті
B) иықтың екібасты бұлшықеті
C) иықтың құстұмсық бұлшықеті
D) иықкәріжілік бұлшықеті
E) дельта тәрізді
{ Дұрыс жауабы }= A
$$$101
«Терезе» тәрізді қабырға сынықтары кезінде тыныс алудың бұзылу түрін атаңыз:
A) Биот типі
B) Испираторлы ентігу
C) «Парадоксальді» тыныс алу
D) Экспираторлы ентігу
E) Чейн-Стокс типі
{ Дұрыс жауабы }= C
$$$102
Бұғананың акромиальді шетінің шығуына тән симптом?
A) Байков симптомы
B) «перне» симптомы
C) «алдыңғы жылжымалы жәшік » симптомы
D) Гирголав симптомы
E) Стаматин симптомы
{ Дұрыс жауабы}= B
$$$0103
Кеуде жарақатымен зардап шегушіге алғашқы және емханада көмек көрсету барысында қандай
қалыпқа келтіру дұрыс?
A) отырғызып
B) жартылай отырғызып
C) ішіне жатқызып
D) арқасына жатқызып
E) Волкович бойынша
{ Дұрыс жауабы }= A
$$$104
Кеуде жарақаты бар науқасқа қандай қосымша зерттеу жүргізу мүмкін болатын асқынуларды анықтайды:
A) Бронхоскопия
B) Бронхография
C) Спирография
D) ЭХО-кардиография
E) ЭКГ
{ Дұрыс жауабы }= E
$$$105
Егде адам көшеде тізесі бүккен қалыпта аяғы тайып құлады.Емханаға өздігімен қиналып жетті,бұл кезде тізе буынынан сираққа берілетін қатты ауырсынуды сезді.Тізе буыны ісінген,буын ішілік сұйықтық анықталады.«Шайқалу» симптомын анықтау тізе үстінің күрт ауырсынуын шақырады.Жазылған аяғын науқас көтере алмайды.Зақымдалу диагнозын көрсетіңіз?
A) тізе үстінің сынығы
B) тізе буынының айқыш байламының жыртылуы
C) тізе буынының ішкі бүйір байламының жыртылуы
D) ортан жіліктің айдарша аралық сынығы
E) сирақтың сыртқа шығуы
{ Дұрыс жауабы }= A
$$$106
Науқас 67 жаста,кіреберістен шыға аяғы шалынып оң жақ бүйіріне шалынып құлады,ауруханаға зембілмен имобилизациясыз жеткізілді.Қарай кезінде оң жақ аяғы жазылған қалыпта сыртқа ротацияланған.Буындағы пассивті қозғалыс мүмкін,алайда ауырсынулар туындатады.Аяғын өлшеу жүргізу барысында 3 см қысқарғаны байқалады.Сипмтом Гирголаева оң.Аяқты бекітудің қандай тәсілін қолдайсыз?
A) деротационды гипсті етік
B) саусақ ұштарынан қабырғалық доғаға дейінгі гипсті лонгета
C) кокситті гипсті таңғыш
D) қаңқалық тарту
E) остеосинтез
{ Дұрыс жауабы }= E
$$$107
Екі бала таудан сырғанаған кезде артында отырған бала алдында отырған баланың арқасына құлады.Алдындағы бала арқасында күрт пайда болған ауырсыну сезіміне шағымданады.Емдік орталықта 10-шы кеуде омыртқасының компрессионды сынығы анықталды,салдарынан омыртқа денесінің биіктігі 1/3 бөлікке кеміді.Неврологиялық бұзылыстар жоқ.Жарақаттан кейін алғашқы күндері пайда болған сынық аймағындағы қан кетулермен байланысты асқынуды атаңыз:
A) аяқ парезі
B) зәр шығару бұзылыстары
C) менингиальді синдром
D) жалған өткір іш
E) тетраплегия
{ Дұрыс жауабы }= D
$$$108
Омыртқа денесінің компрессионды сынығы кезінде корсет киілу барысында омыртқаның зақымдалған бөлімі қандай қалыпта болуы қажет?
A) бүгілген қалыпта
B) ортафизиологиялық қалыпта
C) күшейген кифоз қалпында
D) күшейген лордоз қалпында
E) жазылған қалыпта
{ Дұрыс жауабы }= E
$$$109
Иықтың ортаңғы 1/3 және төменгі 1/3 бөлігінде сүйектің бетінде қай нерв жатады және аталған аймақтың сынығында зақымдалады?
A) кәрі жілік нерв
B) шынтақ нерв
C) ортаңғы нерв
D) тері-бұлшықеттік нерв
E) дельта тәрізді
{ Дұрыс жауабы }= A

$$$110
Аяқ басы бармағының шығуын салғаннан кейін гипсті таңғыш қанша мерзімге қойылады?
A) 5 күнге
B) 7 күнге
C) 2 аптаға
D) 3 аптаға
E) 4 аптаға
{Дұрыс жауабы}=
$$$111
Науқас жер үстінен ауыр затты күрт көтергенде бел аумағында ауырсынуды сезді.Тексеру кезінде науқастың тұрған қалпында оң жақ бел бұлшықеттерінде тырысу анықталады.Науқастың оңға қарай бүгілуі ауырсынудың күшеюімен жүреді.Оң жақ паравертебральді сызық бойынша жасалған пальпация күрт ауырсынумен.Зақымданулардың алдын-ала диагнозын атаңыз?
А) біз тәрізді өсіндіні