Плехановская Олимпиада Английский язык_Заочный..


Чтобы посмотреть этот PDF файл с форматированием и разметкой, скачайте его и откройте на своем компьютере.
1




ПЛЕХАНОВСКАЯ ОЛИМПИАДА ШКОЛЬНИКОВ

(заочный тур 2011
-
2012 учебный год)



Task 1 In the interview below, BON JOVI answers
some
of the questions.

Match

a question to each of his answers.



1


My mother. At the peak of Bon Jovi's early s
uccess, the group went through a period of real
extravagance. We hired private planes, charted the biggest yachts in the world, took all our friends
on holiday to exotic islands, bought each other Ferraris and gave our parents expensive presents.
But Mum w
ould rather I went round for Sunday lunch instead of buying her another gift.


2


Being a rock 'n' roll star is not as romantic as people think. It's actually a very strenuous job
-

especially when you're on the road 240 days a year. Songwriting
have for ever , is what gives me the greatest thrill.


3


People who come to interview me and only want to talk about my hairstyle.


4


I'd spend more time with my wife, Dorothea, and my kids, Stephanie and

James. I take them with
me whenever possible. They all came to live with me in London for three months while I was
filming the thriller
The Leading Man,
but I still don't see enough of them.


5



I used to worry about living up to the success of t
he last record, especially after
Slippery When Wet
sold 14 million copies. But these days, I'm much more relaxed and personal artistic satisfaction
means more than commercial success.


6

That I'm not out every night. When I was in London filming, I

would drive to work at 6 am
and see people coming out of the clubs and feel thankful that I'd had a good night's sleep. I'm all for
going out for a drink now and again, but you can't do it every night.


a)

If you could be anywhere in the world right
now, where would you like to be?

b)

What do you do in your spare time?

c)

Who would you most like to have lunch with?

d)

What makes you angry?

e)

What would surprise people most about you?

f)

Do you like to give interviews?

g)

Wh
at scares you?

h)

If your ex
-
girlfriend invited you to dinner, would you go?

i)

If you could change anything, what would it be?

j)

What is the best thing about your work?


Правильные ответы:

1

C

2

J

3

D


4

I

5

G

6

E

2




Task 2
You are going to read an article about
tweenagers
, a word used to describe an age

group of



heading from the

list
a
-

i
.



7

Tweenagers.
It's one of those labels that marketing and advertising people stick onto new consumer
groups to persuade them to buy more of the products that are suitable for their life
-
stage and their
life
-
style. In the case of
twe
enagers, i
t's the eight to twelve
-
year
-
olds who want to grow up as fast
as they can, and who copy the fashions and and behavior of the teenagers they can't wait to become.



8


In the UK there are about four million children in this age group and in th
e last ten years this group
has become a clearly separate social and economic unit. The market for children's clothes, music,
mobile phones and so on in this category is estimated to be worth about $30 billion.


9


Most of these children have lived thro
ugh a period of economic wealth and, according to recent
research, pocket money has risen by 32% over 6 years. Consequently,
tweenagers
are a marketer's
dream.


10

From a psychologist's point of view, up until the age of eight, a child's family is his o
r her most
important reference point and biggest influence. From eight onwards, other influences become
important
-

particularly friends of the same age and sex, and role models from the world of
entertainment and sport.


11

Eight to twelve is a broad a
ge range and includes various levels of maturity. There are still ten
-
year
-
olds who are secretly happier playing with old dolls or toy cars than shopping for the latest fashion
labels or watching soaps on television. But the pressure of friends means it's
quite hard for them to
follow their real interests as they want to fit in with their peer group.


12

Before the age of eleven or twelve children have not developed the capacity for abstract thinking.
This means that they receive information from the med
ia but are not very likely to question what
they see and hear. A teenager can watch something and ask questions like: "Are they just trying to
tweenagers
take it all at face value, so are
much more eas
ily persuaded.


13

Many teachers of this age group also comment on the fact that tweenagers are into pop culture and
fashion from the age of eight onwards. Most children of today get a lot less physical freedom than
previous generations, but a lot more
freedom of choice. Many stay up late to watch what they like
on television and make friends with who they like.


14

One teacher who has taught this age range for a number of years said, "I like
tweenagers.
By the
time they are eight or nine most of them

have developed a wicked sense oh humour, and they can
really make me laugh. Below that age they're still sweet, still want to please the teacher and do well.
In spite of their fashionable life styles, however, they are still quite innocent. The important
thing is
that they may look like teenagers and want to be teenagers, but they are still just children.


A

Tweenagers

readily accept what they are told.

B

Factors affecting
tweenage

behaviour.

C

The young are getting older every day

D


The commercial value of
tweenage

market.

3


E

Basically a
tweenager
remains a child

F

Tweenagers

have real spending power

G

Tweenagers are in control of what they do

H

The end of childhood for
tweenagers

I

The need to bel
ong is very strong




Правильные ответы:

7

C

8

D

9

F

10

B

11

I

12

A

13

G

14

E



Task 3
Read the text.
С
hoose the answer which you think fits best according to the text.


DESIGN YOUR OWN WEBSITE

What I love about my job is the variety.
I get enquiries from people al
l over the
world asking me how
they should go
about setting up their own website. I've been asked about so many subjects


anything from someone wanting to teach
people how to throw boomerangs to another person selling
paper flowers which they make at hom
e in their spare
time.

When people first set up their website they probably pay their web advertiser a monthly fee based on
the number of hits or page impressions their site receives. If they can pay their monthly fee without it
costing them too much, that

is the best
that most people hope for. One guy, Pete
Bennett, whom I
helped, wanted to set up a one
-
stop shop to provide decent images of the world's flags. He'd been
fascinated
by flags since his boyhood and had no
idea that thousands of other people
sha
red his
passion. Anyway, in one month
his web page had over 1.5 million hits. As
a result his internet provider
trebled the
fee that he was being charged. He wasn't
a rich person and he couldn't afford to spend that
amount of money on a hobby
without any b
enefit to himself, so he decided to carry advertising on his
site.
He found a company which specialises in
smaller sites and adverts were added to
the pages on
his website. So, although be
doesn't
make a huge profit,
at
least
his hobby provides him
with a
small

income.


If you have specialist skills or expertise, it
can pay you to sell the products that
people want. I
helped one woman design
a page to advertise the fact that she tells fortunes, based on the information
that
her
clients

supply her w
ith. If you want
her to tell your fortune, you fill in a
questionnaire online
-

your age, date of
birth, hobbies, interests and so on and for a small fee she e
-
mails you back your
fortune. You can print it out and it looks really good, decorated with moons

and
stars, your zodiac sign
and your
birthstone. I tried it myself and although
I'm not sure I believe it, my future
according to her
is positive and exciting.
I also found out that for someone born in
August, like me, the birthstone is a
peridot, a pale
green stone which I'd
never even heard of!


I also get a fair number of complaints
from people e
-
mailing me to say that they
can't access a
website. When they click on
the site a message appears on their screen
saying 'An error has occurred in
the sc
ript on this page'. This usually happens when someone has tried to achieve fancy effects on their
website by using programming techniques based on a scripting language. This means that unless they
really know what they are doing, whoever designed
the site
has probably made a mistake in
their
programming. This is where people
like me come in. Most computer instruction guides make things
4


appear quite straightforward, but unless you're very skilled, you're likely to run into
problems. It's
generally worth gett
ing a professional to help you set up your site in
the first place
-

otherwise people
like me


1
5

What does Paul Howells enjoy most about his job?



A

dealing with different people


В

his worldwide contacts



С

teaching design skills


D

the range of topics

16

Why did Pete Bennett set up a website on flags?



A

He knew lots of people shared his interest.


В


Не hoped to make a lot of money.



С

A web advertiser wanted to sell flags.

D
He'd been interested in flags for years.

17

Why did Pete Bennett accept advertising on his website?



A

to attract more hits



В
to repay the huge fee



С
to add more interest


D
to help him earn same money


18

Who are the 'clients' referred to in
paragraph 3?



A
interested people



В
web page designers



С
internet providers


D
product advertisers

19

Why do error messages sometimes appear?


A

People make a mistake in their e
-
mail add
ress.

В

People try to put too much on the web page.



С

People have used a program incorrectly.

D

People have clicked on the wrong button.

20

What comment does Paul make about setting up a website?



A

It is usually fairly

easy to do.

В

You must use a good instruction guide.



С

It can be quite complicated.

D

You should rely on your own skills.


Правильные

ответы
:

15
D

16
D

17
D

18 A

19 C

20 C


Task 4


Read the text below and decide which answer best fits each space.



THE MYSTERY OF MARIE CELESTE



We spotted the Marie Celeste drifting in mid
-
Atlantic on December 5, 1872.
_ (21)

the ship
looked damaged,

the captain said the three of us
_ (22)_

board her at once
_23)__
investigate and

__(24)_

him back any information we could get hold of. We
_ (25)_
climb on board without too
much difficulty but we couldn't see any sign of life anywhere. The crew of the M
arie Celeste
(26)_

have abandoned ship

_ (27)_

the ship's small lifeboat was missing. Some navigational equipment
which a ship of that kind
_ (28)__

had on board was also missing. The crew
_ (29)__

had much
time to abandon ship because they hadn't
__
(30)__

with them many of their personal possessions.
Luckily, we
__ (31)__

to find the ship"s log which helped us a great deal in our
__ (32)__

. The last
time the captain of the Marie Celeste had
__ (33)__

an entry in the ship's log was November 21.
Some
thing extraordinary must have taken place between this date and December 5. The captain of
the ship, Benjamin Briggs, had extensive
__ (34)__

of the high seas so what had made him

_35__

the decision to abandon ship in the middle of nowhere?



21.

A. Because of B. As for C. Since D. As a result


22. A have B. had to C. could D. ought


23. A. in order that

B. so that C. in order to D. for to


24. A. take B. get C. carry D. bring

5



25. A. couldn't

B managed

C. unable

D. were able to


26. A. can't B. must

C. hadn't

D. could


27. A sin
ce
B. on account of C. as a result of


D. owing to


28. A.
shouldn't B. should have
C. shouldn't have

D. should be


29.

A. ought not have
B. must not

C. couldn't have
D. would have


30. A. ta
ken

B. fetched

C. brought
D. had


31. A. could

B. able

C. knew
D. managed


32. A.

information
B. solution


C. suggestion
D. investigation


33. A. took

B. passed

C. wrote
D. made


34. A.
qualification B. education C. experience
D
. travel


35. bring

B. choose C. have

D. take


Правильные ответы:

21
C


22
B


23
C


24
D


25 D

26 B

27 A

28 B

29 C

30 A

31 D

32 D

33 D

34 C

35 D


Task 5
Match the situations with suitable idioms.



36.
He got up and made a speech without any preparation or notes.

a)

It rings a bell

37.

He made fun of the way the man spoke and looked.

b)

It's all Greek to me

38

"It was a joke, David. He wasn't being serious".

c)

He did it off the cuff

39.

"I spend more than I earn. What am I going to do?"
d)

He took the mickey out of him

40.

"I don't really like opera".

e)

He was pulling your leg

41
.

"Amanda Redman? The name sounds familiar".

f)

He was shaking like a leaf

42.

"It won't take long to do it. It's very easy"

g)

It's not my cup of tea

43.
I don't understand a word of it.




h)

It's a piece of cake

44.
Janet always gets up very early.

j)

I can't make ends meet

45.

He was really frightened

k)

She is an early bird


Правильные ответы:


36

C


37

D


38

E


39

J


40

G

41

A

42

H

43

B

6


44

K

45

F


Task 6 C
hoose the correct alternative from the options given for each gap.


School report shocks parents


Teachers are finding it increasingly difficult to control classes of young pupils, says a report
published yesterday. The evidence from the 100 schools which were involved in the study is not

(46 )

encouraged/encouraging.
The report paints a
( 47)

depres
sing/depressed
picture of schools
up and down the country, with teachers feeling
( 48 )

disappointed/disappointing
not only by
students' results in tests but by the
(49)
worrying /worried

increase in violent behavior in class and
in the playground.
"I am worn out at the end of the day; my job is

(50)

exhausted/ exhausting,
I
can

tell
you", complained one teacher. One of the most
(51)


disturbed/disturbing

revelations is
the use of drugs by youngsters. Although teachers were not totally
(52)

sur
prised/surprising

by the
findings, parents are
(53)

worried/worrying;

some even described the report as

(54)

shocked/
shocking
and demanded immediate action. Pupils who were asked to comment on the report said
they found school uninteresting
;

they bla
med teachers for teaching
(55)

boring/ bored

lessons.
The report is particularly

(56)

embarrassed/ embarrassing

for the Minister of Education who
claimed recently that British education is "the best in the world".


Правильные

ответы
:


46 encouragin
g

47 depressing

48 disappointed

49 worrying

50 exhausting

51 disturbing

52 surprised

53 worried

54 shocking

55 boring

56 embarrassing


Task 7

Read the following text and th
en choose from the list below the best phrase to fill each of the
spaces.


THE PULL OF THE LAND

M
otorists driving along Croy Brae in Strathclyde, Scotland, sooner or later slow down or stop
completely in utter confusion. For Croe Brae is one of the most di
sorienting places on earth.
Approaching the brae ("hill") from the north is an uncanny experience. The road appears to slope
downwards and drivers assume that the slope will accelerate the vehicle. Yet if they slow down,
they are likely to come to a comple
te halt.
(57)...
, the road runs uphill, not downhill. Unable to

believe what has happened, many motorists stop, only to find that their car begins to slide
backwards, "uphill".
(58)...
. but in reverse. Thinking they are heading uphill, they accelerate
, only
to discover that they are speeding along faster than they intended. The road actually goes down.


No one has yet been able to come up with a satisfactory explanation of what causes these strange
effects at Croy Brae.
(59)..
. magnetic forces
induced by the surrounding iron
-
rich rocks exerted
such a strong attraction that they could actually pull automobiles uphill.
(60)....
, but another theory
suggests that the sensations are due to an optical variations in the earth's magnetic field
-

to wh
ich
our sense of balance may somehow be linked.
(61) ..

the phenomenon is not unique to Croy; there
are similar places all over the world. Such roads have to be driven to be believed.
(62)....

can ever
7


be explained, such conjuring tricks of nature ar
e a magnet for tourists and all lovers of the strange
and bizarre.


A

Whether or not the truth about them

B

Despite every appearance to the contrary

C

This explanation is now generally dismissed

D

People on foot have similar experiences

E

Whatever the explanation

F

Little that is known about this experience

G

Travellers who are approaching from the south experience a similar situation

H

People do not realise

I

It was once believed that


Правильные

ответы
:


57

B


58

G


59

I


60

C


61

E

62

A


T
ask 8
Choose a sentence from
a
-

i

which makes a suitable continuation

for each speaker.


63.
All of the trains were delayed by fog

.

64.
It wasn't so much qualifications that impressed them.

65
.

The flight itself didn't really bother me at all.


66.
I have decided to buy a new stereo after all.

67
. I don't find watching television particularly relaxing.

68
. This book didn't teach me everything I know about cooking.

69.

I don't find that the buses are especially late, actually.

70.
Actually my fridge is in quite good condition, considering its age.


a)

What really gets on my nerves is people who push into the queue.

b)

Where I am going to get money f
rom is another matter

c)

It was after 10.00 when I finally got home.

d)

It was when I got off the plane that I fell ill.

e)

It was Sara who taught me how to make bread.

f)

It was because I spoke well at the interview that I got the

job.

g)

What I like most is a long walk in the country

h)

It must have been someone else you spoke to.

i)
What I really need is a new washing machine.


Правильные

ответы
:


63

C


64

F


65

D


66

B


67

G

68

E

69

A

8


70

I


Task 9
Complete the text with the missing words. Choose the correct word for each gap from the list


below.


For years perfume comp
anies have been "selling the dream", helping their products along with stylish
advertising campaigns
and expensive packaging. This made many people
..7
1

...

whether they were
receiving value for money for the contents of their tiny bottles. Now the good t
imes are over:
perfume companies will have
..72...


the reality of a price war.

Chanel, Cacharel and other fine perfume companies which have long been creating these luxury
products
are hit
..73...

by shops selling cheap perfumes. Customers
...74..

to o
rdinary supermarkets
can buy
their favorite perfumes far more.
..75...

. A new shop is now opening up in central
London
which will be selling perfumes at prices
..76...

up to 80%.

The perfume
..77...

argue that they need to keep tight control on how an
d where their products
are
sold to avoid
...78...

their image as suppliers of luxury goods. But they have admitted that they
are losing the battle against the bargain stores. Chanel recently stated that supplies of their
perfume are available from places where the company is
...79...

to control price
s. Some perfume
companies joined forces with shops
...80...

of trying to fight them, and others are expected to
follow their example.____________________________________________________________

unable reduced transporting flockin
g damaging to face instead hard

question hurry unfriendly to ask cheaply producer makers


Правильные

ответы
:


51

question

52

to face

53

hard

54

flocking

55

cheaply

56

reduced

57

makers

58

damaging

59

unable

60

instead



Приложенные файлы

  • pdf 22500606
    Размер файла: 234 kB Загрузок: 0

Добавить комментарий